1. Grand Theft Auto

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto begon een beetje als cult-game, maar sinds deel drie is dat helemaal verandert. In dit artikel bekijken we alle GTA-spellen, van het eerste deel tot aan Vice City. Zelfs de toekomst komt aan bod.

Spel: Grand Theft Auto - Jaar: 1997 - Platform: PC, Game Boy Color en PlayStation

De serie begon nogal kleinschalig. Terwijl de console-gamers zich bezig hielden met Final Fantasy en Metal Gear Solid, bracht ASC Games Grand Theft Auto uit. Het PC-spel zag er niet strak uit en het ‘helikopter-standpunt’ beviel velen niet. Het was een matig uitziende titel, terwijl iedereen juist bezig was driedimensionale werelden te creëren. Tegen iedereen zijn verwachting in werd het spel echter wel een megahit, het beviel de massa wel en de wereldpers ging erop af. Al gauw werd het een ?zeer gewelddadig spel dat voor kinderen gevaarlijk is?.

Het origineel speelde zich afhankelijk af in Liberty City, je werd op straat gekwakt en je kon aan de slag. Het was de bedoeling om je als crimineel tot de top op te werken. Dat deed je door bendes uit te moorden, auto’s te pikken en kopstukken te elimineren. Belangrijk element was dat je iedereen uit zijn auto kon trekken (of van de motor af) om er vervolgens vandoor te gaan, dat was nieuw en het werkte verslavend. Langzaam aan worstelde je je door de meer dan tweehonderd missies en naar gelang speelde je ook de steden Vice City én San Andreas vrij.

Het spel verkocht in de miljoenen en verliet in Engeland twee jaar lang de top 20 niet. Dat wil echt wel wat zeggen en een vervolg kon niet uitblijven, gelukkig.

Spel: Grand Theft Auto: London 1969 - Jaar: 1998 - Platform: PC en PlayStation

Voordat er een écht vervolg kwam bracht Rockstar, een gloednieuw label van Take-Two, London 1969 uit. Zoals het jaartal al doet vermoeden; we gingen terug in de tijd. Het spel bleef praktisch hetzelfde, maar bood totaal nieuwe missies en een nieuwe wereld. In het jaar 1969 waren de bolides bijvoorbeeld heel ouderwets en zag de stad er niet zo modern uit. Een zeer geslaagde toevoeging die de GTA-vlam flink deed oplaaien. Zowel bij het publiek als bij de kritische pers overigens, de hele discussie over het gewelddadige spel kwam weer op gang.

Spel: Grand Theft Auto 2 - Jaar: 1999 - Platform: PC, Game Boy Color, PlayStation en Dreamcast

Ongeveer twee jaar na het origineel was daar dan de officiële opvolger. Het bovenaanzicht bleef behouden en wederom werden spelers in een nieuwe wereld gezet. Ditmaal waren er rivaliserende bendes, nieuwe wapens, nieuwe voertuigen en nieuwe missies. Een vervolg in zijn puurste vorm, want aan de basis was niets veranderd, het had net zo goed een ruime uitbreiding kunnen zijn.

In feite stelde het spel dus wat teleur. Alle nieuwe toevoegingen zorgden echter toch voor vrij goede verkopen en het spel ontving gemiddeld een 7,5 van de wereldpers. Niet heel slecht dus.

Spel: Grand Theft Auto 3 - Jaar: 2001 - Platform: PC, PlayStation 2 en Xbox

Een ruime vijf jaar na het origineel kwam Rockstar (inmiddels Rockstar North) met het derde deel, geen matige opvolger of uitbreiding, maar een geheel nieuw spel. Belangrijkste vernieuwing was dat de platte wereld van de vorige delen vervangen was voor een totaal driedimensionale wereld. Je zag nu ook alles vanuit de derde persoon, vlak achter het personage dus.

Het nieuwe aanzicht was vernieuwend, maar de missies waren ook vele malen interessanter. Bovendien werden de opdrachten aangekleed met leuke filmpjes en gesprekken, de saaie teksten uit de telefooncel waren verleden tijd. Gelukkig had Rockstar aan het concept niets veranderd. Je was nog steeds een beginnende crimineel die zich omhoog wilde werken.

Al gauw bleek deel drie de best verkochte PlayStation 2-titel op dat moment. Vijf maanden na zijn verschijning verkocht het spel zelfs nog honderdduizenden exemplaren per week. Dat is natuurlijk niet niks. Na de PlayStation 2 volgde ook een PC-versie die met de nodige programma’s ook online gespeeld kon worden. Een stuk later volgde een Xbox-versie die gebundeld met de opvolger ging.

Spel: Grand Theft Auto: Vice City - Jaar: 2002 - Platform: PC, PlayStation 2 en Xbox

Deel drie was zo’n gigantisch succes dat een vierde deel niet kon uitblijven. En ja hoor, exact een jaar na dato kwam Rockstar North met Vice City op de proppen. Opvallend was dat de persoon in deel drie geen woord had gesproken. Nu heette je Tommy Vercetti en doordat je personage in de filmpjes sprak, kwam het karakter ook veel beter uit de verf.

Diverse wapens werden aan het arsenaal toegevoegd, we hadden voor het eerst motors (die ontbraken in deel drie) en een geavanceerder politiekorps. Vice City was weer stukken uitgebreider dan deel drie. Bovendien waren er weer tal van nieuwe muziekzenders met originele ?eighties?-muziek. Vice City is namelijk gebaseerd op het Miami uit de tachtiger jaren; denk aan de wereldberoemde serie Miami Vice.

Ondanks dat Vice City gewoon weer (véél) meer van hetzelfde bood (net als deel twee destijds) brak dit spel alle records. Niet alleen werd het broertje met gemak verslagen, met maar liefst 11,5 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd is dit spel het best verkocht in de geschiedenis van de videospelletjes.

San Andreas

In oktober kunnen we gaan genieten van het zoveelste deel Grand Theft Auto. Naast de hierboven besproken titels zijn deel één en twee namelijk ook nog op de Game Boy Color uitgebracht. Het eerste deel ging nog wel enigszins, maar met name deel twee was gewoon niet in orde door veel te veel onjuistheden.

San Andreas wordt gewoon nog op de PlayStation 2 uitgebracht en zal later ook wel naar de PC en Xbox komen. Is dit deel dan eindelijk online te bespelen? Nee, dat is hij niet zoals je ongetwijfeld al zult weten. Gaat de volgende Grand Theft Auto (na Andreas) dan wel online? Wij denken van wel, maar dan in het tijdperk van de nieuwe generatie consoles.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toentertijd was het gemiddelde cijfer van grote sites als gamespot en IGN een zeven en een half. Er waren echter ook een aantal 9's en 8'en.

 • Ik heb me altijd vermaakt met GTA games en zijn zeker waard voor je geld!

 • alee gta games zijn zo cool ik heb ze gelukkig allemaal in huis liggen

  en ze gaan voorlopig ook niet weg. Ze hebben ook allemaal een hele hoge replay waarde vooraal 3 en vice city blijf je spelen.

  nog 2 maandjes en dan kunnen we eindelijk weer met een nieuw gta

  avontuur beginnen. Gta vind ik misschien wel de beste spellenreeks ooit :)

 • lol deel 1 zat ik echt helemaal dood te spelen weet nog goed dattie op twilight 20 stond ofzo :)

 • Deeltje 1 en 2 heb ik zovaak gespeeld, auto's jatten en zitten kloten bleef gewoon verslavend. Deel 3 en VC vind ik ook leuk, al heb ik die bij lange na niet zovaak gespeeld als de andere delen, mede door het ontbreken van een goede pc en Xbox/Ps2.

 • deel 2 verdiende gewoon een dikke 10, ik heb dat spel egt 100 keer uitgespeeld. het blijf gewoon altijd leuk keer op keer.

 • WarroirTS heeft gelijk deel 2 vind ik nog steeds een van de beste…

  tot dat San Andreas uitkomt

 • Vreemd dat jullie deel twee wél diggen. Meeste mensen vonden die game tegenvallen omdat ie weinig/niets vernieuwends bood ten opzichte van deel één. Vind het trouwens zelf ook één van de betere delen hoor :).

 • Als je deel 1 niet gespeeld hebt is 2 de beste:)

 • Ik heb deel 1, 2 en VC gespeeld.  Ik vond zelf eerst deel 1 al helemaal geweldig en toen ik deel 2 speelde was ik echt helemaal verslaafd aan GTA. Deel 3 heb ik dus nooit gespeeld en Vice City vond ik ook wel redelijk leuk.  Maar deel 2 blijft toch wel de ster voor mij.  @Terminator  Voor mij ligt het eraan dat ik niet altijd iets nieuws wil hebben, ik ben namelijk van mening dat nieuw niet altijd beter is. Deel 2 was gewoon een hele goede upgrade van een al geweldig spel. Gewoon meer van hetzelfde, dat is waar ik zo blij mee was. GTA van bovenaf, beter kan IMO niet :D  Bovendien vond ik wel dat hij wat vernieuwends bood. Veel nieuwe wapens, grotere steden, bendes, langere en moeilijkere missies. En natuurlijk de politie, die was gewoon heel goed (vooral in het derde level, met wanted level 6 :P, als je het dan nog politie kan noemen).  De 3D GTA delen zijn veel realistischer omdat ze alles veel beter uit beelden en daarom vinden sommigen die beter, terwijl de anderen de 2D delen beter vinden. Net als met Zelda zeg maar. Het ligt gewoon aan je voorkeur.


 • GTA 2 vond ik altijd het lauwste, daar heb ik namelijk het meeste lol aan gehad.

 • Deel 2 is idd de beste ja.

 • GTA is een leuke serie, een van de betere die er zijn..

 • Ik heb van alle delen genoten, (behalve GTA3 die vond ik wat minder, maar Vice City maakte alles weer goed) GTA was mijn 2de PSX game en ik heb ook nog alle delen (behalve GTA3) op de PC.  Lang leve Rockstar (North)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Winnaar van de BEST FRANCHISE EVER AWARD !!!!!!!!!!!!!!! (ALs die zou bestaan:P)


 • GTA SA is echt wel een gave game

 • Zoals er al een aantal keer is gezegt, ook in de nieuwe San Andreas impressie van gisteren, de release date van de Xbox en PC versie is onduidelijk. Komt gewoon een hele tijd na de PS2 versie rogerbigbro…

 • @Ronastreetracer,  Hoe weet je nou dat GTA SA een gave game is? Het spel heeft de potentie een gave game te zijn, maar niet juichen voordat je hem zelf hebt gespeeld. Ik denk ook dat het een topper zal zijn, maar je weet nooit. Ik hoop dat alle veranderingen en de nieuwe features ook in werkelijkheid werken. Het klinkt allemaal heel goed, maar eerst moet ik zien dat alles wat ze erin hebben gestopt ook daadwerkelijk een positieve impact hebben op de game.

 • Het enige wat ik nog goed weet van Deel 1 (of was het2?) was dat rijtje Elvis-gasten dat je af en toe tegenkwam. Kon je lekkere bonus op scoren als je ze allemaal in een keer overreed…

 • Ja precies, —> Elvis has left the building :D

 • @JJJur: Het was deel 2. In deel 1 had je die gabbers met die kale koppen en oranje truitjes.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren