1. 2010 FIFA World Cup South Africa

2010 FIFA World Cup South Africa

De Jubilani, Zakumi en oorverdovende Vuvuzela’s. Het WK voetbal in het zonovergoten Zuid-Afrika komt eraan en dat zullen we weten ook. Natuurlijk probeert iedereen te profiteren van het grootste sportevenement van de wereld. Zo ook EA, dat op 30 april komt met 2010 FIFA World Cup South Africa.

Verrassend is het niet, want sinds 1998 kwam FIFA telkens met een speciale editie ter ere van het WK. 2010 FIFA WC lijkt qua opzet en spelmodi veel op de EK-game van 2008, alleen ga je nu natuurlijk op jacht naar de wereldbeker. Je kunt het volledige kampioenschap spelen, van de kwalificatie tot de finale, en dat met alle 199 landen. Zo kom je dus ook landen tegen die niet in FIFA 10 zitten, zoals het geplaagde Togo waarmee jij sportieve wraak kunt nemen op het WK.

Het WK van de computer winnen is leuk en aardig, maar voor wie online potjes pas echt een uitdaging vormen is er goed nieuws. Met 2010 FIFA WC is het voor het eerst mogelijk heel het toernooi af te werken tegen andere spelers uit alle hoeken van de wereld. Een voorbeeldje. Je moet in de tweede groepswedstrijd met Oranje tegen Kameroen spelen. Dan tref je iemand die met Kameroen in het toernooi ook bij de tweede groepswedstrijd is en het tegen Oranje moet opnemen. Helaas hebben we online potjes nog niet kunnen testen en dus blijft de vraag liggen of EA al iets heeft gedaan aan al die quitters die FIFA online kapotmaken. Want wat gebeurt er als je de finale speelt en de tegenstander het potje verlaat wanneer jij met 3-0 voorstaat? Moet de wedstrijd dan opnieuw? Of win je het WK alsnog, maar dan wel op een manier waarop je de finale natuurlijk niet wilt winnen?

Waar in ieder geval geen twijfel over bestaat zijn de graphics van FIFA WC. Waar de grafische stap van FIFA 09 naar FIFA 10 toch een beetje tegenviel, maakt FIFA WC dit helemaal goed. Spelers en vooral hun gezichten zijn gedetailleerder dan ooit, de belichting is superstrak en nog meer voetballers zijn tot in de puntjes nagemaakt. Het zorgt er allemaal voor dat FIFA WC de mooiste footie tot nu toe is en er eigenlijk uitziet zoals we van FIFA 10 hadden verwacht. De retestrakke graphics zijn lang niet de enige reden waarom FIFA WC het zomaar eens goed zou kunnen gaan doen. De sfeer van het toernooi druipt werkelijk aan alle kanten van het spel af. Wie UEFA Euro 2008 heeft gespeeld weet al een beetje wat hem te wachten staat in 2010 FIFA WC: een waar voetbalfeest. Vuurwerk knalt de lucht in, confetti vliegt in het rond, het publiek is uitgedost met kleurrijke pruiken en geschminkte koppies en de massa blaast zich scheel op de Vuvuzela. Afgewisseld met close-ups van druk gebarende trainers worden de sfeervolle shots uit het publiek door de wedstrijden heen gemonteerd. In de paar potjes die wij tot nu toe hebben mogen spelen was dit alles nog nieuw en dus leuk. Niks slechts over de bondscoach natuurlijk, maar hoe gaat dat straks als je tien potjes achter elkaar speelt en je ’s nachts Bertjes in plaats van schaapjes ligt te tellen om in slaap te vallen? Het is te hopen dat de korte cut scenes niet te vaak de wedstrijd onderbreken.

Terug naar het voetbal. FIFA WC speelt nagenoeg hetzelfde als FIFA 10. Natuurlijk, er zijn de kleine tweaks die grote irritatie kunnen wegnemen. Neem de doelman die bij één-op-één situaties doorgaans ongevraagd een paar meter van z’n lijn komt. Stiftjes waren al niet moeilijk in FIFA 09 en FIFA 10 en daar hielp de drang naar voren van je sluitpost ook niet echt bij. Gelukkig is hier in FIFA WC aan geschaafd en komt hij niet meer ongevraagd zo ver van z’n lijn. Ook de physics lijken iets verbeterd te zijn. Sprint je in FIFA 10 onbedoeld tegen een speler aan dan krijg je al gauw een vrije trap tegen terwijl je niet uit was op een overtreding. Iets dat enorm de vaart uit de wedstrijd haalt. In onze paar potjes 2010 FIFA WC werden nauwelijks vrije trappen toegekend, dus ook dat is goed nieuws.

Naast de tweaks zijn er ook wat nieuwe features. Eén daarvan is de invloed die het hoogteverschil heeft op de prestaties van spelers. We spelen immers in Zuid-Afrika en daar is het niet zo vlak als in Nederland. Tussen de stadions in Kaapstad en Johannesburg zit bijvoorbeeld bijna 1700 meter hoogteverschil. Landen die de lagere luchtdruk op hoogte gewend zijn, zoals Colombia, Bolivia en Ecuador, kunnen hier beter mee omgaan en dit merk je ook in deze FIFA. Speel je bijvoorbeeld met een Europees land tegen een Zuid-Amerikaans land, dan zullen spelers van jouw team tegen het eind van de wedstrijd sneller moe worden dan die van de tegenstander. Tja, typisch gevalletje van if it’s in the game, it’s in the game zullen we maar zeggen...

Met de feestelijke sfeer, getweakte gameplay en opgekrikte graphics zet 2010 FIFA World Cup South Africa een prima stap vooruit. Vooral de mogelijkheid om heel het WK online af te werken kan deze editie een echte meerwaarde meegeven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • iets war ik niet naar uitkijk :p

  nog MEER voetbalgames >.

 • Klinkt toch best goed allemaal. Toch knaagt het een beetje om hier straks de volle mep voor neer te leggen, terwijl ik hem toch best graag wil hebben. Gameplay-gericht is het slechts een update maar alles er omheen maakt het toch weer erg vet. Die online modus ben ik ook wel benieuwd naar.

 • Jammer dat ze er niet gewoon een DLC ervan maken voor Fifa10….

 • Lijkt me vet!

 • Nah deze sla ik over.

 • Hoe kunnen ze een game uitbrengen terwijl A geen enkel tenue nog bekend is voor op het WK en B geen enkele selectie nog bekend is.  Logisch!!!

 • al die quitters die FIFA online kapotmaken….. als de tegenstander het potje verlaat wanneer jij met 3-0 voorstaat  Het word idd echt tijd dat ze hier tegen gaan doen. Tips voor al deze kneuzen (ik kom ook wel eens op een 3-0 achterstand): verander je opstelling en/of tactiek en probeer er nog wat van te maken…  Deze laat ik liggen btw.


 • Lijkt me een tof spel. Al die WK en EK titels hebben een geweldige sfeer. Alleen om daar de volle prijs voor te betalen vind ik altijd wat veel van het goede…

 • zinloos, er zijn al genoeg voetbal games. Dit is weer zo'n game met precies dezelfde mogelijkheden, alleen speelt het zich af in het WK en niet de landelijke competitie of champions leaque ofzo.

 • Deze komt tussen mijn collectie te staan. Ik denk zelfs even vooraan! =)

 • Ik haal hem zeker. ik ben wel echt overtuigt nu. vooral de de graphics, en de hele sfeer eromheen word beter als bij FIFA 10. Alleen hoop ik wel dat ze dit ook weer (voor een deel) meenemen naar FIFA 11.

 • Ik wacht wel op Fifa 11 :)

 • ik sla deze over.

  heb fifa 10 al

 • sla ik zeker over

 • koop ik!

 • kopen kopen kopen xD

 • Ik ga deze halen denk ik. Maar niet voor 60 euro. Dan koop ik hem wel 2e hands.

 • Ziet er leuk uit :O

 • hmmm…dat gedoe met het hoogteverschil vind ik wel vergezocht. Europese landen trainen daar tegenwoordig ook op. Desalniettemin gaat dit spel deel uitmaken van mijn collectie, te meer omdat ik fifa 10 nog niet in mijn bezit heb en dit een feestelijk alternatief biedt.

 • Nouja, je kan natuurlijk daar op trainen, maar in Zuid-Amerika leven ze op zulke hoogtes en leren ze voetballen op zulke hoogtes. Zij blijven er toch veel beter in en zullen er beter aan gewend zijn. Een hele grote impact zal het denk ik ook niet maken, maar je zal wel minder stamina hebben na verloop van tijd dan bv Ecuador.

  Ik weet trouwens nog niet zeker of ik dit ga kopen. FIFA 10 vind ik een toffe footy, en eigenlijk zou ik wel graag een FIFA met meer sfeer en een toernooimodus willen hebben, naast de graphics die in FIFA 10 toch wel een beetje matig zijn en in dit deel dus beter zouden moeten zijn. Maar het lijkt mij toch een beetje onnodig. Lastig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren