1. Winning Eleven 8

Winning Eleven 8

Elk jaar komt er weer een vervolg en elk jaar kijken vele fans er naar uit. Waarom? Omdat Konami het steeds voor elkaar bokst om hun Pro Evolution Soccer serie te verbeteren. Deel vier kunnen we in oktober verwachten. Maar omdat ik niet al te dol ben op wachten, besloot ik me te vermaken met het Japanse broertje van PES 4, Winning Eleven 8.

De grootste reden om dit jaar het nieuwe deel aan te schaffen is de toevoeging van de gehele Nederlandse Eredivisie. Fans van RBC, FC Utrecht en ADO Den Haag kunnen nu met hun eigen team (inclusief de echte namen) spelen. Maar ook kan er gewoon gebald worden met de grotere clubs. Helaas is het Konami niet gelukt om alle teams uit het spel te licenseren, zodat sommige teams niet met hun officiële naam in het spel zitten.

Toch zal alleen dit niet de enige reden zijn waarom voetbalfans dit spel moeten kopen. Nee, de reden waarom je Pro Evolution Soccer koopt is de geweldige feeling. Het spelen van wedstrijden voelt heel realistisch aan en een doelpunt scoren geeft je dan ook een overwinningsgevoel. Iets wat ik tot nu toe nooit bij een andere voetbalserie heb ervaren.

Dat gevoel is wederom in Winning Eleven 8 te voelen. Daarnaast zijn er gelukkig ook een aantal verbeteringen in het spel te vinden. Zo ziet het geheel er nog mooier uit. Stadions ogen prachtig, de spelers bewegen vloeiender en vooral de bekende spelers zijn identiek nagemaakt. Ook is er meer variatie tussen de bewegingen van spelers. Er zijn veel verschillende manieren waarop de veldspelers dribbelen, tackelen en schieten. Wereldspelers zullen zelfs exclusieve bewegingen kennen. Zo neemt een Beckham een vrije trap op een unieke manier en zal je met Ronaldhino bewegingen kunnen maken die met andere spelers onmogelijk zijn.

De gameplay heeft ook wat veranderingen ondergaan. Zo is de snelheid in het spel iets lager. Het gevolg hiervan is dat je als speler veel meer het gevoel van controle hebt. Het zoeken van een vrije man of het uittikken van de verdediging is zo beter te doen. Over controle gesproken, balcontrole is denk ik de beste verbetering. In het vorige deel kwamen lange passes over de breedte of hoge steekballen vaak niet aan. In Winning Eleven 8 wel. Spelers nemen de bal veel beter aan op hun borst of schoen. En deze verbetering is net het verschil tussen een doelpunt en balverlies.

Een groot nadeel aan Winning Eleven 7 en in iets mindere mate Pro Evolution Soccer 3 was de scheidsrechter. Het inzetten van een tackle resulteerde in negen van de tien keer tot een vrije trap. Ook de voordeelregel was niet al te best uitgewerkt. Gelukkig heeft Konami geleerd van haar fouten en zijn alle kleine minpuntjes uit de voorganger weggewerkt.

En dat is ook eigenlijk de beste omschrijving van Winning Eleven 8. Het heeft alle goede dingen uit zijn voorganger overgenomen en alles wat er een beetje aan mankeerde verbeterd. Tel daar de welbekende Master League (die in het Japans erg lastig te spelen is) bij op en je bent verzekerd van vele uren voetbalplezier. Het enige wat ik mis is een online modus. Hopelijk komt deze nog in de Xbox versie van het spel, maar tot nu toe heeft Konami hier nog niets over willen zeggen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Pro Evolution Soccer 4 is een ander spel dan Winning Eleven 8. Ik heb ze allebei niet gespeeld (PES4 kan nog helemaal niet natuurlijk) maar er schijnen wel degelijk verschillen te zitten tussen WE8 en PES4.

 • pro evo soccer is m'n hele game leven. Het enige wat ik nog steeds speel met plezier.

 • niet echt mijn soort spel :(

  maar lijkt wel leuk

 • goede impressie ik ga zker pes4 kopen

 • deze game moet ik hebben

 • pes 8 speeld lekker weg :) al vind ik het op het eerste gezicht niet enorm veel anders dan 7.. speeld gewoon nog steeds geweldig :D en daar gaat het om..

 • Is dit nou alles wat je erover kunt posten?

  Heb je het spel wel gespeeld?

  Slechte impressie…

 • vind het ook een beetje magertjes als ik eerlijk moet zijn…andere sites gaan veel dieper…maar wat barcelona1007 zegt is waar, ik speel ook nog dagelijks pro evo 3 dat spel is echt het beste wat je als gamer en voetballiefhebber kan overkomen, nu maar hopen dat 4 nog beter is (ongetwijfeld)

 • Minder dan 800 woordjes :lol

 • nah ik hou nooit zo heel erg van dit soort spellen! geef mij maar een mooie RPG of fight game!

 • Dit is onze 2e impressie over het spel, voor de andere ga je hier heen:  http://www.insidegamer.nl/content.php?id=2715  Ik heb me puur beperkt tot de speelimpressies.


 • Als ze niet online gaan is het bye bye PES :) Fifa all the way!

 • Ik vraag me toch af waarom iedereen het heeft over dat de spelsnelheid OMLAAG gehaald is. Ik heb zelf WE8 ook, maar het speelt juist een stuk sneller, wat erg irritant is als je het mij vraagt, want je hebt vaak heb pingpong effect.  Het zou kunnen zijn dat ik een BETA versie heb, want ik heb hem gedownload, als iemand mij daar meer over kan vertellen hoor ik het graag.

 • Ik wil ook spelen man :'(

 • ey wcyrax, jij hebt em voor de xbox dus? hoe zit het met de besturing, is de xbox controller daar geschikt voor met maar 2 shoulder-buttons?

 • Ik heb het wel eht gevoel dat ik de belangrijkste dingen heb aangestipt.  -Nederlandse eredivisie

  -snelheid omlaag, waardoor je een beter gevoel krijgt

  -betere animaties

  -topspelers die meer unieke animaties hebbe

  -betere balcontrole

  -verbetering scheidsrechter

  -verbetering voordeelregel  Natuurlijk kan ik nog dingen vertellen over hoe je spelers kan aanpassen, maar aangezien ik geen Japans kan, kan ik dat dus niet uit eigen ervaring vertellen.  En of penalties of keepers anders zijn, in mijn ogen niet, iig niet grandioos verandert.


 • af en toe vertraagt het spel. Bijvoorbeeld als je langs de zijkanten komt en een voorzet geeft in de 16 meter box, dan vertraagt het spel een beetje..

  Op het evo-web forum hebben ze geprobeerd om de bestanden aan te passen om de vertraging tegen te gaan..hopelijk wordt dit meegenomen door de grote WE-editing groepen.

 • @wcyrax  Quote:of wanneer de box volloopt met spelers, maar deze is nauwelijks waarneembaar en heeft geen enkele invloed op de gameplay.

  Leesfout, ik dacht dat er xbox stond, vond het ook al een rare zin :) • @wcyrax, waarom zet je je stukje niet op IG: Member recensies van Winning Eleven 8

  InsideGamer wil graag weten wat jij van deze game vindt. Daarom bieden we jou de kans om je eigen recensie te schrijven, schrijf je recensie hier! Staat bij info over het spel. ;)

 • @Dav!d,  Waar staat de info over het spel dan? Kan het niet vinden..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren