1. Panzer Dragoon Saga

Panzer Dragoon Saga

Voor de Sega Saturn zijn enkele juweeltjes verschenen. Spellen als Burning Rangers, Guardian Heroes, Deep Fear en Sega Rally Championship zijn hier enkele voorbeelden van. Panzer Dragoon Saga is echter één van de meest bekende en tegelijkertijd zeldzame spellen op de Europese Saturn.

De Sega Saturn werd in 1995 losgelaten op de Europese markt. In dat jaar werd heel veel uitgebracht maar het grootste deel was kwalitatief zeer slecht. In de jaren ertussen werd ook veel rommel gemaakt voor de Saturn, maar er waren ook zeer goede titels. Eind 1998 werd de ontwikkeling rond de Saturn stopgezet en kwamen er sindsdien dus geen spellen meer uit. De spellen die eind 1997 en begin 1998 gemaakt zijn, worden beschouwd als de betere Saturn-spellen en tegelijk ook de meest gewilde titels. Panzer Dragoon Saga is daar zonder twijfel de duurste van. Voor een exemplaar van Panzer Dragoon Saga, dat in goede staat is, betaal je al snel rond de 150 euro. Is het spel nu al dat geld waard, of wordt de prijs opgedreven door het ontzettend lage aanbod, aangezien er voor Europa maar een paar duizend exemplaren beschikbaar waren indertijd.

Panzer Dragoon Saga vertelt het verhaal van Edge. Edge is in dienst van het Rijk als bewaker van een eeuwenoude begraafplaats. Er bevinden zich in de buurt een groot aantal grotten waar regelmatig opgravingen worden gedaan en op een zekere dag wordt er een beeld van een meisje gevonden. Edge is hier helemaal van onder de indruk maar op een gegeven moment wordt het beeld gestolen. Tijdens de strijd die Edge samen met zijn collega’s levert valt hij in een ravijn. Als hij hieruit komt wordt hij aangevallen door een groep monsters, maar voordat ze iets kunnen doen komt Edge de draak tegen waar hij het gehele spel mee zal vliegen en vechten.

Het spel bestaat uit drie elementen: je kunt rondlopen, vliegen en je kunt al vliegende op je draak strijd leveren met vijanden. Het rondlopen doe je eigenlijk alleen in de dorpen en gebieden die je onderweg tegenkomt en hier kan je eigenlijk alleen met mensen praten en voorwerpen verhandelen. Het grootste deel van het spel breng je vliegend door. Als je door de lucht vliegt met je draak kan je een soort vizier oproepen waar je kisten en voorwerpen mee kunt selecteren en oppakken. Je pakt op deze manier niet alleen voorwerpen op, maar je activeert zo ook schakelaars. De gevechten werken met hetzelfde principe, je moet de vijanden met het vizier selecteren waarna je ze kunt beschieten.

Tijdens een gevecht zijn er drie meters die langzaam vollopen. Als de eerste vol is kan je een standaardaanval doen, maar als er twee of drie meters vol zijn kan je een sterke aanval doen. Voor deze aanvallen zal je Berserk-punten moeten inleveren. Deze punten zijn op een gegeven moment op en deze zal je dus aan moeten vullen met bepaalde voorwerpen. Zodra je een gevecht hebt gewonnen krijg je, zoals in zoveel RPG’s, ervaringspunten. Wanneer je een bepaald niveau bereikt hebt, gaan Edge en de draak een niveau omhoog. Als je zeven niveaus omhoog bent gegaan zal je draak evolueren en krachtiger worden op het gebied van gezondheid en kracht.

Is Panzer Dragoon Saga je zuurverdiende euro’s waard? Eigenlijk is een complete versie alleen interessant voor de verzamelaars. Zodra dit spel compleet is, betaal je er gemiddeld 150 euro voor en hierdoor wordt het spel voor de gemiddelde speler al moeilijk haalbaar. Ten eerst moet je al een Saturn hebben en ten tweede zal je een behoorlijk bedrag moeten uitgeven om het spel in je bezit te krijgen. Mocht je dit spel kunnen krijgen, dan is het absoluut de moeite waard. Panzer Dragoon Saga mag bestempeld worden als één van de beste spellen die ooit zijn uitgebracht op de Saturn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik hou van dit spel, toen ik een saturn had, voor mijn verjaardag gehad :) één van de beste spellen ooit imo..

 • helemaal mee eens!

  Echt 1 vvan de beste sega games :D

 • panzer dragoon is wel cool :0

  ik had hem voor de pc:D had je een speciale sega videokaart voor nodig om te spelen ofzo :S maja die hadden wij :D

 • DS!: Je kan in de Xbox versie alleen Panzer Dragoon unlocken, niet Panzer Dragoon Saga ;)

 • Nooit een saturn gehad, jammer genoeg =/

 • ok Akira kom maar op met je praise ;)

 • ^ Ben ik dus…

 • …ik heb het spel nog nooit gespeeld maar zo leuk lijkt hij me niet :)

 • klotespel, ik hou ech niet van dit spel. Snap niet dat jullie het leuk vinden, maarja, smaken verschilllen.

 • dit kun je we ljuweeltjes noemen jah:D

 • yupz deze is echt zoo vet!! i agree dutchy-ak!

 • PDS = best game ever.  FF VII, dat ongeveer gelijktijdig uitkwam, is erg matig vergeleken bij dit meesterwerk. Qua verhaal, qua battle systeem, qua art, en PDS is geheel 3D.  Maar goed, wel een beetje jammer dat het zo'n kort stukje is, yeah yeah IG policy, ik weet het. Iig worden zo wel de n00bs geinformeerd, niet iedereen kent deze game. Dee meesten niet zelfs.  Akira, ga es bij de crew en ga es wat dingen schrijven.
 • panzer dragoon saga is best een juweeltje en erg zeldzaam.

  de gewone panzer dragoon is trouwens ook erg cool heel wat anders trouwens maar wel erg cool ik heb de xbox versie nog steeds -_-

 • @NuclearGoat:  Als ik een review ga schrijven over PDS, dan zou hij wel wat meer dan 800 woordjes bevatten ;)

 • En trouwens, als iemand Panzer Dragoon Saga nog wil kopen moet je dat nu doen. Hij is op dit moment goedkoop op eBay te vinden. Mijn broer had hem een maand terug voor 75 euro gekocht.

  Heh… Ik heb 2 oudere broers. Ze hebben alle twee Panzer Dragoon Saga (PAL) en ik heb ook nog mijn eigen Panzer Dragoon Saga (PAL). Wij hebben dus 3 Panzer Dragoon Saga's :D  En denk er wel om, als je hem wilt kopen, koop hem dan wel dat ie op je console werkt, want je kunt hem niet spelen terwijl je een cartridge in je Saturn zit (schijnt wel een code voor te zijn ofzo en ik heb het ene keer uitgeprobeerd, maar dat werkte niet) dus PAL PDS bij PAL Saturn en USA PDS bij USA Saturn.

  En als je het nog steeds te duur vind, kan je hem alsnog kopen, uitspelen en dan weer verkopen. Je verliest geen geld, maar je bent wel een ervaring rijker.


 • ^ Uhhhh, nee.

 • Hmmm is het dan verplicht om onder de 800 woorden te blijven bij een review? Ze kunnen toch wel een uitzondering maken niet?  Zou een aanwinst zijn voor de site, uitgebreide review van de beste game aller tijden van, met alle respect voor de rest van de crew, de enige persoon hier die daar geschikt voor is.

 • Zo, de praise is niet gering hier. "Beste game allertijden", "FF7 erg matig vergeleken met dit". Het mag heel wat zijn als ik dat zo lees. Is er nog een andere optie - naast een Saturn kopen - om iets van deze 'experience' mee te krijgen?

 • @Akira: dit is geen review, maar een replay. Kortom, een stukje waar over een oude game.

 • @k2: PDS wordt net zoals veel andere oude Saturn/Dreamcast titels tegenwoordig helemaal de hemel in geprezen terwijl ze destijds vrij weinig aandacht kregen. Is zeker een goeie game, maar de wereld die ze gemaakt hebben moet je wel aanspreken. Ik kon me er in ieder geval weinig voor intereseren (omdat de wereld me niet aansprak).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren