1. Handheld oorlog

Handheld oorlog

De uitingen die Notorious in deze column plaatst, zijn andere dan de meningen van InsideGamer.nl. InsideGamer.nl distantiert zich dan ook van sommige uitlatingen die door Notorious worden gedaan.

Handhelds zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken. En in de toekomst zal dat beeld alleen nog maar versterkt worden. We staan namelijk aan het begin van een mogelijk zware, en lange handheld oorlog tussen Nintendo en Sony. Na jaren dominantie lijkt er een serieuze concurrent te zijn opgestaan. Maar hoe kan het nou dat Nintendo al sinds 1989 een monopolie positie heeft? Bedrijven proberen het wel, maar falen keer op keer. Atari kwam korte tijd nadat de Game Boy op de markt was gebracht, met de Lynx. De handheld faalde jammerlijk, ondanks dat de hardware veel beter was dan de handheld van Nintendo. Daarna kwamen er nog tal van andere handhelds, maar geen één was echt boeiend te noemen. Toch is er één bedrijf die het nog wel redelijk deed. Dat was Sega, dat in 1991 de Game Gear introduceerde. Het apparaatje was superieur vergeleken met de Game Boy. Het was net als de Lynx in kleur en je kon er via een TV Tuner ook TV mee kijken. Jammer genoeg zoop hij batterijen, en was hij daarnaast groot en log. Dat werkte in voordeel van Nintendo waardoor de Game Boy toch populairder bleef. Uiteindelijk werd er door allerlei fouten bij het management van Sega, in 1997 besloten om de stekker eruit te trekken, om zich helemaal op de Sega Saturn te richten.

Dankzij het gebrek van krachtige concurrentie kon Nintendo gewoon rustig z’n gang gaan. Ze flikten het zelfs om pas in 1998 een Game Boy met een kleurenscherm te presenteren. Het heeft dus bijna 10 jaar geduurd voordat ze met een kleuren handheld kwamen, terwijl Atari en Sega dat eeuwen daarvoor al presteerden. En dit bedrijf, Nintendo, wordt vereerd vanwege het feit dat ze zó vernieuwend zijn? Nintendo is naar mijn mening alléén vernieuwend wanneer het ze uitkomt.

Jaren later kwamen ze met de Game Boy Advance. Een zeer kleine stap vooruit als je het mij vraagt. Toen ik dat apparaatje kocht kreeg ik een déjà vu gevoel. Het leek gewoon op een opgevoerde Super Nintendo. En het ergste was nog dat je niet eens in het donker erop kon spelen, een backlight inbouwen was waarschijnlijk te veel moeite. Wat voor stomme stunt was dat Nintendo?! En dan heb ik het niet eens over de software, die voor het grootste gedeelte uit ports bestond van de Super Nintendo. Maar toch kocht iedereen dat ding massaal, en waarom? Omdat het merk Game Boy gewoon ingeburgerd is en omdat er amper keus was op de handheld markt. Nintendo flikte het ook nog om in zeer korte tijd met de Game Boy Advance SP te komen, waarmee je wél in het donker kon spelen. Dat is toch te gek voor woorden? Iedereen die net een GBA gekocht had, was dus mooi genaaid. En natuurlijk zullen alle Nintendroids roepen dat Nintendo naar de gamers luistert, door de SP uit te brengen. Alsof we allemaal breinloze fanboy zombies zijn! Atari en Sega kwamen daar vele jaren daarvoor al mee aanzakken, en dan komt de boodschap nu pas over? De meeste mensen gingen er sowieso vanuit dat de Game Boy Advance over backlight beschikte.

En binnenkort komt de Nintendo DS uit dat voor “revolutionaire” game play gaat zorgen. Nou sorry hoor, ik heb hier zo mijn twijfels over. Dus, omdat dat ding twee schermen heeft zal het zo geweldig gaan worden? Ik wacht nog steeds tot er iets bijzonders gebeurd met de GBA. Nintendo is duidelijk de weg kwijt. Ze presenteerden connectivity als iets fenomenaals, terwijl het gewoon een flop is geworden. Weinig developers maken er gebruik van. En bovendien doen ze nog alsof het iets unieks is. It has already been done! De Dreamcast en de Neo Geo Pocket handheld konden ook al op elkaar aangesloten worden. Ik ben dus benieuwd hoe het zal gaan, nu Sony op de handheld markt komt. Want tot nu toe kijkt iedereen kritisch tegen Sony aan. Maar zijn we soms vergeten wat voor succes Sony tot nu toe met al zijn consoles had? Zijn we vergeten hoe iedereen zei dat ze geen kans maakten tegen Nintendo en Sega. Sony is een groot en rijk bedrijf. Ze zullen heus niet dezelfde fouten maken als hun voorgangers op de handheld markt. Als je alleen al naar de hardware van de DS en de PSP kijkt dan zie je dat de PSP superieur is. Het enige wat de DS heeft is die twee overhypte schermpjes. Waar iedereen opééns zo dol op is. Ik ben niet onder de indruk, zelfde gedoe als connectivity, als je het mij vraagt. Ik verwacht niet dat elke developer het belangrijk vindt. En wat de software betreft. Tot nu toe lijken beide handhelds voldoende 3rd party support hebben. De DS zal wel weer een shitload aan Mario’s, Pokémons enz. krijgen. Ik denk dat de strijd tussen de DS en PSP wel een felle strijd zal worden. Sony is geen kleine jongen, want ze hebben zichzelf al duidelijk bewezen op de console markt. Nintendo zal alles op alles moeten zetten aangezien de handheld markt hen een aardig zakcentje opleverde en ze op de console markt als jaren matig presteren.

Wat er ook gebeurd, de gamer wint, want concurrentie is altijd goed. Want zeg nou eerlijk, GBA games zijn echt te duur. En nu roept Nintendo dat de DS games goedkoper worden, met een of andere smoes omdat de productie goedkoper zou zijn. En dat vind ik wel behoorlijk toevallig aangezien Sony binnenkort met de PSP komt. Het is afwachten wat de prijs voor de PSP wordt. Het belangrijkste is dat beide bedrijven nu hun best zullen doen om in de spotlights te staan, en dat zorgt dan hopelijk voor betere games. Het is in ieder geval duidelijk dat er dingen op de handheld markt zullen gaan veranderen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • En ja, zo heet de beste man echt :)

 • Goh Notorious heeft een colomn en rara waar gaat het vnl over?

  Vast niet over dat ene bedrijf waar ie om de een of andere reden een hekel aan heeft.

 • de psp gaat nintendo echt vet verslaan, en waarom omdat alleen een

  paar n fans een ds gaan kopen. de massa gaat toch liever voor een

  mutimedia apperaatje waar je nog wat meer mee kan dan spelletjes spelen. Nintendo leert ook nooit van zijn fouten heh want de cube is ook zo,n succes (not).

 • Eindelijk een column met ballen. Nice work.  Twee dingen waar ik me mateloos aan erger:  * De zogenoemde 'vernieuwende gameplay'. Alsof twee schermen en een touchscreen de game wereld op hun kop zullen zetten! Beiden zijn al eens eerder gedaan, beiden zijn zeker niet 'revolutionair' te noemen, en beiden moeten zich nog bewijzen als waardevolle toevoegingen. Mogelijkheden zijn er zeker, maar of daar goed gebruik van gemaakt gaat worden is nog zeer de vraag.  * "De DS gaat niet met de PSP concurreren want ze hebben een andere doelgroep!" Geloof je het zelf? Het feit dat hier de IG bezoekers elkaar de huid volschelden over welke handheld beter is is al genoeg bewijs dat de concurrentie volop aan de gang is.  En met de concurrentie die Sony biedt kan Nintendo er niet meer klakkeloos van uitgaan dat hun handheld zal domineren - zoals tot nu toe meestal het geval was. Zelfde geldt overigens voor Sony, beide bedrijven zullen alles uit de kast moeten halen.  Persoonlijk kijk ik erg uit naar beide machientjes, en zal ze waarschijnlijk allebei bij de launch meteen halen.
 • Nintendo heeft in de GBA geen backlight gedaan omdat dat toen nog te duur was en dat het batterijen leegslurpte, dan zouden ze er een accu in moeten doen, maar accu's waren toen ook niet al te goed en ze waren duur. Nintendo vind dat een handheld betaalbaar moet zijn voor iedereen en de GBA zou te duur zijn als het een backlight en accu zou hebben…

  En allles wat je over de technologie zegt van de GameBoys (Dat Nintendo veel later pas kleurenscherm erinzette enzo) is ook omdat die technologie toen erg duur was en batterijen slurpte. Nintendo wou al die tijd lange batterijduur (door niet batterijslurpende dingen erin te doen: Kleurenscherm, backlight…) en een mooi prijsje voor hun handheld.

  En ik denk dat Sony dezelfde fouten gaat maken als de andere concurrenten die Nintendo heeft gehad: Door de handheld te duur te maken en er teveel batterij slurpende technologie in te doen… En over dat de spellen van de NDS goedkoper worden dan de GBA games: Als je een beetje het nieuws hebt gevolgd, weet je dat Nintendo heel veel heeft geïnvesteerd in een bedrijf (volgens mij heet het bedrijf "Matrix";). Dat bedrijf is al een tijdje bezig met een cartridge die erg goedkoop wordt en bestanden heel erg kan verkleinen. En toevallig zijn ze klaar met het maken van dat ding en zal het (volgens de directeur van het bedrijf) al eind dit jaar massaal worden verscheept over de wereld… Snap je: Nintendo investeerd in bedrijf -> Bedrijf maakt cartridges voor Nintendo die goedkoper zijn en grote bestanden heel erg kunnen verkleinen -> Cartridges zullen eind dit jaar massaal worden verscheept -> Nintendo DS komt eind dit jaar uit -> Dus Nintendo DS games zullen op die cartridges gemaakt worden en dus worden die NDS games goedkoper.

 • Ow TECMO wat een stoere reactie… Ga het snel aan je moeder vertellen! -_-'

 • Goed verhaal, Notorious.  Echter vind ik wel dat de gaming-industry ook veel te danken heeft aan Nintendo. Veel meer dan aan Sony. En waarom de Gameboy een succes is, is de zelfde reden waarom de Playstation een succes is en de Dreamcast flopte. Mensen worden beinvloed door massale propaganda, maar laat ik daar maar niets meer over zeggen.  Mijn mening:

  De PSP gaat de strijd op zeker winnen. Reden is simpel: Bij Sony lopen betere verkopers rond. • jeetje wat een gezeik allemaal de psp is beter de ds is beter!

  Dan nog 1 of andere debiel nintendo gaat eraan, zeker trots op je eigen zeker. En niemand koopt toch de DS alleen fanboys, slaat ook nergens op, niet iedere koper van nintendo is een Fanboy. Het zijn juist Fanboy's die andere consoles of handhelds niet in zijn waarde kunnen laten!

 • ja ik heb toen zo gba voor 500 gulden gekocht omdat die uit japan kwam en hier nog niet uit was en geen jaar letter kwam de gba sp uit

  ik voelde me erg genaait maar geef niet ik verkracht nu Nintendo

  na het kopen van een gba Flashcard :D en ik heb al veel mensen over gehaalt om er ook 1 tegaan kopen :P dus

 • Meesterlijk carnage, meesterlijk.

  Euh ik bedoel notorious.  Mooi artikel

 • lolz… nintendo haater -_-'

 • Hij noemde een voorbeeld in het artikel, stukje geschiedenis!

  Hij zei niet dat je een sega moest hebben kopen of wat dan ook.

 • 1 foutje: "Ze zullen heus niet dezelfde fouten maken als hun voorgangers op de handheld markt. Als je alleen al naar de hardware van de DS en de PSP kijkt dan zie je dat de PSP superieur is."  Nou, dat waren de Lynx en de GameGear dus ook hé… Een "beetje" een contradictie hier.

 • Hehe dat plaatje van de cube controller :P  Ik ben het wel redelijk met Notorious eens.

  Maar hij doet net alsof Nintendo alle fouten maakt en de rest allemaal goed is omdat het betere hardware heeft

 • Levert dit meer sponser geld op? Eindelijk iemand die de waarheid spreekt en jullie redden je toco door ff te zeggen dat jullie het niet met hem eens zijn.

  Dat is pas stoer.Het gaat om het feit dat dit notorious zijn uitlatingen zijn en niet van de redactie.

 • PSP heeft misschien betere hardware, maar dat is geen garantie op succes, vooral niet als de prijs echt zo hoog wordt al ze zeggen ik bedoel sorry hoor wie geeft er nou 350 euro uit voor een handheld.

  Maar doet er verders ook niet toe moet iedereen zelf weten.

  Maar het lijkt wel of dat het alleen nog maar om de graphics draait. En wie zegt dat de PSP zo succesvol wordt. Laten ze het eerst maar bewijzen. Zoals ook nintendo het weer moet bewijzen met de DS. Maar ik vind gameplay (speelbaarheid) nog altijd belangrijker dan mooie graphics. Maar ik blijf onpartijdig zie het nut er niet van in een andere console of handheld af te kraken. Iedere consoles of handheld heeft zijn goede en slechte dingen. Alleen heb ik gehoord dan nintendo ook werkt aan een Gameboy advance 2?? is dat waar en wat is daar de nut van eigenlijk?

 • Waarom dit soort fanboy artikelen plaatsen. Daar is toch een forum voor?

 • Maar hij doet net alsof Nintendo alle fouten maakt en de rest allemaal goed is omdat het betere hardware heeft

  Ik heb niet gezegd dat anderen foutloos waren. Ik zei nog dat Sony moet oppassen om niet de zelfde fouten te maken. :)  Notorious gaat alleen maar in op de hardware, hij is dus een "graphics hoer". De andere handheld flopten omdat ze geen of te weinig goede games hadden, het heeft niets met de hardware te maken.

  First of all er waren wel degelijk goede games op de Game Gear. Ik betwijfel trouwens of je wel ooit op een non Nintendo handheld hebt gespeeld.  IG, ik snap jullie niet. In plaats van die graphics hoer en fanboy te bannen geven jullie hem een collum waarmee jullie je eigen niveau naar beneden halen.

  Het niveau gaat omlaag door onzinnige reacties als die van jou.  Nintendo heeft in de GBA geen backlight gedaan omdat dat toen nog te duur was en dat het batterijen leegslurpte, dan zouden ze er een accu in moeten doen, maar accu's waren toen ook niet al te goed en ze waren duur. Nintendo vind dat een handheld betaalbaar moet zijn voor iedereen en de GBA zou te duur zijn als het een backlight en accu zou hebben…Onzin. Je maakt mij niet wijs dat ze in die 10 jaar niks konden verzinnen omdat probleem te verhelpen. En toevallig in die korte tijd nadat de GBA uitkwam lukt het ze? Geloof je dat zelf?  Wat een slap gelul zeg, waarom vergeet iedereen dat er nog een opvolger van de gba aan zit te komen ook?

  Zo dus dan koop je een DS en dan komt er na een korte tijd weer een nieuwe handheld met betere functies. Nou dan wordt je lekker genaaid net als die mensen die een GBA kochten en na korte tijd de SP kwam.


 • Jesus een hoop trieste gevallen hier zo zeg….''de ds is beter, nee de psp is beter''…ppfffffff get a life stelletje fanboy idioten.  Als je een gamer bent houd je van games en dan maakt het echt geen stierenkloot uit op welke console of handheld een game die je leuk vind uitkomt.  Is zie hier echt een hoop niet gamers met hun fanboy gedrag, en daar kan ik met toch echt MA-TE-LOOS aan irriteren.  Ik daarentegen (en een hoop slimme gamers) kopen ze gewoon beiden, waarom? omdat op allebei de handhelds games komen die mij als Gamer!! interreseren…denk je nou echt dat ik al die vette games aan mij voorbij laat gaan omdat ik zo nodig een fanboy van de DS of PSP moet zijn ofzo?….flikker toch een end op man!  En voor Notorious…..wat minder agressiviteit in je column mag wel hoor, ik begrijp wel dat het je mening is en alles…..maar dit is gewoon bashen.

  Nintendo is helemaal niet zo slecht als dat je denkt hoor, volgens mij heb je nintendo ook nooit de kans gegeven om te zien wat ze te bieden hebben.

  Ik vond het wel jammer dat je niet wat meer schreef over 1 van de beste (en onderschatte) handhelds ooit….de Neo Geo Pocket.  Nou ja misschien voor de volgende keer :)
 • Had bij het artikel van Mortal Marcel ook maar zoiets gezet:

  "De uitingen die Notorious in deze column plaatst, zijn andere dan de meningen van InsideGamer.nl. InsideGamer.nl distantiert zich dan ook van sommige uitlatingen die door Notorious worden gedaan."  Ja inderdaad, alles draait om de graphics! Of de spellen leuk zijn? Dat interessert ze tegenwoordig niet meer. Als het er maar "stoer" en "bruurt" uitziet. Vooral moet de game "ownen" (k*twoord).  Het liefste wordt heel de handel gekopieerd, want dat is complete "ownage". Ik haat die gasten.  edit: inderdaad GeNoMe, de NeoGeo Pocket… :) heerlijk ding

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren