1. Legend of Zelda: Ocarina of Time

Legend of Zelda: Ocarina of Time

De Nintendo 64 stond niet bepaald bekend om zijn uitgebreide lijst beschikbare games, maar toch was dit het platform waarop een aantal van de meest gerenommeerde spellen aller tijden op te spelen waren. Eén van die spellen was Legend of Zelda: Ocarina of Time, één van de langst verwachte spellen in de geschiedenis en een algemeen erkend meesterwerk. Ook ruim vijf jaar nadat dit spel voor het eerst werd uitgebracht blijft de kwaliteit duidelijk zichtbaar.

In Legend of Zelda: Ocarina of Time neem je, zoals in alle andere spellen uit deze serie, de rol aan van Link. Na een nachtmerrie met visoenen over een zekere prinses en een duister figuur te paard, wordt Link wakker in zijn gemoedelijke dorpje in het Kokiri Forest. Link wordt direct al geconfronteerd met een compagnon die hem in de rest van het spel zal steunen, het feetje Navi. Dit kleine lichtgevende wezen heeft een belangrijke boodschap voor onze groengemutste hoofdpersoon en hier begint dan ook een avontuur dat zijn weerga niet kent. Op zijn weg zal Link pittoreske dorpjes bezoeken, donkere kerkers doorkruisen en zelfs op de bodem van een groot meer en binnenin een vulkaan moeten vertoeven, terwijl hij afrekent met een grote variëteit aan monsters en verschillende puzzels oplost.

Direct bij het opstarten van dit spel wist je al dat je met iets speciaals te maken had. De camera zweefde langzaam over Hyrule Field waar een schijnbaar volwassen Link zich te paard over deze vlakte verplaatste onder begeleiding van een aangenaam achtergrondmuziekje. De sfeer was meteen gezet. Over de sfeer gesproken, die zat in dit spel wel goed. De kleine details in de omgeving, de charmerende personages, de pakkende muziek, de indrukwekkende bazen, alles droeg bij tot een uitmuntende sfeer die zelfs een dikke vijf jaar later slechts zelden is geëvenaard. Al met al had je het gevoel dat je met iets magisch bezig was en ook nu nog is het moeilijk niet in vervoering geraakt te worden door de manier waarop de wereld van Hyrule in dit spel afgeschilderd wordt.

Gelukkig had Legend of Zelda: Ocarina of Time meer te bieden dan alleen een sfeervolle spelwereld. Het ontwerp van de verschillende kerkers stak goed in elkaar en het verhaal werd geleidelijk en logisch opgebouwd. Ook het ontdekkingselement, wat zo kenmerkend is voor de Legend of Zelda-serie, was volop aanwezig. In bijna elk van de tien kerkers was er een bepaald voorwerp te vinden dat je in staat stelde om tot dan toe niet bereikbare plekken toch te kunnen bezoeken. Zo werd je langzaam maar zeker steeds meer bekend met de wereld van Hyrule en was de voldoening van het bereiken van een onbekend deel van het land groot. Ook waren er traditiegetrouw genoeg geheime plekjes en allerhande voorwerpen om te verzamelen zoals de Pieces of Heart en de fameuze Golden Skultula’s.

Daarnaast was de besturing van Ocarina of Time vrij opzienbarend te noemen. Zo was er een actieknop die verschillende taken kon verrichten, afhangend van de situatie waarin Link zich bevond. Ook kon door middel van een druk op de knop de camera gecentreerd worden op een bepaalde vijand, wat het vechten een compleet nieuwe dimensie gaf. Ook Links repertoire van bewegingen, met of zonder zwaard, was erg uitgebreid. Dit alles zorgde ervoor dat de besturing van Link een waar genot was. Ook had het systeem in dit spel behoorlijke invloed op de besturing in latere avontuurspellen.

Legend of Zelda: Ocarina of Time is een spel waar alles aan klopt. Samen met spellen als Super Mario Bros. 3, Metal Gear Solid, enzovoort een tijdloze klassieker die talloze jaren na de eerste uitgave nog steeds weet te boeien. Nintendo heeft dit spel naast de Nintendo 64 ook tweemaal op de GameCube uitgebracht als onderdeel van de Legend of Zelda: The Wind Waker Limited Edition bonusschijf en Legend of Zelda Collector’s Edition. Beide hebben zeer goede recensies ontvangen en dat geeft maar weer eens aan dat Ocarina of Time zelfs in een nieuwe generatie nog steeds als een meesterwerk beschouwd wordt, en dat is mijns inziens geheel terecht.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Best. Game. Ever.

 • nou…nou kben hier niet zo kapot van hoor

 • Een meesterwerk!! ik heb ontzettend van deze game genoten, dit is kunst mensen!

 • The Ocarina Of Time is gewoon de beste game allertijden, geweldige verhaallijn, gigantisch mooie graphics voor die tijd, een super besturings systeem … gave vijanden (Ganon is erg intimiderend) Dit is gewoon een game die elk gerespecteerd gamer eenmaal gespeeld moet hebben want dit is de grootste klapper allertijden en ik hoop dat The Legend Of Zelda GC2 er in de buurt gaat komen!

 • Zelda; Ocarina of Time heeft mijn leven veranderd! Echt DE beste game ooit!!!

 • Dit is een van mijn favoriete games aller tijden.

 • Samen met final fantasy 7 een van de beste spelen ooit gemaakt.

 • Hands down een magistraal meesterwerk.

 • Erg leuk spel dit, maar voor mij echt niet de beste game ooit. Neemt niet weg dat dit een leuk sfeervol spel is met coole omgevingen en vijanden en vol zit met leuke puzzels. Maar toch….ik vind hem speltechnisch gezien leuker dan TWW en MM, maar die andere 2 vond ik toch iets leuker om te spelen. Mjah, OOT blijft toch een onvergetelijk avontuur.

 • @battlet: ehm…Rubriek REPLAY!

 • Je hoort deze game allang te hebben man.

 • Het duurde een half jaar voordat ik deze uitgespeelt had :)

 • 2 woorden: meesterlijke game!

 • meesterlijk??? ONGELOOFLIJK MEESTERLIJK!

 • ja game of the year 1998 dacht ik toch? en ook 99 denk ik maar hij moest de prijs delen met ff8 of zo belachelijk:S  maar deze game ownt echt heb em nog op de n64 goed verzorgd natuurlijk hehe en voor de gc  man als je deze game slecht noemt ben je echt jaloers op Nintendo


 • Beste Game Ever.. Geen Twijfel Mogelijk!!!!!!

 • De eerste keer dat ik Zelda:Oot speelde was op de GC. Eerst speelde ik Zelda:TWW uit. Daarna startte ik meteen met Oot.. Vreemd genoeg vond ik Oot veel leuker. :)

 • Zo vreemd is dat denk ik niet hoor Vahid. The Wind Waker was in mijn ogen toch niet alles wat ik ervan verwacht had en zoals ik al zei: alles klopt aan dit spel.  Maar oh oh oh, wat was het wachten lang op dit spel in 1997 en 1998.

 • Tuurlijk zijn de graphics vergeleken met nu matig, we zijn een generatie consoles verder. In 1998 waren de graphics van dit spel fenomenaal en was er op audiovisueel gebied weinig beters te vinden op de consoles. Nintendo kabbelt trouwens helemaal niet voort op het succes van Ocarina of Time: Master Quest en de Collector's Edition waren gratis.  Wel ben ik het met je eens dat Majora's Mask en The Wind Waker niet in de buurt komen van het niveau van Ocarina of Time, maar ze zijn bij Nintendo nu ook bezig met een Legend of Zelda spel dat sterke invloeden van Ocarina of Time zal meedragen.

 • Ocrina of Time is de Metal Gear Solid in zijn genre

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren