1. NBA 2K13 (X360)

NBA 2K13 (X360)

In de periode dat de halve sportwereld in navolging van Lance op de biechtstoel gaat zitten, vind ik dat ik dat ook maar eens moet doen. Ik moet jullie iets bekennen; ik heb meineed gepleegd. Onder de IG-eed heb ik een verkeerde stem toegekend tijdens de afgelopen IG Awards. Op de vraag wat de beste sportgame van 2012 was, heb ik niet naar waarheid het juiste bolletje aangeklikt. Het spijt me. Ik koos voor Fifa 13, maar dat moest natuurlijk NBA 2k13 zijn. Want daar komt geen andere game uit dezelfde categorie bij in de buurt.

NBA staat natuurlijk voor National Basketball Association, de Amerikaanse basketbalcompetitie. Uitgever 2k Games haalt ook in de 2013-variant alles uit de kast om de gehele basketbal ervaring op je televisie te toveren. En om maar vast op de zaken vooruit te lopen, dat is ze wederom gelukt. Waar die gehele ervaring uit bestaat, wordt duidelijk wanneer je voor het eerst het cd’tje in je console dunkt. Een flitsend openingsfilmpje gevuld met een prima hip hop beat van executive producer Jay Z en mooie gameplaybeelden zet direct de juiste vibe neer.

Eenmaal in het (stroef werkende) menu gekomen,is er keuze uit vele gamemodes. Of je nu het liefste snelle potjes speelt, seizoenen lang een club onder je hoede neemt, het all-star weekend speelt, je kunsten online vertoont of met je eigen speler aan de slag gaat, het kan allemaal. En meer. Qua gamemodes is er niets wat je zal missen. Maar voor welke variant je ook gaat, de gameplay is overal fantastisch.

Zodra je een wedstrijd start zit je meteen weer helemaal in de sfeer die wordt doorgetrokken door de hele game. De muziek, het stadion, het aankondigen van de spelers, alles klopt. Maar ook na de tip off houdt de goede sfeer stand. Het publiek ziet er in tegenstelling tot Fifa niet generiek uit en is juist een geweldige factor in de wedstrijd, net als het geluid uit de stadionspeakers. En dan is er nog het commentaar. Ongelooflijk. Het is alsof het live is ingesproken. Vergeet Evert en Youri, het vierkoppige team van NBA 2k13 is accuraat, enthousiast en heerlijk Amerikaans.

 Met zo’n goede presentatie van het spel mag de gameplay niet achterblijven. En dat doet het dan ook niet. De grote verandering ten opzichte van 2k12 is het gebruik van de rechter analoge stick. Waar deze vorig jaar nog standaard werd gebruikt om te schieten, gebruik je hem nu om een breed scala aan dribble moves te laten zien zoals schijnbewegingen. Pas wanneer je de linker trigger ingedrukt houdt, kan er met het knuppeltje geschoten worden. Er is niets op aan te merken. Tel daarbij op dat de rest van de gameplay nog net zo vertrouwd en dus net zo sterk is als in de vorige games uit de serie en je weet dat het wel goed zit. Alles voelt goed aan, van een subtiel passje tot een harde dunk en van een belangrijk blok tot de essentiële buzzer beater. Het spel zit vol met dit soort heerlijke momenten waarbij je uit te stoel opveert en staat te juichen in je kamer. Je wordt helemaal meegetrokken in de game, iets dat met Fifa toch een stuk minder gebeurt.

Grafisch is er ook weinig om over te klagen.Het publiek ziet er zoals gezegd prima uit, maar ook elk stadion is goed in de game verwerkt. Elke arena heeft zijn eigen sfeer door het grafische aspect. De spelers zien er ook geweldig uit. De baard van Harden of de kale plek op het achterhoofd van Ginobili, het klopt allemaal. Waar in Fifa de eredivisie niet hoeft te rekenen op veel herkenbare koppies, is voor mijn gevoel bijna heel de NBA goed verwerkt in het spel. De animaties zijn daarnaast ook prima. Aangezien basketbal een echte contactsport is zitten er zo nu en dan wel wat gekke collisions in, maar dit mag de pret niet drukken.

Wat de pret wel zou kunnen drukken is dat je echt wat verstand van de sport moet hebben om door NBA 2k13 heen te komen. Zo kan je gek worden van het aantal overtredingen dat je in het begin tegen zal krijgen en  maar een klein deel van debesturingsmogelijkheden gebruiken. Als je echter wat passie voor basketbal hebt en tijd en moeite in het spel steekt, kan je er ontzettend veel voldoening uit halen. Wat dat betreft vergelijk ik NBA 2k13 graag met The Witcher (2). Misschien een wat gekke vergelijking op het eerste gezicht. Maar ook NBA is een game met een hoge instapdrempel, maar o zo geweldig wanneer je er even voor gaat zitten. Aan de besturing en regels zul je moeten wennen, maar als je het door hebt is er geen betere sport simulatie te vinden.

De sportwereld staat sowieso al bol van de clichés, dus gooi ik er hier ook maar eentje in: natuurlijk is geen game perfect, dus ook NBA 2k13 heeft nog verbeterpuntjes. Het eerdergenoemde menu is wel aan een update toe, want dat is niet erg gebruiksvriendelijk en kent wat storende laadtijden. Daarnaast is het maar de vraag of je de Jay Z saus over het geheel kan hebben.  Als dan ook de laatste foutjes in animaties worden weggepoetst in een volgend deel hebben we het toch bijna over de perfecte game, want 2k13 benadert toch al wel de perfectie.

Conclusie en beoordeling

Kortom is er geen enkele sportgame die zoveel sfeer brengt als NBA 2k13. De presentatie is fenomenaal en ook op de gameplay is weinig tot niets aan te merken. Hier kun je van genieten in veel verslavende gamemodi. Dat het menu wat traag werkt en de animaties niet altijd vlekkeloos zijn, neem ik dan graag voor lief. Wanneer je de moeite neemt om te investeren in de game is er veel genot uit te halen. In de categorie sportgame wint NBA 2k13 op alle vlakken van de concurrentie. Met een Slam Dunk.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Geweldige vibe
 • Genoeg gamemodi
 • Sfeer van en in het stadion
 • Ijzersterke gameplay
 • Loont de moeite wanneer je er tijd en liefde insteekt
 • Minpunten
 • Menu's zijn toe aan een update
 • Hoge instapdrempel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Saahaai…  Kutmuziekgames…

 • Die nummers zijn niet echt mijn smaak.

 • Als er een umlaut in de naam zit, weet je gewoon dat ze rocken.

 • BOC = Awesome

 • With a purposeful grimace and a terrible sound he pulls the spitting high-tension wires down!  Go, go, Godzilla!

 • Je hoeft echt niet te reageren omdat je een anti-fanboy bent. Dit is juist hartstikke goed wat Harmonix doet: downloads uitbrengen en dan kan men zelf bepalen of ze het kopen of niet! Beter dan de talloze Guitar Hero's waar vaak een aantal leuke nummers inzitten, maar dan moet je gelijk de hele game kopen!  Leuke week. Blue Oyster Cult = Awesomeness! Bulls on Parade vind ik ook gewoon een gaaf nummer dus die ga ik ook zeker kopen.

 • Nou het wordt anders allemaal zo hard uitgemelkt dat er al 200 koeien dood zijn gegaan zo goed is dat imo niet.

 • Nou ^Trace. Rock Band wordt niet uitgemolken hoor, dat is dus het punt wat ik probeer te maken. Guitar Hero brengt elk jaar misschien 10 delen uit maar Rock Band 2 stamt zelfs nog uit 2008!

 • @ Arcanum,  dacht anno 2009?

 • Nope, september 2008.

 • lame

 • RATM!

 • En alle shooters, rpg's en racegames etc zijn dan zeker niet uitgemolken…

  Don't Fear The Reaper zou er in moeten zitten, tenzij die al in de originele game zit.

 • mm ik ben geen fan van deze nummers

 • Don't Fear The Reaper zou er in moeten zitten, tenzij die al in de originele game zit.

  Die zit inderdaad al in Rock Band ;)

 • Ik ken de blue oyster alleen als gaybar, waar Arnold Zwarzenegger naar binnen gaat in terminator…..XD

 • Blue oyster is ook van Police Academy. :'D

  Anyway, lijken mij wel toffe nummers. :)

 • Haha de Blue Oyster Bar XD

  Had ik niet eens aan gedacht, geweldige scénes uit de Police Academy-films :')

 • Nee, 2008. Wellicht in Nederlands in 2009 maar in the USA kwam hij gewoon uit in 2008.

 • En de poor streak van DLC continues.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren