1. Maken games de mens gewelddadig?

Maken games de mens gewelddadig?

Je hebt vast wel eens beschuldigingen naar games gehoord dat je er gewelddadig van zou worden. Dit kan van je moeder zijn, of van je tante, maar ook vooral door de media. Zo werden de moorden in Alphen aan de Rijn gelijk vergeleken met Modern Warfare 2. Maar komt dit wel allemaal door games of is het gewoon een gemakkelijk smoesje?

Zelf vind ik het de grootste onzin dat gamen kinderen of ouderen agressief kan maken, aangezien een film of een boek je toch ook niet agressief maakt? Ik weet natuurlijk dat een game interactiever is, maar dit is nog geen reden dat dit je wel agressief zou maken.

Natuurlijk weet ik zelf ook dat je een drie jarige niet gelijk achter GTA moet zetten, maar dat alle problemen naar het gamen word doorgeschoven ben ik nou ook wel zat. Veel incidenten worden gelijk doorgeschoven naar het gamen, zoals het hierboven vermelde incident in Alphen aan de Rijn. Maar dat hij in een schietvereniging zat maakt verder allemaal niets uit. Nee, het was het gamen. Hierdoor worden de games gelijk verboden voor menig kinderen.

Ik ben zeer blij dat ik vrij ben opgevoed en gewoon de games mocht spelen die ik zelf leuk vond. Zelf ben ik er van overtuigd dat niet de games, maar andere factoren je agressief maken. Voor mij zijn games juist een uitlaatbron van alle stress en zonder dit zou ik juist agressief en gestrest worden.

Nou geloof ik wel dat sommige mensen beter tegen games kunnen dan andere, maar dit is helemaal voor hen zelf om te bepalen. Je moet als ouder ook weten wat je kind aan kan en wat hij niet aan kan. Hierbij zijn de leeftijdclassificaties een handig hulpmiddel. Oftewel dit ligt aan de mensen die de games spelen en niet aan de games zelf.

Ik geloof ook wel als men een match verloren hebben dat ze wat chagrijniger zij dan anders, maar staat dit gelijk aan iemand opzoeken om hem in het echt terug te pakken? In dit geval kan je namelijk ook kijken naar sport. Stel je hebt een voetbalwedstrijd verloren, wil je dan gelijk de tegenstanders uitmoorden?  

Vroeger als kinderen speelden we toch ook soldaatje, dit was misschien nog wel interactiever als gamen. Mensen vonden dit nog geen probleem want het was toch maar een spelletje. Sinds wanneer is gamen meer als een spel? Oké, ik begrijp heel goed dat het realisme van een game hoger ligt dan bij een spel wat we ongetwijfeld gespeeld hebben als kind. Maar waar ligt dan ook de grens waar dan ook de grens tot hoever een game met realisme kan gaan, misschien is dit een idee voor mijn volgende memberartikel.  

Kortom ik vind dat games de mens niet agressief maken. Dit doen factoren als werkloosheid, verkeerde vrienden, dwang en noem het maar op. Als games mensen agressief zouden maken, waarom zouden sport, films en boeken dat niet doen? Ook is het nooit in een goed onderzoek gebleken dat games de mensen agressiever zouden maken. 

         Wat vinden jullie maken games de mens agressief? Of is dit het zoveelste fabeltje?

Dit artikel delen

Over de auteur