1. New Super Mario Bros. U (Wii U)

New Super Mario Bros. U (Wii U)

Super Mario is misschien wel het meest bekende game-personage in de hele gamewereld. Het is dan ook niet gek dat Nintendo de originele Super Mario games een reboot wilde geven. Daarom hebben ze op de DS de New Super Mario Bros. serie geïntroduceerd. Met New Super Mario Bros. DS wist Nintendo enorm veel spelers aan te trekken tot kopen van de draagbare spelcomputer, en ook de Wii en 3DS versies waren succesvol, het is daarom ook niet gek dat ze deze formule, in de vorm van New Super Mario Bros. U, doorzetten naar Nintendo’s nieuwste platform, de Wii U.

Een wereld vol vernieuwing

Waar de vorige delen van de New Super Mario Bros. serie nog over een simpele level scrollbar beschikte, bevat New Super Mario Bros. U een volledige wereldkaart. Hierdoor ben je niet verplicht om levels op een bepaalde volgorde te doen wat zorgt voor een vrijere en nieuwere speelervaring. Een van de nieuwe mogelijkheden die een wereldkaart met zich meebrengt is het kunnen ontdekken van geheime gangen. In New Super Mario Bros. U zijn er vele levels die naast de ‘gewone’ finish, ook een geheime finish hebben. Om deze geheime vlaggenpalen te ontdekken ben je wel even bezig. Soms zijn ze moeilijk te vinden, de andere keer beland je ‘toevallig’ in de juiste buis. Als je een geheime gang gevonden hebt gaat er op de wereldkaart een alternatieve route open. Naast het oorspronkelijke pad die je naar het volgende level leidt als je een level voltooid hebt, verschijnt er een nieuw pad die je naar hele andere plekken kunnen leiden. Soms zijn dit simpelweg shortcuts en soms leiden deze paden je naar geheime levels waar ook het een en ander te ontdekken is. Genoeg te doen dus! 

Een ander punt van vernieuwing is de aanwezigheid van de vele verschillende en nieuwe vrienden, vijanden en power-ups. Zo kan je nu verschillende soorten Yoshis meenemen als je trouwe hulpje tijdens je avonturen. Elke kleur Yoshi heeft haar eigen eigenschap. Zo geeft de gele Yoshi licht in het donker en de roze Yoshi kan zichzelf opblazen tot ballon waardoor je als Mario, Luigi en Toad kan vliegen in de lucht door jezelf vast te houden aan die Yoshi. Spelen met je eigen Mii zit er ook in. Je kan, als je singleplayer speelt, je eigen Mii gebruiken om door alle levels heen te rennen. Hoewel dit niet echt een nuttige toevoeging is, is dit wel een leuk extraatje. Ook de vijanden en de verschillen in de levels moeten we niet vergeten. Een grote diversiteit aan nieuwe vijanden en levels maken New Super Mario Bros. U tot wat het is. De oude vertrouwde Super Mario Bros. in een nieuw HD jasje met een heleboel verbeteringen.

 

TV bezet? Verder op de GamePad!

Je kent het vast wel, je zit lekker te gamen en dan komt je zus, vrouw, vriendin… binnen die hoe dan ook Goede Tijden Slechte Tijden wil kijken. Jij bent net zo goed bezig een nieuw record te vestigen in een level in New Super Mario Bros. U en wilt koste wat het kost door blijven gamen. Geen nood! De Wii U beschikt namelijk over de zogenaamde Off-TV Play functie. Dit is een functie die het mogelijk maakt dat je gewoon door kan blijven gamen op het scherm van je controller terwijl iemand anders de TV in gebruik heeft of de TV zelfs uitstaat. New Super Mario Bros. U is ook compatible met deze functie. Sterker nog, als je met de GamePad speelt verschijnt het spel niet alleen op de televisie, maar ook standaard op het scherm van de GamePad. Het excuus dat je moest stoppen met gamen omdat iemand zo nodig TV wilde kijken vervalt dus. Des te meer tijd om een echte pro te worden!

 

Met 5 vrienden, wie gaat de GamePad bedienen?

Een ander aspect waar New Super Mario Bros. U verbeterd is tegenover haar voorgangers is de multiplayer stand. In New Super Mario Bros. U is het mogelijk om i.p.v. met maximaal 4 spelers co-op te spelen, met 5 spelers co-op te spelen. In deze modus spelen er maximaal 4 mensen met de oude vertrouwde Wii-afstandsbedieningen en 1 persoon met de Wii U GamePad. De speler die met de GamePad speelt heeft een andere rol dan de mensen die met een Wii-afstandsbediening spelen. Terwijl de spelers met een Wii-afstandsbediening gewoon vertrouwd met Mario, Luigi en Toad de levels door rennen en springen dient de speler met de GamePad meer als een soort van hulp. Doormiddel van het touch-screen op de GamePad aan te tikken met je vinger of de stylus kunnen er blokken in de speelwereld neergezet worden waar de spelers met de Wii-afstandsbediening vervolgens gebruik van kunnen maken door er op te springen of als brug te gebruiken. Natuurlijk is de rol van de GamePad speler niet altijd een “hulp”. Je kan namelijk ook kiezen om het je medespelers wat lastiger te maken of juist te gaan “vervelen” voor de lol. Deze acties kunnen enorm leuke en grappige momenten opleveren en is goed voor een hele avond lachen en plezier. Meer dan blokjes toevoegen aan de wereld in multiplayer voegt de GamePad in New Super Mario Bros. U eigenlijk niet toe. Het is dan ook sterk aan te raden om met minimaal 1-2 vrienden het spel te gaan spelen om er zoveel mogelijk plezier uit te halen en meer is natuurlijk altijd beter.

Er zit echter wel een punt van kritiek op de multiplayer. Er is namelijk geen mogelijkheid om het online te kunnen spelen wat erg jammer is. Ook lijkt er geen mogelijkheid te zijn om met de Wii U Pro controller te spelen. Maar dat mag de pret niet drukken. New Super Mario Bros. U is en blijft een geweldige multiplayer platformer.

 

Verhaal uitgespeeld? Nog veel te doen!

New Super Mario Bros. U heeft een geweldig hoofdavontuur die voor een langere tijd enorm veel plezier en vermaak kan bieden. Ook zijn er vele dingen te ontdekken in de wereld van New Super Mario Bros. U. Zo kan je proberen alle munten te verzamelen in alle levels of alle geheime gangen proberen te zoeken. Maar er is meer naast het hoofdverhaal. Zo heb je ook een challange-modus. Hier kan je bij verschillende, door Nintendo opgezette, korte levels de snelste tijd proberen neer te zetten en proberen bij elk level goud te halen. Ook heb je missies, waarbij je een opdracht krijgt die je zo goed mogelijk moet proberen uit te voeren. Zo moet je bijvoorbeeld zoveel mogelijk springen over vijanden zonder geraakt te worden. Al deze extra’s bij elkaar zorgen voor een hogere herspeelbaarheid waardoor je het spel dus niet meteen hoeft te verkopen of altijd in de kast moet laten staan. Er is dus genoeg te beleven in de wereld van Super Mario zodat je je niet zo snel hoeft te vervelen.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Nintendo er weer in geslaagd om een geweldige 2D-platformer neer te zetten. Nintendo bewijst voor de 4e keer in de New Super Mario Bros. serie dat het nog steeds weet hoe ze een Super Mario Bros. spel moeten maken. Met een 5 speler multiplayer, enorme diversiteit aan oude en nieuwe power-ups, vijanden, levels, vrienden, uitdagingen… noem maar op, zal New Super Mario Bros. U de 2D-platformliefhebber niet snel gaan vervelen. Met de nieuwe haarscherpe HD beelden die de Wii U bij dit spel op het scherm laat toveren is het niet alleen een lust voor het brein, maar ook voor het oog. De GamePad functies hadden naast Off-TV Play en blokjes plaatsen wel meer benut mogen worden. Ook blijft het wachten op een New Super Mario Bros. die ook online multiplayer ondersteund, maar dat gemis mag de pret zeker niet drukken. Voor zowel singleplayer als met vrienden blijft New Super Mario Bros. U een zeer vermakelijk spel. Dankzij het uitgebreide verhaal, de grote wereldkaart en de losstaande challange-modi zal je jezelf ook niet snel vervelen met dit nieuwe New Super Mario Bros. avontuur. Dus ben je een 2D-platform liefhebber, heb je een Wii U of ben je er een van plan te kopen? Dan is New Super Mario Bros. U zeker een aanrader om naast je Wii U mee in huis te nemen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Wereldkaart
 • Challange Mode
 • Super Mario in HD
 • Goed uitgewerkt leveldesign
 • Leuke multiplayer...
 • Minpunten
 • GamePad voegt niet heel veel toe
 • Gameplay biedt weinig vernieuwing
 • Geen Wii U Pro controller ondersteuning
 • ...maar geen online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Das jammer, maar ja, er komen vast nog wel andere DLC's. 'K zit er nu ook aan te denken om gewoon nog eens Borderlands te kopen. : )

 • dit vind ik echt onzin, het is hartstikke leuk!

 • Toch maar eens Borderlands kopen dan

 • Ik koop Borderlands pas als er een GOTY edition van deze game uit is.

 • Ik ben toch zeer geïnteresseerd in deze game, wacht nog iemands antwoord af om m over te kopen xD  Maarja, deze toevoeging is een beetje onnodig zo te zien

 • Van mij mag het een 1/5 deze dl content gaat nergens over. 3 arena met wat er al genoemd word gerecyclede voorwerpen met een andere kleur erop. De zelfde vijanden, aantal rondes is gewoon bizar smaller challenges - 5 waves van 5 rondes dus totaal van 25 x3 waves dit gaat nog wel. Maar dan kom je bij de larger challenges wat 20 waves zijn van 5 rounds wat slaat op 100 waves en dat nog keer x3. Als je dood gaat begin je niet op punt van doodgaan maar word je teruggezet en je zult vaak doodgaan. Ik heb het gespeeld met lvl 50 met nog iemand van 50 en we kwamen smaller al haast niet door. 1 foutje en het is klaar. Kortom ik zou er niet eens 1 euro voor betalen

 • Van mij mag het een 1/5 deze dl content gaat nergens over. 3 arena met wat er al genoemd word gerecyclede voorwerpen met een andere kleur erop. De zelfde vijanden, aantal rondes is gewoon bizar smaller challenges - 5 waves van 5 rondes dus totaal van 25 x3 waves dit gaat nog wel. Maar dan kom je bij de larger challenges wat 20 waves zijn van 5 rounds wat slaat op 100 waves en dat nog keer x3. Als je dood gaat begin je niet op punt van doodgaan maar word je teruggezet en je zult vaak doodgaan. Ik heb het gespeeld met lvl 50 met nog iemand van 50 en we kwamen smaller al haast niet door. 1 foutje en het is klaar. Kortom ik zou er niet eens 1 euro voor betalen  En als de host rond de lvl 30 a 38 zit? Dan moet het makkelijker worden.

 • eindelijk een modi als dit. Had ik lang op gewacht, maar de content is zeker magertjes. Ze mogen het wel gratis weggeven vind ik. Die 10 dollar is zeker diefstal. Tenzij het toch leuk is.  Ik zit nu toch te twijfelen of ik hem moet kopen of niet, ik houd wel van dit soort challenges

 • 10 dollar of euro is niks :/

  Dan heb je er toch gewoon een keer per week speelplezier van.

  en DLCs zijn er in verschillende grootte en maten.. en gemaakt omdat het vaak een bepaald publiek aantrekt.

  Je vind het leuk of je vind het niks

 • jammer.. dat ze het eens goed uitwerken..

 • ik ga eze wel kopen voor PC want het lijkt mij een best vermakelijke DLC

 • Mmm.. wilde de Dr.Ned Zombie-content aanschaffen, blijft maar bij die denk ik.

 • MMm, niet echt mijn game, teveel van het RPG en te weinig van het FPS :(

 • Het ziet er ook echt lelijk uit.

 • had eerst veel vertrouwen in Borderlands, maar door dat cel-shaded gedoe hebben ze het voor mijn nogal verpest. cel-shaded kan hartstikke mooi zijn, maar in Borderlands gaat deze stijl in combinatie met chaos niet goed. laters.

 • ik vond deze best leuk en juist dat cel shaded vind ik zo goed

 • Deze hele shizzle is niks voor mij.

 • Meen je het? Borderlands DLC was net goed dacht ik? iig vet spel :)

 • Denk dat ik hem toch ga halen, ik hou van die challenges, bovendien lekkr trophies halen :D

 • Ya je kan het makkelijk maken door bijvoorbeeld split screen controller 1: lvl 10 controll 2: lvl 50 maarja om daar nu 3-4 uur aan te besteden voor 1 larger throphie en dat x3 no thank you, zonder challenge is er helemaal niks aan. Maar als je tegen je eigen level gaat dan is het ziekelijk moeilijk

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren