1. Virtuele voetbalcarriere

Virtuele voetbalcarriere

Op verschillende manieren hebben eerder verschenen voetbalspellen het element ‘carrière’ verwerkt in de gameplay. Het meest treffend is echter waarschijnlijk nog de manier waarop je in managerspellen een welhaast echte carrière doorloopt. Ik vraag me dan af waarom het niet mogelijk is om het eens om te draaien; een spel waarin je als speler carrière maakt.

Het spel kent voornamelijk een carrièremodus, in elk geval de enige echt belangrijke modus. Je begint als jonge voetballer het spel met een aantal uitdagingen. Denk hierbij aan simpele dingen als afronden, dribbelen, standaardsituaties. Je prestaties hierin bepalen bij wat voor club je begint. Doe je het goed, dan zul je debuteren bij een grote ploeg in het land van je keuze.

Je begint als kleine speler met een minimaal contract. Je krijgt een (lease-) auto van de club en je vervult een minder belangrijke rol in de selectie. Het spel begint voor jou pas echt wanneer je voor het eerst een kans krijgt in het elftal. Door simpel en goed te voetballen (daarover later meer) moet je dan proberen je plaats in het elftal te veroveren. Hoe je dat doet is geheel aan jezelf, áls je het maar doet. Naar mate het seizoen vordert zul je een steeds belangrijkere rol binnen het veld moeten gaan vervullen. Aan het eind van het seizoen volgt de keuze: blijf je, of kies je voor een andere club. De interesse van clubs is uiteraard afhankelijk van je eigen prestaties.

Behalve met interesse van andere clubs heb je met talloze andere relaties te maken. Zo moet je ervoor zorgen dat je coach, je teamgenoten en het bestuur tevreden zijn met jou als speler én als persoon. Misschien ben je een geweldige topschutter, maar ook een enorme geldwolf. Dan kun je erop wachten dat het bestuur je vroeg of laat liever kwijt dan rijk is. Je teamgenoten zullen wellicht blij zijn met de prijzen die ze dankzij jouw goals winnen, maar je kunt dan tegelijkertijd wel bekend komen te staan als een grote egoïst.

Liefst wat beter dan Libero Grande (PsOne)...Uiteraard worden alle relaties vooral door jouw prestaties op het beïnvloed. Het voetballen zelf is het belangrijkst. Je speelt wedstrijden vanuit een eerste- of derdepersoons (achter de speler) aangezicht. Je kunt slechts jezelf besturen. Tijdens de wedstrijden kun je vragen om de bal, of aanwijzingen geven. Uiteraard kun je ook zelf passeerbewegingen inzetten en zelf schieten. Je zult echter wel moeten letten op aanwijzingen van de coach en de aanvoerder om de strategie van de ploeg intact te houden. Je positie selecteer je zelf, aan het begin van het spel, maar de coach kan je, mocht hij dat nodig vinden, op een andere plek neerzetten.

In het veld heb je allerlei verschillende technieken die je kunt toepassen. Zo kun je heel veel overspelen en zo mooie combinaties opbouwen, maar je kunt ook allerlei verschillende schijnbewegingen uitvoeren. Op elk moment is de besturing verschillend. Bijvoorbeeld: wanneer er een corner genomen wordt, geeft elke knop een andere beweging. Zo kun je (we nemen de PS2 even als voorbeeld) met driehoekje een normale kopbal afleveren, terwijl je met rondje voor een omhaal gaat. Met vierkantje kun je echter proberen de bal naar een medespeler te koppen, hetgeen ook mooi kan zijn. Je zult naar mate je meer ervaring opdoet ook beter kunnen. Ook kun je dingen waar je slecht in bent verbeteren door bepaalde trainingen doen (zoals dat bijvoorbeeld in Top Spin het geval is).

Het spel leent zich bij uitstek voor een multiplayer modus. Je kunt online wedstrijden spelen waarbij er meerdere spelers in een spel zitten. Alle spelers besturen alleen zichzelf, de rest van de elf spelers wordt aangevuld door AI gestuurde spelers. Uiteraard is er een online ranglijst van topscorers en prestaties in gespeelde wedstrijden.

Een spel zoals dit is uitermate lastig te maken. Een ontwikkelaar heeft dan te maken met het probleem dat het voetballen zelf enorm uitgebalanceerd zal moeten zijn, zonder scripted events. Daarbij is het ook lastig om de speler al teveel vrijheid te geven in de carrière omdat je de database ook niet oneindig groot kunt maken. Je moet immers ook ruimte houden voor een sterke in-game engine. Ik hoop dat we desondanks een dergelijk spel kunnen zien de komende jaren en dan hopelijk niet van het niveau Libero Grande, een spel dat qua voetbal het dichtst bij kwam.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Hehe, Libero Grande heb ik ook nog gespeelt. Wat een klotespel was dat, je mocht tegelijkertijd en verdedigen, en aanvallen, en middenvelden. Je teammates deden totaal *niets*  Overigens kan ik je wel vertellen waarom zo'n spel niet gemaakt wordt, het is te saai. Tenzei ze er een MMO van maken…

 • dat is echt wel een f*ck spel hoor

  ik raad het echt niemand aan

 • libero grande 2 was wel beter hij is nooit uitgekomen behalve in japan

 • kijk maar

  http://media.psx.ign.com/media/015/015001/imgs_1.html

 • ik ben al prof dus hoeft dit niet:P

 • libero grande leek me ook altijd wel vet mja hijs blijkbaar niet goed dus :(

 • Jammer, dat spel heb ik gemist

 • Toch was Libero Grande niet echt slecht. De naam zegt het Libero. Dus jij was degene die de leiding nam en bepaalde hoe het spelletje gespeelt moest worden. Helaas werkte bepaalde dingen zoals voorzetten niet echt vloeiend.

  Op zich was het voor die tijd een redelijk spel. Er was nou niet echt iets anders in die tijd wat er op leek.

 • In PES3 zit de functie ook dat je je zelf alleen kan besturen

 • Ja, maar dan veranderd het aangezicht niet. Daar heb je dan dus niks aan :)

 • Nou, ik vind de fix-stand van PES3 af en toe wel leuk. Een WK-tje spelen als Seedorf, samen met Davids op het middenveld lekker bikkelen. Tot ik in de kwartfinale onterecht rood kreeg, maar gelukkig haalde mijn team het tot de finale zonder mij. Waarin ik de beslissende 2-1 binnenknalde!

 • En bedenk dan hoe leuk het zou zijn als je dat dus bij een club doet, en na die beslissende 2-1 een gesprek krijgt over contractverlengen, of de keuze voor een buitenlandse topclub… :))

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren