1. Assassin's Creed II: Hoe historisch accuraat is de Pazzi samenzwering?

Assassin's Creed II: Hoe historisch accuraat is de Pazzi samenzwering?

Video Spellen krijgen steeds meer een plekje in ons dagelijks leven. De industrie groeit, de populariteit van spellen is ongekend hoog. Diverse franchises baseren zich op de geschiedenis van de mens. Sommige spellen vertellen prachtige geschiedenis. Ze wakkereren de interesse voor geschiedenis aan bij de speler. Ze bevatten soms zo veel kennis, dat jongeren die kennis gebruiken tijdens hun proefwerk geschiedenis. Hiermee lijkt het dat video spellen dezelfde autoriteit krijgen als de geschiedenis leraar of de historicus. Een aantal voorbeelden van deze spellen zijn natuurlijk de welbekende Tweede Wereldoorlog shooters zoals Call of Duty of Medal of Honor. Maar de Assassin's Creed franchise vertelt de geschiedenis op een wel hele interessante manier. Niet alleen is deze game gebaseerd op geschiedverhalen. De franchise weet zelfs de geschiedenis in dienst van de game te brengen, waardoor een zeer interessant stuk alternatieve geschiedenis wordt gecreeerd. Soms lijkt die geschiedenis zo echt, dat het Deense nieuws op eens een Assassin's Creed screenshot van Damascus laat zien, in plaats van een werkelijke foto. Maar hoe accuraat is die geschiedenis?  Om dit na te kijken zal er in dit artikel gekeken  worden naar de geschiedenis van de Medici familie, die in Assassin's Creed II in het begin van het spel een belangrijke scene vertolkt. Wie waren de Medici? Wat was de rol in het spel? En wat hebben ze in het verleden gedaan?

Het spel Assassin's Creed II presenteert de Medici familie als een familie die van origine uit de Mugello regio komt, waarbij zij in 1230 meer invloed kregen. Tijdens de 15e eeuw kregen de Medici meer invloed over Florence door de krachtige leiding van Cosimo de' Medici. Cosimo weet door middel van goede verbonden en slimme huwelijken, een machtige familie te worden. Hierdoor wordt de'  Medici de facto leider van Florence. In 1464 overleed Cosimo de' Medici. Zijn zoon Piero regeerde over Florence voor 5 jaar tot dat hij opgevolgd werd door Lorenzo. Under de invloed van Lorenzo (1449-1492), met als bijnaam Il Magnifico, werd Florence een centrum cultuur en innovatie. Op 26 april 1478 Lorenzo en zijn broer Giuliano tijdens de hoog miss werden aangevallen door de Pazzi familie (de Pazzi conspiracy). Guiliano wordt gedood door Francesco de' Pazzi terwijl Lorenzo wordt aangevallen door Stefano da Bagnone en Antonio Maffei. De speler (als Ezio) Lorenzo redt van de dood. Vervolgens is het de taak aan de speler om de Francesco de' Pazzi te vermoorden. Lorenzo geeft Ezio de cape van de' Medici. In 1492 overlijdt Lorenzo waardoor zijn zoon Piero de macht krijgt. Onder Piero verliest de'  Medici de macht over Florence en komt de macht in handen van Girolamo Savonarola. In 1497 komt Ezio terug in Florence en hij vermoord Savonarola in 1498 waardoor de' Medici weer de macht krijgen. Het duurt echter wel 14 jaar voordat de'  Medici de macht weer volledig in handen krijgen.

In deze zeer korte biografie weet Ubisoft behoorlijk historisch accuraat te zijn. Ten eerste zijn historische feiten zoals geboortejaren en belangrijke data (zoals de Piazzi conspiracy) gewoon accuraat. Tevens lijkt de korte biografie van Lorenzo de' Medici ook te kloppen. Een snelle check met een korte biografie (zoals wikipedia, ondanks dat ik die liever niet gebruik) zeer accuraat. Zelfs als ik dieper graaf in de geschiedenis van Assassins Creed en deze vergelijk, dan komen er zelfs nog opmerkelijke overeenkomsten naar boven. In Assassins Creed II wordt er niet heel veel informatie gegeven over de achtergrond van de samenzwering. Echter, de miniserie Assassins Creed Lineage doet dit wel.

        In de serie gaat Ubisoft niet heel erg diep in gaat op de achtergrond van de Pazzi familie. Ze worden namelijk alleen als invloedrijke templars getoont, maar niet als de rijke bankiers die ze waren. Een opmerkelijke karakter van de Pazzi samenzwering is dat de Paus Sisto IV de samenzwering steunt. Ubisoft heeft hier wel een draai aangegeven. Paus Sisto IV zegt namelijk dat hij wil dat er mensen worden gedood zullen worden. Dit is de voorwaarde waarop hij militaire steun zou verlenen. Het meest interessante is eigenlijk dat juist deze Paus een aantal gebieden in Florence onder zijn eigen invloed wil brengen. Tevens stond de Paus er op dat de volledige macht van de' Medici word vernietigd.  In het spel is Giovanni Auditore de gene die achter de samenzwering komt. Maar het meest opmerkelijke is dat Lorenzo de' Medici al in eerder voor een samenzwering was gewaarschuwd door de hertog van Milaan. Hij zei namelijk dat er al sinds 1474 een samenzwering tegen hem gaande was. Er bestaat zelf een geheim document namen die betrokken waren bij de samenzwering. Hierin staan niet alleen de namen van de Paus en de Pazzi familie. Er worden ook andere namen van invloedrijke edelen beschreven, zoals de neef van de Paus Giolamo Riaro, koning van Naples en Frederico da Montefeltro, heerser of Urbino.

       

In de serie Lineage lijkt het er op dat Lorenzo de' Medici bijna niets af weet van de samenzwering, maar in werkelijkheid was hij dus wel op de hoogte van wat er gaande was. Dit is namelijk de reden waarom Gioliano en Lorenzo werden aangevallen tijdens een mis bij de kerk, terwijl half Florence aanwezig was. Dit hadden de' Medici namelijk niet helemaal verwacht. Tevens is er nog een aspect van de samenzwering waar Ubisoft geen aandacht aan schenkt. Tijdens de Pazzi samenzwering waren er ook nog andere vijanden van de' Medici die probeerde de macht over te nemen. Toen de aanval van de Pazzi mislukte, heeft Jacopo de' Pazzi nog geprobeerd om de bevolking van Florence tegen  de' Medici te zetten. Jacopo hoopte met de hulp van de bevolking de Palazzo Vecchio over te nemen, zonder resultaat. Ondertussen was een andere samenzweerder ook aan de gang. Francesco Salviati, Aartsbisschop van Pisa, probeerd hetzelfde als Jacopo met een elite groep. Maar dit mislukte ook. Lorenzo de' Medici overleeft de aanval. Maar uiteindelijk is de macht gered door het feit dat de bevolking van Florence trouw bleef aan Lorenzo de' Medici.

        Wat gebeurde uiteindelijk met de samenzweerders? In Assassin's Creed II is het natuurlijk Ezio die de samenzweerders opspoort en ze vermoord. In de werkelijkheid gebeurd ook hier iets unieks. In de tijd voor Lorenzo de' Medici was het gebruikelijk voor machthebbers om tegenstanders, die van adelijk bloed waren, te verbannen. Lorenzo voerde een heel ander beleid. Sommige samenzweerders werden door middel van een val uit het raam van Palazzo Vecchio gegooid. Francesco de' Pazzi, Framcescp Salvati en Jacopo de' Pazzi werden allemaal opgehangen aan het derde raam van Loggia dei Lanzi. De Pazzi samenzwering is een relatief kleine episode in de Ezio verhaallijn. Toch is het ongelofelijk in hoeverre deze episode klopt met de werkelijke gebeurtenissen. Natuurlijk Ubisoft neemt behoorlijk wat details weg om haar verhaal kloppende te maken. Toch kloppen de grote lijnen van het verhaal wel. Ook besteedde Ubisoft behoorlijk wat aandacht aan de modellering van Lorenzo de' Medici. Kijk maar eens naar een sculptuur van hem en zijn vertoning in Assassin's Creed II.

Ook dit heeft opmerkelijke gelijkenissen. Kortom, de geschiedenis binnen deze episode in Assassin's Creed II is behoorlijk accuraat. Toch nog een leuk weetje. In het spel, krijgt Lorenzo's zoon Piero de macht over Florence nadat Lorenzo overlijdt. Maar Lorenzo de' Medici had twee zonen, Piero en Giovanni. Giovanni werd op 9 maart 1513 beedigd als Paus Leo X. Het spel besteed hier zelf geen aandacht aan, maar de Assassin's Creed Revelation novel wel.

Dit artikel delen

Over de auteur