1. Professor Layton and the Curious Village (NDS)

Professor Layton and the Curious Village (NDS)

Een echte gentleman… Niet bloeddorstig zijn, vriendelijk blijven en dan vooral tegen de vrouwen en natuurlijk een leuk Brits accentje. Alsof dat nog niet genoeg is is hoofdpersoon uit de volgende game ook nog eens uiterst slim. Natuurlijk heb ik het hier over Layton en zijn assistent in opleiding Luke. Op de Nintendo DS hebben ze menig puzzelfanaat fan gemaakt en met ondertussen een degelijk aantal delen ga ik terug naar het eerste deel. Heeft deze Professor Layton and the Curious Village de wrede duivel genaamd Tijd overleefd?

Zoals uit de inleiding was op te maken is Professor Layton and the Curious Village vooral een game voor mensen die van puzzels houden. Daar draait de game namelijk om. Met ruim 150 puzzels bezig deze game een ruim scala een puzzels voor jong en oud, met klassieke raadsels tot moeilijke nadenk- en kijkpuzzels. Dit is soms moeilijker dan het lijkt en soms is het makkelijker dan het lijkt. Beide zorgen voor leuke “ooh” reacties en vaak ook met een lach aan het eind. Logica is vaak de sleutel bij dit spel en helemaal met de optionele puzzels wordt de speler dan ook zeker op de proef gesteld.

Als speler zul je de game dan ook puzzelend doorbrengen om zo het verhaal te voltooien. De professor en zijn leerling hebben namelijk een grote puzzel verkregen onder de noemer “De Gouden Appel”. Deze appel is een erfenis en jij als speler zult in een kleine tien uur (maximaal) deze appel vinden. Deze ligt namelijk ergens in Curious Village en ook al lijkt het simpel, er liggen gevaren op de loer. Zo zal het plot wendingen kennen die in mijn ogen verrassend en fris waren en bovenal boeiend om de antwoorden achter te vinden waarom bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden.

Om achter deze antwoorden te komen moet je als speler uiteraard het verhaal volgen, maar elk personage in het dorp heeft ook enkele ‘zijmissies’. Deze bestaan uiteraard uit optionele puzzels, maar voorafgaand krijg je als speler een beetje informatie over het plot of een grappig onzinverhaal. Dit maakt vrijwel elk personage interessant en gezien ze ook allemaal een eigen stijl hebben maakt het ze ook uniek. Ieder personage heeft een achtergrond en dat is te zien. Dit maakt de personages interessant en de algehele game een stuk leuker om te spelen.

Gameplay-technisch is de game vrij simpel doch doeltreffend.Zo bestuur je indirect de personages door op het scherm te klikken waar je naar toe wilt. Het scherm laat zien waar je als speler allemaal heen kunt. Deze besturing is fijn, omdat het past bij de rest van de game, waardoor er niets anders aan te pas komt dan ‘point-‘n-click’. In mijn ogen is dit doeltreffend, zeker omdat in Curious Village meer te klikken valt dan de weg die je wilt vergaren. Zo zijn er in heel het dorp munten te vinden welke je kunt inzetten om hints te kopen voor wanneer een puzzel te moeilijk wordt. Elke puzzel heeft drie hints, maar het dorp heeft aanzienlijk minder munten. Hierdoor wordt de speler geacht een slimme keuze te maken wanneer de munten gebruikt gaan worden.

Tot zover ben ik vrij positief over mijn ervaringen met diteerste deel in de Layton=serie. Echter heb ik dit gevoel niet overal. Zo is de game leuk om nog een keer te spelen puur en alleen voor het verhaal, stel dat je de serie nog eens van begin tot eind wil volgen, maar zoals verwacht ga je als een haas door de gameplay omdat de puzzels vrijwel allemaal nog wel in het hoofd zitten. Dit is natuurlijk geen verrassing, maar het is jammer dat er in de hele game geen enkele poging is gedaan om deze replay-waarde te verhogen.

Tevens is de muziek helemaal top, alleen voelt de kwaliteit niet helemaal denderend aan. Nu weet ik dat we te maken hebben met kleine speakers van de Nintendo DS, maar bij games zoals Kingdom Hearts en Pokémon heb ik dit gevoel nooit echt gehad. Dit is zonde, want de soundtrack past zeker goed bij de game en er zijn tracks die zeker de moeite waard zijn om langere tijd te luisteren dankzij de mogelijkheid om van alle filmpjes en muziek nog eens na te genieten.

Dit spel een importversie uit Amerika. Verschillen met de Europese versie (als deze aanwezig zijn) niet meegenomen in de recensie wegens gebrek aan die ervaringen.

Conclusie en beoordeling

Layton en Luke hebben met hun eerste avontuur mij als speler helemaal te pakken gekregen. Het verhaal is spannend, de muziek prachtig en de personages zijn interessant. Het is alleen jammer dat de herspeelbaarheid ver te zoeken is bij dit puzzelspel. Heb je deze game echter nog niet in de collectie liggen, dan is het zeker een aanrader om het een kans te geven, spijt krijgen heeft een geringe kans.
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Goed verhaal
  • Interessante personages
  • Mooie soundtrack
  • Balans puzzels
  • Minpunten
  • Geen replay-value
  • Geluidskwaliteit matig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren