1. De PlayStation Vita tot nu toe...

De PlayStation Vita tot nu toe...

Tegenwoordig hebben veel mensen hun woordje klaar. “Het 3D in de Nintendo 3DS voegt niks toe. De Wii U is slechter dan de huidige generatie, laat staan de volgende generatie. De PlayStation Vita is een doodgeboren kindje.” Ja, het valt allemaal niet mee om hardware te maken met zulke conservatieve mensen. Vooral bij het laatste citaat zijn de mensen nogal naïef. De PlayStation Vita is niet om het leven gekomen. Nee, het heeft alleen maar last van schijndood.

Sony heeft ons in maart mogen trakteren met deze nieuwe handheld. Met de redelijke launchtitels erbij waren mensen nog erg enthousiast. Zo was Uncharted: Golden Abyss bij vele mensen goed in de smaak gevallen en was ook WipEout 2048 erg goed ontvangen door de verschillende recensenten. Maanden later kwam Gravity Rush er ook nog eens bij, die het eveneens goed deed bij de gamers met een PlayStation Vita. Toch is er bijna een jaar later een universele switch gemaakt van positief naar negatief waarbij statements, zoals die in de inleiding stonden, worden gemaakt. Ik denk dan bij mezelf: “Kijken mensen werkelijk niet verder dan hun neus lang is?”

Sony heeft gedaan wat de mensen vroegen. Twee analoge sticks erbij? Doen ze. Een OLED-schermpje voor de “graphics whores” onder ons? Ja hoor! Toch is de gamewereld niet tevreden met dit prachtig apparaat. Uitspraken zoals: “Ja, maar de games die ervoor uitkomen zijn niet goed en het aanbod is karig.” Ja, wat denk je nou. Als iedereen zo negatief doet tegenover dit apparaat, denk je dan dat de ontwikkelaars nog hoop hebben in de PlayStation Vita? Natuurlijk niet! Zo blijven we in een neerwaartse spiraal. Bovendien is het huidige aanbod van games helemaal niet zo slecht! Veel mensen zijn bang om nieuwe IP’s uit te proberen. Ze zijn immers niet populair omdat niemand deze nieuwe games nog kent. Games zoals Escape Plan – wat een heel innovatief concept neerzet voor de puzzelliefhebbers – maken de PlayStation Vita zo speciaal. Ook zijn dat games die je simpelweg kan downloaden voor een tientje. Een andere, toch wat populairdere game, is Street Fighter X Tekken. Wat deze game zo speciaal maakt, is dat de game bijna een volledige port is van de consoles. Grafisch ziet het er bovendien nóg beter uit dan sommige televisies door het geweldige scherm. Kortom, de PlayStation Vita heeft de potentie om consolegames volledig te kunnen afspelen, zonder veel content in te leveren.

Twee andere functies die mensen vaak negeren zijn de cross-buy en cross-play systemen. Met cross-buy kun je aangeschafte games op de PlayStation 3, ook zonder extra te betalen op je PlayStation Vita, downloaden. Dat is bijvoorbeeld mogelijk met PlayStation All Stars: Battle Royale die overigens ook gelijkwaardig is aan de PlayStation 3-versie. Samen met het cross-buy systeem is het cross-play systeem erg belangrijk voor de toekomst van de PlayStation Vita. De Nintendo Wii U heeft een gametablet die aangesloten is op de console en ook Microsoft komt met Project Smart Glass, waarmee tablets gebruikt kunnen worden voor het gamen op de Xbox 360. De PlayStation 3 heeft de PlayStation Vita die op zijn eigen hardware draait en bovendien ook van Sony zelf is. Aansluiten doe je door middel van Bluetooth. Veel games ondersteunen dit concept echter nog niet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat Sony met meer komt!

En jawel, er is zelfs nog meer. De hype van dit moment voor de PlayStation Vita is Soul Sacrifice die een uniek concept neerlegt. Een ware actie-RPG die ook nog eens gespeeld kan worden met vier mensen tegelijk! Ook Persona 4 komt binnenkort in de schappen te liggen. Dat is een unieke JRPG die de pure Japanse cultuur weergeeft. Zeker een aanrader waard! Tot slot komt ook Sly Cooper: Thieves in Time naar de PlayStation Vita. Ook dit is weer een game die de moeite waard is om te spelen. Wie wil er nou immers niet met een sluipende wasbeer rondlopen op PlayStation Vita’s mooie OLED-scherm?

Mensen moeten niet zo zeuren en negatief zijn over een nieuwe console. De Wii U lijdt momenteel aan dit syndroom en ook mijn geliefde PlayStation Vita is de target van vele pessimisten. Ik roep mensen op om wat meer vertrouwen te krijgen in de nieuwe hardware, zodat de ontwikkelaars ons uiteindelijk kunnen trakteren met mooie games voor een geweldig apparaat met veel potentie.

Dit artikel is afkomstig van Undercover Gaming en is door mij geschreven.

Dit artikel delen

Over de auteur