1. Hoop doet leven, maar leeft de hoop nog? - de nieuwe Assassin’s Creed

Hoop doet leven, maar leeft de hoop nog? - de nieuwe Assassin’s Creed

Verrassing! We kunnen binnen een jaar weer een nieuwe Assassin’s Creed-game verwachten, inclusief een nieuwe held, tijdsperiode en ontwikkelaar. En precies op de dag dat Assassin’s Creed 4 (zullen we hem zo maar noemen?) aangekondigd werd, is ook bekend gemaakt dat we dit jaar een nieuwe Call of Duty kunnen verwachten. Helaas, en dat zeg ik met pijn in het hart, is dat niet de enige overeenkomst tussen beide franchises. De vraag is dan ook of we zitten we te wachten op wéér een game uit Ubisofts gouden franchise.

 

Ik zelf in ieder geval niet. Assassin’s Creed 3 was voor mij een debacle. Ja, oké, ik gaf de game nog een 8, maar dat had net zo goed een punt lager kunnen zijn. Want na de geweldige Ezio-games voelde deel 3 wel érg inspiratieloos aan. De game was op veel vlakken een technisch hoogstandje, maar deed ook een hele hoop fout, met name rond het verhaal en de hoofdpersoon. Niet iedereen zal die mening delen, maar over het algemeen kan wel gesteld worden dat de serie er na het fenomenale deel 2 niet bepaald op vooruit is gegaan.

 

Dus opnieuw de vraag: zitten we te wachten op een nieuwe game? Als het een goed spel wordt natuurlijk wel. En dan komen we gelijk bij twee belangrijke zaken: de nieuwe tijdsperiode en de nieuwe held (geen Desmond-achtige types, a.u.b.). En Ubisoft, laat me niet in de steek! Geen piraten-game, alsjeblieft, en ook geen Braziliaanse setting. Gebouwen beklimmen, op het hoogste puntje staan van wereldberoemde kunstwerken… dat is waar de serie voor een groot deel om zou moeten draaien! En dat is waar deel 3 ook teleurstelde: waar we twee jaar eerder op het Colosseum stonden, synchroniseerden we nu de omgeving vanaf een tien meter hoog kerkje.

 

Mag ik een voorstel doen? Parijs! Zeg nou zelf: dat is toch de ideale stad? En er zijn genoeg interessante periodes. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de Franse hoofdstad ten tijde van de Franse revolutie (1789) of de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Mijn absolute voorkeur gaat echter uit naar het Parijs in de tijd van Napoleon III (tweede helft 19de eeuw). Een prachtige periode, waarin bijvoorbeeld de Wereldtentoonstelling werd gehouden (1855) en de Eiffeltoren werd gebouwd. Hoe vet zou het zijn om die helemaal te beklimmen… en vanaf daar te kijken naar de Sacré-Coeur, de Notre Dame en de Arc de Triomphe. Ik zie het helemaal voor me.

 

Helaas (?) heb ik het niet voor het zeggen en zullen we over een jaar misschien mogen rennen door steden in Brazilië. En ook dat kan best vet worden, als de game tenminste een normale ontwikkelperiode kent. Op dit moment hebben we geen idee wie de game ontwikkelt, maar het zal in ieder geval niet gebeuren door Ubisoft Monreal. Verder mogen we er wel van uit gaan dat ze nu al minimaal een jaar bezig zijn met de ontwikkeling, wat ondersteund wordt door de woorden van Guillemot: ‘Each team is getting several years to make their version of an Assassin’s Creed game.’ En op de een of andere manier vind ik dit wel hoopvol klinken.

 

Tot slot lijkt het een inkoppertje dat Assassin’s Creed 4 een launch-game voor de volgende generatie consoles wordt. Dit zou tevens betekenen dat de nieuwe generatie vóór april 2014 uitkomt, aangezien het fiscale jaar 2014 dan eindigt (Chinese jaartelling? Ik zie de logica in ieder geval niet.) en Ubisoft de game in het volgende fiscale jaar wil uitbrengen. Voor de duidelijkheid: het volgende fiscale jaar, dat is dus 2014, begint op 1 april 2013. Volg je het nog? Ik niet, maar Ubisoft kan in ieder geval blij zijn met zijn next-gen-line-up (hier laat het Groene Boekje me in de steek…), waar waarschijnlijk ook de nieuwe Rainbow Six en Watch Dogs deel van uit zullen maken.

 

Hoop wordt geboren uit vrees voor de toekomst. Laten we hopen dat die vrees onterecht is en we over 12 maanden niet (voor sommigen opnieuw) teleurgesteld worden. Assassin’s Creed is nog steeds Ubisofts kip met het gouden ei. En als Ubisoft ophoudt met het uitmelken van haar beste kip en vooral stopt met het steeds opnieuw oppoetsen van datzelfde gouden ei is de hoop nog niet verloren.

Dit artikel delen

Over de auteur