1. Club Football 2005

Club Football 2005

Toen Codemasters vorig jaar Club Football op de markt bracht werd het algemeen beschouwd als niets meer dan een slimme marketingstunt. De zeventien verschillende clubnamen die in de titels verwerkt waren riekten naar geldklopperij, en daarbij was het spel zelf niet bepaald goed.

Een jaar later is het nu de beurt aan Club Football 2005. Ook dit keer zijn er verschillende versies. Hoeveel versies er uiteindelijk zullen komen is niet bekend, maar onder andere Tottenham Hotspur en Birmingham City zijn toegevoegd. Daarbij zal het spel deze keer ook op de PC verschijnen.

Codemasters heeft ten opzichte van het eerste deel veel veranderingen doorgevoerd. Men heeft zich (uiteraard) vooral gericht op het verbeteren van het voetballen zelf. Om de speelbaarheid te verbeteren heeft men de basis van het spel veranderd; de besturing is nu precies zoals die van Pro Evolution Soccer 3, wat velen een vertrouwde feeling oplevert. Daarbij heeft men ook de zogenaamde precision trigger geïntroduceerd. Met een druk op de knop kun je de dan volgende actie extra flair geven: in plaats van simpel kappen een mooie schijnbeweging, of wat extra ruimte creëren om wat harder te kunnen schieten. Het is ook mogelijk het spel even te vertragen, om zo bijvoorbeeld een voorzet of een kopbal beter te kunnen timen. Op de E3 heb ik zelf de besturing kunnen aanvoelen, maar toen was de precision trigger nog niet operationeel.

Qua opties is vooral de ‘scenario modus’ leuk. Je speelt daarin een scenario uit de historie na waarbij je dus de historie moet naspelen, of verbeteren. Het is niet iets totaal nieuws, maar toch een leuke toevoeging in een voetbalspel. Verder bevat Club Football de bekende opties zoals een competitie, toernooi of vriendschappelijke wedstrijd spelen. Over eventuele online opties is nog niets bekend.

Ik noemde eerder al de verschillende clubs die het spel naam geven. Er zit weldegelijk verschil in de versies. Dat zit voornamelijk in een soort van naslagwerk. Koop je bijvoorbeeld Ajax Club Football 2005, dan zit daar een naslagwerk over Ajax in, met daarbij ook talloze foto’s van allerlei spelers en gebeurtenissen uit de geschiedenis. In-game zul je dan merken dat de spelers van Ajax er net wat gedetailleerder uit zien dan de rest. Dat verschil is echter nauwelijks noemenswaardig.

Club Football 2005 wordt zonder twijfel een beter spel dan zijn voorganger. Het is echter zeer de vraag of het ook in de buurt kan komen van Pro Evolution Soccer 4. De stijgende lijn is er, maar hoe snel die lijn stijgt is nog maar de vraag.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Nope. Niet beter

 • Hoeft toch ook niet? Dit spel is bedoeld voor voetbalfans met een liefde voor hun club. Simpel zat. Als Feyenoordfan koop je dit spel sowieso niet.

 • Precies Megaman, nooit van m'n leven! Ik koop ook nooit meer iets van Codemasters, oprotten!! ;-)

 • hier mee word gewoon weer bewezen dat Ajax de grootste club van Nederland is :)

 • En Arsenal de grootste van Engeland…

 • @andad  Als een 1 ploeg van 1 land in Club Football zit hoeft niet te betekenen dat die ploeg de beste of grootste ploeg is. Kijk maar naar Dortmund, die als enige van Duitsland in Club Football zit en een slecht seizoen achter de rug heeft.  PSV!!!


 • Bayern zit er ook in hoor.

 • Dat ziet er wel heel houterig uit. Ik ben even benieuwd als sceptisch :).

 • Hoe kan jij in godsnaam vanuit een screen zien, dat het houterig is?

 • @Andad

  natuurlijk jongen, hoeveel mensen waren er ook alweer op je opendag .. BWAAAhahahahaaa!!

 • Feit is dat Ajax de grootste supportersschare heeft van Nederland… vraag me niet waarom, maar het is wel waar.

 • dat ligt eraan wanneer je iemand een supporter noemt, als iemand drie keer in de arena is geweest en zich supporter mag noemen.. De kuip zit gewoon altijd vol, kijk maar eens bijvoorbeeld op een training bij Feyenoord.. dat zijn supporters!

 • Dit spel word niet eens beter dan This is Football.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren