1. Lego City: Undercover (Wii U)

Lego City: Undercover (Wii U)

"Auto's stelen. Hightech snufjes. Een grote stad. De perfecte setting voor een Gra.... LEGO game?! Je maakt een grapje.." is waarschijnlijk de eerste reactie die je geeft als je te horen krijgt dat dit spel, LEGO City Undercover, daadwerkelijk bestaat. Eigenlijk is die titel slechts een vermomming: in feite is het gewoon de LEGO-versie van Grand Theft Auto. Is TT Fusion, de ontwikkelaar van de de gerenommeerde LEGO-games, erin geslaagd een goed product neer te zetten, of faalt het miserabel in zowel gameplay als het LEGO-karakter neerzetten in een GTA-omgeving? Lees snel verder..

Als je dacht dat de Deense speelgoedmaker je daadwerkelijk liet spelen met echte pistolen, raketwerpers en.. ehm.. schaarsgeklede vrouwen, is dit spel niets voor jou: je speelt geen crimineel, maar een politieagent in deze game. Maar dat neemt niet weg dat je niets kunt doen wat eigenlijk niet mag - als superagent Chase McCain, jouw personage, kun je vrijwel alles doen en laten. Alles om de supercrimineel Rex Fury op te pakken.

Een steentje bijdragen.

Het avontuur begint met een typische intro: de stad, LEGO City, wordt vertoond in een filmpje met veel zonneschijn en het typerende liedje "Walking on Sunshine" eronder gezet. Dan zien we Chase op een boot zitten, kijkend naar de stad en direct begint de humor al (spoiler alert, maar ach, dit zie je in de eerste minuut van de game:) het schip botst tegen de brug aan en een LEGO Leonardo DiCaprio en Kate Winslet vallen van de boot af, DiCaprio schreeuwend: "My heart will go on!". Ik heb serieus een halve minuut lang constant gelachen, en dat gebeurt niet vaak bij games.

Maar aan wal blijkt al snel dat het niet allemaal koek en ei is in LEGO City: supercrimineel Rex Fury is ontsnapt en misdaad op misdaad wordt gepleegd. Jij, als Chase McCain, moet je (lego)steentje bijdragen aan het politiewerk, aangezien jij eerder Rex Fury ook al hebt gepakt (als je dat verhaal wil weten, kijk dan deze maand in de winkel en zoek naar LEGO City Undercover: The Chase Begins op de 3DS). Al snel blijkt dat meer boeven zijn ontsnapt door doen van Rex en ze lijken allemaal in de macht van hem te zijn. Jouw doel: alle boeven weer naar hun cel krijgen.

Dit verhaal pakt veel beter uit dan het klinkt, aangezien het overvol zit met de geliefde LEGO-humor. De hiervoor genoemde Titanic-referentie is slechts één van de vele kleine referenties, grappen en komische dialogen die in het spel zitten. Dialogen? Jazeker, LEGO City Undercover is het eerste LEGO spel met echte dialogen sinds de eerste LEGO Star Wars game (want LEGO Island 2 had daadwerkelijk dialogen, al waren deze best belabberd). De dialogen in LEGO City Undercover daarentegen zijn ijzersterk en voelen zelden geforceerd aan. Zelfs de Nederlandse versie bevat een ware elite van Nederlandse stemacteurs die we kennen uit series als Pokémon maar ook van reclames en sitcoms. Het is dan ook een van de weinige spellen die ik graag of zelfs liever speel in het Nederlands dan in het Engels.

Only on Wii U

Ook bijzonder aan deze game is dat het een Wii U-exclusive is. De PlayStation noch de XBOX zullen mee kunnen genieten van deze LEGO-sandbox. De GamePad in dit spel zo intuïtief wordt gebruikt dat het niet kan ontbreken. De GamePad is je radar, telefoon, kaart, navigatie en voertuigenselectiemenu in één. Telefoongesprekjes naar het bureau? Allemaal via de GamePad. Opzoek naar blokjes? Gebruik dan de GamePad maar. TT Fusion heeft geen enkele kans met de GamePad onbenut gelaten en is daardoor een van de weinige die geen klakkeloze overzetting doet van een PlayStation of XBOX-spel, maar de nieuwe mogelijkheden van de console benut.

Topagent zonder rijbewijs

Hoewel LEGO City een grote en bruisende stad is heb je weinig tijd om alles te gaan bezichtigen: er is werk aan de winkel! Geen seconde in het spel heb je tijd om te zien wat er te doen is of rijd je rond in een wagentje voor een kleine joyride. Dat wil je sowieso niet doen, want Chase McCain is duidelijk meer dan eens gezakt voor zijn rijexamen: telkens rijdt hij het trottoir op of is hij aan het spookrijden. Van simpele auto tot heus politiebusje: allemaal besturen ze belabberd. Ik rijd nog liever in een Prius dan in een LEGO-auto en dat zegt hopelijk alweer genoeg.

Hoe dan ook, zoals ik al zei moet je telkens aan de bak en dat is op zich niet erg, maar TT Fusion probeert zo wel te verhullen dat wanneer je klaar bent met de game er weinig meer te doen is in de stad. Want dat is zo: na de verhaallijn te hebben uitgespeeld kun je alleen rondrijden in een stad en een beetje om je heen kijken hoe een stad uit blokjes bestaand is opgebouwd. Al moet je wel een tijdje spelen wil je het spel op 100% krijgen: de ontwikkelaar belooft zo'n 50 uur aan speelplezier voor de gevorderde speler. Maar als het dan eenmaal zover is valt er maar weinig meer te doen, helaas. Misschien is DLC een idee, TT?

Pak wat drinken, kijk een film, doe je huiswerk, ga naar de winkel en je game is geladen.

Laat ik deze curieuze subtitel meteen verklaren: de laadtijden zijn erbarmelijk lang in deze titel. Je zult heel vaak een ronddraaiend LEGO-politie-embleem op je scherm te zien krijgen en dan ook nog eens minimaal voor een halve minuut lang. Het is te hopen dat dit gepatcht wordt, anders zie ik vaker een laadschermpje dan een politiegame op me beeldscherm verschijnen en daarvoor heb ik geen zestig euro betaald...

Visueel prachtig tot op het (Lego)blok.

Geloof het of niet, een LEGO-game kan wellicht een van de beste grafische belevenissen op de Wii U tot nu toe zijn. De stad bezit een levendige uitstraling vol met lichtjes, personages, auto's en gebouwen. Elk dingetje, van gebouw tot personage, is verschillend. Je ziet zelden twee keer hetzelfde meisje of twee keer dezelfde bodybuilder over het trottoir lopen en het komt weinig voor dat je dezelfde auto nog eens voorbij ziet rijden. De belichting in het spel is zeer goed gedaan en ik zou er zo willen wonen. Althans, als ik er een goede auto in de buurt kan vinden.

Geen extra modi.

Helaas bevat deze titel geen multiplayer-modus zoals in elk LEGO spel, noch een extra minigame. Er is een manier om vrij te spelen en de missies over te doen, maar behalve dat is er absoluut niets anders dan het verhaal. En dat is wel weer jammer, gezuen de multiplayer-modus in LEGO-games altijd wel gezellig was (en is) om te doen met vrienden. Ook misschien een idee voor DLC of een update? Het zou toch een extra dimensie aan het spel toevoegen. Maar de hoofdreden ligt gewoon voor de hand: het gemis van een tweede GamePad bij de Wii U. De GamePad is zo essentieel in deze titel dat in een multiplayer-modus er gewoon twee nodig zijn. Maar misschien had een assisterende modus met een Wii Remote geen overbodige luxe geweest, waarbij degene met de Wii Remote de boeven kon verzwakken door op ze te richten of dergelijk? Helaas blijft die wens enkel fantasie. Althans, misschien geeft TT Fusion gehoor. Misschien..

Flitsende soundtrack

De soundtrack heeft veel weg van een ouderwetse politieserie met een nieuwerwetse technomix erin gegooid. Het is prettig om te luisteren en heeft geen irritante deuntjes er tussen zitten. Oftewel: leuke soundtrack, niet zo veel speciaals en het heeft nog niet mijn meest memorabele LEGO-deuntje kunnen overtreffen:

Limited Edition..

De inhoud van de Limited Edition, die waarschijnlijk een tientje extra kost dan de normale versie, betreurt me een beetje. Je krijgt een LEGO-poppetje van Chase McCain en een grotere verpakking, meer niet. Als ik tien euro extra wil betalen voor een LEGO-poppetje, ga ik toch liever naar de plaatselijke speelgoedwinkel. Aangezien er op moment van spreken geen andere editie te krijgen is, is de Limited Edition nog geen eens zo speciaal. Hadden ze Chase nog een extra pistooltje gegeven, of hadden ze Rex Fury er ook bij gedaan, was het waarschijnlijk al meer aantrekkelijk geweest deze editie te kopen.

Artikel komt oorspronkelijk van Elite Nintendo, door mij gemaakt en ietwat bewerkt voor de opmaak van Inside Gamer.

Conclusie en beoordeling

Wat heb ik genoten (en geniet) ik van deze titel. Humor, spanning, interessante personages.. op bijna alle vlakken scoort dit spel geweldig, zelfs de Nederlandse nasynchronisatie. Alleen jammer van de laadtijden en kleine schoonheidsfoutjes. Een zeer goede LEGO game en waarschijnlijk een van de beste Wii U-exclusives as we speak.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Mooie graphics
 • Leuke personages
 • LEGO-Humor
 • Goede soundtrack
 • Zeer aantrekkelijke omgeving
 • Minpunten
 • Autorijden gaat niet zo lekker
 • Laadtijden om te huilen
 • Geen extra modi
 • Limited Edition stelt weinig voor.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wat een game 1 woord GEWELDIG, goeie Review IG

 • Puike review!  Hoe gaat het als je Mass Effect deel 1 niet hebt? Gezien het feit dat mensen die daar zijn overleden in deel 2 er dan ook niet inzitten (volgens de inleiding?)…

 • Topgame, toprecensie! Ik raad de 360-bezitters trouwens aan de game op de harde schijf te installeren, laadtijden verkorten drastisch en dan is de game nog veel leuker.

 • ''Dat laatste element is ook aanwezig in het origineel, waarin je door bepaalde keuzes in het spel ‘ Paragadim’ en ‘ Renegade’-punten kunt verzamelen en zodoende in discussies een extra keuze optie vrijspeelt.''  Volgens mij wordt hier Paragon bedoeld ? Want Paragadim-punten kun je bij mijn weten niet krijgen.. ;)

 • 9+????Minstens een 10,5!!!!!!

 • @ Fenerium  Natuurlijk, je hebt helemaal gelijk, voor jou even de link naar de enige juiste recensie: http://www.insidegamer.nl/pc/masseffect2/recensies/28532/?sec=edac000e4e9636ca9e3ff824886bf08b

 • Mooi hoor, dat het de verwachtingen inlost!

 • 2010 begint al goed :)

 • Ben m sinds gister echt fulltime aan het spelen, echt weer zo goed!

 • toch maar eens kijken of ik deze op de kop kan tikken:P

 • Haha die Jelle :')

 • Geweldige game. Ga snel deel één spelen.

 • Vond Mass Effect 1 geen hol aan, bijna meteen afgezet. Vond het veel te traag en saai gaan. Dus deze lijkt me ook niet veel. Ja ik zei het :O

 • 9+ maar ,lolz reciencies worden steeds lachwekkender op ig, maarja maakt niet uit. Elke kenner weet dat deze game een 10- is op zijn minst. Eeen betere sci -fi rpg shooter is er niet.  EDIT:

  @ the hunter ,dan zou ik geen heavy rai ngaan spelen ,dat is nog vervelender en saaier als dit

 • serieus zijn mensen het zeiken omdat ze 9+ niet genoeg vinden? de tering, geef me 9+ op school spring ik een gat in de lucht

 • Topspel :D

 • Geweldige game heb er nu 7 uur op zittten en het is enorm Episch.. Op dit moment zou ik het zeker hoger geven dan een 9+..

 • Was ie ook maar voor de PS3. :( Mijn Xbox 360 maar eens afstoffen na 1 jaar inactiviteit, want deel 1 is een meesterwerk. Deze zeker ook.

 • Heb hem alweer bijna uitgespeeld. Goed spel.  Wel slechte recensie overigens, wordt maar weinig over de gameplay verteld, wat toch juist het belangrijkste is imo..

 • Als eerste moet ik zeggen: een heerlijke leesbare recensie, echt goed gedaan! Ten tweede wil ik even zeggen dat ik nu al denk dat dit dé game aller tijden voor mij gaat worden. Tot nu toe is dat nog altijd de eerste Halo geweest, maar na het eerste Mass Effect had die game al een redelijk grote concurrent voor die positie!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren