1. WRC 4

WRC 4

Rallyrijden is één van de populairste autorijdsporten ter wereld. Het is dus ook niet zo heel gek dat daar door bedrijven op ingespeeld wordt. Op gamegebied kunnen we al geruime tijd genieten van de ‘rallymarkt’, want er zijn genoeg rallyspellen die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen. Zo kennen we natuurlijk allemaal de Colin McRae-serie, de V-Rally-serie en de WRC-serie van Sony. Op dit moment is er zelfs nog een nieuwe serie in de maak, de Richard Burns-serie. Maar we zullen ons in deze impressie alleen richten op het nieuwste deel in de World Rally Championship (WRC)-serie.

Dit jaar is het inmiddels tijd voor het vierde deel van de WRC-serie. De WRC-serie is van Sony en komt dus alleen uit op de PlayStation 2. Toch heeft Sony nog last van concurrentie op dit gebied. Vorig jaar was het nog spannend over wie het gevecht tussen de beste rallyspellen op de PlayStation 2 zou winnen, WRC 3 of Colin McRae Rally 04. Dit jaar gaat Sony er natuurlijk alles aan doen om te laten zien dat die titel aan hun toebehoort. Met de officiële licenties van dit jaar en een online mode hebben ze al een ruime voorsprong te pakken. Ook heeft Sony wat primeurs, want WRC 4 is het eerste spel dat beschikt over de Peugeot 307 WRC en de Mitsubishi Lancer WRC. Natuurlijk zitten ook de nieuwe rally’s van dit jaar, die van Mexico en Japan, ook in het spel.

WRC 4 moet het compleetste rallyspel ooit gemaakt worden. In mijn ogen is Sony aardig op weg. Elke boom, steen, vangrail, hek en andere dingen uit de officiële rally’s zijn overgenomen in het spel. Ook zal het publiek wat levendiger zijn dan in zijn voorgangers. Supporters en fotograven zullen op de weg staan en op het allerlaatste moment wegrennen. Dit konden we ook al zien in de filmpjes van Gran Turismo 4. Wat ook nog een aardige toevoeging is, is de volledige DualShock 2 ondersteuning. Niet alleen de kracht die je op de knoppen zet wordt realistisch omgezet in het spel, maar ook elk klein hobbeltje zul je voelen. Op een gegeven moment zal je controller zo erg trillen dat het net voelt alsof je echt off-road aan het rijden bent. Het enige nadeel hieraan is dat je controller het wel aan moet kunnen. Mijn DualShock 2 controller van Sony moest het bekopen met een (mini)ontploffing en een kapotte linker-vibrator. Nu hoop ik niet dat dit in het spel zit, maar dat het gewoon aan mijn controller lag.

De besturing van WRC 4 is erg goed geregeld. Je hebt verschillende klassen die gaan van het officiële rallyrijden tot de 1600cc kampioenschappen. Deze verschillen in klassen voel je ook echt, het is duidelijk welke auto twee- of vierwielaandrijving heeft. Dan heb je nog de verschillen in auto’s; elke auto voelt natuurlijk anders aan en heeft een compleet ander rijgedrag. Dat komt met name door de verschillen tussen de lengte’s en het gewicht. Dit is erg goed in het spel verwerkt, want een Subaru behoort uiteraard anders te rijden dan een Ford. Er zaten natuurlijk nog wel wat kleine foutjes in, zoals een boom die door je auto gaat. Toch ga ik daar geen heisa over maken, want het spel ligt voorlopig nog niet in de winkels en de ontwikkeling is nog in volle gang.

Dit jaar gaat Sony echt los met het online gamen. Bijna alle spellen waarvan Sony de algemene uitgever van is zal online gaan, zo ook WRC 4. Het is mogelijk om met zestien man tegelijk online te rijden. Bij elke stage zal een top 100 bijgehouden worden van snelste rijders. Het is mogelijk om de tijd die jij offline hebt gereden online neer te zetten. Wat is er nou leuker om tijdens een netwerkrace je tegenstanders de afgrond in te rijden? Die mensen zijn er natuurlijk ook bij, maar het gaat natuurlijk om het racen.

Het lijkt erop dat WRC 4 de onbetwiste nummer één gaat worden. Het spel zit gewoon heel goed in elkaar, de besturing is perfect, het is leuk om te spelen en de online mode maakt alles compleet. Nu hoop ik natuurlijk dat er naast mijn controller geen andere dingen zullen ontploffen, anders is WRC 4 ook nog letterlijk explosief goed.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Ik ben niet zo'n rallygamefan omdat ik er mede ook verschrikkelijk slecht in ben :p maar ja. Het is iig erg tof dat de game online gaat en met alle goede dingen denk ik ook wel dat het hoge ogen kan gaan gooien bij ps2 network gaming. Alleen wel zonde van je controller ;).

  • Uhm, Richard Burns Rally en Colin McRae Rally komen ook op de Xbox hoor.    Dat er geen F1 spelen komen naast op de PS2 ligt ook niet aan Sony, die kopen alleen de licentie zodat ze alle namen, sponsoren enzo mogen gebruiken.

  • gaaf zie deze game wel zitten vooral als de besturing wat beter is hhahah ben geen held in zulke games maar wil toch een x zo'n game hebben!

  • Bjorn, betagames mag je niet reviewen of er uberhaubt over spreken tegen niet-beta testers

  • lolz ziet er goed uit:P

  • Het asfalt op de weg ziet er niet uit! Verder wel een aardige screen!

  • Kristiaan, ik ben geen betatester Sony heeft me van de lijst gehaald

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren