1. The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

We kunnen hier natuurlijk een leuk verhaaltje gaan verzinnen over hoe spellen die gebaseerd zijn op films meestal slecht zijn. Nou, gelukkig hoeven we dat dit keer niet te doen. Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay laat zien dat een spel gebaseerd op een film wél goed kan zijn.

Het spel begint als Riddick (gespeeld door Vin Diesel en één van de beruchtste criminelen in het universum) naar de gevangenis Butcher Bay wordt gebracht. Butcher Bay is de meest beruchte gevangenis in het gehele universum. Niemand is er ooit uit ontsnapt en dat wil de directeur ook zo houden. Maar Riddick, die al uit een aantal andere gevangenissen wist te ontsnappen, is ervan overtuigd dat het hem wel zou lukken. Alleen niet in zijn eentje. Gelukkig zijn er in de gevangenissen genoeg medegevangen die behulpzaam zijn met wapens, tips en geld. Alleen zul je daarvoor wel een aantal opdrachten moeten voltooien.

En zo begint jouw leven in de gevangenis. Als je binnenkomt, kijken de gevangenen een beetje op je neer. Na het voltooien van een aantal opdrachten zal jouw aanzien stijgen en roepen de gevangenen je uiteindelijk uit tot hun leider. Helaas kan er niet al te lang van deze status genoten worden, want binnen de kortste keren ontstaat er een rel en zo jouw kans om te ontsnappen.

Verwacht alleen niet dat er meteen overal geweren op de grond verspreid liggen. Integendeel zelfs. In de acht uur dat het spel uitgespeeld kan worden, heb je maar iets van twee uur de beschikking over schietijzers. Gelukkig kun je onderweg wel wat messen, schroevendraaiers en boksbeugels vinden, zodat vijanden toch enigszins uitgeschakeld kunnen worden. Speciaal aan dit spel is dat alles vanuit een eerste persoonsaanzicht wordt gespeeld. Het is het best te vergelijken met het spel Breakdown, maar dan flink wat beter uitgewerkt. Vooral de gevechten zijn uitstekend uitgewerkt. Zo kun je verschillende klappen uitdelen en is het mogelijk jouw vijand te counteren.

Toch is het aan te bevelen om je zo min mogelijk te laten zien. Om dit doel wat meer inhoud te geven krijgt Riddick al snel een speciale gave. Door een operatie krijgt hij de mogelijkheid om naar een soort van night vision in te schakelen, in het spel eye shine genoemd. Hierdoor kun jij in het donker wel alles zien, terwijl jouw vijanden daar een lichtje voor nodig hebben. Schaduw wordt dan al gauw Riddick’s beste vriend en je moet dan ook proberen zoveel mogelijk lichten uit te schakelen.

De sfeer in het spel is uitstekend. Dit komt mede door de grauwe en stoere stem van Vin Diesel. Daarnaast behoren de lichteffecten tot het beste wat ik tot nu toe op de Xbox heb gezien. Flikkerende lampen, bewakers met zaklampen op hun geweren en het gebruik van de eye shine, alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Maar ook de rest van het spel oogt prachtig, met veel details en mooie omgevingen.

De intelligentie van de bewakers is ook iets dat mij verbaasde. Zo zullen bewakers die jou ontdekt hebben altijd blijven zoeken. Dus ook als je twee minuten lang in het donker achter een aantal kisten zit. Ze weten gewoon dat jij daar bent en zullen proberen jou af te maken. Een verademing in vergelijking met bijvoorbeeld Metal Gear Solid, waar bewakers je na een minuut of wat lijken te zijn vergeten.

Jammer genoeg is het niet alleen goud dat blinkt. Het grootste probleem met het spel is de beperkte houdbaarheid. In ongeveer acht uur heb je het prachtige avontuur achter de rug, maar daarna heb je het wel gezien. De makers hebben geprobeerd door het verzamelen van een aantal niks zeggende extra’s de levensduur wat te verlengen, maar dat is ze dus niet gelukt.

Conclusie en beoordeling

Chronicles of Riddick: Escape from Butcher’s Bay is een heerlijk tussendoortje. Het spel pakt je vast, sleept je mee in een boeiend avontuur en laat je eigenlijk nooit los. Het is een spel dat je bijblijft. Toch zorgt de korte speelduur er voor dat het spel geen pure topper is. Maar als je dit voor lief kan nemen, zul je veel plezier aan Chronicles of Riddick: Escape from Butcher’s Bay beleven.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vin Diesel
 • Visueel erg sterk
 • Sfeervol
 • Minpunten
 • Kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dit is echt een vette game heb de demo gespeeld bij een vriend van me!

  Jammer genoeg is ie niet op de PS2 :(

 • Ik heb hem op de xbox en ik vind het echt een van de allervetste games die ik in tijden heb gedaan. Het ziet en geweldig uit en speelt geweldig geluid is top alleen het gemis van een multiplayer en korte speelduur. Voor de mensen die houden van een sterke singleplayer is dit echt een must.

 • Komt hij niet voor de PS2 SHIT leek mij een leuk spel jammer :-((

 • lijkt me een top game

 • dat is gelul er is nog niets bevestigd dat hij voor de ps2 komt. Vin Diesel zelf was er boos over dat er geen PS2 versie kwam. Maar daar is verder niets over bekent. Tenzij jij mij een pers bericht kan laten zien.

 • Lijkt me erg cool spel, maar kga eerst de film nog even checken :)

 • nee hoor dat was een bericht op gamer.nll  http://www.gamer.nl/nieuws/22784

 • Het gaat mij er niet om of wel of niet op de PS2 uit komt. Het is een goede game. Maar voorlopig is er nog niets bevestigd in tegenstellen wat sommige hier zeggen.

 • Wat maakt het nou uit dat het ook op de PC uitkomt.  Ik zelf vind het juit de kracht van xbox. De meeste PC spellen kunnen gewoon goed draaien op de xbox en dat komt omdat de architectuur van de xbox het zelfde is als van een pc. Hierdoor zijn poorten naar pc en xbox gemakelijk.  MS heeft er wel geld over om zon niet op de PS2 te hebben. PC is geen conurent PS2 wel.


 • dutch ace, ik ben het met je eens… is een -punt… iemand die niet stoer is maar stoer probeert te doen…

 • iemand die stoer probeert te doen… is dat net als iemand die iemand anders benzine noemt omdat ze achternaam diesel is?

 • Een 8 vind ik genoeg voor dit spel. Dit spel heeft mooie graphics…voor de rest vond ik hem niet echt zo boeiend.

 • dit is zo vet spel en de film is super!

 • ik vind het een 9 waard

 • lolz het spel heb al 2 maanden :P

  en de ps2 kan het toch niet aan :D

 • dat weet je best

 • Zeker tof spel. Die oneliners van Vinny ownen ook ;p

 • Jelle, jij hond! ;)

  Het spel valt meerdere malen te spelen als je al die side wuests niet hebt gedaan de eerdet keer.

  daarna is hij nog minsetns 2 keer te zpelen uit pure coolheid.  PS: Vond de film btw wel cool, beetje teveel sfx gebruik maar cool.

  Spel heeft weinig met de film te maken, want de game speelt zich voor pitch black af.  Deze game is één van de meeste vermakelijke Xbox games tot nu toe!  It's not the fall that gets you…it's the sudden stop. • Tja, als je al die sidequest meteen al doet, like me, dan valt er daarna echt weinig meer te doen imo.

 • mortal combat deception komt naar de cube yoepie. Vette game van vin diesel Wat heeft dat met Riddick te maken?

  Waar haal je dat eigenlijk weg dat MK Deception naar de NGC komt?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren