1. Sudeki

Sudeki

Op de X02 bijeenkomst werd Sudeki door Microsoft aangekondigd als een spel dat het gat in het aanbod RPG-spellen op de Xbox ruimschoots zou dichten. Het Britste bedrijf Climax, vooral bekend van het uitstekende Moto GP, werd de juiste ontwikkelaar geacht voor het maken van zo’n typisch Japans rollenspel. De voortekenen waren niet alleen op visueel vlak goed, want ook andere elementen (bijvoorbeeld de gevechten met vier hoofdkarakters) leken interessant. Twee jaar later kunnen we inderdaad stellen dat Sudeki een mooie aanvulling is op het assortiment Xbox-spellen, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we meteen te maken hebben met een topper.

Je speelt dus met vier karakters (Tal, Ailish, Elco en Buki) die, heel kort door de bocht, de wereld moeten redden door drie kristallen te verzamelen. De wereld van Sudeki bestaat namelijk uit een ‘lichte’ en ‘donkere’ wereld, en met deze drie kristallen kan een machine in werking worden gesteld die zorgt voor een magisch veld dat alles weer beschermt en de ‘donkere’ wereld verdrijft. Het verhaal is op zichzelf best meeslepend, maar op sommige momenten zou je toch willen dat alles net even wat meer wordt uitgediept. Dit gevoel heb je ook bij het viertal helden: allemaal hebben ze wel een achtergrondverhaal, maar meer is het niet. Bijvoorbeeld: Elco en Buki hebben het niet zo op elkaar, maar deze ‘ruzie’ blijft wel heel erg oppervlakkig, evenals de duidelijke liefde tussen Tal en Ailish.

Het verhaal is dan ook niet waar Sudeki helemaal om draait, dat zijn meer de gevechten. Tal en Buki zijn de melee vechtende personages, hetgeen betekent dat ze met hun zwaard of messen de gedrochten van dichtbij naar andere werelden helpen. Je schudt diverse combo’s uit je controller door vooral goed te timen: dit ziet er spectaculair uit en werkt allemaal naar behoren. Ailish en Elco hebben echter respectievelijk een magische stok en een pistool, waardoor de actie naar de eerste persoon wordt verplaatst, net als in een first-person shooter. In de praktijk zorgt dit ervoor dat je enkel een beetje achteruit moet lopen, terwijl je de schietknop ingedrukt houdt om de vijanden af te schieten. Een beetje laf en het maakt het spel er ineens een stuk makkelijker op.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruikmaken van magie en het oproepen van goden. Hier is eigenlijk weinig op aan te merken, behalve dan dat het selecteren van een magische spreuk of gezondheidssapje een beetje onhandig is uitgewerkt. Als je namelijk in de menuutjes zit te zoeken voor de juiste spulletjes, gaat het gevecht in slowmotion verder in plaats van dat het pauzeert. Irritanter is de kunstmatige intelligentie van je drie metgezellen. Ze helpen weinig mee in de strijd en zijn snel uitgeput, terwijl ze nooit uit zichzelf de levensmeter herstellen. Tot slot is het vervelend dat de gevechten altijd op dezelfde momenten en gebieden plaatsvinden. Dit haalt de verrassing behoorlijk weg, en als je per ongeluk de verkeerde kant oploopt en opnieuw het ‘vechtgebied’ ingaat, zul je dus opnieuw moeten vechten.

Uiteraard zijn er naast de gevechten ook de nodige puzzels, maar echt uitdagend wordt dat niet. Het zit namelijk zo: het viertal helden beschikt elk over een unieke vaardigheid. Zo kan Tal blokken verschuiven, Elco met zijn jetpack eventjes zweven, Buki muren beklimmen en Ailish magische objecten tevoorschijn toveren. Zie je dus een blok, dan weet je dat je Tal moet hebben, terwijl je bij een begroeide muur op je vingers kunt natellen dat Buki zal moeten klimmen. Overigens heb je niet zoveel vrijheid in je acties dan je van een RPG mag verwachten. In de dorpjes kun je wel een beetje vrij rondlopen en side-quests vervullen, maar over het algemeen loop je gewoon over een recht pad van A naar B.

Pluspunt is wel dat alle dorpjes en omgevingen er lekker kleurrijk uitzien, waardoor de sfeer heel sterk is neergezet. Ook de gevechten met de diverse monsters zien er zeer spectaculair uit; op visueel vlak valt er dan ook niets te klagen. Dan is het jammer dat de stemmen van de honderden karakters die in de wereld van Sudeki rondlopen heel slecht in het spel passen. Veel ridders hebben een typisch (Brits) accent, wat je niet bij deze soort (Japans aandoende) RPG zou verwachten.

Conclusie en beoordeling

Sudeki is helaas niet die topper geworden die wij er van tevoren in hadden herkend. De grootste problemen worden veroorzaakt bij het vechten, en dat is juist hetgeen wat de hoofdmoot van dit spel vormt. Toch is de sfeer ondanks de vreemde stemmen prachtig en blijven er voldoende momenten over waarbij het genieten is. Ook is het een RPG die de Xbox goed kan gebruiken. Er had alleen zoveel meer ingezeten…
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Visueel niets op aan te merken
 • Sfeervolle wereld
 • Spectaculaire gevechten
 • Degelijke RPG voor Xbox
 • Minpunten
 • Oppervlakkig verhaal
 • Ingesproken stemmen klinken goedkoop
 • Voorspelbare puzzels
 • Vechten uit eerste persoon werkt té goed
 • Kunstmatige intelligentie vecht weinig mee

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • hm, ik vind het wel een goed punt, maar ik heb op 1 minpunt iets aan te merken:

  - Vechten uit eerste persoon werkt niet

  ik vind dit onzin.. waarom zou het niet goed werken.. het is juist leuk om met de gun van eelco iedereen verrot te knallen…

 • Zonde… Sudeki leek toch lange tijd een (semi) toptitel te gaan worden…

 • jammer ik had er meer van verwacht maar het is echt een kinderspel

 • Wat Jur zegt. Damn, wou eigenlijk deze titel wel hebben, maar ik denk dat ik toch maar op de budgetbak versie wacht. Heb trouwens toch nog genoeg spellen om me mee te vermaken op de Xdoos :)

 • jammer heb het gespeeld bij een vriend en viel toch wat tegen eerlijk gezegd!

  Misschien had ik te hoge verwachtingen ofzo!

 • Ik denk dat we allemaal iets te hoge verwachtingen hadden over Sudeki.

  Niet onterecht want het zag er zeer veelbelovend uit.Jammer dat het niet meer is geworden dan "een leuk spelletje"

 • Vond sudeki toch wel een kleine 8 waard, niet zo goed als verwacht maar zeker een 7.5/8

 • ja…. ik heb hem al besteld… en ik test hem liever zelf…

 • eerder leek me het en vet spel maar naarmate het dichterbij kwam en meer inof oer kwam dacht ik: nah togh maar niet!

 • Ziet er wel mooi uit als je de plaatjes bekijkt maar qua spel

  lokt hij me totaal niet.

 • boehoehoehoe…. ik heb echt jaren op dit spel gewacht en dan dit…

  ik had een topper verwacht en dat is het naar mijn mening echt niet geworden.

 • Jongens, een 7 is en hardstikke mooi cijfer, ik wou dat ik gemiddeld een 7 stond op de Uni ;)  Sudeki is voor mij de perfecte titel om te kopen als er weer een dip is zoals afgelopen zomer was :) Nu haal ik hem niet omdat ik ToS en Star Ocean eerst wil gamen.  Sudeki ^O^


 • Champ10n… je hebt wel gelijk of het verkeerd begrepen als ik zeg dat het niet werkt, het werkt namelijk juist té goed :). En ik vind melee vechten veel leuker dan een beetje de schietknop inhouden en achteruitlopen.  En ja een 7 is alsnog een mooi cijfer inderdaad :).

 • Fable gaat zo veel keer beter zijn…….zoooo veel keer….

 • Dit is de zoveelste xbox game die super gehyped wordt en uiteindelijk lang zo goed niet is. Op naar Fable…

 • Het is zeker wel een goed spel alleen is het niet wat ik er van verwachtte het is jammer maar waar dat sudeki de verwachtingen niet waar kan maken.

 • … straks wordt Fable ook nog zoals dit…..  Veel hype

  Weinig Kwaliteit

 • Ach de helft hier van de mensen die lopen te zeiken over deze game hebben hem niet gespeeld. Het spel is zeker niet perfect. Maar is zeker wel een goed spel. Graphics het sfeertje de muziek op de voice acting na dan zijn supper goed. Het verhaal heeft een leuk twist.  Verder ben ik er blij met het combat systeem. Niet die elle lange turnbased gevecht. En juist de 1st peron view vind ik ook leuk.  Het is maar net wat je er van verwacht maar om het spel niet te spelen omdat de reviews wat minder enthousist zijn denk dat je je zelf te kort doet want sudeki is gewoon een erg vermakelijk game.  Maar ja laten wij maar achter de kudde journalisten aan lopen die de game zelf zijn gaan hypen en zelf het verwachting patroon gaan creeren en het dan afzeiken. Geen elk spel is perfect zo ook niet sudeki. Deel 2 kan dus alleen nog maar beter worden.
 • RoX BoX: wel als je met z'n vieren tegelijk bent, voor een allesverwoestende Spirit Strike :). Verder kan je volgens mij telkens alleen maar één spell tegelijk doen.  Sudeki is allesbehalve perfect, maar best vermakelijk: een 7!

 • ohwzo Yoost, dan heb ik het verkeerd begrepen..

  -Vechten uit eerste persoon werkt té goed  zo staat het beter :)  ik snap niet waarom iedereen deze game vergelijkt met fable, omdat deze niet perfect is denkt iedereen gelijk dat fable ook gaat floppen..

  als dat zou gebeuren dan zou fable nog een goede game zijn. net als deze.

  maar ik ga maar weer eens verder, zit nu op 14 uur.. nog 6 uur te gaan ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren