1. Just Cause 2 (PS3)

Just Cause 2 (PS3)

Je krijgt de missie om op een levensgrote eilandengroep naar een aantal mensen op zoek te gaan. Je zou dan denken dat je dit rustig en klein aanpakt. Maar Rico Rodriguez denkt hier anders over. En het gaat mis, goed mis. Hij wordt al binnen mum van tijd gehaat door de plaatselijke smerissen. Maar, zonder enkele vertrouwenspersonen kan hij natuurlijk niet overleven. Wat doet hij? Hij sluit zich aan bij de lokale 'gangs', en dat is het begin van dit verhaal.

Ik ga niet verder in op het verhaal, om eventuele spoilers te vermijden. Iedereen kent wel een game als Grand Theft Auto, een Third Person Shooter Adventure. Dit soort spellen hebben een vrij grote map. Maar zo groot als Just Cause 2 zijn ze volgens mij nog nooit geweest. Meer dan duizend (!) vierkante kilometer, en hiermee kan ik eigenlijk het voornaamste kenmerk van dit spel beschrijven: Groot! Het spel speelt zich namelijk af op het eiland Panau, en dat eiland neemt zo'n 32 bij 32 kilometer in beslag.  

Groot is het zeker, en dat zorgt voor een nog leukere en gekkere free-roam ervaring. Je hebt al het gebruikelijke bij dit soort spellen tot je beschikking. Geweren, voertuigen, parachutes en granaten. Rico is tevens uitgerust met een grappling-hook, een prima toevoeging waarmee je in een mum van tijd van locatie naar locatie slingert. Het spel is niet gemaakt voor zijn storyline, maar meer om gewoon in de wereld te lopen 'kutten'. Wat ik eigenlijk wel een beetje jammer vind. Het zou me wel geweldig lijken om van stad naar dorp naar haven te cruisen om die ene vijand te pakken te krijgen, en dat hadden ze wel erin mogen doen. Maar in ieder geval, wat is nou dan het doel van dit spel? Je kan het al een beetje aan de titel raden: Chaos veroorzaken! Vermoorden is goed, slopen is fijn en levert ook een flink zakcentje op, waarmee je je wapens en voertuigen weer mee kan vervangen. 

De gameplay is over het algemeen simpel, eenvoudig, en snel op te pakken. Bij zo'n groot spel als Just Cause 2 hoef je niet heel veel aandacht in de gevechten te besteden. Je schiet de mensen dood, en loopt rustig verder alsof er niks aan de hand is. Door middel van de grappling-hook kan je de ware sadist in je naar boven laten komen, en mensen ophangen aan gebouwen om ze vervolgens door hun hoofd te knallen met een shotgun, om maar iets te noemen. Overal in de map zijn dingen die je kan slopen, of vijanden die je kan.. eh... slopen. Zo is het kapotmaken van een zendmast een mogelijkheid, maar kan je het ook een niveau hoger zoeken en booreilanden opblazen. 

De graphics zijn voor een spel uit 2010 heel erg goed gedaan. Het ruisen van de wind door het struikgewas is duidelijk merkbaar, en Rico's pak gaat lekker glimmen als hij een baantje heeft getrokken. Over het geluid heb ik ook niets te klagen, natuurlijke achtergrondgeluiden laten je echt de sfeer van deze prachtige eilandengroep heel mooi waarnemen. Intense muziek als je op de hielen wordt gezeten door de politie of als je een spannende race begint voegen ook dat beetje extra toe.

En als je denkt dat je er écht klaar mee bent, komt er wel een andere prachtige plek of spannende locatie om de hoek duiken en ben je weer een paar uurtjes om je controller gekluisterd. Soms denk ik alleen, is het niet iets té groot? Hierdoor is namelijk de voldoening om het spel écht uitgespeeld te hebben niet haalbaar voor de doorsnee gamer. 

Er zijn namelijk duizenden dingen te slopen, en er zijn zo veel collectibles. Je kan je wapens, je levens en je voertuigen upgraden door middel van kistjes, die je overal en nergens in de wereld vindt. Het zijn er echt honderden, en het upgraden houdt maar niet op. En als je nou echt geen zin hebt om twintig kilometer naar je volgende bestemming te rijden (dat kan ik mij best wel voorstellen) dan bel je even een goede vriend op die jou in een minuutje naar de andere kant van het eiland kan brengen, dat kan ook. 

Als je echt de free-roam ervaring wil behouden, dan moet je toch echt je eigen vervoer regelen. En dat is prima te doen in dit spel. Er zijn talrijke voertuigen, boten en vliegtuigen te vinden. Straaljagers, jumbojets, helikopters, speedboats. Hoe sneller hoe beter, toch? Of je pakt een doorsnee 'Volkswagentje' en je scheurt met honderd kilometer per uur door de smalle weggetjes van Panau.

Conclusie en beoordeling

Kortom, Just Cause 2 is een typisch voorbeeld van een free-roam game. Genoeg ruimte om lekker je eigen ding te doen, maar laat het een beetje afweten qua verhaallijn. Toch kan je dit spel niet weigeren om het gebrek aan een redelijk verhaal. Er is veel te doen, en je raakt niet gauw uitgespeeld. Ik heb er zelf al tientallen uren inzitten, en ik heb er geen spijt van. Laat alsjeblieft een reactie achter hieronder, dit was mijn eerste memberrecensie en sta open voor kritieken of waarderingen.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Groot
 • Lekker je eigen ding doen
 • Simpele besturing
 • Graphics en geluid zijn top
 • Wapens
 • Al die collectibles
 • Vervoersmiddelen
 • Minpunten
 • Storyline is niet uitgewerkt
 • Toch iets te groot?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gewoon een duidelijke Hot!!!

  Ik weet nog dat ik super boos was op mijn broer, omdat hij mijn Ho-oh had vrijgelaten :'(

 • Na zoveel delen ga ik deze alsnog spelen, waarom weet ik niet, maar het blijft me gewoon boeien. Gonna catch 'm all!

 • Absoluuut hot,

  Pokémon gold is de leukste die ik tot nu toe gespeeld heb.

 • Ik heb geen DS

 • HOT!  Ik weet niet wat het met deze serie is, maar ze blijven gewoon awesome.

  Plus, het zijn remakes van de beste Pokemon delen ooit.

  Heb mijn pre-order al staan, ik kan niet wachten! :D


 • Zonder twijfel HOT!  Waarom stemmen er mensen not…

 • Pokémon RPG's zijn Hot en als het dan ook nog eens een remake is van Gold en Silver, dan al helemaal hot.

 • De mensen die NOT stemmen. Hebben blijkbaar geen DS. Stem dan ook niet -.-..  Edit // Zucht!. Voor mensen die NOT stemmen, omdat ze geen DS hebben. Stem dan gewoon niet of stem over de game..  Pokémon, altijd HOT!.


 • Pokémon is kut geworden. De eerste versies waren leuk, maar ze moeten nu toch écht eens iets anders gaan verzinnen.

 • Not! Nintendo is de serie aan het uitmelken.

 • Hot maar ik koop em niet zal ook lekker zijn als iemand erachter komt dat ik pokemon speel :o Dat hou ik dan ook lekker geheim xD

 • Ik heb geen ds maar Pokemon is gewoon hot met uitzonderingen daargelaten van de serie waarbij je zelf als een pokemon door het spel loopt.

  De mensen die NOT stemmen. Hebben blijkbaar geen DS. Stem dan ook niet -.-..  Pokémon, altijd HOT!.

  Onzin iedereen mag stemmen over een game hoe hij er tegen aankijkt.


 • @ Asior, ging mij er om dat er ook not gestemd word met zulke argumenten. Terwijl dat totaal niks te maken heeft met Pokémon.  Er wordt immers gevraagd wat men van Pokemon Heart Gold / Soul Silver vind.  ( Ik had misschien mijn antwoord is beter moeten schrijven. Na een tweede keer lezen, merk ik dat je hier door verkeerd beeld krijgt ).


 • Ik ben een groot fan van pokemon, en Pokemon Gold is naar mijn mening het beste spel ooit gmaakt. Maar ik heb wat filmpjes op internet gezien van Soul Silver en Heart Gold en het viel me zwaar tegen. De enige ''toevoeging'' is dat je pokemon achter je aan loopt:P.

 • Gold en Silver waren de hoogtepunten uit de pokemon franchise dus een hot.

 • Zelfs een koe wordt niet zoveel uitgemolken

 • Hot natuurlijk, dit zijn de enige Pokémon delen die ik nooit heb gespeeld. Voor mij is het dus gewoon een 'nieuwe' Pokémon, waar ik dus ook met verdriedubbeld enthousiasme naar uitkijk. Voor dit en Platinum heb ik mijn DS gekocht. Dat zegt al genoeg.

 • not, ik snap niet dat mensen dit na 1000 delen nog steets leuk vinden

 • Not pokemon is altijd hetzelfde

 • jmmr pokemon rpg's zijn leuk maar kheb geen ds

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren