1. Portal (PC)

Portal (PC)

Er zijn vele games die hun publiek aangenaam verrasten. Amnesia, de game die velen liet huilen. Star Wars Battlefront, die het universum eens op een andere manier toonde. Bulletstorm, die met zijn puberale grappen er toch nog in slaagde om interessante gameplay neer te zetten. Valve is een uitgever waarbij games met zo'n hoogstaande inhoud verwacht wordt. Deze status hebben ze verkregen na enkele steengoede games. Portal is zo'n game.

Waarom was deze game een complete verrassing? Ik was nooit echt een fan van puzzelspelletjes. Sudoku's bleven half ingevuld, bij kruiswoordraadsels haakte ik af zodra één woord niet overeenstemde met een ander en een Rubik's Cube was volgens mij af als je één zijde van dezelfde kleur had. Vanwege de prijsverlaging en omdat ik veel goeds had gehoord over de zwarte humor van de game, schafte ik uiteindelijk de game Portal aan. Na een korte tijd van aanpassen aan de unieke speelstijl, kreeg ik de smaak te pakken

Hello, and welcome to the Aperture's Science Enrichment Center

 

Het verhaal begint en je ontwaakt in een kamer in grijs-witte en blauwe kleuren. Een computerstem geeft uitleg over je opdracht, namelijk een aantal testen voltooien en belooft een lekkere cake. Tegelijkertijd loopt er een timer af. Als die op nul staat, opent er een portaal die je buiten je kamer plaatst. Toch maar iets bizar, maar je kan er beter vertrouwd mee worden. Je gaat het nu eenmaal nog vaak zien om je testen op te lossen. Je krijgt nog hulp van één voorwerp, je beste vriend in deze plek: de Companion Cube. Een kubus met een hartje in het midden. Liefde op het eerste gezicht. Alhoewel, snel blijkt dat binnen deze muren van wetenschap niet alles rozengeur en maneschijn is. Eerder de geur van iets verbrand en het schijnsel van fel TL-licht.

Hoe verder je geraakt, hoe duidelijker dat het wordt dat GLaDOS, die computerstem, ook een sadistisch kantje heeft. Ze zou het nu niet bepaald erg vinden als je per ongeluk in een verbrander struikelt of zou verdrinken in donkergroen water. Als je denkt dat het niet erger kan worden, heb je het fout. GLaDOS heeft ook nog gezorgd voor een heel leger van niet al te slimme turrets, die je neerschieten zodra jij je in hun gezichtsveld begeeft. Al een geluk dat als je na vijf seconden verdwenen bent, ze je aanwezigheid vergeten en terug wegdromen over het leven buiten de hagelwitte muren die hen omringen.

GLaDOS: All your other friends couldn't come, because you don't have any other friends. You're unlikeable, that's what it says in your file: Unlikeable. Whose death shall not be mourned. Shall NOT be mourned

Zoals aan de vorige quote te zien is, is de zwarte humor de grote troef van de game. GLaDOS met haar oneindige sarcasme in de naam van de wetenschap, de turrets en hun vergeetachtigheid en zelfs het constante zwijgen van Chell, de testpersoon. De humor op zich zorgt er al voor dat deze game uniek is en anders dan andere puzzelspelletjes. Portal heeft een verhaal, interessante personages en uitdagende testen. De één wat moeilijker dan de andere maar na een tijdje nadenken zul je de meeste wel begrijpen. Sommige testen vereisen snelle reflexen maar het goede nieuws is, je kan altijd blijven proberen, na een paar pogingen zal je erin slagen om de game uit te krijgen.

Is er dan wel een minpunt? Spijtig genoeg wel. Portal is singleplayer-only en alle testkamers tot aan de finale zullen niet veel meer dan vijf uur van je tijd in beslag nemen. De levensdurr had aanzienlijk verlengd kunnen worden door het toevoegen van split-screen multiplayer. Een klein lichtpuntje is dat je met de PC-versie nieuwe testkamers kan downloaden, gemaakt door de spelers zelf.

Despite your violent behaviour, the only thing you managed to break so far is my heart. Maybe you could settle for that and we'll just call it a day. But we both know that is not going to happen...

Conclusie en beoordeling

Ondanks de korte speelduur, is Portal een game die het gewoon waard is om aangeschaft te worden. De memorabele personages, de zwarte humor en de unieke gameplay maakt Portal uniek in zijn genre.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Zwarte humor
 • Denk met portals
 • Memorabele personages
 • Minpunten
 • Speelduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Aäron Van den Berghe Liefhebber van menig genre en dagelijkse inactieveling.

Reacties

 • Niet echt slim om er zo openlijk voor uit te komen, de advocaten van SONY draaien al warm.

 • jammer, wel knap van Sony zo lang volgehouden.  Tenzij deze meneer loopt te bluffen…

 • Eerlijk gezegd denk ik dat dit bluf is, maar wie weet… Ik hoop dat het bluf is, want anders zit het binnenkort vol met hackers :(

 • IG, dit nieuws is alweer 2/3 dagen oud..  De man beweert het succesvol hacken van de ps3, maar 100% bewijs is er nog niet. Hoe dan ook zal het bij de ps3 geen pretje zijn om kopieen te draaien aangezien de games extreem groot zijn (ong 25gb zo niet meer)

  Ik blijf mn games iig origineel kopen, zoals het hoort!

 • Wel jammer zeg ik vind die hackers die 3 jaar lang aan zo'n ding zitten te sleutelen best wel geen leven hebben.  @koppa

  Dat is niet waar. Het is zijn console of hij hem nou van een flat laat vallen of hackt, hij is niet strafbaar. Ik denk alleen wel dat zijn garantie vervallen is…

 • Tonight there's gonna be a jailbreak!

 • @FY.OG21: Grootte van de spellen is toch geen probleem? Een lege bluray schijf kost tegenwoordig slechts een drie euro en de brander hooguit 175 euro.  Ik hoop dat deze hack zo lastig is dat hij in de praktijk niet in te bouwen valt of heel duur is. Leuk al het hem gelukt is, maar uiteindelijk zijn we allemaal beter af als het gesloten blijft.

 • @Srebseig  Nou ik vind dat dus best een probleem, voor mij is het niet noodzakelijk om een bluray brander te halen, ze zijn redelijk te betalen maar goedkoop is het nog steeds niet echt plus ik heb totaal geen zin om games van zo'n grootte te downloaden.

 • waarom zou je dat toch willen hacken, het slaat nergens op, dat verneuk je het weer voor iedereen als die hackers weer aan komen zetten zonder fucking sociaal leven

 • @FY dat ligt natuurlijk weer puur aan je verbinding ;).  @gangster wat jij bedoelt is cheaten.  Deze hack is vooral ideaal voor Homebrew;)


 • Mist nog best veel informatie.  Hij is er maar 5 weken mee bezig geweest om hem te hacken. Er is ook al bewijs dat hij hem heeft gehackt.

 • Hacken om homebrew te draaien. of linux met volle power te laten draaien zodat het een nog beter mediaspeler wordt. Moedig ik sterk aan.

  Hacken omspelen te kopieren en te branden echter weer niet.  een ps3 met xbmc erop zou er meteen 2 bij kopen in elke kamer 1 • Dat is niet zo'n goed nieuws voor Sony als dit waar is, ze maken best veel verlies op verkoop van consoles geloof ik.

 • Tja…simpele hardware zal wel een USB stick zijn ofzo.

 • Wat een nerd!

 • Die kerel heeft geen leven. Ik hoop iniedergeval dat het gewoon bluf is :(

 • Deze hack is echt bedoelt voor homebrew software, maar vaak wordt van de hack dan misbruik gemaakt. Met deze hack gaat het er vooral om om linux op te installeren en dat alle hardware beschikbaar is. Als er nu linux opgeinstalleerd wordt dan is het gewoon beperkt.

 • Jailbreak

 • Dit noem ik niet een knappe prestatie van de hacker, maar een top prestatie van sony. volgens mij is er geen console geweest van de afgelopen 3 generaties die zo lang 'hack-vrij' is gebleven. de wii en 360 hadden de hackers heel erg snel te grazen.

  ik hoop stiekem niet dat de hack echt is gelukt, dat de ps3 vrij is van illegale software/games maakt het juist een interessant platform om te bekijken en vergelijken met platforms die wél zijn gehackt. ik betwijfel trouwens nog of de hack ook daadwerkelijk is gelukt, er moet eerst wel meer bewijs komen voordat iemand zoiets kan roepen.

 • Zkr een mooie prestatie, aangezien de wii + xbox binnen enkele maanden gekraakt waren. Verder schijnt deze gast best wel "groot" te zijn in het hack wereldje, hij schijnt de PS3 in 5 weken gehackt te hebben niet 3 jaar.  Al geloof ik het niet helemaal, eerst maar is bewijs laten zien. Maar ik hoop dat het bluf is :) wat waarschijnlijk niet het geval als je kijkt wat die gast allemaal heeft gedaan

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren