1. Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto: San Andreas

We zijn inmiddels te weten gekomen dat Los Santos, San Fierro en Las Venturra samen de staat San Andreas vormen. En dan te bedenken dat alle drie ongeveer zo groot zijn als Vice City. Zoals uit eerdere informatie al bleek is het voor Rockstar erg belangrijk dat er binnen die gigantische wereld wel wat te doen is. In deze feature bekijken we de belangrijkste zaken die je in San Andreas kunt doen, aan de hand van de op dit moment beschikbare documentatie.

Familiegevoel

In vorige delen was je maar een beetje een eenzame jongen die zich aansloot bij diverse bendes. In San Andreas ligt dat heel anders, omdat je een eigen bende leidt en er nu ook interactie met de leden bestaat. Zo kun je samen met wat anderen in een voertuig stappen, om vervolgens een willekeurige bende te gaan terroriseren. Het echte familiegevoel dus.

Maar met de informatie die we tot nu toe hebben blijkt al dat er veel meer te doen is. Er is bijvoorbeeld een sportschool die onder andere een boksbal en een loopband voor je klaar hebben staan. Dit is trouwens een goed voorbeeld van een feature die niet alleen de tijd doet oplossen maar ook nog nuttig is; je valt er van af én kweekt spieren.

Tatoeëren

Wanneer je een nieuw uiterlijk wilt aannemen is dat geen probleem. Je kunt naar de kapper gaan voor een nieuw kapsel. Kapper Reece heeft allerlei hippe kapsels in huis, waaronder zelfs een afro. Wat je verder allemaal aan je uiterlijk kunt aanpassen blijft een beetje duister, maar we hebben al wel in-game beelden van een tatoeagewinkel. Daar heb je de keuze uit verschillende afbeeldingen, waaronder het San Andreas-logo.

Het veranderen van je uiterlijk is overigens méér dan een gimmick, het heeft ook effect op hoe anderen op je reageren. Loop je er volgens de laatste mode bij, dan doen mensen op straat aardiger tegen je. Als je dik en verlept bent zullen mensen je uitschelden en belachelijk maken.

Realisme

Grand Theft Auto is in principe nooit echt realistisch geweest. Dat is namelijk ook niet echt de bedoeling van de serie, alles oogt ietwat ?funky? en The Getaway komt bijvoorbeeld vele malen realistischer over. Dat zal in dit deel niet veranderen, maar we weten al wel dat er een paar gave effecten bij komen. Kwamen er in Vice City zo nu en dan al bloedspetters en regendruppels op je scherm, met bepaalde filters wil Rockstar de hitte en smog (vervuilde lucht) in Los Santos goed weergeven.

Daar komt ook het grote verschil tussen stad en platteland naar voren. In Los Santos is de lucht vervuild, op het platteland is de lucht echter schoon en dat merk je door het heldere beeld. Bovendien zijn de boeren ontspannen, hoewel ze vaak dronken zijn en halfnaakt rondrennen.

Inwoners zijn ditmaal wél veel realistischer geworden. In vorige delen deden ze weinig meer dan wat rondlopen en praten. Dat is nu aanzienlijk veranderd: er staat iemand te wachten voor de pizzeria, een ander parkeert zijn auto. Ze gaan naar binnen en bestellen hun eten. Na de maaltijd verlaten ze de tent en rijden ze samen weg. Een goed voorbeeld van realistischere en interessantere inwoners.

Rijden in een wagentje

Het wagenpark is behoorlijk uitgebreid, vooral met wat uitzonderlijke type voertuigen. Naast het eerder genoemde fietsje is er de crossmotor, politiemotor, quad, camper en tankwagen. We gaan er dan ook vanuit dat, net als bij de twee vorige delen, het rijden in één van de vele voertuigen een genot op zich is. Bovendien blijkt uit de nieuwe trailer dat je naast een helikopter ook in een vliegtuig het luchtruim kunt kiezen. Vergeet trouwens de tractor niet, daarmee kun je het land ploegen en hij past perfect op het platteland.

Veel mensen vermaken zich vele uren in Grand Theft Auto-titels door zolang mogelijk uit de handen van de politie te blijven. In deel drie werd voor het eerst de politiehelikopter geïntroduceerd en ook nu krijgen de grondtroepen hulp vanuit de lucht door middel van helikopters met zoeklichten. Leuker is echter het feit dat het politiekorps nu ook over motorfietsen beschikt.

Leuk is het altijd om een beetje te gaan stunten. In deel drie waren er her en der springschansen, maar in Vice City waren de meeste daarvan verdwenen. Wel kon je auto’s op twee wielen laten rijden en met motoren kon je stoppie’s en wheelie’s uitvoeren. In dit deel kun je op de BMX-fiets ook bunny hops (een sprong), wheelie’s en stoppie’s maken. Ook de zogenaamde Quad Bike (in het Nederlands gewoon een Quad) schijnt de nodige stunts in zich te hebben; met de rechter analoge pook verplaats je je gewicht en trek je hem dus bijvoorbeeld op zijn achterwielen.

Tijdgebrek

Het mag duidelijk zijn dat op dit moment alles erop wijst dat het grootse San Andreas helemaal volgepakt wordt met van alles en nog wat. Je zult je dan ook niet hoeven te vervelen. De missies schijnen zo’n luttele 200 uur in beslag te nemen en daarna blijft er nog steeds een zeer levendige wereld over om je te vermaken. Bovendien zal CJ over een fotocamera beschikken, je kunt dus allerlei leuke zaken op de gevoelige plaat vastleggen. En wie weet kunnen we die foto’s weer met elkaar delen via PlayStation Online.

Voor aanvullende informatie kun je via de productpagina andere artikelen over dit spel bekijken. Houd overigens ook de officiële website in de gaten, want daar zal na verloop van ook van alles en nog wat bekend worden gemaakt. Grand Theft Auto: San Andreas verschijnt op 22 oktober in de winkels en rond die tijd kun je ook de recensie op InsideGamer verwachten. Tot die tijd vind je het laatste nieuws natuurlijk hier bij ons.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit is meer een update impressie. Ik bespreek alleen de dingen die je kunt doen in San Andreas. Eerder al hadden we een normale impressie van Susan. Kijk daarvoor ff op de productpagina.

 • GTA: SA A.K.A. GOTY 2004  Wat een spel. Must have.

 • Niks nieuws verder, gewoon alle feiten uit andere previews in een verhaal gestopt.

 • Er is wel degelijk info aanwezig dat nog niet op InsideGamer heeft gestaan. Op andere sites stond dat misschien wel ja.

  aan de hand van de op dit moment beschikbare documentatie

  Bijna alles is dus gebaseerd op alle screenshots en de afgelopen trailer. Er zijn echter ook een paar feiten die pas enkele dagen geleden bekend zijn gemaakt.

 • Komt dit spel ook nog op de XBOX of niet?

 • Dikke kans van wel. Maar later. Eerst zal de PS2 versie komen, dan de PC en dan pas de XBX.

 • politiehelikopters zaten in GTA3 toh ook al? Niet vanaf Vice City.

 • Dit is geen hype meer wat er wordt gemaakt, maar het word je gewoon door de maag gesplitst. Zo veel aandacht is geen enkel spel waard. Het zal best een goede game zijn, maar de overdreven reacties en hype erom heen staat me niet aan.

 • deze game moet ik dus weer hebben!

  Word een dure paar maanden :D

 • Ik wacht lekker op de Xbox versie :) Maar dit wordt dus wel mijn eerste GTA, de setting is zooooooo cool :D

 • @calculadora Klopt in gta 3 zat politie heli ook al ik verbaasde me

  toen ik las dat dat voor het eerst in vice city was. Kennelijk hebben ze deel 3 nog nooit goed gespeeld :) gemiste kans want deel 3 is ook erg leuk. Ik kan echt niet meer wachten tot 22 okt. deze game wordt

  echt een dikke vette must have voor iedere ps2 bezitter :)

 • @relax. valt wel mee hoor. er is nu gewoon veel te vertellen over het spel. dat kunnen we elke dag in een nieuwsbericht zetten maar soms (bij grote hoeveelheden) word er gekozen voor een ruime variant, de impressie. ditmaal was dat handig omdat we eens goed onder elkaar konden zetten wat je nu echt allemaal kunt gaan doen. dat je bijvoorbeeld een camera hebt is nog niet eerder op InsideGamer gemeld. hoe kan een spel trouwens in je maag gesplitst worden? als je een game gewoon niet koopt dan niet. ontwikkelaars kunnen je moeilijk dwingen…  @reggie beetje onzinnige opmerking. jij hebt liever een handheld (NDS) dan de nieuwe GTA. heel logisch. is ook lekker met elkaar te vergelijken.  @calculadora en NEDgamer bedankt voor het melden van het foutje idd. moest natuurlijk deel drie zijn. en natuurlijk hebben ook wij deel drie gespeeld NEDgamer dat heeft daar niets mee te maken. foutjes zijn menselijk.  daarom zijn wij ook robots :P
 • Hoe lang zijn ze eigenlijk bezig met San Andreas?

 • nog nieteens een jaar dacht ik. Ik hoop zkr dat ze dit speel voor de xbx uitbrengen hij lijkt me egt super vet.

 • ….lijkt mij niet slecht..maar het is onvermijdelijk dat de xbox-versie (die maar een kleine 6 maanden later al in de winkel ligt) zowel mooier als leuker gaat worden (denk maar aan alle op-de-xbox-gebrande-liedjes die je in de auto kunt luisteren) :D….. ik kan niet wachten

 • Hopelijk zetten ze er nu wel gewoon multiplay bij anders wordt het gewoon een leuke game met een verkeerde setting.

 • er staat niks nieuws tussen voor mij

 • Ik ga m echt kopen jonge dit is echt zon kicke game!  @M-King voor mij ook niet :D

 • Can't wait :)

 • @mking en prodigy Lezen is ook een vak jongens. Kijk naar mijn eerste reactie.  @TheOneGamer Als je nu nog steeds de illusie hebt dat ze er multiplayer in doen dan ben je wat koppig en naief hoor. Rockstar heeft al meerdere malen aangegeven dit spel niet online te gooien en multiplayer zit er dus niet in. Voor de PlayStation in ieder geval niet…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren