1. Anime gebaseerd op games

Anime gebaseerd op games

Japan staat niet alleen bekend om haar games, het land brengt jaarlijks ook ontzettend veel anime en manga uit. Anime en manga zijn op dit moment niet alleen populair in Japan, maar ook de rest van de wereld smult van datgene dat in Japan gecreëerd wordt. Ook in Nederland schieten de anime DVD’s als paddestoelen uit de grond. In dit artikel bespreken we een paar anime series, series die gebaseerd zijn op games. Sommige titels klinken je misschien bekend in de oren, andere misschien weer niet en wij zijn ervoor om daar verandering in te brengen.

Pokémon

Gebaseerd op de Pokémon spellen (Nintendo)

Aantal afleveringen: 279

Pokémon is een verhaal apart. Pokémon is bedacht door de Japanse gamefreak Tajiri Satoshi. Als kind leefde hij in Tokio en hield hij ervan om op insecten te jagen en deze te vangen. Hij was als jongetje vaak te vinden rond vijvers en in bossen. Zijn vader wilde dat hij elektricien zou worden, maar Satoshi had daar niet echt zin in. Rond 1970, toen hij op de technische school zat, ontstond het eigenlijke idee voor Pokémon. Hij wilde de jeugd van toen graag laten kennismaken met het vangen van insecten. Hij en zijn vrienden maakte de eerste stap in 1982 met het uitgeven van het blad “Game Freak”, dit zou later de naam van de ontwikkelstudio worden. In 1991 ontdekte Satoshi de Game Boy, en toen hij de linkkabels van deze handheld zag wilde hij voor deze handheld het spel Pokémon maken. Hij werkte daarna zes jaar aan Pokémon en werd goede vrienden met Mario-bedenker Miyamoto Shigeru.

De anime volgde dus op het spel en zorgde ervoor dat Pokémon een mega franchise werd voor Nintendo. Nu nog steeds is Pokémon razend populair. De anime volgt het avontuur van Ash, in de Japanse versie had hij de naam van zijn bedenker Satoshi, die een Pokémonmeester wilde worden. Hij zou het op moeten nemen tegen Gary, in de Japanse versie Shigeru genaamd. Alhoewel Ash de hoofdrol in de anime had was Pikachu het wezentje dat megapopulair werd. En nu nog worden er nieuwe afleveringen van deze anime uitgezonden, ook in Nederland. De echte anime freaks daarentegen vinden de Pokémon anime maar niets.

Tales of Eternia

Gebaseerd op Tales of Eternia (PlayStation)

Aantal afleveringen: 13

Deze titel is wat makkelijker te behandelen dan Pokémon. De anime serie, bestaande uit 13 afleveringen, is rechtstreeks gebaseerd op het gelijknamige spel “Tales of Eternia” (ook wel bekend als Tales of Destiny II). De anime volgt hetzelfde verhaal als het spel, alleen slaat het sommige stukken over. De serie was immers maar 13 afleveringen groot.

Het verhaal speelt zich af in een vreemde wereld waar twee verschillende werelden elkaar in de verte in de lucht zien liggen. Rit, Fara, Kil en Meldi beginnen aan een reis om de twee werelden te redden, wanneer de wereld boven hen langzamerhand daalt op de andere wereld waar zij zich bevinden. De anime brengt vele gevechten met vreemde monsters én humor. Helaas is de serie veel te kort om goed het verhaal van het spel over te brengen. Waarschijnlijk waardeer je deze anime meer, wanneer je het spel zelf gespeeld hebt. De anime is nog te vinden als gratis fansub, de serie is namelijk nog niet gelicenseerd. Helaas is het desbetreffende spel nooit in Europa uitgebracht. Misschien dat de PSP versie daar verandering in kan brengen. Voor de fans van de “Tales of” serie is er goed nieuws; dit jaar verschijnt er ook een vierdelige OVA (Original Video Animation) genaamd “Tales of Phantasia”. Ook deze serie is weer gebaseerd op het gelijknamige spel.

Final Fantasy Unlimited

Gebaseerd op de Final Fantasy spellen

Aantal afleveringen: 25

Final Fantasy is ook in anime-vorm verkrijgbaar. Eerder verscheen er al “Final Fantasy: Legend of the Crystals”, maar wij bespreken hier het nieuwere “Final Fantasy Unlimited”. De Final Fantasy franchise mag dan wel erg populair zijn, het hoeft niet te betekenen dat je met een anime serie gebaseerd op deze spellen automatisch een succes in handen hebt. Het was de bedoeling dat “Final Fantasy Unlimited” 52 afleveringen zou duren, maar door de zeer lage kijkcijfers werden dit er maar 25.

Het verhaal van deze anime gaat over een tweeling genaamd Yu en Ai, die in een andere wereld allerlei avonturen beleven met hun metgezel Lisa. Maar om eerlijk te zijn, eigenlijk is er bar weinig ‘verhaal’ in deze anime te vinden. “Final Fantasy Unlimited” heeft een ‘monster-van-de-week’thema, alleen de laatste twee afleveringen zijn aardig te noemen. Nee, het mag er allemaal prachtig uitzien dankzij de Japanse studio Gonzo (die ook verantwoordelijk is voor de laatste muziekclip van Linkin Park, Breaking the Habit), maar het verhaal is erg matig. Niet zo vreemd dat de kijkcijfers zo laag waren. “Final Fantasy Unlimited” is alleen aan te raden voor de echte Final Fantasy fans!

Gungrave

Gebaseerd op Gungrave (PS2)

Aantal afleveringen: 26

Soms zorgen middelmatige spellen voor zeer goede anime, “Gungrave” is daar een uitstekend voorbeeld van. “Gungrave” is dat actievolle schietspelletje van Sega en Red Entertainment dat het verhaal volgde van “Beyond the Grave”, ook wel “Grave” genoemd. Hij is een man die eerder verraden werd door een criminele organisatie waar hij eerder ooit deel van uit maakte. Tijdens het spel ben je uit op wraak en zal je alles dat op je pad komt uitschakelen.

Het spel kreeg middelmatige cijfers van de media wegens de simpele gameplay en de te korte speelduur. De stijl van het spel was wel in orde, mede dankzij de bedenkers Yasuhiro Nightow (Trigun) en Kousuke Fujishima (Oh My Goddess!). De grote vraag was hoe ze van dit middelmatige spel ooit een goede anime konden maken. De eerste aflevering begon precies zoals het spel, veel actie en weinig verhaal. Maar toen verscheen de tweede aflevering, en vanaf dat moment was het een hele andere serie geworden. Het verhaal draaide om hoe Brandon in “Grave” zou veranderen en hoe zijn vriend Harry zijn vijand zou worden. Een spannend verhaal over vriendschap volgde en de ontknoping in de laatste aflevering is één van de mooiste ooit. Kortom, “Gungrave” is zeker een anime om te eens te bekijken.

Z.O.E Dolores,i

Gebaseerd op Zone of the Enders (PS2)

Aantal afleveringen: 26

“Z.O.E Dolores,i” is nog zo’n goede anime gebaseerd op een redelijk spel. “Z.O.E Dolores,i” speelt zich in dezelfde wereld af als die van het gelijknamige spel. Hoewel het PlayStation 2 spel één en al actie was is dat bij deze anime niet het geval. Studio Sunrise, bekend van de Gundam series, kwam met een sciencefiction mecha serie met plaats voor veel drama. Verwacht dus geen Orbital Frames die continu aan het vechten zijn.

Het verhaal draait om de 49-jarige James Lynx die eerder een officier (LEV piloot) was binnen de “United Nations”. Vijf jaar geleden kreeg hij een notificatie binnen over de dood van zijn vrouw Rachel, die hem verlaten had om te werken als wetenschapper in het “Nereidam” laboratorium op Mars. Rond datzelfde tijdstip gingen ook zijn kinderen het huis uit, James bleef alleen achter. Nu reist hij heen en weer tussen de Aarde en Mars en dat levert genoeg stof op. Net als “Gungrave” zit “Z.O.E Dolores,i” zeer goed in elkaar. Wel is het handig om eerst de OVA “Zone of the Enders 2167 Idolo” te bekijken voor je aan deze anime begint.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • leuk artikel, goed geschreven :)

 • Hmm.. leuk artikel, alhoewel dit waarschijnlijk het topje van de ijsberg is van -game naar anime- anime's. Heeft er iemand een idee hoeveel meer anime's er zijn gebaseerd op games (niet andersom). Ik kan er op het moment 2 bedenken: Rockman.EXE en Sonic X.

 • @ AJ: Naruto is geen game base anime. Er is wel een anime based game, remember that next time.

 • Het gaat over anime gebaseerd op games, niet games gebaseerd op anime.

  Gungrave is wel ok.

 • @ AJ—> Naruto FAN!!!

  Naruto was eerst een manga waar een anime van gemaakt is en daarvan word weer een game gemaakt.

 • Keb hiervan alleen Pokemon gezien (duh)…jeugdnostalgie. Vond het altijd best grappig, maar ik vond wel dat het het verhaal van het spel te weinig volgde, al die randverhaaltjes eromheen vond ik maar irritant.

 • leuk geschreven! wist idd niet dat er een ff anime was :D

 • komen wel games van naruto ^_^

 • ja precies, maar dit artikel gaat over anime die gebaseerd is op games. en dat is bij naruto niet het geval.

 • DRAGON DRAGON BALLL DRAGON BALLZZZZZ

 • DBZ was ook eerst een anime voordat er games kwamen :) Tegenwoordig ligt het overigens wel dicht bij elkaar, lijkt wel alsof ze tegelijk komen, .Hack bijv :)

 • Leuk item. Bespaar ons wel alsjeblieft het "game-film" overzicht, één en al doffe ellende. ;-)

 • @ Yes-r(62.216.19.33)

  Er zijn een heleboel mensen die naar anime kijken in de wereld en het is zeker meer dan maar een tekenflimpje. Het is een speciale manier van tekenen en de sfeer en het verhaal van de meeste anime vind ik een stuk beter dan westerse films of series.

 • @Van Fanel:  Wat jij in je eerste post zette wist ik al hoor^_^  En probeer geen sence in Yes-r te praten want dat is het zelfde als quantum physics in het Engels proberen uit te leggen aan een Nihon jin! ;)


 • Naruto FAN, zoals andere al aangaven: Naruto hoort niet in dit rijtje thuis, want de anime (eigenlijk manga) was er eerder dan de game. :)  Maar er zijn nog een aantal animes gebaseerd op games, maar die zijn misschien goed voor een volgend artikel, mitst de lezer dit artikel aardig vind om te lezen.

 • mischien komt er nog een Hentai spel:P (zoek achter me niet een sexist hoor)….maar dat was nog van mij DBZ tijd

 • Sengoku: de Pokémon games (Pocket Monsters in Japan) waren er eerder, het ontwikkelen van de games duurde ook 6(!) jaar.

 • Persoonlijk vind ik Hentai wel machtig. (Niet gelijk denken dat ik een oversexte puisterige puber ben met een verknipte geest en dat ik kick op demonen met 6 lullen die een onschuldig tienermeisje eens flink te grazen neemt). En aangezien ik een maat heb die met een Japanse is getrouwd. Heb ik ondertussen wel een aardige collectie opgebouwd uit manga (zitten ook aardige dingen tussen) en Hentai. En her en der nog wat dl kom je ook ver mee.  Nou nog hopen dat ze ooit nog een fout spel maken voor een console of Pc. Soort van Silent Hill in animatie vorm maar dan nog iets goorder en fouter :)

 • Ik had het over deel 1, leer eens goed lezen.

 • mist nog wel een paar (Street Fighter 2V…Anime films…..en er zijn er nog wel een paar andere)verder leuk artikel…en…waar is Sonic X?? hmm??! (just kiddin)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren