1. Leve de PC

Leve de PC

Toen ik het stuk van Raphael zag moest ik eigenlijk al een beetje snuiven om de titel. Iets dood verklaren doe je pas nadat iets daadwerkelijk klinisch dood is. Waarom nu al de PC begraven terwijl de komende jaren zat games uitkomen? Ik kan hier nu een lijstje spuwen met PC-only games om daarmee mijn ‘gelijk’ te bewijzen, maar dat is ook bepaald niet interessant om te lezen.

Sterker nog: De PC speelt nog steeds een voortrekkersrol. De technologische grenzen worden niet verlegd door de PS3 en de 360, maar door de PC. De PC heeft als enige platform de mogelijkheid op elk moment een technologische stap voorwaarts te maken, terwijl de consoles gebonden zijn aan de hardware die er op een bepaald moment is in gestopt. Er zit een plafond wat er bij de PC niet is.

Hiernaast heeft de PC nog een groot voordeel ten opzichte van de consoles: de muis. De muis maakt een besturing mogelijk die slechts gedeeltelijk benaderd kan worden op consoles. De Wii-mote zou gezien kunnen worden als een imitatie van de muis, maar daarmee doe je de PC-muis tekort, en de Wii-mote teveel eer aan. De Wii-mote biedt bij lange na niet de snelheid (en ook niet de nauwkeurigheid) die een muis wel biedt. Een FPS-game op de Wii (elke console eigenlijk) speelt slechter dan op de PC.

Dat PC-gaming niet meer echt booming lijkt te zijn komt doordat de PC zich steeds meer in een niche van de markt wringt: het technologisch wonder is verheven tot een doel op zich, terwijl de consoles begrijpen dat 90% van alle gamers eigenlijk alleen een spelletje willen spelen. Crysis kan door bijna niemand op deze aardkloot gespeeld worden, maar is wel hét voorbeeld waarom PC-gaming nooit dood zal gaan. Crysis biedt een glimp van de toekomst, wat over een paar jaar ingeburgerd zal zijn op de PC en een nieuwe generatie spelcomputers. En er zijn zat mensen die zich aan dit technologische front willen blijven begeven.

En dit geweldige perspectief zou dan naar de ballen moeten gaan door piraterij? No way hose! De eerste industrie die failliet gaat door piraterij moet nog gevonden worden. Piraterij is al sinds jaar en dag in allerlei vormen te vinden. Nike is toch ook nog niet failliet omdat je met redelijk gemak voor een prikkie truien met een nepmerkje kan kopen? Tuurlijk is door internet illegale content eenvoudiger bereikbaar, maar zoals ik in de vorige alinea al stelde: de PC-industrie bevindt zich toch al op een klein segment van de markt. Dat dan de allerkleinste op een klein gedeelte van de markt in de problemen komen, dat is niet meer dan logisch. Dat is alsof je als speculaaskoekenbakker in Schin Op Geul gaat klagen over hoe buurvrouw Jannie haar eigen speculaaskoeken maakt en daardoor broodroof pleegt.

De PC leeft. Dankzij al die mensen die vandaag al willen spelen wat het gewone voetvolk over vijf jaar op de consoles wel eens gaat zien. Dankzij de onovertroffen computermuis. En ondanks piraterij.

Dit artikel delen

Over de auteur