1. Heron: Steam Machine

Heron: Steam Machine

Met Heron: Steam Machine maakt de Nederlandse ontwikkelaar Triangle Studios zijn debuut op de iPhone en iPod Touch. Het spel was al eerder te spelen op de Wii (te downloaden via WiiWare) en is nu dus overgezet. Als je afgaat op de screenshots zul je wellicht denken: “dit spel is een simpele Pipe Dream-kloon”. Maar die gedachte is onterecht, want grappig genoeg heeft Heron: Steam Machine meer weg van Bejeweled dan van Pipe Dream.

In Heron: Steam Machine help je onderhoudsmonteur Ron een handje. Hij moet een oude stoommachine draaiende zien te houden. Dit is normaliter geen probleem, maar dankzij de nieuwe eigenaar van de fabriek draait de stoommachine op volle toeren. Iets waar deze machine niet goed tegen kan. Om hem niet oververhit te laten raken, zul je de druk van de meters moeten halen.

In totaal zijn er vier verschillende meters. Eén voor stoom (groen), één voor elektriciteit (geel), één voor water (blauw) en één voor olie (rood). De druk op de machine wordt constant opgevoerd en dat zie je terug in de meters. In tegenstelling tot Pipe Dream stroomt er geen vloeistof door de buizen maar ben je af zodra één van de vier meters zijn maximum heeft bereikt. Het is dus belangrijk dat je de meters altijd zo laag mogelijk houdt. Dit doe je door de buizen op het zeven-bij-zeven raster dusdanig te draaien dat er een verbinding tussen het begin- en eindstuk komt. Op dat moment verdwijnen alle buizen die deel uitmaken van de verbinding en valt de druk op de meter (voor een deel) weg.

Net als bij Bejeweled vallen de objecten (in dit geval de buizen) boven de gemaakte verbinding naar beneden en komen er van boven nieuwe stukken bij. Naast de standaard buizen vallen er af en toe ook bonusbuizen naar beneden. Deze geven je meer tijd, verdubbelen je score of vernietigen alle buizen op het speelveld. De bonusbuizen zijn de sleutel tot het halen van hoge scores. Jammer genoeg worden potjes niet opgeslagen als je het spel afsluit, wat vooral frustreert als je opeens opgebeld wordt of plots moet afsluiten omdat je anders een stationnetje te ver meerijdt in de trein. Daar gaat je score!

En als je een hoge score gehaald hebt, kun je deze delen met je vrienden en de rest van de wereld, want Heron: Steam Machine is voorzien van het sociale gamenetwerk Plus+. Pronken met je vaardigheden doe je niet alleen met je hoge scores maar ook met de ‘Plus+ Awards’ die er te verdienen zijn.

Conclusie en beoordeling

Heron: Steam Machine lijkt misschien op een simpele kloon van een succesvolle klassieker maar die schijn bedriegt. Triangle Studios is er in geslaagd om een verslavende kruising tussen Bejeweled en Pipe Dream naar de iPhone te brengen. Enige smetje: het niet opslaan van de voortgang als je het spel afsluit.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Combo’s scoren
 • Verslavend puzzelspel
 • Plus+-ondersteuning
 • Minpunten
 • Voortgang wordt niet opgeslagen bij afsluiten

Dit artikel delen

Over de auteur

Conkert Welkom op mijn profiel. Mijn naam is Roy Abbink. Op het moment van schrijven ben ik 23 jaar en woonachtig in Leeuwarden. In deze stad studeer ik 'Communication & Multimedia Design' aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Mensen kennen mij mogelijk van InsideGamer (waar ik dezelfde nicknaam heb). Ik werk bij InsideGamer als ontwerper en af en toe schrijf ik ook nog eens een stukje.

Reacties

 • Leuke graphics maar er zijn leukere varianten  Zou er een nieuwe review komen alser een update voor games komt?

  Wat al snel mogelijk is met iPhone games

 • Lijkt op het hacken van Bioshock.

 • Gaat snel vervelen, zonde van je geld!

 • Ik vind het een leuk spelletje voor zo nu en dan even tussendoor te spelen. Geen topper, maar ik hoop dat deze Nederlandse studio doorgaat met dit soort spellen te ontwikkelen.

 • Ik ben wel fan van Bejeweled achtige games en heb deze al een tijdje. Ik vind hem erg leuk, maar dit "Voortgang wordt niet opgeslagen bij afsluiten" is gewoon een groot nadeel voor mij en de reden dat ik het niet meer speel. Als ik een game speel op mijn telefoon moet ik hem gewoon elk moment kunnen stoppen en daarna verder kunnen gaan. Dat is bij veel games het geval maar hier dus niet, erg jammer, hopelijk wordt dit verholpen in een patch want verder is het een erg leuke game :D

 • Gaat snel vervelen, zonde van je geld!  Gast, al vind je het niet leuk, het is 79 cent. Een kleuter kan dat nog betalen met zn zakgeld en heeft dan nog meer dan genoeg over om snoep van te kopen. Als dit zonde van je geld is dan wordt het tijd je financiën op orde te krijgen ;)

 • Puzzle games zijn niks voor mij D:

 • @Srebseig: lees je de tekst wel?

 • hou niet zo van mobielgames! ;)

 • Je kan de webversie trouwens gratis uitproberen op InsideGamer:  http://www.insidegamer.nl/flash/heronsteammachine

 • Heel tof deze review! Thanks guys!

 • Gast, al vind je het niet leuk, het is 79 cent. Een kleuter kan dat nog betalen met zn zakgeld en heeft dan nog meer dan genoeg over om snoep van te kopen. Als dit zonde van je geld is dan wordt het tijd je financiën op orde te krijgen ;)  bij wijze van spreken hé ;) .. had em trouwens zelf gratis gedownload.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren