1. Top 7 ergernissen van FIFA 14 (PS3)

Top 7 ergernissen van FIFA 14 (PS3)

Iedereen heeft weleens een schop tegen een voetbal gegeven. Het is een sport dat in het hart van iedere Nederlander zit. Met het WK in Brazilië in aankomst gaat de Oranjekoorts weer een beetje leven in het land. Moeders die normaal gesproken anti-voetbal zijn, willen opeens met alle liefde kijken hoe hun land in het oranje shirt de sterren van de hemel speelt. Voetbal is een sport dat door heel de wereld leeft. Ook in de gamewereld heeft het een speciaal plekje in de harten van vele voetbal liefhebbende gamers. Tegenwoordig zijn de voetbalgames zo uitgewerkt dat Electronic Arts er in is geslaagd al enkele jaren een hoge dosis emotie met het spel mee te brengen. En die emotie hoeft niet altijd goed te zijn… Aanschouw! De top 7 ergernissen van het nieuwste deel van de FIFA serie; FIFA 14, voor de Playstation 3.

Te slechte slechte spelers

Iedere amateurvoetballer heeft een moment in zijn leven gehad waar hij de potentie had om in de wereld van profvoetballers terecht te komen. Helaas is dit slechts voor een enkeling weggelegd en zullen vele spelers die ooit als talentvol werden beschouwt roemloos ten onder gaan. Zij zullen verdoemt zijn tot een amateurcarrière bij de lokale voetbalvereniging om iedere zondag met een kater op het veld te moeten staan. Dat had anders gekund…

Gelukkig zijn er in FIFA enkel echte profvoetballers speelbaar. Enkele jaren terug was het zo dat het verschil tussen de goede spelers van het kaliber Lionel Messi, en de wat minder talentvolle spelers van het kaliber Lex Immers te klein. Zo zag je regelmatig terug dat een speler als Immers er in slaagde om de meest onmogelijke ballen zonder moeite uit de lucht te plukken, en die vervolgens in een vloeiende volley de bal de kruising in te rammen. Dit veranderde in de wat recentere FIFA’s. Er werd een duidelijk verschil in de games gebracht wat er voor zorgde dat de goede spelers ook écht goed waren, en de wat mindere spelers wat minder

Echter is EA hier al meerdere FIFA’s een beetje in doorgeslagen. Zo zie je regelmatig dat een speler met een respectievelijke rating van 70 er gewoon niet in slaagt een bal te controleren of succesvol de bal naar de goede kleur te spelen. Het zijn deze momenten die uiterst vervelend zijn wanneer deze er voor zorgen dat de tegenstander na deze foutieve pass leeg op je keeper af loopt.

Terwijl je keeper er vervolgens niet in slaagt de tegenstander van scoren af te houden in de één-op-één situatie, zal het regelmatig voorkomen dat er menig onbeschaafde woorden uit de mond komen en er af en toe een luide knal door het huis klinkt nadat er een vuist keihard op het bureau wordt geslagen. Als deze zogenaamde profvoetballers er niet eens in slagen om de bal naar de goede kleur te spelen, of een simpele pass van een medespeler fatsoenlijk aan te nemen, begint bij mij de drang weer te komen om zelf nog eens te proberen een profvoetballer te worden. Zelf slaag ik er namelijk wel regelmatig in om de bal naar de goede kleur te spelen tijdens mijn wedstrijden op zondagochtend.

Te goede goede spelers

Naast de wat mindere spelers,zijn er natuurlijk ook de spelers die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Het zijn deze spelers die er wel in slagen om fatsoenlijk een bal aan te nemen en wel die ochtend er aan gedacht hebben hun lenzen in te doen, zodat ze zien welke kleur de shirts van de tegenstander zijn.

Echter zijn het deze goede spelers die ook regelmatig voor woede aanvallen zorgen. Deze spelers steken, zoals eerder gezegd, met kop en schouders boven de rest uit. Zij krijgen het namelijk voor elkaar om de ballen vanuit de meest onmogelijke hoeken tegen het net te krijgen, terwijl je er echt van overtuigd was dat die hoek goed was afgeschermd door zowel de keeper als een verdediger. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de overdreven manier van juichen van de meeste topspelers. Iets waar onze grote vriend C. Ronaldo de kroon mee spant.

Overpowered koppen

Echter zijn het ook de spelers die niet tot de absolute wereldtop behoren die regelmatig op de zenuwen werken. Ik heb het hier over de kopsterke spelers als Mario Mandzûkic. Je kunt het de tegenstander niet kwalijk nemen dat ze gebruik maken van de specialiteit van deze spitsen, maar de manier waarop vaak gescoord wordt uit dit soort situaties is tenenkrommend. Wanneer de tegenstander er in slaagt een voorzet de zestien in te slingeren, is het aan de grote en stevige centrale verdedigers om de bal weg te werken. Je hebt er dan ook vaak het volste vertrouwen in dat deze verdedigers hiertoe in staat zijn. Het is daarom ook extra frustrerend om te zien dat diezelfde verdediger die jij zojuist het vertrouwen hebt gegeven gewoon onder de bal door springt waardoor de spits zijn eerste goal van de wedstrijd maakt. Het zijn deze dingen die een wedstrijd kunnen beslissen, en helaas iets te vaak voorkomen.

Gokverslaafde scheidsrechters

De scheidsrechters zijn al vanaf het ontstaan van voetbal een punt van kritiek. Zo zijn ze dat ook in FIFA 14. Regelmatig krijg ik het idee dat de virtuele scheidsrechters van het spel die ochtend een virtuele toto heeft gezet op de tegenstander van mijn team. Dit is waarschijnlijk ook een van de grootste punten van frustratie van het hele spel. Helemaal wanneer, zelfs uit de herhaling, blijkt dat de met rood bestrafte tackle gewoon een correcte sliding op de bal was.

Oliedomme verdedigers

Ook de door de AI bestuurde medespelers kunnen er wat van. Zo komt het regelmatig voor dat de verdedigers compleet uit positie lopen waardoor de vrijstaande rechtsbuiten zonder problemen de bal het doel in kan lopen. Echter blijft het niet bij de positionele fouten van de verdediging. Zo komt het ook regelmatig voor dat de verdedigers gewoon domweg tegen elkaar op lopen waardoor zij onderuit gaan en er een groot gapend gat in de verdediging ontstaat. Natuurlijk komt hier negen van de tien keer een tegengoal uit.

Herhalend commentaar

Het is bij mij al enige tijd geleden dat ik voor het laatst naar de uitspraken van Evert ten Napel en Youri Mulder heb geluisterd in een FIFA game. Uit ellende ben ik overgeschakeld naar de Engelse commentatoren Martin Tyler en Adam Smith, die in tegenstelling tot Evert en Youri wel zo nu en dan iets te vertellen hebben. Echter vallen ook zij regelmatig terug op dingen die zij al eerder hebben gezegd. Zo is het heel erg storend om voor de derde keer in de afgelopen tien minuten te horen dat een zekere speler heeft besloten de voetbalschoenen in de wilgen te hangen.

Gevoelig richten

Een van de grootste vernieuwingen van FIFA 14 is dat het spel in dit deel niet meer afhangt van de sprintsnelheid van de spits. EA is er grotendeels in geslaagd om meer voetbal in het spel te brengen waardoor het alleen maar leuker wordt. Hierbij hebben zij ook een beetje gesleuteld aan het pass systeem. Echter hebben zij het richten van de passes zo gevoelig gemaakt dat het noodzakelijk is om de bal echt tot op de millimeter na naar de goede speler te richten. Natuurlijk is het moeilijk om in een fractie van een seconde zo precies te werk te gaan. Hierdoor komt het vaak voor dat de bal naar de verkeerde speler wordt gespeeld, waardoor je net niet die allesbeslissende counter-aanval kan uitvoeren. Maar het gaat van kwaad tot erger, aangezien deze bal ook vaak genoeg in de voeten van de tegenstander wordt gespeeld. En we weten allemaal wat er gebeurd als dat op een verkeerde plek gebeurd…

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vaag

 • Net lijstje hoor, goed geschreven en kan me absoluut vinden in veel van je punten. Vooral dat hoerencommentaar is ten eerste tergend slecht (nl dan) en valt ten tweede inderdaad zwaar in herhaling. 'Hij zet een tackle in!' was denk ik nog het ergst van allemaal, in 2014 hebben ze die uitspraak gelukkig wat terug geschroeft.  Ik ben geen grammar-natie, die feedback laat ik fijn aan anderen over. Maar misschien zou je wel enkele screens toe kunnen voegen? Je stukjes zijn duidelijk en mooi kort, maar met afbeeldingen erbij nodigt het gewoon meer uit tot lezen. • Ik was die plaatjes helemaal vergeten :o  Bedankt voor je nette reactie :D  EDIT: Ik heb de hoop opgegeven met het toevoegen van die plaatjes… IG laat het niet toe dat ik in de bewerk-modus een plaatje in het stuk zet. Kunnen de mods van IG hier misschien even naar kijken?

 • Je kunt plaatjes rechtstreeks plakken vanuit google afbeeldingen, het is dan wel het beste om naar de oorspronkelijke bron te gaan. Vaak als je ze rechtstreeks van de pagina haalt waarop je de afbeeldingen zoekt in google, dan wil het nog wel eens gebeuren dat ze in je artikel onzichtbaar zijn. (Zelf ook tegenaan gelopen :p)

 • Je schreef het echt heel net en daardoor werd het extra grappig.

 • Mooi lijstje maar ik ben het niet overal met je eens. Te slechte slechte spelers vind ik juist goed want als je in het weekend naar de eredivisie kijkt dan zie je Immers in het echt ook geen bal kan aannemen.  Het gevoelig richten vind ik persoonlijk ook weer een pluspunt want het geeft mij het gevoel dat ik ook beslis waar de bal moet komen.  Gokverslaafde scheidsrechters :D Daar ben ik het weer helemaal met je eens want ik krijg regelmatig een strafschop tegen terwijl het gewoon een goede tackel was en dat gebeurd je dan ook nog in de 90ste minuut, om gek van te worden. En dan de commentators ja we weten ondertussen al van buiten wat Evert en Yoeri te vertellen hebben.

 • Prima artikel. Maar ik ben het niet helemaal eens met je inleiding. Niet iedere nederlander heeft voetbal in zn hart. Ik haat het bijvoorbeeld al zolang ik het kan herinneren. En ik maak ook voor het wk geen uitzondering. Ik ken ook veel mensen die er precies zo over denken.

 • Bij mij komt het toch wel bekend voor, want mijn moeder heeft niets met voetbal maar als Nederland op het WK bezig is dan vind ze het plots leuk om naar Nederland te kijken.

 • En zo gaat het nu al 3 of vier jaar..  De game komt bijna uit, iedereen zit vol goede hoop
  De game is uit, prachtig!. Het krijgt geweeeldige reviews
  Tijdje later. Dit is slecht, dat is slecht, dit kan beter, dat kon anders
  etc etc  Die hele PES vs FIFA hype is dan ook al jaren een lachertje
  Beiden zijn voor mij dan ook geen jaarlijkse 40 a 50 euro meer waard  Beter droppen ze om de 2 jaar een nieuw deel, netjes aangevuld met DLC

 • Ik irriteer me bij fifa aan de volgende punten, 9 van de 10 keer speel ik 4-3-3 aanvallend.
  - 1 spits doe toevallig cv is geworden.
  - 1 die uit het niet op hele andere posities te vinden is.
  - Buiten spelers die gewoon stil blijven staan al ren je vol tegen ze op, maar gewoon stil blijven staan.
  - Buitenspelers die zich inhouden wanneer ze moeten lopen maar lopen wanneer ze buitenspel staan.
  - fifa nog steeds scripted as fuck is, als je weet dat je gaat verliezen, je spelers opeens niks meer kunnen behalve tegen elkaar oplopen dan weet je genoeg. Mij beste voorbeeld 80ste minuut en ik sta 3-1 voor, opeens hoor ik yuri zeggen: dit zou wel eens een heel belangrijk moment kunnen zijn(de bal was toen in bezit van zijn cv) maar ok. Hij schiet 3 keer praktisch vanaf de middelijn op goal en JA HOOR! Je raad het al! Keeper is een standbeeld geworden, spelers doen niks meer en het staat 3-4. En opeens kan me keeper weer keepen en mis ik de grootste kansen. Ik ben absoluut geen slechte verliezer maar toch heb ik een nieuwe controller moeten kopen:P  Als al deze punten niet zijn verbeterd in fifa 15, dan was dit de laatste die ik in huis haal.

 • dan haal je de komende paar jaar geen fifa meer

 • Ja dat klopt! Als iedereen nou is 1a2 jaar geen fifa zou halen zou dat spel gelijk een stuk beter worden.

 • Herken veel van je punten. Zelf vind ik het vervelend dat de head to head modus eruit is. Ik speel nu online seizoenen, maar iedere wedstrijd is dan voor punten. Zo kun je nooit meer gek doen, zonder het risico om punten mis te lopen.  Daarnaast word ik er nogal moe van dat mijn tegenstander vrijwel altijd Real is.

 • Mijn ergernissen:  - Als er wordt gefloten voor buitenspel wat het duidelijk niet is.
  - Ik een keurige tackle maak die als eerste de bal raakt daarna de speler en toch rood krijg.
  - De gescripte 45e en 90e minuut. Als je een corner of shot in die minuten hebt gaat die er altijd in.
  - Spitsen die niet doorlopen bij een 1-2tje.
  - Het passen dat een hele verkeerde kant opgaat dan ik wil waardoor ik balverlies heb.
  - Verdedigers die niet doorlopen achter de bal aan en de tegenstander gewoon laten ontsnappen.  En de grootste ergenis van allemaal is toch echt de keeper. Die staat NOOIT op de juiste plek, het gebeurt ongeveer iedere wedstrijd dat een voorzet van de achterlijn er met super veel mazzel indraait of dat er net weer een lobje over de keeper tegen de paal het doel in gaat.  Dit mogen ze best fixen in fifa 15 wat wordt er echt gek van.

 • En dan te bedenken dat richten nog steeds voor geen flikker werkt. Minstens een op de 10 passes is te zacht/hard, en wat helemaal vreselijk is, is dat je spelers geregeld de bal een TOTAAL andere richting uit spelen dan jouw bedoeling was en die je aangaf op je controller waardoor bijvoorbeeld een counter wordt ingeleid met alle gevolgen van dien.  Wat betreft de verhoudingen tussen goede en slechte spelers, ik snap niet waarom EA hier aan getornd heeft aangezien ik dit in FIFA 13 uitstekend vond. Daar kon je met een team met een gemiddelde rating van 75 best winnen van een team met een gemiddelde rating van 85, zoals het hoort.

 • Ik mis nog wat punten:  -Selecteren van spelers gaat naar mijn mening nog steeds niet goed.
  -Tackles zijn veel te overpowerd.
  -Affluiten tot rust/einde wedstrijd, terwijl je in de aanval bent.

 • Wisselen van speler werkt ook met de rechter analoge stick, dan kun je beter richten naar wie je wil wisselen. Voor het geval dat je het niet wist :p

 • maar bij lange ballen van de tegenstander werkt deze techniek niet en gezien iedereen online met Real speelt en lange bal op ronaldo gooit die elk kopduel wint en hem dan op bale kopt die zo snel is dat zelfs woody woodpecker hem niet bij kan houden dan heeft die functie ook weinig nut. Ze moeten gewoon eens gaan nadenken bij EA hoe ze die online modus leuk houden. Een voorbeeld zou zijn dat de 10 of 20 meest gespeelde teams online bijvoorbeeld maar 1x per dag (per team) gekozen kunnen worden per speler. Op die manier gaat men meerdere teams leren kennen…  Persoonlijk speel ik veel met Fiorentina en Roma omdat je dan meestal niet tegen PSG, Dortmund of Real moet die alle 3 zwaar overpowered zijn! (als je matchmaking op gelijke teams zet)

 • Nee met fiorentina en roma speel je minstens de helft tegen liverpool. (sturridge bah)

 • Ja maar ik vind ook die tackles echt belachelijk overpowerd. Loop je 1-1 met de keeper, zit er een speler in je rug, hoeft alleen maar naar de zijkant te lopen en tackelen en 9/10 is het een goede tackle. Ik noem hem de noodremtackle. Ongelooflijk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren