1. Champions of Norrath: Realms of EverQuest

Champions of Norrath: Realms of EverQuest

Ergens hoog in de bossen van Faydwer ligt het vreedzame dorpje Kelethin. Het vrolijke leventje van de houthakkers wordt op een dag echter flink verstoord door een invasie van orcs en goblins die te lelijk waren om in Lord of The Rings mee te doen. Het enige lichtpuntje in de duisternis ben jij. Koning Liethkorias vraagt jou als krijger de anderen bij te staan in deze brute oorlog, en het tij te keren en er achter te komen waar we deze georganiseerde aanval aan te danken hebben.

Karakteropbouw

Na de introductie waar de ernst van de situatie nog eens haarfijn wordt duidelijk gemaakt, valt er uit vijf verschillende karakters te kiezen (tien als je mannetje/vrouwtje meetelt). Zo bevat de Barbarian Warrior vanaf het begin af aan grote krachten terwijl de Erudite Wizard met zijn magie in de aanval gaat. Uiteraard wordt dit tijdens het spel uitgebouwd met het bekende systeem waarmee je na een aantal gevechten weer een level omhoog gaat en zo je kracht, intelligentie, handigheid en uithoudingsvermogen kunt vergroten. Naast de eigenschappen kan het karakter ook nog de nodige spullen met zich meesjouwen. Twee soorten wapens: melee (korte afstand) en range (lange afstand) wapens, waaronder bijlen, knotsen, zwaarden en pijl en bogen. Verdedigingswapens zoals schilden kunnen worden gebruikt wanneer een melee wapen actief is. Naast de wapens kunnen er ook items worden verzameld (ook te koop/verkoop) zoals healing potions en een hoop onderdelen voor je harnas. Denk hierbij aan vesten en helmen die je door de missies heen van gesneuvelde vijanden kunt afpakken. Afhankelijk van je karakter zijn er ook nog Special Abilities aanwezig zoals spreuken en andere magie, die je na het bereiken van een bepaald niveau op je tegenstander kunt loslaten en zeer effectief zijn.

In de aanval

Tijdens de eerste speelsessies werd ik finaal met de grond gelijk gemaakt. Al gauw kwam ik er dan ook achter dat mijn tactiek nergens op leek. Zo zul je er gaande weg achter komen dat de vijand vaak in groepjes aanvalt. Zorg er dan vooral voor dat je niet omringt wordt want dan zijn je kansen gauw verkeken. Je schild verdedigt je alleen aan de kant waar je ook echt verdedigt. Het is daarom verstandig je zo te plaatsen dat ze dus maar van één kant kunnen aanvallen. Dan nog is het lastig om terug te vechten, omdat er op het moment dat jij wilt slaan altijd wel een vijand ook slaat. Vreemd genoeg baan ik mij nu een weg door het spel die nogal eentonig en langdurig begint te worden. Groepjes tegenstanders lopen namelijk meestal niet verder dan een bepaald stuk. Zodra je over een denkbeeldige lijn loopt komen ze vervolgens weer als gekken op je afrennen, maar zodra ze rustig terug lopen zijn ze met een aantal rake klappen op de rug zo zoet als een lammetje.

Tijdens je avontuur door de bossen en grotten zul je zo nu en dan een handjevol medestrijders tegenkomen. Mijn opluchting bleek echter niet echt op zijn plaats. Hoewel ze hun uiterste best doen duurt het vaak een eeuwigheid voor ze een orc, laat staan meerdere orcs het lootje hebben laten leggen. En dus komt het toch weer op jou aan en liggen ze met drie klappen op de grond. Een échte held, zo voelde ik me wel.

Logischerwijs spelen we dus vooral in de bossen en zo nu en dan in een grot. De camera is vanuit het derdepersoons perspectief en is in drie hoogtes verstelbaar. Dit werkt allemaal best goed tot je in een wat grotere ondergrondse omgeving komt. Hier staat de camera wat lager dan in de bossen, waardoor je eigenlijk niet ver genoeg voor je uit kunt kijken. Tijdens het terug rennen naar een veilig gebied bleek meer dan eens dat het draaien van de camera ook wel wat sneller had mogen gaan. Lang niet altijd werd me snel genoeg duidelijk of ik nu ergens rechtdoor kon of niet.

Visueel zit Champions of Norrath erg goed in elkaar. Vooral de omgevingen (waaronder de plasjes water) zien er sprankelend uit maar ook aan de karakters en de wapens is voldoende aandacht besteed. Erg handig tijdens het spel zijn ook de Portals en Gate Scrolls. De eerste kom je zo nu en dan tegen en hiermee kun je je naar een eerder tegen gekomen gebied laten transporteren, zodat dat hele eind niet hoeft te worden gelopen. Als tweede kun je gebruik maken van de Gate Scrolls waarmee je terug wordt gestuurd naar de dichtstbijzijnde groothandelaar om items te kopen of verkopen. Iets minder tactisch opgesteld zijn de savepoints in het spel. Wanneer je namelijk langs de pilaar loopt zorgt die voor een checkpoint save. Er zijn momenten waarbij de actie zich afspeelt rond die pilaar en dan maakt ‘ie steeds een save, ook als je leven bijna op is.

Dat Champions of Norrath ook online te spelen is, is zeker een goede zaak. Met vier man kan samen worden gespeeld, online of via de Multitap. Je karakter van de singeplayer missies kan geïmporteerd worden om online mee te spelen. Tijdens de sessie krijg je er winstpunten bij die vervolgens weer worden opgeslagen. Hoewel het tijdens mijn sessies niet echt druk was werkt het geheel wel erg snel en soepel. Binnen no-time was ik aan het spelen. Opties zoals een vriendenlijst en de mogelijkheid om kamers toe te voegen ontbreken echter wel.

Conclusie en beoordeling

Voor mij is Champions of Norrath niet veel anders dan de doorsnee Role Playing Game. Grafisch ziet het spel er erg goed uit, en er zijn duidelijk een hoop onderdelen voor je karakter om aan te werken. Het verhaal is leuk, je begint vol goede moed, die alleen al snel wel een beetje in de schoenen zonk. Door de online-modus wordt de levensduur zeker verlengt, want deze werkt erg soepel en het samenspel is erg leuk. Over sommige elementen heb ik zo’n mijn twijfels maar de fan van het genre zal deze voor lief nemen en kunnen een goed spel aan Champions of Norrath hebben.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Strakke graphics
 • Opbouw karakter
 • Online-modus
 • Minpunten
 • Niet altijd meewerkende en even snel reagerende camera
 • Slappe medevechters
 • Actie snel herhalend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vond dit zeker ook wel een leuke game.

  Misschien ga ik deze ook kopen.

 • Screens zien er idd netjes uit.

 • ik heb het volledig uitgespeeld nu heb een Ranger level 21 maar ben nog niet online geweest nu zou ik willen weten hoeveel mensen er online spelen en of het online gedeelde wel de moeite is om een netwerk stuk aanteshaffen nog eens uitspellen zie ik niet zitten in single player want het is juist het zelfde maar moeilijker.

 • Ik heb de demo van de game en vind die wel gaaf ga toch overwegen om de game te halen.

 • Online waren er de keren dat ik speelde niet veel mensen. En ja, het spel is er al een tijd maar ik werd ziek waardoor het wat lang heeft geduurd.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren