1. Slender: The Eight Pages (PC)

Slender: The Eight Pages (PC)

Men neme een bos, men neme 8 blaadjes om te verstoppen en men neme een man in een maatpak met een wit gezichtloos hoofd. Combineer deze ingrediënten en wat krijgen we dan? Inderdaad; Slender!

Wat een korte inleiding! Ja, ik dacht laat ik het deze keer maar wat bondiger houden. Want zo heel veel is er over deze indi-game zelf eigenlijk ook niet te vertellen. Het meeste dat de game je namelijk te bieden heeft heb ik al in deze introductie vermeld. ‘Maar wat voor een enorm luie en simpele game is dit dan?’ zou je zeggen. Want zoveel heeft het namelijk niet om het lijf. En daar geef ik je gelijk in, want dat heeft deze game ook niet. Maar de impact tijdens het spelen is groter dan je zou verwachten.

In Slender wordt je namelijk gedropt in een gebied dat een middenweg vindt tussen een bos en een industrieterrein. Want waar je uitzicht vooral bestaat uit bomen, zijn er ook verlaten voertuigen en bouwsel te vinden. Daarnaast is ook nog eens het gehele terrein afgezet met hekwerk en gaas. De wereld en zijn content ziet er helaas niet echt geweldig uit. Eigenlijk is het gewoon een hele lelijke game. Zwakke schaduw-effecten, grote textures en weinig variatie in de omgeving is wat de speler zal ervaren tijdens het doorlopen van de game. Maar waarom zou ik deze game dan in godsnaam spelen?

Nou deze game moet je echt spelen voor de gameplay. Want zoals ik al zei; Je wordt gedropt in een onbekende omgeving, het is nacht en je hebt alleen een zaklicht tot je beschikking. Het doel in deze game is dan ook het vinden van 8 bladzijdes die op verschillende plekken zijn verstopt. Een makkie, zou je zeggen. In principe wel, ware het niet dat je in deze game constant achtervolgd zult worden door een entiteit genaamd ‘the Slenderman’. Dit wezen zal er alles aan proberen te doen om ervoor te zorgen dat jij je doel niet bereikt. Aan het begin van de game houdt hij zich wat op de achtergrond, maar met iedere bladzijde die je vindt merk je zijn aanwezigheid meer en meer. En ook al ziet hij er niet vreselijk angstaanjagend uit, hij is eng op zijn eigen manier. Ik heb meer nachtmerries van hem gehad, dan als kind van de plaaggeest uit Bassie en Adriaan (en dat wil wat zeggen).

 

Bij de aller eerste keer spelen, was ik dan ook gewoon echt bang! Je hebt het gevoel constant bekeken en achterna gezeten te worden. Net als in horrorfilms, ben je een personage dat slechts maar zicht heeft op wat er voor zich gebeurd. Dus kijk je een keer snel naar achter of opzij, dan heb je de kans recht in de ogen (die hij niet heeft) te kijken van de Slenderman. De ontwikkelaars voegen daar nog eens een flink geluidseffect aan toe, en de jump-scare is volbracht. Want man, wat ben ik in deze game flink geschrokken. De sfeer is namelijk erg beklemmend, en dit komt door verschillende redenen. Zo is er de nare muziek die begint te spelen na het vinden van de eerste bladzijde, Hoor je soms de angstige ademhaling van je personage, laat Slenderman je scherm snipperen wanneer hij in de buurt is en voel je van binnen hulpeloosheid omdat je niets hebt om jezelf mee te verweren. Heerlijke elementen, die deze game ook echt het survival-horror gevoel geven. Ik weet niet of iemand van jullie de bekende film ‘The Blair witch project’ gezien heeft, maar dat is waar deze game me veel aan doet denken. Zowel qua gevoel als opzet en uitstraling.

De game heeft echter wel een nadeel. Want hoe eng het ook kan zijn, na meerdere speelsessies wordt het wel gewoon wat saai. Je wordt wat imuum voor de Slenderman, en begint hem na een tijd niet meer eng te vinden. Net als Doom 3 aan het begin rete-spannend was maar later afzwakte, kampt Slender met hetzelfde probleem. Ook komt het geregeld voor dat je de weg kwijt raakt, en vaak voor lange tijd ronddoolt zonder ook maar een blaadje te vinden. Op deze momenten verliest de game gewoon wat van zijn charme, en dat is jammer.

De ontwikkelaar laat zien dat je met weinig veel kunt doen. Waar grote budget-titels als Resident Evil het niet langer voor elkaar krijgen om eng te zijn, lukt het simpele Slender dit echter wel. Het is dan ook de perfecte game om eens aan wat onwetende zieltjes voor te schotelen, met daarbij alleen de opdracht te geven; ‘Zoek gewoon de 8 bladzijdes’. Het is prachtig om te zien hoe heerlijk freaky sommige mensen op deze game kunnen reageren. Ze zullen soms letterlijk het toetsenbord van zich afschuiven, simpelweg omdat ze gewoon niet verder durven te spelen. En dat is dan ook de grote kracht van deze game; het maakt van de grootste en stoerste mannen de meest kleine mieterballen. De game is ook nog eens gratis te spelen, en er is vrijwel geen pc die deze game niet kan draaien. Dus eigenlijk zou ik iedereen aanraden deze game eens te proberen, ook al ligt het genre je niet zo. Maar denk wel; gamen met de lichten uit, de gordijnen dicht en volume op max, is wel een vereiste.

Conclusie en beoordeling

Slender is een game die met heel weinig, heel veel doet.Het is een angstaanjagende ervaring, die vooral de eerste speelsessie echt eng is. Wel verliest de game na een tijd helaas wat van zijn impact en charme. Maar voordat dit moment aanbreekt, heb je al wel heel onderbroeken smerig gemaakt. Het is ook nog eens een gratis game, dus als echte Hollander kun je deze game alleen al om die reden niet links laten liggen.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Gevoel van angst.
 • De sfeer.
 • De Slenderman.
 • Minpunten
 • grafisch lelijk.
 • Verliest na een tijd zijn impact en charme.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ben benieuwt

 • Bayonetta 2

 • Same here

 • Aankondiging van een aankondiging!

 • IDD, straks gaan ze ook nog aankondigen wanneer ze een aankondiging gaan geven voor de aankondiging van een game:P

 • MadWorld 2 hopelijk, ze gaven zelf aan erg veel zin te hebben om daar een vervolg van te maken… Please, God!

 • Doe maar een Mad World op de PS360 en een Bayonetta voor de Wii :)

 • Aankondigingen van aankondigingen… bah…

 • Zoals gewoonlijk wordt er weer nutteloze informatie vrijgegeven, waarop ik hier dan weer een nutteloze reactie geef.

 • Hmm, ik denk een horror-ishe game. In ieder geval iets met blood en gore!!

 • Kom maar op met die nieuwe titel =D

 • Doe maar iets Okami-ish, de bedenkers achter dat spel zitten toch immers bij Platinum Games.

 • Doe maar iets goedkoops, het is toch een platinum game (denk trouwens Madworld 2)

 • Mad World 2 voor de PS3 :)

 • Ben benieuwd met wat voor game ze zullen komen!

 • Nice! Laat maar komen!

 • Bayonetta 2

 • Ben benieuwd. :)

 • Ik ben benieuwd! :)

 • Ben ook benieuwd. ^^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren