1. Star Defense

Star Defense

Toen Apple in de zomer van 2008 met de App Store kwam werd deze in een hoog tempo gevuld met games. Het subgenre Tower Defense bleek populair te zijn en Fieldrunners ontpopte zich als hét spel in dit genre. Er leek geen ruimte meer te zijn voor nog een Tower Defense-spel, maar ontwikkelaar ngmoco:) dacht daar anders over en kwam met Star Defense op de proppen.

Star Defense werkt volgens hetzelfde principe als al die andere standaard Tower Defense-spellen. Er wordt aan het begin een lading vijanden gedropt en deze lopen langs een route richting jouw basis. Aan jou de taak om langs deze route voldoende torens neer te zetten die de vijanden kapot schieten voordat zij jouw basis bereiken. Bekende koek, zo lijkt.

Maar Star Defense is alles behalve standaard. Wat dit spel uniek maakt, is dat het volledig in 3D weergegeven wordt. Je speelt op een miniplaneet en de route loopt daar kriskras overheen. Je kunt met je vingers de planeet alle kanten op roteren. Dit voelt heel natuurlijk aan. Om de planeet te draaien, draai je twee vingers op het scherm en inzoomen doe je door twee vingers van elkaar af te duwen. Door deze drie handelingen kun je razendsnel langs de route navigeren.

Het spel bevat zeven planeten en per planeet word je getrakteerd op tientallen golven van S’rath (vijandige aliens). Deze worden uit een vliegende schotel gedropt en lopen richting jouw basis. Je hebt verschillende soorten S’rath met elk hun eigen zwakke punt. Natuurlijk zijn jouw torens uitgerust met wapens die gespecialiseerd zijn om in te spelen op deze zwakheden. Nadat je de eerste torens langs de route hebt geplaatst, laat je de S’rath op je basis afkomen. Door vijandige wezens af te schieten verdien je dollars en daarmee zijn nieuwe torens te plaatsen of bestaande torens upgraden. Door je torens te upgraden (bij elke toren kan dit maximaal twee keer) maak je de toren sterker en/of sneller. Het concept is heel simpel, het spel zelf niet. De laatste planeten zullen een echte uitdaging vormen. Gelukkig geeft Star Defense de spelers drie moeilijkheidsniveaus om uit te kiezen.

Ontwikkelaar ngmoco:) is tevens de ontwikkelaar van Plus+, een online leaderboard/awards-systeem. Met dit systeem kun je jouw scores met de wereld delen en vergelijken. Ook bevat elk spel Awards, vergelijkbaar met de Achievements en Trophiesdie we van de Xbox 360 en PlayStation 3 kennen. Gelukkig is Star Defense uitgerust met Plus+. Het halen van de beste score en alle Awards verlengt de duur van het spel aanzienlijk.

Conclusie en beoordeling

Star Defense is een andere, frisse en zeer goede benadering van het Tower Defense-concept. Het spel ziet er werkelijk prachtig uit en dankzij het touchscreen is het spel uitstekend te besturen. Bij de latere planeten wordt het ietwat chaotisch en erg pittig maar dat hoort nou eenmaal bij dit soort games.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics
 • Optimale besturing
 • Plus+-ondersteuning
 • Minpunten
 • Soms wat chaotisch

Dit artikel delen

Over de auteur

Conkert Welkom op mijn profiel. Mijn naam is Roy Abbink. Op het moment van schrijven ben ik 23 jaar en woonachtig in Leeuwarden. In deze stad studeer ik 'Communication & Multimedia Design' aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Mensen kennen mij mogelijk van InsideGamer (waar ik dezelfde nicknaam heb). Ik werk bij InsideGamer als ontwerper en af en toe schrijf ik ook nog eens een stukje.

Reacties

 • lol, weer 5 IGtjes

 • Hmm, cool!

 • Hij is tachtig centjes wel waard zo te zien, ik ga hem halen.

 • lame

 • @Justice Arcana.

  gtfo :/  Ik ga hem zeker kopen,

  leuke variant op Tower Defence


 • En nu komt dus het Jailbreaken van pas ;)

 • @Mitch; hoezo? zodat je een game van 80 cent illegaal kunt downloaden?XD Dat zou namelijk best wel triest zijn eigenlijk…

 • Ziet er fun uit

  ik begin meer en meer te denken om es een gamepje of 2 te kopen op mijn ipod touch ( wat ik tot nu toe nog niet gedaan heb )

 • @Vancha: dan is dit echt een toffe titel..

 • Star Defense is niet ontwikkeld door ngmoco:), maar door Rough Cookie, een Nederlandse ontwikkelaar…

 • awesome

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren