1. Rome: Total War demo

Rome: Total War demo

Fans van de Total War serie hebben er lang op moeten wachten, maar nu is er dan toch echt een demo van de (vrijwel) uiteindelijke versie van Rome: Total War. De demo bevat, zoals je al in een nieuwsbericht kon lezen, een tutorial en een historische veldslag. Dit moet genoeg zijn om spelers een idee te geven van wat Rome: Total War zal inhouden.

De tutorial is eigenlijk alleen interessant als je zelden of nooit een Total War spel hebt gespeeld. In de tutorial speel je met een klein legertje. Op het slagveld staan een groot Romeins leger en een groot Gallisch leger tegenover elkaar, klaar voor de strijd. Het is de bedoeling dat jij met je kleine legertje de Galliërs van de zijkant zal aanvallen. Eerst leer je de belangrijkste besturingselementen. Daarna ben je redelijk vrij in de manier waarop je aanvalt, maar doordat jou bondgenoot (het grote Romeinse leger) groter is en beter georganiseerd is dan de Galliërs, zal het snel afgelopen zijn.

Overzicht van de situatie (wit is Carthago, de speler)Interessanter is het historische gevecht. In Rome: Total War zul je meer van dit soort gevechten kunnen naspelen. In de demo bestuur je het leger van Carthago, dat onder leiding staat van Hannibal. Nadat de Romeinen het Ebro-verdrag (dat min of meer een verdeling aangaf in welke gebieden van Rome waren en welke van Carthago) hadden geschonden werd de oorlog tussen Rome en Carthago hervat. Toen Hannibal oud genoeg was om de macht op te eisen (zijn vader was dood, zijn oom regent maar vermoord), besloot hij direct het Romeinse Rijk aan te vallen. Via het Iberisch schiereiland (Spanje) trok hij richting Italië. Onderweg vormden de Alpen een groot obstakel. Langs de steile en vooral koude bergwanden verloor het Carthaagse leger veel manschappen en, misschien wel belangrijker, olifanten. Uiteindelijk belandden ze toch in Italië, waar ze het Romeinse leger, dat eigenlijk niet goed was voorbereid op de inval, keer op keer versloegen. Zo ook bij de rivier Trebia. Dat is de veldslag die je in de demo zelf kunt spelen.

Kenmerkend voor de stijl van vechten van Hannibal was het hoge niveau van zijn tactisch inzicht. Daarbij maakte hij graag gebruik van het verrassingselement. Menig Romeins legioen is in zijn vallen getrapt. Dit aspect komt duidelijk terug in de demo. Voordat de strijd begint schetst de verteller de in de vorige alinea beschreven situatie (maar dan korter). Je ziet dat je in totaal vier eskaders cavaleristen hebt die in de bossen verborgen zijn. Aan jou om dit tactisch voordeel uit te buiten. Behalve de paarden heb je ook twee groepen olifanten, een aantal infanteristen, skirmishers en boogschutters tot je beschikking. Je bent echter wel behoorlijk in de minderheid: de Romeinen beginnen met dik 1500 man terwijl jij er pakweg 800 hebt. Je kunt het op vier verschillende moeilijkheidsgraden spelen, variërend van Easy tot Very Hard.

Maak gebruik van je olifanten, maar pas op dat ze niet door je eigen troepen stormenDe technische kant is dik in orde. Grafisch valt daarover te twisten, maar kijkend naar het verschil met de vorige Total War spellen kun je toch concluderen dat dit een gigantische stap voorwaarts is. Slechts de omgeving had wat mooiere gekund, maar daar komen we eigenlijk ook niet voor natuurlijk. Het geluid is echt noemenswaardig goed. Het zijn de welbekende klassieke muziekklanken die de speler opzwepen tijdens het gevecht. De stemmen in het spel zijn helder, duidelijk en geloofwaardig.

De demo van Rome: Total War is zeker een download waard. Als de uiteindelijke versie de eigenschap heeft lang te kunnen boeien, dan kan het haast niet missen of we hebben met een toptitel te maken. Aardig detail voor de demo: op verschillende fora zijn al mod’s te vinden waarmee je allerlei aardigheidjes in de demo kunt stoppen, zoals extra eenheden. Je kunt zelfs de Romeinen speelbaar maken. Nog een maandje en dan kunnen we aan de slag met de volledige versie. Tot die tijd kunnen we ons goed vermaken met de demo, want nogmaals: die is het downloaden meer dan waard.

Downloads (162MB)

Download 1 (GamersHell)

Download 2 (3D Gamers)

Download 3 (Worthplaying)

Download 4 (Fileplanet)

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • aw dat is wel erg jmmr dan! mja ik wilde um togh nog niet downen

 • wow gaaf een gratis demo. -_-

 • Voor zo'n spel is het grafisch dik in orde, vooral als je hem vergelijkt met zijn voorganger…

 • @Laurens:  Goed lezen aub!! Ik beschreef eerst de tutorial, en daarin vechten de Romeinen wel degelijk met de Galliers. Daarna beschreef ik pas het historische gevecht bij Trebia. Volgens mij staat daar toch duidelijk in dat het om het Carthaagse leger gaat. En er staat al helemaal nergens dat Hannibal een Gallier is.  Probeer het artikel eens te lezen voor je ee dergelijke reactie plaatst… Je hebt wel gelijk als je zegt dat een Caarthager een Tunesier is, alleen die heetten toen nog niet zo (maar det geldt ook voor namen als Spanje en Italie). Misschien kun je in plaats van Carthagers wel beter Poeniers zeggen, maar dat maakt het alleen maar verwarrender he :)


 • Lijkt me wel een goed spel :D

  maar lijkt me meer van etzelfde

 • Demo is erg cool. Vooral de 'Fantjes' die op hol slaan zijn erg grappig ^^. Ben 'into history' dus ik kijk erg uit naar de volledige versie :).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren