1. Borderlands 2 (X360)

Borderlands 2 (X360)

Na Borderlands deel één uitgespeeld te hebben wist ik zeker dat ik ook deel twee zou uitspelen. Mijn positieve reacties over deel nummer één kunnen jullie hier vinden. De vraag is echter nog of deel twee meer van hetzelfde gaat doen en zo niet of het nog steeds net zo leuk is. Met goede verwachtingen stopte ik de disc in mijn Xbox en begon aan een groot avontuur in de wereld Pandora.

Het eerste wat me opviel toen ik aan het verhaal begon van Borderlands 2, was dat er ook echt een verhaal was! In Borderlands was dit namelijk een enorme tegenvaller, het verhaal was niet veel meer als “vermoord zoveel beesten”. Nee, Borderlands 2 heeft dit goed aangepakt en heeft er ook echt een verhaal ingestopt. 

Door de vault die werd geopend in deel één is er een special een dure grondstof, genaamd Eridium, vrijgekomen over de hele planeet Pandora. Deze Eridium werd bemachtigd door Handsome Jack, wie overigens een van de grootste klootzakken ooit is. Doordat hij in bezit is van Eridium kan hij bepaalde wezens van bijzondere krachten voorzien. Onlangs heeft Jack zijn oog alweer gelegd op een nieuwe Vault, welke twee keer zo groot is als die in deel één voorkwam. De Vault gaat wel één keer in de 400 jaar open, maar dit houdt Jack niet tegen . Zo wil hij hem openen door middel van Eridium. Gelukkig ben jij op de planeet om hem te stoppen!

In het begin van de game zal je moeten kiezen uit vier verschillende klassen, met al hun eigen specialiteiten. Het gaat hier om Zer0, Salvador, Maya, Axton. Zer0 is het soort van ninja van de groep, zijn focus ligt dan ook vooral op snipen, het zwaard wat hij heeft en het onzichtbaar kunnen worden. Salvador neemt de rol van tank op zich en kan beduidend meer kogels vangen als de rest van de groep, zijn skill is het vasthouden van twee geweren tegelijk. Maya is de mage van de groep en kan de vijand in een grote bel in de lucht gevangen houden en ondertussen damage doen. En last but not least axton, waar ik zowel mee speel, is de soldaat van de groep en richt zich dan vooral op de geweerschade en heeft de mogelijkheid een automatisch machinegeweer neer te gooien. 

De planeet Pandora is overigens wel de gekste planeet die ik ooit gezien heb, want wat een psychopaten wonen daar zeg. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Tiny Tina, een 13-jarige seriemoordenaar die alles afweet van explosieve. De andere personen uit Borderlands 2 zijn ook niet veel ‘normaler’. Verder zijn de omgevingen van de planeet wel heel erg mooi en variërend, zo zal je de ene keer door een woestijn lopen en vijf minuten daarna weer door bergen vol sneeuw. De stijl van de game is wel weer cartoonachtig, maar had ook niks anders verwacht. Deze stijl vind ik namelijk perfect passen bij de game.

Een ander groot punt waarom deze game nou zo bekend is geworden zijn de wapens, zo kent de game net als verscheiden rpg-games enorm veel verscheidene wapens. Ook dit is verbeterd ten opzichte van deel één, zo zijn de wapens nu onderverdeeld in verschillende wapenmerken. Dit had je ook in deel één, maar toen deden deze wapenmerken er niet echt heel erg toe. Zo heb je Hyperion wat een wapenbedrijf is van Handsome Jack, maar ook Bandit wat de wapens zijn van de bandietgroepen. De verschillende merken zorgen ervoor hoe de wapens eruit zien, hoe snel ze schieten, hoe groot het magazijn is, de schade die het doet en ga zo maar door.

De wapens zijn een onderdeel van een bepaalde gamesoort, zois Borderlands 2 namelijk een RPG. Dit kan je zien door de verscheidene wapens, maar ook kan je in deze game levellen waardoor je weer extra skills kan vrijspelen. Deze skills zijn gelukkig uitgebreider dan in deel één. Een voorbeeld van een skill is het kunnen uitdelen van meer schade door een hogere wapenschade. 

Ook de coöp is weer terug! Dit is misschien wel de belangrijkste rede waarom ik de game heb gekocht. Want wat is er nou leuker om het beste wapen voor iemands ogen weg te gappen? De game heeft een split-screen optie en een online modus. Als je online gaat zal je in tegenstelling tot Borderlands één alleen geplaatst kunnen worden bij mensen van ongeveer het zelfde level. Dat zie ik zelf wel zie als een vooruitgang, aangezien het niet leuk is om met mensen te spelen die veel beter zijn dan jij.

“Komisch” is een van de sleutelwoorden van heel Borderlands 2. De gameontwikkelaar heeft de game dan ook genomen met een snufje zout. Ik vind het prachtig om te zien dat een game zich niet al te serieus neemt, zo zullen er veel humoristische gedeeltes voorkomen in de game. Zo had ik een sidequest waarbij ik iemand mee moest helpen met iemand zijn eigen zelfmoord, hiervoor moest ik hem in het hoofd schieten. Maar als je eerst in zijn been en arm schoot kreeg je bonuspunten.  

Een nadeel van Borderlands 2 is dus wel dat de game naarmijn smaak niet al te geschikt is om in je eentje door te spelen. Sommigen tactieken komen dan geen eens tot hun recht, neem als voorbeeld de tank, deze zou dan veel vaker dekking moeten zoeken en dat is niet precies de bedoeling. Verder zijn bepaalde eindbazen redelijk moeilijk om in je eentje te halen en zijn verscheidene missies saai om te doen in je eentje, zo zullen er altijd nog missies zijn waarbij je zoveel personen van dat soort moet neerschieten. Zelf zou ik dat niet zo snel doen in me eentje, maar iedereen zijn smaak natuurlijk..

Conclusie en beoordeling

Al met al heeft de overgang van deel één naar deel twee niet teveel veranderingen gekend, maar de veranderingen die gedaan zijn goed. Het is naar mijn smaak de beste coöp-game van 2012 geweest, maar is niet al te leuk om in je eentje te doen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • Veel verschillende wapens
 • De planeet Pandora
 • De coöp is terug
 • Neemt zichzelf met korreltje zout
 • Minpunten
 • Minder leuk in je eentje

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik kan me nog goed herinneren hoe pissed ik was toen hij niet uitkwam… Hoe dan ook een dikke vette HOT

 • 1,2, nou nee.

 • Hot; dit lijkt me gewoon erg vet.

 • Hot, het heeft zeker potentie. Ik hou hem in de gaten.

 • Dit artikel heeft men interesse opgewekt. Laat maar komen die handel, ben best wel tevreden over Mass Effect en de Splinter Cell reeks. Een kruising tussen deze twee moet gewoonweg resulteren in een pareltje denk ik.

 • Dit spel lijkt me onwijs vet. Spellen waarin je de vrijheid hebt om missies te doen dunken me wel, GTA4 is dan een enigszins kleine teleurstelling. Hopelijk wordt dit een topper, want dan komt deze zeker weten bij mij in de collectie.

 • Hot: Omdat ik vorig jaar erg uitkeek naar deze game en de features nog steeds geweldig klinken. Na het uitstel en de bijhorende negatieve commentaren in de pers vrees ik dat de game gaat floppen. Feit blijft, als alles features goed uitgewerkt zijn en de game maakt de beloftes waar dan is het een topgame.

 • Dit lijkt me een spel die nog wel eens wat oproer kan gaan veroorzaken. Ziet er in ieder geval wel tof uit. Probleem met vrijheid is de uitwerking van vrijheid. Ik hoop niet dat gaotische gebeurtenissen ze de mogelijkheid geven tot het kiezen van een oplossing. Daar hebben we GTA al voor. Ben bang dat dit spel, door zijn ingewikkelde setting en RPG eigenschappen, toch slechter uitvalt dan de meeste verwachten.

 • nah kmoet et nog zien, dr worden zo vaak dingen gezecht over onbegrensde keuzes enzo. ik heb eigelijk eerst een demo nodig om een definitieve mening op te stellen, maar tot dusver not

 • Lame! doe eens origineel!  not

 • Hot het ziet er goed uit en grafisch is het ook prima.

 • al die videos hebben goed hun werk gedaan :)  HOT

 • Ik zeg Hot, ben toch wel benieuwd naar het eind resultaat. Trailer was tof.

 • Dat klinkt nou lekker, de totale vrijheid hebben om allemaal keuzes te kunnen maken tussen agressief en spion….aal?, iets wat elke shooter nodig heeft imo.

 • Hot, natuurlijk! :P

 • Hot, maar dan moet het wel idd goed uitgewerkt worden. Keuzevrijheid met het zelfde gevolg is niet leuk. Zo zou het dus niet uitmaken wat voor keuzes je maakt.  Het moeilijke aan dit soort spelletjes is dat je echt heel veel verschillende verhaallijnen moet maken. (Dit als je een goed spel wilt). het wordt net een blokschema.

 • Filmpje ziet er wel cool uit, maar de game zelf heeft mij nog niet weten te overtuigen. Dus voorlopig nog een 'not', maar met de potentie om nog een 'hot' te worden.

 • Splinter Cell + RPG = Instant Hot xD

  Filmpje zag er goed uit! :D

  Nadeel: Portemoney word steeds minder dik :(

 • Klinkt goed, kon de game nog niet maar ik wil hem zeker wel hebben, die verschillende combinaties klinken fucking erg.

 • ik moet nog overtuigd worden, maar het heeft alleszinds potentie:)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren