1. Blur

Blur

Zou het toeval zijn dat in mei vlak na elkaar twee arcaderacers uitkomen? Toeval of niet, eigenlijk is er maar één vraag belangrijk: welke van de twee is de beste? Wordt het Blur? Of toch Split/Second: Velocity? Arthur vertelde je eerder al de basics van Blur en in dit artikel lees je alles over de multiplayer.

De zo kenmerkende power-ups van Blur vind je natuurlijk niet alleen in de singleplayer, maar ook in de multiplayer. Over heel het circuit liggen ze verspreid, power-ups waarmee aangevallen kan worden, je jezelf kunt verdedigen of je auto repareren. In eerste instantie gebruik je de power-ups om de tegenstanders uit te schakelen, want dan ben je tenminste even van ze af. Schiet bijvoorbeeld een ‘Shunt’ op iemands achterbumper en je krijgt één krachtige vuurbol die de auto voor je over de kop laat slaan. Spreid je liever je kansen? Dan is er de ‘Bolt’. Deze geeft je drie kleinere raketten die je één voor één afschiet. En zo gaat het nog even door met de power-ups: een elektrische schokgolf die de auto’s in een bepaalde straal een opdonder geeft, mijnen, maar natuurlijk ook de bekende boost, een schild en een power-up die je auto herstelt als je te vaak geraakt bent of uit de bocht bent gevlogen.

Het leuke van de power-ups is dat een race tot het einde spannend blijft. Ook al rijd je laatste rondje wat achteraan, dan is er met een beetje geluk nog best te winnen. Zeker als je al kunt zien welke power-up je gaat oppakken, voor je eroverheen rijdt. Om in de races een soort van tactisch element aan te brengen is het niet mogelijk om over alle acht soorten power-ups tegelijkertijd te beschikken. Drie slots krijg je en dus je moet goed bedenken welke krachten jij denkt dat het beste van pas komen. Dat hangt af van de situatie en het stuk van het parkoers waar je op rijdt. Ben je bijna bij de finish en rijd je op kop, maar voel je de hete adem van de tegenstanders in je nek? Dan doe je er slim aan voor de ’Shield’ power-up te gaan zodat je niet vlak voor het einde nog even overhoop wordt geknald. Of je zet in op een Nitro voor dat extra beetje gas op de laatste meters. Alle power-ups die je afschiet, zijn trouwens ook naar achteren af te vuren. Iedereen die Mario Kart heeft gespeeld weet natuurlijk hoe irritant dit is en denk er dus aan dat je niet te dicht achter je voorligger kleeft!

Naast de power-ups kent Blur een levelsysteem zoals we dat kennen van Modern Warfare. Natuurlijk is het een heel ander genre, maar het idee komt op hetzelfde neer. Hoe meer races je rijdt, hoe meer punten je verdient en van alles vrijspeelt. In eerste instantie gaat het vooral om auto’s. Blur kent namelijk een vrij breed, gelicenseerd wagenpark. Je racet met de snelste scheurbakken van BMW, Corvette, Mercedes en Dodge tot aan de wat loggere Land Rovers en pick-up trucks. Heb je eenmaal je droomauto dan kun je deze ook nog tunen. Denk bijvoorbeeld aan wat extra duurzaamheid. Helaas hebben we dit nog niet ten volste kunnen testen, maar uiteraard moet je deze mogelijkheden ook weer eerst vrijspelen. Dit doe je door goeie drifts te maken, je te bewijzen met goedgemikte schoten en natuurlijk: races winnen.

En dat levelsysteem is geen overbodige luxe, want het racen zelf biedt niet heel veel uitdaging. De ene auto heeft weliswaar meer grip op een zanderige ondergrond, terwijl de ander weer sneller is op het asfalt, maar veel uithalen doet het niet, het is en blijft puur arcade. Daarom is het ook opmerkelijk dat er naast de ‘standaard’ multiplayermodus (met twintig man online) een spelmodus in zit waar je zonder de power-ups racet. Ontwikkelaar Bizarre Creations biedt deze optie omdat het racen met power-ups na een tijd nogal chaotisch kan worden. Wie het allemaal even teveel wordt kan dan switchen naar het racen zonder power-ups.

Blur lijkt vooral een prima tussendoortje te worden. Heb je geen zeeën van tijd, maar wil je ’s avonds na een lange dag toch even een uurtje gamen? Dan is Blur ‘the way to go’. De tijd moet ons alleen nog wel even leren of Blur maanden leuk blijft of dat het over een half jaar niet meer is dan een vage herinnering.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Voor een tussendoortje geef ik geen 60 euro :(

 • Vandaar die retweet of twitter, of heb ik dat mis?

 • Eigenlijk is er maar een vraag belangrijk

  En die vraag is totaal irrelevant omdat beide games eigenlijk een totaal andere opzet hebben. Heb de bèta al een koppel uurtjes gespeeld, er zijn te weinig power-ups en ze vallen tegen. Te saaie, te simpele power-ups, gebrek aan creativiteit imo. Auto's zien er basic en niet al te geweldig uit. Veel blingbling heeft deze game maar te weinig inhoud. Toegegeven meestal is het wel vermakelijk al zijn de meeste parcours niet al te geweldig te noemen. Ik ben het dan ook volmondig eens met Heb je geen zeeën van tijd, maar wil je ’s avonds na een lange dag toch even een uurtje gamen?Als ik de bèta moet beschrijven in één woord dan is dat: beperkt.

 • ik sluit me aan bij Debeul, het is idd ff vermakelijk maar het voelt allemaal erg kaal aan, de power ups in een mario kart komen veel beter over, explosies en /of stroomstoten, "raketten (ik zag het als een laffe laser)" etc zien er veel te simpel uit, en bijna alleen maar nacht en schemer races. Ze hadden beter naar burn out moeten kijken (ook vwb handling van de auto's in een arcade racer) en al het knal werk veel grootser in beeld moeten brengen, het is best vermakelijk maar zeker niet voor al te lang en al helemaal niet voor de volle prijs.

 • Schijt game niet meer en niet minder.

 • Ik vind het allemaal maar vaag… snapje.. Blur.. vaag?  :']

 • Ik denk dat ik kies voor Split/Second. :)

 • Nee, ik ga liever voor de reeds aanwezige racers (lees GRID, MC:LA en Burnout Paradise. En anders WipEout HD/Fury) tot GT5 komt.

 • ik vind het juist erg cool. en 20 man online is top.  Voelt goed om in 1 ronde tijd een comeback te maken en zo 15 man in te halen.

 • de demo/beta is niet slecht hoor, maar ik ben toch wel heel erg benieuwd wat split second gaat doen, want die actie lijkt mij wel erg tof. toch vermoed ik dat ik beide zal kopen, want de beta smaakt naar meer :-D

 • dit is nou niet echt een game voor mij, split second lijkt me dan toch leuker om te doen

 • tussendoortje, is ook wel eens fijn, heb het de laatste tijd druk dus zoiets is altijd welkom ;)

  het heeft mijn interesse al vanaf het begin maar ik kijk meer uit naar split/second om eerlijk te zijn…

 • Blur op zich niet slecht … helemaal niet … maar het gaat een beetje vervelen na een tijdje bij mij …

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren