1. ModNation Racers

ModNation Racers

Het is zo’n heerlijk gevoel als anderen jouw werk doen. De stagiairs die mijn koffie halen, de eindredacteuren die de fouten uit mijn teksten halen, de lieftallige echtgenote die elke avond mijn prakkie klaarmaakt. Het is een heerlijk gevoel dat ik van hun inspanningen mag genieten. Datzelfde moeten ze bij United Front Games gedacht hebben toen ze besloten het creëren uit LittleBigPlanet en het racen uit Mario Kart te combineren. “Als spelers nou voor elkaar de banen, karts en personages creëren, dan kunnen wij genieten van hun inspanningen.” Een uitstekende denkwijze.

ModSpot

In Modnation Racers navigeer je niet tussen suffe menu’s. In plaats daarvan heb je een groot plein waar je met je kart overheen kunt scheuren. Op de ‘ModSpot’ rijd je naar de verschillende onderdelen van de game toe, zoals de racers en de modificaties of de populairste user generated content. Deze levendige hotspot geeft de game net even wat meer body en geeft je het gevoel dat je je in een grote kartwereld bevindt.

ModNation Racers is een game die bestaat uit grofweg drie pijlers (en dan hebben we het niet over spelen, creëren en delen). Ten eerste is het een kartgame, waarin je met jouw schattige racemonster over fantasievolle banen scheurt. Die banen zijn bezaaid met boostpads waardoor je tijdelijk sneller vooruit schiet. Daarnaast zijn er in alle circuits talloze shortcuts te vinden, zodat de banen lang boeiend blijven. En alsof dat nog niet genoeg is, geeft de game je de mogelijkheid op power-ups te pakken, waarmee je het leven van de tegenstander flink zuur maakt. Het zijn elementen die we ook uit Mario Kart kennen, maar ModNation Racers speelt heel anders doordat er veel meer tactiek bij het racen komt kijken.

Als aanvulling op bovenstaande punten kun je tijdens het racen namelijk extra boostpunten verzamelen. Je vult een boostmeter wanneer je door een bocht heen drift, een tegenstander een beuk geeft of een draaisprongetje in de lucht maakt. De boostkracht kun je vervolgens gebruiken om tijdelijk jouw topsnelheid te verhogen, maar je kunt de boostmeter ook gebruiken om tijdelijk een schild op te roepen, om zo een vijandelijke aanval te ontwijken. Deze op papier onbenullige toevoeging blijkt in de praktijk een enorm sterke tactische zet te zijn.

Dankzij het vervloekte blauwe schild in de laatste bocht heb ik echt een haat-liefdeverhouding met Mario Kart opgebouwd en die ellende hoef je in ModNation Racers niet tegen te komen. Je krijgt echt de keuze om als een gek te gaan boosten en zo een grotere voorsprong te pakken, of het juist wat conservatiever te doen om je in te dekken tegen een dodelijke aanval in de laatste bocht, door genoeg boost over te houden om het schild te activeren. Door het ontbreken van deze oude frustratie geniet je met volle teugen van het racegevoel. Elke bocht kun je al driftend aanvallen, je baalt als een stekker als je een shortcut mist en het is genieten als je in de lucht een spin van 1080 graden weet te draaien en zo massa’s boostkracht verdient.

Waar is ModNation Racers GP?

De game is ideaal om met vier man tegelijkertijd te spelen, maar mist daarbij wel één belangrijke modus. Het is niet mogelijk om met vier man een kampioenschap te rijden, zoals we dat uit Mario Kart met zijn Grand Prix-modus kennen. Jammer, want hoewel losse races rijden erg leuk is, was een competitie over een aantal banen absoluut welkom geweest.

Helemaal een feest wordt het als je een paar vrienden uitnodigt. Daarmee komen we bij de tweede pijler: ModNation Racers is een ideale partygame. Binnen een halve minuut is duidelijk wat er van de speler wordt verwacht en zwelt het geluid van vier (al dan niet volwassen) kerels die vanaf een enkele bank naar een televisiescherm schreeuwen aan. De ene vloek wordt overtroffen door de ander en dat kan makkelijk uren doorgaan. Voor wie niet genoeg vrienden vindt, is er een zeer uitgebreide onlinemodus. Met twaalf man kun je dan tegelijkertijd over de verschillende banen heen scheuren. Lekker tegen elkaar schreeuwen via de headset, terwijl je probeert om als eerste over de finishlijn te scheuren. En als dat dan lukt, dan geeft dat een ongelofelijk bevredigend gevoel, want de competitie is online erg sterk.

Het racen is één groot (multiplayer)spektakel, maar de game moet daar wel een hoge prijs voor betalen in de vorm van ellenlange laadtijden. De ontwikkelaar heeft beloofd een patch uit te brengen die de laadtijden na de lancering moet terugbrengen, maar zelfs als men de helft van die laadtijden weet af te halen, is het nog steeds veel te lang. Een race opstarten kan bijna een minuut duren en ook de laadtijden tussen races door zijn aan de lange kant. Zorg er dan ook voor dat je iets bij je hebt om deze doodsaaie seconden door te komen, zodat je het ‘leed’ wat verzacht.

Het is zo doodzonde dat dit grove minpunt niet is aangepakt, want het voelt nu aan als een smet op een fantastische game die enorm veel te bieden heeft. Naast het racen zelf kun je ook nog helemaal los gaan in de customization-mogelijkheden die de game biedt. Je krijgt uitgebreid de kans om een eigen personage te creëren en het is tof dat je een eigen kart kunt ontwerpen, maar de echte diepgang is te vinden in de Track Editor. De mogelijkheid om eigen circuits te maken moet ervoor zorgen dat spelers de game constant van nieuwe content voorzien.

De editor zelf is zeer gebruiksvriendelijk en biedt tegelijkertijd enorm veel diepgang. Binnen vijf minuten kun je een toffe track neerzetten, doordat je het asfalt met een druk op de knop kunt leggen. Het is even uitvogelen, maar al snel heb je ook door hoe je een spitsstrookje erbij legt en een viaductje bouwt. Vervolgens kun je via auto-populate leven in de brouwerij brengen, zodat je niet elk omgevingsdetail zelf hoeft toe te voegen. Daarna kun je nog urenlang tweaken, om zo de perfecte baan neer te zetten. Uiteraard compleet met shortcuts, power-ups, boostpads, jumps, fly-overs en ga zo maar door. Als jouw droomcircuit klaar is, zet je die baan online en hoop je dat iedereen jouw baan tof vindt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld LittleBigPlanet, zie je in ModNation Racers heel snel wat populair is. De top vijf ziet elke speler namelijk gelijk op de ModSpot (zie kader) in de Hall of Fame staan. Vanaf hier kun je de toffe tracks zeer gemakkelijk downloaden. Datzelfde geldt voor de populaire zelfgemaakte personages en karts.

Conclusie en beoordeling

None

ModNation Racers is een spel waar je ongelofelijk veel plezier aan kunt beleven. Het racen in de game zit goed in elkaar, de multiplayermodus is supervermakelijk en de mogelijkheden om zelf banen en karts te maken zijn behoorlijk uitgebreid. De enige smet op de game zijn de laadtijden, die zo lang zijn dat ze uiteindelijk tot frustratie kunnen leiden. Zorgen er dus voor dat je weet hoe je tot tien (of twintig, of dertig) moet tellen, want alleen dan geniet je met volle teugen van het geweldige ModNation Racers.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Racet lekker
 • Geniale multiplayermodus
 • Veel mogelijkheden om te customizen
 • Minpunten
 • Laadtijden zijn eeeeeeeeerg lang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Er komt bij de release een update om de laadtijden te verlagen, was in het nieuws.

 • Minpunten:

  - Laadtijden zijn eeeeeeeeerg lang  Zodra men dat patched, koop ik ModNation Racers!


 • die laadtijden LOL

 • Altijd de laadtijden eh.. Helaas is dat toch een hardnekkig minpunt wat toch echt een probleem is voor zon partyracer

 • Doet me echt hard denken aan Crash Team Racing voor de PS1.

  Deze ga ik zeker halen als de patch er is voor de laadtijden, want dat is op zicht echt jammer bij zo'n vloeiende game.

 • ik heb niet echt laadproblemen ofso. Echt een te gek spel

 • 8 en een half door de laadtijden

  geen balans in deze review

 • Kun je met de PSP versie ook alles 'modden' en zelf tracks bouwen en met de community delen?

 • pls geef deze game + ps3:(

 • dit lijkt me een goed (HD) alternatief voor mario kart ,maar volgens mij mis t wel die typische mario kart charme !

  Maae daarintegen staat dat je zelf van alles kan bouwen en maken wat rok wel weerb erg tof is !  Tijd om een psp met deze game voor in t vliegtuig te halen !


 • In de demo kreeg je als je gereset werd ook soms een rood scherm te zien met zo'n laad cirkeltje. Al was het maar voor een halve seconde. Is dat in de final versie ook zo? Want het is een beetje irritant dat je dan even niets meer ziet en als het ware 'breekt' van de gameplay.

 • Ik ben nu die demo aan het downloaden!

 • Top game, cijfer vind ik alleen laag voor dat ene minpuntje. But hey! That's my opinion!

 • 8 en een half door de laadtijden

  geen balans in deze review  normaal doen ze dat niet hoor, maar als het zo lang is en zoals gezegd in de review het een spel is die je snel er bij wil pakken is het wel een minpunt.


 • Explain;

  Een minpuntje (die deze week gepatched word) en dan een 8.5?

 • Super gaaf jonguh ik ga echt super veel characters maken. Eigenlijk zouden ze er competies van moeten m aken ofzo wie het gaafste maakt.

 • Wat tot nog meer frustratie leidt is imo de AI die veel te goed is en de paar kleine ofafgewerkte dingetjes in de level editor (die niet altijd 100% doet wat jij wilt) en tijdens het racen (soms bots je ergens tegenop waarbij je niet hoort te botsen). De laadtijden worden nog aangepakt. Al met al zijn dit kleine frustratiepuntjes, maar die leidden wel tot een terecht cijfer, voor zover ik kan oordelen aan de hand van wat ik nu gespeeld heb. :)

 • @ EOS  Uitleg is de recensie zelf lijkt me.

 • Al jaloers op onze mooie beker die we gewonnen hebben Jelle? :]

 • Kun je ook snaken? :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren