1. Spellen die wij willen

Spellen die wij willen

In februari van dit jaar hadden we deze rubriek voor het eerst aangedaan. Over de E3 2004 konden we toen slechts maar dromen. Inmiddels leven we in de maand september, aan de vooravond van het nieuwe gameseizoen. Een mooi moment om te kijken waar we momenteel naar uitkijken.

Zijn er grote veranderingen? Spellen die onze aandacht hebben verloren? Of is gewoon alles hetzelfde gebleven?

Overigens zijn de top vijfjes gebasseerd op waar wij graag naar uitkijken voor een bepaald platform. Het kan dus zijn dat exclusieve spellen in de Multi Platform top 5 staan en multiplatform toppers in de andere lijstjes.

Multi Platform spellen

Door Jelle van Es

1 - Halo 2


Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Bungie
Releasedatum: 11 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1306.jpgMotivatie: Halo 2 blijft nog altijd mijn nummer één spel. Hoe langer ik er op wacht, des ter meer zin ik er in krijg. Op de E3 kregen we een multiplayer level voorgeschoteld en toonden de makers ons de nieuwe mogelijkheden.

Zo kan de speler nu twee verschillende wapens tegelijk hanteren, is er een uitgebreid schadesysteem voor de voertuigen en oogde de graphics nog mooier als ooit te voren.

Het enige vreemde aan deze titel is dat we sinds de E3 helemaal niks meer over de singleplayer gehoord hebben. Boze stemmen durven zelfs te beweren dat Halo 2 multiplayer only zal gaan worden. Ikzelf geloof hier niet in, Bungie zal dan haar eigen ramen ingooien.

Waarom wel: multiplayer, oogt prachtig, alles eigenlijk.
Waarom niet: en nog steeds heb ik het niet kunnen spelen.

2 - Pro Evolution Soccer 4
Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: KCE Tokyo
Releasedatum: november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2454.jpgMotivatie: De grootste reden dat ik uitkijk naar Pro Evolution Soccer 4 is de Xbox Live optie. Ik heb namelijk niet veel gamevrienden in de buurt wonen, waardoor ik voetbalspellen meestal tegen de computer speel. Met de Xbox Live optie zal hier gelukkig verandering in komen.

Daarnaast is de gameplay een stuk verbeterd ten opzichte van het derde deel. Zo is de scheidsrechter minder streng bij slidings, komen passes veel beter aan en kunnen vrije trappen op veel verschillende manieren worden genomen.

Na het spelen van de Japanse PlayStation 2 versie van het spel, kan ik niet meer wachten totdat Pro Evolution Soccer 4 op de Xbox verschijnt. Alleen hoop ik wel dat de overzetting er voor zorgt dat de slowdowns uit de PlayStation 2 versie verdwijnt.

Waarom wel: beste voetbalspel ooit, nu op Live.
Waarom niet: irritante slowdowns in Japanse versie.

3 - Brothers in Arms
Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Gearbox Software
Releasedatum: Q1 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/2349.jpgMotivatie: Je zou kunnen zeggen dat we al zoveel schietspellen krijgen. Maar Brothers in Arms is iets anders. In dit spel speel je de rol van sergeant Matt Baker, een paratroeper bij het Amerikaanse leger. Samen met hem, en een aantal andere soldaten, die jij orders kan geven, moet je proberen te overleven. De interactie tussen de verschillende soldaten is werkelijk prachtig. Als een metgezel wordt neergeschoten, zullen ze er alles aan doen om hem op te lappen.

Visueel gezien is Brothers in Arms een plaatje. Alles wat je op de achtergrond ziet, is in een later stadium te bezoeken. Tevens hebben de makers de locaties gebaseerd op echt bestaande locaties, wat de sfeer ten goede komt.

Waarom wel: prachtige locaties, vernieuwende gameplay.
Waarom niet: het spel kan behoorlijk lineair zijn.

4 - Splinter Cell 3: Chaos Theory
Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Ubisoft
Releasedatum: 25 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2292.jpgMotivatie: Splinter Cell 3 is meteen na het uitgeven van het eerste deel in ontwikkeling gegaan. En dat is ook wel te zien. Sam ziet er een beter uit dan ooit te voren en hetzelfde geldt voor de verschillende omgevingen. Zo zagen we in de E3 presentatie prachtige tempels, en verlaten vuurtoren en een militaire basis. Ook is er veel aandacht besteed aan de sfeer in het spel, met nieuwe licht- en regeneffecten.

Sam heeft in Splinter Cell 3 een paar nieuwe trucjes geleerd. Zo kan hij nu met een mes zich een weg door een papieren muur snijden. Verder zagen we in dezelfde presentatie dat hij een vijand al hangend kan oppakken, om vervolgens zijn nek om te draaien.

Waarom wel: veel vernieuwing, spel ziet er heerlijk uit.
Waarom niet: derde Sam game in drie jaar.

5 - Grand Theft Auto: San Andreas
Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar North
Releasedatum: 22 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1724.jpgMotivatie: Het spel staat misschien op de vijfde plaats, maar ik kijk er net zo naar uit als de plaatsen twee tot en met vier. Halo 2 is daarentegen een godheid op zich. En bovendien hebben we momenteel nog niet al te veel bewegend beeld gezien van wat je precies kan.

Dat je veel kan, dat blijkt wel uit de bergen informatie die we binnen krijgen. Zwemmen, basketballen, huizen beroven, tattoo's nemen, in groepsverband er op los knallen, en ga zo maar door. En dat is het grootste probleem wat dit spel gaat krijgen. Ik vrees dat het té groot wordt. Tevens ben ik erg benieuwd naar de soundtrack en hoop ik dat er niet te veel gangster-rap in wordt gegooid. Een keertje naar 2Pac of Notorious B.I.G. luisteren vind ik wel relaxt, maar om het 'f*ck this and f*ck that' nou de hele tijd te horen, nee bedankt.

Toch zal ik het spel blindelings kopen, net als vele miljoenen anderen. Dat komt mede door de reclame campagne waar Rockstar al een tijdje mee bezig is. Zo zagen we ten tijde van de E3 al reclameposters op Hollywood Boulevard.

Waarom wel: zoveel te doen.
Waarom niet: misschien iets te veel te doen?


Game Boy Advance spellen
Door Jakob Dieckmann

1 - The Legend of Zelda: The Minish Cap
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: Q1 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/2174.jpgMotivatie: Toen ik de eerste beelden van The Legend of Zelda: The Minish Cap zag, moest ik meteen aan Mario & Luigi denken; één van mijn favoriete RPG's voor de Game Boy Advance. Beide spellen ademen dezelfde sfeer uit en dit is alleen maar positief, want met het sfeertje van Mario & Luigi was helemaal niets mis.

Er zijn wat interessante mogelijkheden aan dit nieuwe Zelda-avontuur toegevoegd, waardoor iedere Zeldafan verplicht zal zijn dit spel aan te schaffen. Mogelijkheden die we tot nu toe in nog geen enkel Zelda-avontuur tegenkwamen.

Leg je zakcentjes maar alvast opzij, want Q1 2005 verschijnt The Legend of Zelda: The Minish Cap op de markt.

Waarom wel: omdat dit spel over alle ingrediënten beschikt om als klassieker door het leven te gaan.
Waarom niet: omdat dit spel misschien iets te veel op Mario & Luigi zal lijken.

2 - Grand Theft Auto: Advance
Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar Leeds
Releasedatum: 22 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2560.jpgMotivatie: Er is nog geen enkel screenshot van verschenen en toch moet dit spel op 22 oktober alweer in de winkels liggen. We hebben het natuurlijk over Grand Theft Auto: Advance. Rockstar is al geruime tijd met deze titel aan de gang en als het ook maar enigszins op de eerste twee delen lijkt, dan hebben we te maken met een kaskraker.

Er was al een eerdere poging om Grand Theft naar de Game Boy Advance te brengen, maar deze strandde dit jaar door een faillissement. De screenshots van het spel werden toen wel vrijgegeven en deze zagen er eigenlijk boven verwachting al erg goed uit. Alle ingrediënten voor een topper zijn aanwezig, laten we hopen dat Rockstar binnenkort met de eerste beelden komt.

Waarom wel: omdat de eerste twee delen van Grand Theft Auto briljant waren en ze zeker niet zouden misstaan op de Game Boy Advance.
Waarom niet: omdat er nog geen enkel screenshot van verschenen is en het dus moeilijk is om te bepalen wat voor vlees we in de kuip hebben.

3 - Super Mario Ball
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: 4 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2181.jpgMotivatie: Er zijn al vele flipperspellen op de Game Boy Advance verschenen, maar dit najaar krijgen we misschien wel het beste flipperspel voor de Game Boy Advance voorgeschoteld. Super Mario Ball belooft een flipperspel van wereldformaat te worden.

De werelden zien er zeer fris uit en ook de pseudo 3D filmpjes zijn van een zeer hoge kwaliteit. Super Mario Ball wordt een ander soort flipperspel, welke nog het beste te vergelijken valt met de originele Mario platformspellen. Mario moet vijanden verslaan, muntjes verzamelen en eindbazen te slim af zijn. Laten we hopen dat dit flipperspel ook maar enigszins in de buurt kan komen van de oude Mario platformspellen.

Waarom wel: omdat na de vele flipperspellen we nu eindelijk een nieuw concept voorgeschoteld krijgen met de loodgieter in de hoofdrol.
Waarom niet: omdat je doorgaands nogal snel uitgekeken kunt raken van een flipperspel.

4 - Final Fantasy I & II: Dawn of Souls
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Square-Enix
Releasedatum: 10 december 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2536.jpgMotivatie: Alle Final Fantasy fans kunnen hun borst weer natmaken voor een leuk avontuur. Ditmaal komen Final Fantasy I & II in een speciale bundel naar alle uithoeken van de wereld, waaronder Nederland.

Echt veel zal er niet veranderd zijn, maar dat hoeft ook niet. Met onder andere deze twee spellen is de serie zo groot geworden. Het is een jarenlange beproefde succesformule die ook op de Game Boy Advance ongetwijfeld tot zijn recht zal komen.

Verwacht binnenkort een uitgebreide impressie van deze potentiële topper.

Waarom wel: omdat vele mensen de beide spellen niet gespeeld zullen hebben.
Waarom niet: omdat veel mensen de beide spellen al eens gespeeld zullen hebben. Het blijft immers een conversie.

5 - DK: King of Swing
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: Q1 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/2184.jpgMotivatie: Eén van de meest aparte spelen die we binnenkort kunnen aanschouwen is DK: King of Swing. In dit ietwat vreemde actiespel speel je als Donkey Kong en swing je je weg door allerlei gevaarlijke werelden.

Het verhaal is een beetje afgezaagd, maar de gameplay zal totaal anders zijn. Toch zijn wel enige reserveringen op zijn plaats, want nieuw hoeft natuurlijk niet altijd garant te staan voor een goed spel. Laten we in ieder geval van het beste uitgaan. Deze aap heeft in ieder geval genoeg krediet opgebouwd bij de meeste fans.

Waarom wel: omdat Nintendo eindelijk weer met een origineel Donkey Kong spel op de markt komt, in plaats van een nieuwe poort.
Waarom niet: omdat dit spel een beetje ondergesneeuwd werd op de E3 door al het Nintendo Dual Screen geweld. Zou het dan toch niet zo geweldig zijn?


GameCube spellen
Door Richard Jalving

1 - The Legend Of Zelda
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/2172.jpgMotivatie: Eindelijk een realistische Zelda! Hoe tof ik het ook vond om met de schattige, jonge Link door een cellshaded wereld te reizen, de nieuwe, Lord of the Rings achtige look deed bij mij het Windwaker avontuur bijkans vergeten. Grote veldslagen te paard, een wereld met grote vlaktes en bossen, die niet meer voor 90% uit water bestaat en graphics om je mastersword bij af te likken.

Het feit dat de nieuwe Zelda qua stijl schijnt te gaan lijken op Ocarina of Time, en gaat draaien op een verbeterde versie van de toch al zeer goed speelbare Windwaker engine, maakt dat het voor mij zonder twijfel het GameCube spel is waar ik het meest naar uitkijk.

Waarom wel: het is Zelda en het ziet er fantastisch uit.
Waarom niet: veel weten we nog niet over het spel, er kan nog van alles gebeuren.

2 - Resident Evil 4
Uitgever: Capcom | Ontwikkelaar: Capcom
Releasedatum: Q1 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/1584.jpgMotivatie: Ik maakte pas echt kennis met de Resident Evil serie met de remake van het eerste deel op de GameCube, nu ongeveer twee jaar terug. De sfeer en het verhaal vond ik fantastisch, maar ik irriteerde me mateloos aan de irritante besturing van de spellen.

Dit is in dit splinternieuwe en exclusieve GameCube deel eindelijk opgelost, net als de statische achtergronden overigens. Alles is nu echt 3D, en hoe! Resident Evil 4 is grafisch één van de mooiste GameCube spellen, wat de creepy sfeer van het spel natuurlijk volledig ten goed komt. Opnieuw zijn het twee speelbare personen (Leon en Ashley) die je door omgevingen vol angstaanjagende vijanden en valstrikken moet loodsen. Mede door de speelbare demo en de vele filmpjes die ik gezien heb, ben ik razend enthousiast over deze aankomende topper.

Waarom wel: het spel heeft alles in zich om het beste deel uit de serie te worden.
Waarom niet: dit is alweer de zesde Resident Evil titel voor de Cube, misschien voor sommige watjes een beetje veel van het goede.

3 - Tales of Symphonia
Uitgever: Namco | Ontwikkelaar: Namco
Releasedatum: 19 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1508.jpgMotivatie: Lange tijd was het akelig stil op het RPG vlak voor de GameCube. Gelukkig komt daar dit najaar verandering in met titels als Baten Kaitos, het hieronder genoemde Paper Mario en deze Tales of Symphonia van Namco. Het spel kenmerkt zich door het toffe, dynamische en diepgaande vechtsysteem en het prachtige, meeslepende verhaal dat vol plotwendingen zit.

Daarnaast is het gewoon een lekkere traditionele Japanse RPG, Je weet wel, je eigen party samenstellen, puzzels oplossen en kerkers doorzoeken. Dit alles gebeurd in een schitterend weergegeven cartoony omgeving en ook nog eens in 3D. Het spel is bovendien met meerdere personen co-op te spelen, al heeft hoofdrolspeler Lloyd erg nadrukkelijk de touwtjes in handen.

Waarom wel: Het spel zal je ruim zestig uur van de straat houden.
Waarom niet: Meerspeler optie had beter gekund.

4 - Paper Mario: The Thousand Year Door
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: 12 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/224.jpgMotivatie: Paper Mario staat hoog in mijn top 10 van favoriete Nintendo 64 spellen en ik heb me vorig jaar enorm vermaakt met de Game Boy Advance hit Mario & Luigi. Nu staat er weer zo’n Nintendo RPG voor de deur met Mario in de hoofdrol.

Onze favoriete loodgieter moet uiteraard Peach gaan redden omdat ze zichzelf weer eens in de nesten heeft gewerkt. Onderweg zal je heel wat bekende en minder bekende vrienden en vijanden ontmoeten, die allemaal net als Mario zo plat zijn als een tekening. Je zult hier trouwens handig gebruik van kunnen maken, Zo kun je jezelf laten opvouwen tot een vliegtuigje of kan je heel sneaky onder deuren doorglippen.

De gevechten in Paper Mario spelen zich af op een heus podium compleet met publiek en zijn een stuk diepgaander dan je zou verwachten. Zo kan je een aanval blokken door een goede timing, en beschikt elk party lid over enkele unieke vaardigheden. Ik kan niet wachten tot ik weer mag rondreizen door de typische mario omgevingen boordevol humor en verwijzingen naar Mario’s roemruchte verleden.

Waarom wel: onder de schil van de grafische grappen en de humor schuilt een heel goede RPG.
Waarom niet: het publiek kan je helpen of tegenwerken bij gevechten. Ik weet niet of ik hier wel zo blij mee ben.

5 - Pikmin 2
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: 8 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/201.jpgMotivatie: Pikmin is een organisch realtime strategie spel met kleine bloemventjes als soldaatjes. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is erg lekker! Met het eerste deel van heb ik me heel erg vermaakt, al was het helaas van korte duur.

De Pikmin zijn nu terug in een groter avontuur, zonder de door velen vervloekte tijdsdruk en met een hele toffe, nieuwe multiplayer optie waarin je het tegen een vriend kan opnemen in splitscreen. Kapitein Olimar gaat samen met zijn vriend Louie terug naar de Pikmin planeet om waardevolle voorwerpen te zoeken. Het bedrijf waar hij werkt zit namelijk in de financiële problemen. Om deze voorwerpen te verzamelen en aan boord van je schip te krijgen ben je natuurlijk de Pikmin nodig, en om het allemaal nog leuker te maken zijn er twee nieuwe soorten Pikmin toegevoegd, en zal je samen moeten werken met Louie om het avontuur tot een goed einde te brengen.

Waarom wel: dit deel belooft alles te hebben wat deel één miste, en meer.
Waarom niet: zal het nog steeds zo fris voelen als bij het origineel?


PC spellen
Door Jurian Ubachs

1 - Half-Life 2
Uitgever: Vivendi Universal Games | Ontwikkelaar: Valve
Releasedatum: Q3 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/706.jpgMotivatie:Het langverwachte Half-Life 2 werd ook op de E3 van dit jaar weer getoond, maar was tot ontzetting van velen nog steeds niet speelbaar. Het leek er even op dat Half-Life 2 ook 2004 niet zou halen, maar nu komen er toch berichten binnen dat het spel nu dan toch eindelijk – bijna- zou zijn. Feit is wel dat Valve het geduld van zijn fans ernstig op de proef heeft gesteld.

Hoewel Half-Life 2 waarschijnlijk een toptitel zal worden doet het zichzelf geen goed door zo lang in ontwikkeling te blijven. Het spel had dé nieuwe trendsetter in FPS land moeten worden, maar die positie wordt inmiddels ingenomen door Doom 3. Of Half-Life 2 het genre op technisch gebied nog kan domineren, valt te bezien. We moeten echter wel fair zijn: ook als het spel niet de onbetwiste nummer 1 zou zijn onder FPS spellen is het een langverwachte toptitel die de aandacht verdient waar het recht op heeft.

Waarom wel: Half-Life 2 zal waarschijnlijk de meest populaire online FPS worden, hetgeen een grote, actieve community oplevert.
Waarom niet: Door het keer op keer uitstellen wordt het perspectief alsmaar minder rooskleurig: het zal moeilijk zijn om de huidige top op technisch gebied te verbeteren.

2 - World of Warcraft
Uitgever: Vivendi Universal Games | Ontwikkelaar: Blizzard Entertaiment
Releasedatum: Q3 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/784.jpgMotivatie: Ook het tweede spel in dit PC lijstje is hetzelfde als in februari. World of Warcraft was op de E3 dit jaar speelbaar en stelde veel fans van de franchise gerust. De onvervalste Warcraft sfeer blijft ook in MMO RPG stijl bewaard. Dat dit spel gewild is blijkt wel: men verwacht woningnood in de wereld van Warcraft omdat het aantal beschikbare huisjes niet op zou kunnen tegen het aantal gamers dat het spel zou willen spelen.

Net als in elke ‘normale’ RPG zul je je ook in de World of Warcraft op moeten werken van complete nobody naar iemand met daadwerkelijk bruikbare vaardigheden en krachten. Uiteraard hebben we het dan over allerlei krachten die je al kent uit de andere Warcraft spellen. Het is daarbij mogelijk om in groepjes (maximaal vijf personen) door de continenten heen te trekken. Op die manier ben je sterker tegenover monsters en andere bedreigingen. Opvallend is dat het spel niet of nauwelijks onaangename technische bugs heeft. Hoewel het grafisch van redelijk hoog niveau is, vertoonde de versie die op de E3 speelbaar was nauwelijks lag of ander gezeur.

Waarom wel: De echte Warcraft sfeer in een reusachtige MMORPG.
Waarom niet: Maandelijkse kosten en wellicht kans op overbevolking.

3 – S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl
Uitgever: THQ | Ontwikkelaar: GSC Game World
Releasedatum: Q1 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/708.jpgMotivatie: S.T.A.L.K.E.R. werd ook op de E3 getoond en was ook speelbaar. De speelbare versie was echter de DirectX 8 versie, die er veel minder mooi uitziet dan de DX 9 versie. We moeten het element graphics echter scheiden in het geval van S.T.A.L.K.E.R. Het spel beschikt over de meest realistische lichteffecten die ik ooit in een spel heb gezien. Daartegenover staat echter dat de karaktermodellen niet echt fantastisch zijn. Dat maakt het lastig op S.T.A.L.K.E.R. echt goed te beoordelen op techniek.

De gameplay van S.T.A.L.K.E.R. wordt gekenmerkt door een sterk, ietwat overdreven physichs engine. Het is heel leuk om een gemuteerd beest meters hoog de lucht in te knallen, maar erg realistisch is het niet. Wat wel goed gedaan is, is de interactie die er zal zijn met andere (A.I.) Stalkers. Je kunt met hen samenwerken om zo samen verder te komen, maar je kunt ook besluiten gewoon alle andere Stalkers af te maken, hetgeen je missie wel lastiger zal maken. Kortom: S.T.A.L.K.E.R. belooft diepgang en belooft begin 2005 in de winkels te liggen.

Waarom wel: S.T.A.L.K.E.R. belooft veel diepgang te hebben in het pure FPS element.
Waarom niet: S.T.A.L.K.E.R. toont wisselvalligheid in de techniek en dat is geen goed teken.

4 - Rome: Total War
Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: Creative Assembly
Releasedatum: 24 september 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/711.jpgMotivatie: Binnenkort is het eindelijk zo ver: Rome: Total War, de langverwachte opvolger van Shogun- en Medieval: Total War verschijnt. Inmiddels hebben we middels de demo al beter kennis kunnen maken met het spel.

Rome: Total War is in alles een stap verder dan wat we tot nu toe gezien hebben. Het tactisch element was altijd al aanwezig in de Total War serie en kon dus niet wezenlijk verbeterd worden. Voor technisch is Rome zoveel verder dan zijn voorgangers. Alle (soms duizenden) eenheden worden volledig in 3D weergeven. In de demo hebben we al kunnen zien dat ze er allemaal waarheidsgetrouw uitzien. Daarbij heeft elke eenheid zijn eigen eigenschappen, sterke en zwakke kanten. Elk volk vereist min of meer een andere manier van vechten. Daarbij is de multiplayer ook nog eens uitgebreid van maximaal vier naar maximaal acht spelers, zodat je ook online welhaast epische veldslagen kunt voeren. Aardig is ook dat alles wat er in een provincie gebouwd wordt daadwerkelijk verschijnt in het 3D gedeelte. Je kunt wanneer je een stad aanvalt dan ook alles slopen. Ook als je dan de stad niet weet in te nemen heb je je tegenstander een zware klap toegebracht.

Waarom wel: Diepgaand tactisch element met gigantische legers zorgt voor een unieke ervaring.
Waarom niet: Het spel is niet weggelegd voor mensen die even snel een spelletje willen doen; verdiepen is tot op zekere hoogte noodzakelijk.

5 - Pariah
Uitgever: Hip Interactive | Ontwikkelaar: Digital Extremes
Releasedatum: 31 maart 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/1761.jpgMotivatie: Van de makers van de Unreal spellen verschijnt eind maart het spel Pariah. Nog maar eens een FPS dus. Pariah lijkt de stille outsider te zijn tussen het FPS geweld dat we wat beter kennen, zoals Half-Life 2 en Doom 3. Pariah wist mij op de E3 echter te verrassen met echt goede graphics en een zeer lekkere en vloeiende gameplay.

Vooral de multiplayer is veelbelovend. Vooral de Assault modus staat garant voor de nodige actie. De gevechten zich in die modus altijd rond één punt, wat nogal wat chaos oplevert. De engine verwerkt deze chaos probleemloos waardoor het gewoon heel lekker speelt. Het enige probleem waarmee Pariah mogelijk te maken krijgt is het feit dat ze een half jaar na de concurrentie uitkomen, terwijl het verschil in techniek daarbij niet merkbaar groot zal zijn.

Waarom wel: Pariah belooft in stilte toch een erg goede FPS te worden met een uitgebreide multiplayer modus.
Waarom niet: Pariah verschijnt pas eind maart 2005, de slag tegen de andere FPS toppers lijkt daardoor bij voorbaat al verloren.


PlayStation 2 spellen
Door Remco Greeve

1 - Metal Gear Solid 3: Snake Eater
Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: KCE Japan
Releasedatum: 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/1078.jpgMotivatie: Net als de vorige keer heb ik weer Metal Gear Solid 3: Snake Eater op de eerste plaats gezet. Na het spelen van de demo op de E3 ben ik er zeker van: dit wordt een zeer, maar dan ook zeer indrukwekkend spel! In het jungle gedeelte kreeg je te maken met enkele vijanden die je moest proberen te omzeilen en een aantal hongerige krokodillen. De speler zelf moet ook op zijn hongergevoel letten. Gelukkig is de jungle gevuld met allerlei lekkernijen, alhoewel...

Hideo Kojima laat zien dat de PlayStation 2 op grafisch gebied de andere twee consoles gewoon kan bijbenen. Ook de nieuwste trailer liet zien dat dit spel er ongewoon goed uitziet. Tel daarbij op de fijne gameplay die wij kennen uit de eerdere spellen van Kojima en de passende soundtrack, inclusief goed verzorgde ingesproken stemmen, en we kunnen constateren dat dit een zeer goed spel gaat worden. Nu nog even wachten op een exacte release datum.

Waarom wel: de speelbare demo en de trailers zeggen genoeg.
Waarom niet: er is een kans dat ook dit derde deel weer vol zit met teveel tussenscènes.

2 - Grand Theft Auto: San Andreas
Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar North
Releasedatum: 22 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1724.jpgMotivatie: Als er één spel is dat dit jaar voor gigantische verkoopcijfers zal gaan zorgen dan is het dit spel wel. Als er één spel is dat dit jaar voor grote opschudding zal gaan zorgen dan is het dit spel wel. Als er één spel is waar zo erg naar wordt uitgekeken dan is het dit spel wel. Ik heb het natuurlijk over de exclusieve PlayStation 2 titel Grand Theft Auto: San Andreas, mijn nummer twee.

Rockstar begint altijd pas zeer laat met het vrijgeven van informatie over haar spellen, zo ook bij GTA: San Andreas. De laatste weken verschijnen er tientallen screenshots en ook de eerste trailer heeft inmiddels al het daglicht gezien. We kunnen constateren dat GTA: San Andreas ontzettend groot gaat worden en er daarnaast ook zeer indrukwekkend uit zal gaan zien. Net als de vorige GTA spellen op de PlayStation 2 zal GTA: San Andreas naar alle waarschijnlijkheid alle verkooprecords verbreken. Dit is daarnaast het spel waar de meeste niet-PlayStation 2 bezitters jaloers naar zullen kijken. GTA: San Andreas gaat dit jaar gewoon ownen!

Waarom wel: San Andreas is groot, zeer groot en ziet er fantastisch uit.
Waarom niet: kan deze GTA titel lang genoeg boeien?

3 - Gran Turismo 4
Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: Polyphony Digital
Releasedatum: 27 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1068.jpgMotivatie: Vorige keer had ik Gran Turismo 4 op een tweede plaats staan, nu is het spel een plaatsje gezakt. Het ziet er naar uit dat hét racespel van het jaar gaat worden, althans op het gebied van realistische racespellen. Op de afgelopen E3 heb ik het spel even kunnen uitproberen en ben van mening dat Gran Turismo 4 lekker wegspeelde. Naast de vele wagens, circuits en verschillende speelmodi zal Gran Turismo ook voor het eerst online speelbaar zijn. Ga er maar vanuit dat Gran Turismo 4 de nieuwste online topper voor Sony zal gaan worden.

Kortom, Gran Turismo 4 speelt goed, ziet er ongelooflijke goed uit én kan online gespeeld worden. Wat wil een gamer nog meer? Polyphony Digital legt in ieder geval op dit moment de laatste hand aan hun laatste PlayStation 2 spel, en ze zullen er alles aan doen om van Gran Turismo 4 een PlayStation 2 topper te maken. Daar ben ik van overtuigd.

Waarom wel: de Gran Turismo reeks staat garant voor kwaliteit.
Waarom niet: zijn al die toevoegingen genoeg om van Gran Turismo 4 een waardig opvolger te maken?

4 - Killzone
Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: Guerrilla
Releasedatum: 26 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1632.jpgMotivatie: Op vier heb ik Killzone gezet. Nederland gaat eindelijk goed op de kaart gezet worden met deze exclusieve PlayStation 2 first person shooter. Ik heb al enkele singleplayer missies mogen spelen en daarnaast ook online al wat kogels mogen lossen. Ik heb daarom al een aardig beeld van het volledige spel gekregen. Ik kan daarom zeggen dat Killzone zeker een 'knaller' zal gaan worden, het heeft namelijk alles in zich om een grote PlayStation 2 titel te worden. Er werd vaak gesproken over een mogelijke 'Halo-killer', maar ik constateer dat Killzone gewoonweg een geheel ander spel is. Wel denk ik dat wat Halo op fps gebied voor de Xbox betekende, Killzone voor de PlayStation 2 zal zijn.

De mensen van Guerilla werken op dit moment hard om Killzone op tijd af te krijgen. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in. Het spel zal vol zitten met vele missies en speelbare personages en daarnaast ook op online gebied erg sterk in de schoenen staan. War is coming...

Waarom wel: Killzone ziet, hoort, speelt en voelt zeer goed.
Waarom niet: kan het zich online meten met SOCOM 2?

5 - Final Fantasy XII
Uitgever: Square Enix | Ontwikkelaar: Square Enix
Releasedatum: TBA

http://media.insidegamer.nl/topimages/1495.jpgMotivatie: Vorige keer stond Square-Enix's Final Fantasy XII op een vierde plaats, nu dus op een vijfde. Maar op deze vijfde plaats had net zo goed één van die andere aankomende exclusieve PlayStation 2 toppers kunnen staan zoals Jak 3, Sly 2, Ace Combat 5: The Unsung War, Devil May Cry 3, Kingdom Hearts 2, Ratchet and Clank 3 of Suikoden IV. De aankomende maanden zien er namelijk zo goed uit voor de PlayStation 2, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele multi platform spellen.

Waarschijnlijk zullen we pas in 2005 van dit twaalfde deel uit de serie kunnen genieten. De E3 demo liet in ieder geval zien dat het er grafisch weer tiptop uitziet. Ook de gameplay is in vele aspecten anders dan die in de vorige Final Fantasy spellen. Zo is het gevechtssysteem helemaal veranderd en heb je niet meer te maken met die random gevechten. Daarnaast speelt het zich in een volledige 3D omgeving af en kun je zelf de camera besturen. Ik kan echt niet wachten tot ik dit moois in mijn PlayStation 2 kan stoppen. Om de pijn een klein beetje te verzachten kunnen de RPG liefhebbers binnenkort eerst nog genieten van die andere 'grote' RPG, Star Ocean 3.

Waarom wel: dit twaalfde deel is fris en op vele punten anders dan de vorige Final Fantasy delen.
Waarom niet: het is nog afwachten of de vele veranderingen goed ontvangen worden.


Xbox spellen
Door Joost Vogel

1 - Halo 2
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Bungie
Releasedatum: 11 november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1306.jpgMotivatie: Het komt steeds dichterbij. Op 11 november zal Halo 2 dan eindelijk in de schappen liggen. De langverwachte opvolger van het populairste Xbox-spel maakte op de E3 opnieuw indruk. Dit keer werd de multiplayer uitvoerig getoond, waarbij een aantal leuke nieuwe dingen aan het licht kwamen. Zo zijn de speelvelden erg belangrijk en is er in elke omgeving een allesvernietigend zwaard te vinden. Xbox Live zal een ongekende bonus zijn voor Halo 2.

Qua singleplayer is alles natuurlijk ook verbeterd; meer voertuigen, het ziet er mooier uit en het is nog intenser. De kritiekpuntjes in deel één, waaronder de klacht van saaie gangenstelsels, zullen verholpen worden door meer buitenlocaties waardoor het ook nog leuker wordt. Meer, mooier, leuker en dus beter. Ik voorspel dat het ziekteverzuim op de elfde november opvallend hoog is. En niet zonder reden.

Waarom wel: Halo 2 zal zijn voorganger overtreffen op alle fronten; de multiplayer ziet er ook fantastisch uit.
Waarom niet: het is de vraag of alle foutjes uit het eerste deel echt worden weggepoetst.

2 - Fable
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Lionhead Studios
Releasedatum: 15 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1352.jpgMotivatie: Na jaren en jaren wachten kunnen we 15 oktober eindelijk zelf bekijken of Peter Molyneux zijn grote uitspraken waar kan maken. De eerste recensies zijn reeds uit Amerika overgekomen; gemiddeld moet Fable het doen met een hoge acht. Dat zijn zeer goede cijfers, maar het zegt nog niet zoveel. We zullen moeten wachten totdat we het spel zelf in handen hebben.

Het lijkt erop dat in Fable ontzettend veel te doen is. Alle keuzes die gemaakt worden hebben invloed op de ontwikkeling van je personage, zowel qua uiterlijk als uitstraling. Een litteken bij een gevecht zal bijvoorbeeld voor altijd je lichaam sieren. Zo blijft Fable iedere keer dat je het opnieuw speelt leuk, want elke keer wordt er een ander personage gecreëerd.

Waarom wel: de eerste recensies zijn positief over dit unieke en grootse concept van niemand minder dan Peter Molyneux.
Waarom niet: er zijn echter ook klachten; de speler zou namelijk helemaal niet zoveel invloed hebben op de ontwikkeling van het personage. En de vraag is of alle beloofde dingen ook goed in het spel worden verwerkt.

3 - Pro Evolution Soccer 4
Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: KCE Tokyo
Releasedatum: november 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2454.jpgMotivatie: Pro Evolution Soccer 4 verschijnt niet exclusief op de Xbox, maar de zeer sterke geruchten over Xbox Live-opties maken dat dit voetbalspel op de valreep toch nog in de top 3 staat. Voor velen is de Pro Evolution Soccer-serie het ultieme wat er te vinden is als het gaat om voetbalspellen. Dit komt omdat alles behoorlijk realistisch overkomt, de voorspelbaarheid minimaal is en de vrijheid in het maken van je acties ongeëvenaard is.

Uiteraard bevat deel 4 flink wat verbeteringen ten opzichte van het toch al uitstekende derde deel. Meer mogelijkheden bij het maken van steekpasses, vrije trappen en penalty's, waarbij de algehele gameplay sowieso een stukje is opgeschroefd. Daarnaast is er nu ook de keuze uit de Nederlandse eredivisie met kloppende namen, gezichten, enzovoort. En klopt iets toch niet helemaal, dan kan dat gewoon worden veranderd in de sterk verbeterde editor.

Misschien zijn dit nogal voorspelbare verbeteringen, de belangrijkste nieuwe optie zal Xbox Live worden...

Waarom wel: eerste Pro Evolution Soccer voor de Xbox, het beste voetbalspel ooit wordt nogmaals verbeterd, waarschijnlijk inclusief online opties.
Waarom niet: Xbox Live is nog niet officieel bevestigd.

4 - Conker: Live and Reloaded
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Rareware
Releasedatum: maart 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/1832.jpgMotivatie: Van Conker: Live and Reloaded weten we op voorhand wel dat het dikke pret wordt op Xbox Live. Waarom? Op de Nintendo 64 bleken de meerspeler opties al heel leuk en op het online netwerk kan dat alleen maar leuker worden. Humor zal een belangrijke rol spelen wanneer de teams elkaar met brute wapens te lijf gaan. De cartoonstijl onderstreept dit natuurlijk volledig, wanneer je iemand een headshot geeft zal dat gegarandeerd een lach op je gezicht toveren.

Daarnaast wordt Conker's Bad Fur Day als bonus toegevoegd aan het online spel. De Nintendo 64-versie is echter visueel opgeschroefd, geluidstechnisch beter gemaakt en als klap op de vuurpijl ongecensureerd. Rareware is terug op de Xbox!

Waarom wel: de diverse online opties zullen gegarandeerd plezier opleveren.
Waarom niet: is het allemaal niet wat karig? En valt er voor de eenzame speler nog wat meer te beleven dan alleen Conker's Bad Fur Day van de Nintendo 64?

5 - Brothers in Arms
Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Gearbox Software
Releasedatum: Q1 2005

http://media.insidegamer.nl/topimages/2349.jpgMotivatie: Het zoveelste schietspel, maar Brothers in Arms belooft speciaal te worden. Met name de ijzersterke sfeer die om dit spel hangt zal iedere speler opmerken. Alleen al het feit dat het verhaal gebaseerd is op ware gebeurtenissen.

In het spel neemt de speler de rol over van sergeant Matt Baker, een paratroeper bij het Amerikaanse leger. Tijdens D-day wordt de speler achter de linies gedropt om de route veilig te maken voor de aanstormende Amerikaanse soldaten. Na deze dropping is het de bedoeling om leiding te geven aan dit selecte groepje. Strategisch denken is vereist om kostbare levens te redden. De sfeer en de bijbehorende realistische beelden maken van Brothers in Arms een veelbelovend schietspel.

Waarom wel: visueel prachtig, realistisch, goede sfeer.
Waarom niet: Brothers in Arms moet wel speciaal blijven om uit te steken boven al die andere schietspellen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • xbox games? Bah, Jade Empire? BC?

  Anyway ik wacht op: Jade Empire, BC, KOTOR II, Halo 2, Fable, San Andreas, WoW, Legend of Zelda, Chaos Theory, Shenmue Online en nieuwe Elder Scroll ^^

 • Euuhhmmm…Waar is Metroid Prime 2 ;)? Voor de rest wel een goed lijstje van Cube en GBA games.

 • Allemaal hele goede games. PES en Brothers in Ams worden de shit

 • halo2 is toch niet multiplatvorm maar daar staat hij wel

 • T1G heeft gelijk, waar is BC en Jade Empire??? :S

 • Het gaat in deze special niet om multiplatform of wat. Ik heb gewoon als multier een keuze gemaakt van spellen die ik graag zie voor alle consoles. En zo heeft Joost een selectie gemaakt van spellen die op de xbox uitkomen en waar hij naar uit kijkt. Daar staan dus Brothers en PES 4 in  En Nick, BC hebben we een tijd niet van gehoord en Jade Empire viel er net buiten. net als een kotor 2 en tal van andere topspellen.

 • Halo2 multiplatform?? Heb ik iets gemist???

 • is ff origins hetzelfde als dawn of souls?

 • Intro voor jullie even aangepast.

 • geen mp2 lol

 • dat wordt geld tekort.. kan de kerstman niet wat vroeger komen?? :S

 • Ik wil de mijne ook ff laten horen. (playstation 2)  1 : Crash bandicoot : unlimited

  2 : Burnout 3 : takedown

  3 : Tony hawk underground 2 : world destruction tour

  4 : GTA : San andreas

  5 : Pro evolution soccer 4.  Maar wel leuk lijstje hoor van jou.


 • Ik zou het wel leuk vinden als er ook een pc versie van HALO 2 uitkomt

  Verder mis ik Call of Duty United Offensive en Medal of Honor Pacific Assault, maar voor de rest is het een prima lijst

 • GTA SA

  Fable

  Halo 2

  PES 4

  Killzone

  Conkers

  MGS 3  Ga ik echt halen!

  Voor de cube Zelda, Res Evil en Paper Mario. • Persoonlijk kijk ik inderdaad meer uit naar de genoemde titels dan naar Metroid Prime2. Je moet keuzes maken he? Zo vielen MP2, Donkey Konga en VJoe2 net buiten de boot.

 • halo 2 op 1;) MOOI halo 2 rulezzz

 • Halo 2 is wel multiplatform als je de PC ook als platform telt … ja toch??

 • ik zou eigelijk wel graag willen dat er meer van die spellen als fable komen waarin je zelf uitmaakt wat er gebeurt en niet dat je gedwongen wordt door een bepaald level moet lopen ofzo

 • Mijn lijstje er ook ff bij.  Top 5  1) The Legend Of Zelda

  2) Baten Kaitos

  3) Paper Mario 2

  4) The Legend Of Zelda: The Minish Cap

  5) Starfox  Tales Of Symphonia heb ik al lang geimporteerd en uitgespeeld :)

  Maar als ik hem niet had dan had die zeker op nummer 2 gestaan :D

 • Ook mijn lijstje dan:  1) Metroid Prime 2 (;))

  2) Paper mario 2

  3) Pikmin 2

  4) Donkey Konga

  5) Kan niet kiezen, of Zelda: The Minish Cap of ToS.  En ja, goed gezien, niet de TLOZ voor de Cube. Simpelweg omdat er niet meer is vrijgegeven dan een filmpie en hij pas laat volgend jaar komt. Voor mij dus geen reden om er zo opgewonden over te raken.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren