1. FIFA 11

FIFA 11

Begrijp me niet verkeerd. 2010 FIFA World Cup South Africa is een sfeervol tussendoortje voor de voetballiefhebber. Maar voor de échte vernieuwingen en verbeteringen moeten we – dat hopen we tenminste – bij FIFA 11 zijn. Op de heilige grond van EA Sports in Vancouver zagen we FIFA 11 voor het eerst en konden we meteen een middagje met de game aan de slag.

Net als met FIFA 10 onthult EA ook dit jaar zijn nieuwe footie in etappes. Het thema van deze eerste presentatie is Customize Audio, wat wil zeggen dat iedereen zijn eigen soundtrack voor de game kan maken. Knal je favoriete nummers op een usb-stick, kopieer het naar de harde schijf van de Xbox 360 of PlayStation 3 en hoppa: je hebt altijd de perfecte soundtrack. Leuk natuurlijk, maar nog toffer is het dat deze muziek niet alleen in de menu’s van het spel te horen is. Nummers zijn toe te wijzen aan bepaalde gebeurtenissen in een wedstrijd zelf. Bijvoorbeeld bij een doelpunt, de opkomst van de spelers en natuurlijk als zang van het publiek. Aan dit alles zit overigens wel één ‘maar’. EA heeft niet van alle nummers de rechten en je kunt je bovendien voorstellen dat niet alle (zelf opgenomen) spreekkoren over bloemetjes en bijtjes gaan. Je soundtrack werkt daarom alleen offline. Speel je online, dan hoor jij je eigen nummers wel, maar je tegenstander niet.

’t is stiiiiiil aan de overkant!

Samen met de aanwezige pers uit de Benelux kregen we de kans om de ontwikkelaar aan wat internationale spreekkoren te helpen. Dat lieten we ons natuurlijk niet twee keer zeggen. Na lang discussiëren werd de eerste inzet – heel beschaafd – ’t is stiiiiiil aan de overkant en dat werd twee minuten lang voorzien van het betere handengeklap. Aan het eind van de middag tikten we het balletje rond in Nederland – Duitsland en hoorden we dat het goed was. Ondanks de toezegging van de ontwikkelaar hebben we er een hard hoofd in dat ook ons tweede spreekkoor, dat over onze Oosterburen ging, de uiteindelijke game gaat halen...

Goed. Terug naar het veld. EA zet de jaarlijkse jacht op perfectie door. En da’s maar goed ook, want de gameplay van FIFA 10 biedt genoeg ruimte voor verbetering. Eén daarvan duikt vooral online op: spelers die button bashen met de overspeelknop en zo onrealistisch snel en makkelijk de bal via één keer raken rondtikken. Om hier wat aan te doen heeft EA een extra attribute toegevoegd aan spelers, die bepaalt hoe goed elke voetballer de bal kan overspelen. Standaard is het een stuk moeilijker geworden en komt de bal met blind op A of kruisje rammen veel minder vaak aan. Er moet beter rekening worden gehouden met de hoogte en positie van de bal ten opzichte van de voet van de speler. Krijg je een bal stuiterend en te dicht op je lichaam gespeeld, dan zul je nu sneller een paar stappen achteruit moeten doen om de bal aan te nemen en pas daarna door te spelen.

Daarnaast speelt ook de snelheid van de bal een veel grotere rol. Raak je de bal te hard of juist te zacht, dan bereikt hij minder snel zijn doel dan in FIFA 10. Hierdoor ligt de snelheid van FIFA 11 lager dan we gewend zijn van FIFA World Cup en vooral van FIFA 10. Met name de eerste potjes is dit wennen, met als gevolg dat je meer gaat nadenken bij wat je doet. Lang niet iedere speler kan de bal meer aannemen, binnen een seconde 180 graden draaien en vervolgens een puntgave steekbal door de lucht geven. Blind op de passknop rammen is er dus – met de meeste spelers – niet meer bij. EA lijkt de eerder ingeslagen weg naar realisme door te trekken en zoveel mogelijk arcade-gameplay uit FIFA 11 te slopen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen wat betreft het overspelen en die hebben te maken met een andere verbetering. EA heeft weer veel energie gestopt in het nog meer onderscheiden van de topspelers. Fabregas is een goed voorbeeld van een speler die uitblinkt in het snel versturen van afgemeten passes. Ook qua lichaamsbouw heeft EA geschaafd aan spelers. De boomlange Diaby is nu ook op je Xbox 360 of PlayStation 3 duidelijk drie koppen groter dan zijn ploeggenoot Arshjavin, terwijl Rooney weer merkbaar breder is dan de gemiddelde voetballer. En zo gaat het verder. Een oude rot in de verdediging als Sol Campbell lijkt haast te sjokken met de bal aan de voet en het is dus verstandig om bij zo’n speler de bal het werk te laten doen. In fysieke duels is hij echter weer sterker, waardoor hij vaker als winnaar uit de bus zal komen bij een duel om de bal. Ook op dit vlak heeft EA een duidelijk stap vooruit gemaakt, want duels verlopen minder vaak op dezelfde manier.

En zo kent FIFA 11 nog veel meer, minder grote verbeteringen. In hoekschoppen zit bijvoorbeeld meer leven. Spelers komen goed in de bal lopen, in plaats van dat ze op een plek gaan staan en de bal binnenknikken. Doelpunten van sterspelers kunnen op hun eigen unieke manier worden gevierd. Denk aan Tevez die met z’n achterwerk draait of een speler die met twee handen in de rondte schiet. Helaas is deze viering niet persoonsgebonden aan Ajacied Suarez. Ach, zolang Huntelaar niet meer in een spagaat ligt, zoals in FIFA World Cup, vind ik alles best.

Sommige beloofde verbeteringen waren overigens nog niet zichtbaar in de game. Zo moet het reactievermogen van keepers zijn verbeterd, waardoor de betere doelmannen sneller kunnen reageren. Als voorbeeld werd een vrije trap getoond die door de muur van richting werd veranderd. In FIFA 10 stond de keeper dan vaak aan de grond genageld maar nu moet hij kunnen reageren en alsnog de goede hoek in duiken. Helaas merkten we dit in de versie die wij speelden nauwelijks. Maargoed, deze was ook pas voor vijftig procent af, dus dat kan ermee te maken hebben.

Na het grafische geweld van FIFA World Cup verwachten we natuurlijk dat FIFA 11 er minstens net zo mooi uitziet. De versie die wij speelden kwam hier ‘overall’ helaas nog niet bij in de buurt en deed ons eerder denken aan FIFA 10. Natuurlijk omdat het zomerse stijltje van FIFA World Cup weg is, maar ook omdat spelers en omgevingen er minder strak uitzien. Gezichten van sommige topspelers waren overigens wel een stuk gedetailleerder. Dit is dan ook één van de punten waarvan EA aangeeft achter te lopen op PES en waar men de concurrent dit jaar op wil verslaan.

Eigenlijk kan na onze eerste kennismaking met FIFA 11 nog weinig worden geconcludeerd. Positief is wel dat ergernissen zoals het button bashen worden aangepakt, wat FIFA vooral online een stukje realistischer en uitdagender maakt. Zoals gezegd kondigt EA de vernieuwingen van FIFA in etappes aan en dus kijken we vol spanning uit naar de E3. De toevoeging om je eigen soundtrack te maken is in ieder geval al leuk gevonden. Welk spreekkoor laat jij straks via het publiek door het stadion galmen?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hell Yeah!!  Het wordt maar beter en beter!

 • Denk dat de game weer erg vet gaat worden, maar ik zie nu toch niet zo erg veel verschil met Fifa 10? Ik vraag me soms af hoe ze het NOG beter kunnen maken

 • Lkkr hoor, hoewel ik sinds Red Dead Redemption en Modern Warfare echt nooit meer Fifa 10 speel eigenlijk. Maar weer even uit de stoflaag halen dus om te wennen aan een lkkr potje voetbal

 • En EA doe wat aan die LAME GOALS , want bij fifa clubs krijgen wij alleen maar buggy goals of van die lame intik goals omdat die AI van je mede spelers zo lomp zijn als de pest , er blijft altijd 1 verdediger hangen waar door je gen buitenspel krijgt ook al doe je buitenspel val !

 • En de eerste grote toevoeging aan FIFA11 is…….niet voetbal gerelateerd. Goed werk!!  Laat ze maar eens wat gaan doen aan die kansloze lobjes die je 9 vand e 10 keer tegen krijgt als je de keeper uit laat komen. Of die perfecte aannames van matige spelers of die perfecte lange passes van vrijwel elke speler. Qua gameplay moet er nog een hoop gebeuren bij FIFA. Laat ze zich daar maar op concentreren in plaats van dit soort niet boeiende toevoegingen.

 • Klinkt goed. Heb Fifa 10 overgeslagen, maar ben wel weer toe aan een nieuw deel. En zelfs al zouden de aanpassingen minimaal, als speler ben je toch niet verplicht elk deel te kopen?

 • Spreekkoor voor mij wordt "Het zijn maar kutkakkerlakken!" Lol

 • Die graphics komen helemaal goed, dat is een van de punten waar je je bij FIFA nog nooit druk om hebt hoeven maken. De pluspunten die ik hier lees zijn stuk voor stuk irritaties die ik heb bij de vorige FIFA's, dus ik kan al niet meer wachten totdat ik deze kan spelen!! Dat de gezichten er goed uitzien, zie je al duidelijk op de screens en de vernieuwde custom soundtrack is een verandering die ik zeker toejuich. Ik kan niet wachten!! :D

 • omg nu je toch je eigen muziek onder alles kunt zetten, moet ik hem eigenlijk al hebben xD. Aangezien ik altijd erg veel volg over de sfeer verschillende stadions! Wat is er nou vetter dan na een goal 'Maria I Like It Loud' te horen :P

 • als je ook de eerste divisie kan doen, dan koop ik hem. IK WIL MET CAMBUUR SPELEN

 • Hmm hoor ik graag!!

 • Erg vet dat je je eigen muziek erin kan doen. Laat het Ajax clublied maar komen als ze het veld betreden.  Hoe moet dat gaan werken dan met de spreekkoren, kan je die in goede kwaliteit downloaden ofzo?

 • Ik vind het zoo gruwelijk dat ronaldo rent zoals ronaldo rent in het egt

 • Ik zet verdorie het Hallelujah Chorus van Händel eronder!

 • Dat van die muziek lijkt me vet. Voetbalgames hebben bijna nooit goeie muziek in de game.

 • Wat nou eindelijk is moet worden verbeterd in FIFA is dat als je op sliding drukt en je krijgt de bal ineens, dat hij de bal dan wegramt. Dit is vooral irritant als je de bal wilt binnenhouden met een sliding, maar hij slide niet, maar loopt door, houdt hem binnen, en jaagt hem dan alsnog weg. Dat is zoiets achterlijks en al een probleem sinds de eerste FIFA.

 • Dat is snel ;O

 • Klinkt niet verkeerd, ben ook benieuwd naar de nieuwe PES!

 • Ik kan niet wachten op deze game!Eindelijk dat je je eigen muziek in de game kan doen.Daar had ik al over geklaagd bij men vrienden over Fifa 10:p.Verder nog realistischer en moeilijker, plus toppers zijn nu nog beter.Kom maar op met die game, liever vandaag nog!

 • dat tweede spreekkoor is "Alle duitsers zijn homo's" op de melodie van seven nation army.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren