1. Gradius V

Gradius V

Binnenkort kunnen we weer ouderwets knallen wanneer uitgever Konami en ontwikkelaar Treasure met een gloednieuw deel uit de Gradius-serie komen. Het klassieke Gradius wordt een geheel nieuw leven ingeblazen met dit nieuwe PlayStation 2-deel. De gameplay mag misschien dan bijna hetzelfde zijn, visueel ziet het er top-notch uit! Dit wordt naar alle waarschijnlijkheid gewoon weer een frustrerend goed spel.

Vroegen waren old school-shooters zoals Gradius en Parodius (beide van Konami) erg populair. In deze horizontale shooters moest de speler het opnemen tegen vele vijanden, die vaak met tientallen tegelijkertijd over je scherm heen vlogen. Het werd vaak erg chaotisch, omdat al die vijanden ook nog eens op jou schoten. Vooral de Gradius-games stonden bekend om een hoge moeilijkheidsgraad. Je kon zo’n spel niet eventjes in één keertje uitspelen, er ging veel oefening aan vooraf. Het heeft lang geduurd voordat we eindelijk weer met spanning konden uitkijken naar een nieuwe Gradius-titel. Misschien is dat niet zo vreemd, de nieuwe generatie gamers zijn moeilijke spellen niet echt gewend. Gradius V zal het daarom vooral moeten hebben van de wat oudere en gevorderde speler, die vroeger ook dit soort spellen speelde.

In Gradius V speel je weer met het vliegscheepje Vic Viper. Spelers die het tweede deel uit de Zone of the Enders-reeks gespeeld hebben, zijn dit vliegschip in een iets andere vorm tegengekomen als eindbaas. Daarnaast kon je met Vic Viper spelen in een geheime modus. Met de Vic Viper moet je de vele golven van buitenaardse vliegschepen doorstaan. In het begin van het spel heb je alleen nog de beschikking over een simpel laserstraaltje, maar in de loop van het spel komt daar verandering in. Wanneer je de juiste vijandelijke schepen raakt maak je kans op nieuwe wapens, waaronder bommen en een schild. Dit is nog niet alles, want Gradius V geeft de speler vijf verschillende wapensystemen die elk ook nog eens bestaan uit twaalf nieuwe uitbreidbare power-ups. Deze zul je allemaal nodig moeten hebben om ook maar een klein beetje kans te hebben om de zeven stages tot een succesvol einde te brengen.

Waar de eerdere Gradius-titels in 2D waren is Gradius V in 3D. Wel moet je nog gewoon van links naar rechts door de verschillende stages vliegen. Het kan nu dus ook zo zijn dat een vijand van alle kanten het scherm op komt, dus niet alleen van links of rechts, maar ook van achteruit het scherm. En dan nog te bedenken dat je maar zeer weinig credits in het spel tot je beschikking hebt. Gelukkig kun je het spel ook met z’n tweeën tegelijkertijd spelen, dus dubbel actie en dubbel fun. Misschien lukt het je dan wel om die ultramoeilijke eindbazen te verslaan.

Gradius V kan een echte topper gaan worden. Dankzij de vele krachtige wapens en upgrade mogelijkheden plus de vele stages, kan dit een ouderwetse hardcore-game gaan worden. Gradius V is inmiddels al in Japan verschenen en krijgt veel positief commentaar over zich heen. Het spel moet in oktober voor een zeer vriendelijke prijsje in de schappen liggen. Elke speler die een beetje van old school schietactie houdt kan dit spel niet laten liggen, toch?

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Screenshots van dit soort games zien er altijd zo heerlijk onoverzichtelijk uit he ;P

 • nog nooit van gehoord maar het lijkt mij een leuk spel om te huuren

  wie weet :-)

 • Deze game ruled. :D

 • dis meer zoon gratis download spel

 • M-king wat ben jij voor een n00b, eerst zeg je dat je KOF niet kent en nou kom je doodleuk vertellen dat je Gradius ook niet kent.  Dit gaat zo hard ownen.

 • Gradius is altijd al een van mijn favoriete spellenreeksen geweest, deze ga ik zeker halen..  lol, gratis download spel, ga ajb je mond spoelen zeg. Voor mij is elk gradius spel tot nu toe triple A

 • Old school knalwerk! Kijk er wel naar uit, maar ik denk niet dat 'ie beter wordt dan mijn all-time favourite Einhander. Of Ikaruga natuurlijk.

 • Gradius is altijd al een Master game geweest(beetje back 2 the history)

 • Ah, toch nog mensen die er aandacht aan besteden. Mooi zo. :)

 • Na Ikaruga weer eens een shoot-'em-up waar ik naar uitkijk.  @ M-KIng en Dutchy-AK: Misschien is een leuk spel als Catwoman iets voor jullie? Echt een spel om eens voor een paar uurtjes te huren =]

 • zo´n soort spel heb ik op me mobiel, is altijd wel geinig:)

 • Ja Catwoman het spel is evenslecht alsde film…geef mij maar Gradius 5, ben je zeker langer zoet mee. ;)

 • @ M-King: Mij was het ook opgevallen dat je KOF niet kende en deze klassieker ook al niet? Geen verwijt hoor maar waarschijnlijk ben je vrij jong nog? Gradius gaat wel al een tijdje mee :-)  @ Dutchy-AK: dan heb je een te negatief beeld over dit genre als je dit alleen wilt huren. Het is old skool, maar minderwaardig aan een spel waar je 360graden in't rond beweegt? Nee, zeker niet!

 • eindelijk weer eens lekker ouderwets knallen heerleijk.

  Er zijn helaas veel te weinig van dit soort shooters.

  lang leve 2d :)

 • lolz ik heb hem al (hij was maar 400 mb :P) hij is erg vet :D ik speelde vroeger altijd deel 1,2 en ,3 op de msx2 gespeelt :D

 • hopelijk koop je hem ook. Als iedereen deze 2d shooters maar gaan downloaden dan maakt treasure ze niet meer.

 • R-type Final is ook erg vet :P

 • "dis meer zoon gratis download spel"  Hehehe, yeah right…

 • Neen, want Edge heeft niet altijd gelijk :) Maar Gradius V moet inderdaad wel erg goed zijn, ik hoor er veel goeie dingen over.

 • met die vette gfx van deze tijd kan der nog meer chaos op het beeldje:D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren