1. Sonic Advance 3

Sonic Advance 3

"Als Nintendo het zelf niet doet, moeten wij het maar doen", moet Sega gedacht hebben. Waar Nintendo het op een paar conversies na behoorlijk laat afweten in het platformgenre, heeft Sega inmiddels twee gloednieuwe en puike Sonic-spellen afgeleverd op de Game Boy Advance. Nu is daar een derde deel bijgekomen: Sonic Advance 3.

Het verhaal

Zoals bij de meeste Sonic-spellen is ook hier de verhaallijn flinterdun. Aartsrivaal Dr. Eggman heeft weer eens wrede plannen met de wereld. Voor deze gelegenheid heeft hij de wereld opgedeeld in zeven stukken. Deze zeven stukken zijn tevens de zones die Sonic moet doorlopen om het hele zaakje te redden. Dit doet hij overigens niet alleen. Naarmate je in het spel vordert zullen zich steeds meer oude bekenden bij het Sonic Team voegen zoals Knuckles, Cream en Tails. Aan het begin van elk level kun je daar twee van selecteren. Iedere combinatie van figuren levert unieke acties en mogelijkheden op. Zo kun je je partner als wapen gebruiken, maar bijvoorbeeld ook als opstapje om hoger gelegen gebieden te bereiken. Ook je persoonlijke bewegingen en aanvallen zijn afhankelijk van de partner die je kiest.

Level-indeling

Elke zone heeft een eigen thema en ook zijn eigen specifieke obstakels, vijanden en attributen. In het Toy Kingdom kan je bijvoorbeeld speelgoedraketjes als lift gebruiken en in de cyber track zone maak je op een vreemde manier kennis met de zwaartekracht. Elke zone heeft drie zogenaamde acts, de levels die je allemaal moet doorspelen om het aan het eind van de zone op te mogen nemen tegen een maffe vechtmachine, ontworpen en bestuurd door Dr. Eggman. Hiernaast heeft elke zone nog drie speciale levels. Twee daarvan zijn een race tegen de klok. De derde geeft je de mogelijkheid een chaos emerald te bemachtigen. Dit 3D level kan alleen geopend worden met een speciale sleutel, die je verdiend door in die zone de tien verstopte chaos te vinden. Een hidden chao is een verstopt wezen.

http://media.insidegamer.nl/dump/1092825544.jpg

In Sonic draait het natuurlijk om snelheid en die is in dit spel zeker aanwezig. Overal in de levels vind je attributen als springveren, loopings, lanceerinrichtingen en kanonnen die je als een razende door levels heen laten vliegen. Maar het is beslist geen race van A naar B. Daarvoor zijn de levels te veelzijdig en ingenieus ontworpen. Zo kun je plotseling een compleet andere richting op geschoten worden of zelfs hele levels ondersteboven moeten spelen, met je voeten aan het plafond. Het is typisch zo’n spel dat je aan je Game Boy gekluisterd houdt en je nieuwsgierig maakt voor wat er in het volgende level allemaal staat te gebeuren.

De moeilijkheidsgraad is in het begin van het spel nog redelijk laag. De eerste levels zal je zonder al teveel tegenstand doorkomen, zeker als je bekend bent met de serie, maar na een paar zones worden de levels stukken groter, de hindernissen lastiger en de eindbazen pittiger. Springveren en transportbanden kunnen je ineens laten terechtkomen op een vijand of op een groep vlijmscherpe naalden. Je zult dus goed je hoofd erbij moeten houden. Het aantal power-ups en ringen in de levels is ook verminderd. In de latere levels is het dan ook een prestatie op zich om honderd ringen te verzamelen. Hiertegenover staat dat na elk voltooid level het spel opgeslagen wordt, en je op dat punt begint, ook als je al je levens verliest.

http://media.insidegamer.nl/dump/1092825641.jpg

Visueel ziet het er allemaal echt heel erg goed uit. Sonic en zijn vrienden zijn prachtig geanimeerd en beschikken allemaal over een hele trukendoos aan bewegingen. Ook de levels en achtergronden zijn kleurrijk en strak vormgegeven. Het geluid van het spel is helaas wat minder. De deuntjes zijn vrij simpel en gaan na een tijdje behoorlijk op je zenuwen werken. Met het hoofdspel ben je als geoefend platformliefhebber een uurtje of vier/vijf zoet. Je kunt het trouwens met twee spelers spelen door twee systemen te linken, hierbij heb je slechts één spelcassette nodig. Om de levensduur van het spel te verlengen zijn er een aantal leuke spelmodi als Time Attack, Race en Battle toegevoegd. Voor deze meerspeler modi heb je overigens wel twee spelcassettes nodig.

Conclusie en beoordeling

Boeiende level-ontwerpen, prachtige beelden een een hoge verslavingsfactor maken deze Sonic-titel tot één van de beste Sonic-spellen in jaren. Ik kreeg bij het spelen ervan het oude Sonic gevoel helemaal terug. Een gevoel dat de 3D-versies op de spelcomputers me niet konden geven. Dikke pluim voor Sega om in deze tijd het aan te durven een leuke, nieuwe 2D platformer op de markt te brengen. Het overzetten van een Megadrive-klassieker was immers zoveel goedkoper en makkelijker geweest.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • i>Level-ontwerp
 • Sonic gevoel
 • Visueel strak
 • Minpunten
 • Irritante achtergrondmuziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • gelukkig weer een goed sonic spel, nu alleen nog een goede 3d sonic game en ik ben weer blij :D

 • Dit lijkt me een musthave voor elke platforumliefhebber en GBA SP bezitter.

 • jordyyy jou opmerking bewijst maar weer dat je totaal niks van sonic afweet.  Als sonic verzamelaar moet ik deze ook maar weer gaan aanschaffen.  oja geen goed sonic 3d spel? sonic heroes zit wel al sinds de launch-date in de charts met je rare opmerkingen.


 • lolz die heb ik al 2 maanden hier liggen :D

 • Inderdaad Onkel, Driv3r staat ook al maanden in de charts en is ook een rukspel. En je kan de levels ook wel gewoon halen zonder alle chaos te vinden hoor. Het is niet verplicht.

 • super mario advance 4 is beter vind ik sonic speel je meestal zeer snel uit

 • whahaha (sorry voor de arrogantie) maar bij mij val je in het niks als het over sonic gaat.  ik alle sonic games op 3 na (oke ik heb alleen sonic heroes voor de cube) 2 daarvan zijn gamegear titels: tails adventure, en sonic blast en de andere is de mega cd versie van sonic R

  Ik heb ALLE anime/cartoon eps van: Aosth, sonic underground, sonic X, de hele oude sonic (met sally) verder heb ik nog sonic christmas blast, sonic adv 1,2 (de film) sonic the anime movie 1 en 2.

  speelgoed en comics heb ik niet alleen 2 poosters.  als je er vanaf sonic 1 op de megadrive bij bent is dat niet lang er was al 1 generatie voor de megadrive de master system genaamd daarop was een ingebouwde versie van 1 sonic spel en ook een van alex nog wat.  @ onkel om het chaos emerald debakel te verhelpen waren er in knuckles chaotix ook de chaos rings (know you're Infoooooo)

  wel leuk dat er nog meer sonic fans zijn!  share je mening: ik vind sonic 1 het moeilijkst (en belachelijk dat sonic maar 6 chaos ems. kon vinden) sonic 3 het makkelijkst (als je weet hoe het barrel gedeelte moet) sonic cd het beste en sonic 3 & knuckles het leukste mits je sonic hebt met alle chaos ems en de 7 super ems want dan kun je lekker een nog sterkere super-sonic worden en de puntenbonus is niet normaal.

 • 7 super ems?  Dat stukje info is me onbekend.

 • uitmelkerij is dat zeg! ik vind die sonic spellen te veel op elkaar lijken srry!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren