1. NBA-games aangepast wegens eisen van Nederlandse Kansspelautoriteit

NBA-games aangepast wegens eisen van Nederlandse Kansspelautoriteit

Aanpassingen voor de Benelux

Na aandringen van de Nederlandse Kansspelautoriteit zal 2K Games de MyTeam-modus van zijn NBA-games aanpassen.

In een verklaring zegt de uitgever dat zij het niet eens zijn met de uitspraak van de Nederlandse Kansspelautoriteit over lootboxes. "Hoewel we het hier niet mee eens zijn, willen we voldoen aan de huidige interpretatie van deze wetgeving door de Kansspelautoriteit. Als gevolg hiervan hebben we een aantal lokale aanpassingen gedaan aan het speltype MyTeam. Deze aanpassingen zijn noodzakelijk om te voldoen aan de interpretatie van de Wet op de kansspelen door de Kansspelautoriteit."

In Nederland wordt het niet meer mogelijk om de verkregen items uit de MyTeam-modus te ruilen met anderen. Wel is het nog steeds mogelijk om echt geld uit te geven aan de pakjes met kaarten. In België is het helemaal niet meer mogelijk om echt geld te gebruiken.

NBA 2K19 Anniversary Edition

Halverwege april bracht de Kansspelautoriteit naar voren dat zij tien populaire games en het gebruik van lootboxes daarin hebben onderzocht. Vervolgens werd geconstateerd dat vier daarvan de wet op kansspelen overtraden. De ontwikkelaars en distributeurs kregen toen acht weken de tijd kregen om hun spel aan te passen.

Bij overtreding kunnen er boetes worden uitgedeeld van maximaal 830.000 euro of tien procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf indien dat meer is. Als deze boetes niet door de gamebedrijven worden geaccepteerd zegt de Kansspelautoriteit dat zij "beroep doet op het Openbaar Ministerie om ze strafrechtelijk te vervolgen".

Dit artikel delen

Over de auteur

Lucas May Hoofdredacteur van Gamer.nl. Liefhebber van de gekheid die deze intrigerende industrie met zich meebrengt. Perfecter dan Spelunky en Tetris wordt het niet.

Reacties

 • Nu kan men dus niet meer ruilen waardoor de kans iets extreem goeds te krijgen eigenlijk dus kleiner wordt. Is dat juist niet een factor die ervoor gaat zorgen dat men meer geld gaat uitgeven aan de game?
 • @blue_blade_3
  Bij de mogelijkheid om te ruilen is er een kans dat de items verkocht kunnen worden via bijvoorbeeld Marktplaats en na de verkoop 'geruild' worden in-game. Wat dus eigenlijk gewoon een verkoop is. Daar gaat het met name om. Als de items niet geruild kunnen worden, kunnen ze niet verkocht worden en hebben de items dus geen waarde in de 'echte' wereld.

  Persoonlijk vind ik dat lootboxes sowieso al onder kansspelen zouden moeten vallen. Het is letterlijk een kansspel. Maar goed, het einde van de lootbox is in zicht, daar heeft EA ons mee geholpen.
 • @CerandoX.nl
  Nee dat snap ik inderdaad. Alleen als er niet geruild kan worden, is de kans meteen kleiner dat je iets krijgt dat je wilt. En ik vrees dat dat mensen aanspoort meer geld in het "gokken" te stoppen.

  Achja, het is eigenlijk toch nooit goed

  Heb je ovigens de accounts van Fortnite op marktplaats zien staan? Dat is echt niet normaal meer. 200/300 euro voor een account….
 • @blue_blade_3
  Tja, dat gebeurde ook altijd met MMO's.
 • "In Nederland wordt het niet meer mogelijk om de verkregen items uit de MyTeam-modus te ruilen met anderen. Wel is het nog steeds mogelijk om echt geld uit te geven aan de pakjes met kaarten. In België is het helemaal niet meer mogelijk om echt geld te gebruiken".

  Toch maar eens een Belgisch account aanmaken. Eens uittesten of het invloed heeft op "packluck" in bepaalde games.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren