1. Richard Burns Rally

Richard Burns Rally

Toen Kris mij onlangs vroeg of ik Richard Burns Rally voor de PlayStation 2 wilde testen kon ik dit als racefreak natuurlijk niet weigeren. Her en der had ik al wel berichten gehoord over de moeilijkheidsgraad van dit spel, maar dit kon mij er niet van weerhouden enkele kostbare uren in het testen te steken. Dat was ik althans van plan. Niet lang nadat ik het spel in m’n PlayStation 2 stopte sloeg de frustratie toe en op dit moment heb ik er spijt van dat ik mijn tijd moet stoppen in een waarschuwing voor iedereen die van plan was dit spel aan te schaffen.

Is Richard Burns Rally dan zo moeilijk? Ja, moeilijk is het zeker, maar dat is niet de enige reden waardoor ik zo gefrustreerd raakte van het spelen van dit spelletje. Moeilijk betekent namelijk niet altijd goed. En in dit geval is moeilijk niets meer en niets minder dan slecht. Ontwikkelaars maken zich er in mijn ogen tegenwoordig te gemakkelijk vanaf door te zeggen dat de besturing van een spel realistisch is als hij volgens de publieke opinie gewoon slecht is. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik met Quick Race begon en ik meteen een waarschuwing kreeg waarbij mij werd aangeraden eerst de Rally School te doorlopen. Eigenwijs als ik ben startte ik toch maar een race waarna ik in de eerste bocht meteen al naast de baan stond. Na nog een aantal mislukte bochten besloot ik de race te staken en te beginnen met de Rally School. Hierin legt Richard Burns een aantal technieken uit met betrekking tot snelheid, insturen, remmen, schakelen en dergelijke. Op zich dingen die je als fanatiek Colin McRae-speler al weet, maar toch was een opfriscursus als deze niet verkeerd.

Na de Rally School startte ik opnieuw een race op en het ging inderdaad al een stukje beter, al heb ik het idee dat dit eerder kwam doordat ik aan de besturing begon te wennen dan dat het kwam door de technieken die mij zojuist in de Rally School werden uitgelegd. Toch kwam ik nog regelmatig naast de baan te staan, waarbij je na een vijftal meters tegen een onzichtbare muur aanrijdt. Niet veel later verschijnt er dan onderin beeld een stukje tekst dat je aanraadt op start te drukken. Druk je op start, dan kom je in een menuutje terecht waarin je de race kunt staken, maar waarin je er ook voor kunt kiezen om terug op de weg te worden gezet. Kies je voor dat laatste, dan wordt het beeld even zwart en zie je vervolgens je auto weer op de baan staan. Een vorm van resetten die we regelmatig tegenkomen in rallyspellen. In dit geval hebben ze er zelfs een “leuke” animatie aan toegevoegd. Tussen aanhaaltekens, want zo leuk is het helemaal niet.

Je ziet namelijk een aantal mannetjes bij je auto wegrennen die moeten suggereren dat zij zojuist jouw auto terug hebben gezet op de weg. Niks mis mee zou je zeggen in eerste instantie, maar dit ziet er gewoon zo ontzettend lelijk uit. De blokkerige mannetjes schuiven over de baan weg bij je auto. Een animatie die me doet denken aan de eerste generatie PSone-spellen. Ik begon er dan ook even aan te twijfelen of ik hier niet met een PSone-spel te maken had. Na bestudering van de CD bleek er toch echt PlayStation 2 op te staan. Ik kon me dit nauwelijks voorstellen, aangezien niet alleen de animatie van deze mannetjes maar de rest van het hele spel meer weg had van een krat vol lego dan een PlayStation 2-spel anno 2004.

Het geluid gaat zelfs nog een stuk verder terug en deed mij vooral denken aan een racespel met een buggy op mijn oude Atari. Het geluid van de motor heeft nog het meeste weg van een grasmaaier, maar om dit te verhullen hebben ze het geluid een stuk doffer gemaakt. Het is dus alsof je naar een grasmaaier luistert die in de kast staat. Na het horen van het geluid van de botsingen rolden de tranen rijkelijk over mijn wangen. Of dit kwam doordat het geluid zo slecht was, of doordat het nostalgische gevoelens bij mij opwekte, ben ik nog niet helemaal uit. Daarnaast was de muziek in de menuutjes ook nog eens slap en ongeïnspireerd. Toch is niet alles aan het geluid slecht. Zo is het wel geinig dat Richard Burns zelf tijdens de Rally School uitlegt hoe je de verschillende opdrachten moet uitvoeren.

Conclusie en beoordeling

Richard Burns Rally is al met al dus gewoon een jaar of vijf te laat uitgekomen. Niet alleen op audiovisueel gebied schiet het te kort. Ook de besturing is verreweg te moeilijk en voelt gewoon niet goed aan. Toch kan ik me voorstellen dat enkele doorzetters zich uiteindelijk na veel oefenen toch nog tot op zekere hoogte met dit spel kunnen vermaken. Vandaar dat ik voor de speelbaarheid een vijf in plaats van een vier geef. Racefans als ik die best wel van wat oefening houden, maar het gevoel willen hebben dat die oenening ook wat oplevert kunnen het toch beter bij de Colin McRae-serie houden.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Stem van Richard Burns
 • Minpunten
 • PSone graphics
 • Matige besturing
 • Veel laadschermen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ahahahahahah een 4 LOL!

 • Klaas beschikt zeker over een hele speciale PSone. Met de graphics van de PS3 ofzow. 8D.

 • ik heb alleen de demo gespeeld kan niet veel erover zeggen, maar psone graphics, en geluid wat terug deed denken aan een game op de oude atari, sorry hoor dan was de demo zeker beter dan de uiteindelijke game! Besturing was overigens wel klote.

  Maar volgens mij heb je je zo geirriteerd aan de besturing en wegligging dat alles van de game ineens tegen viel.

 • Tja. Kan he.  Dit spel speel je alleen als je geld teveel hebt en alle rallyspellen gespeeld wil hebben.  Bedankt he. Nu weet ik tenminste ook zeker dat deze erbij mij nooit inkomt.


 • jongens… geloof me nou… die screens lijken in de verste verte niet op het uiteindelijke spel… en het geluid is gewoon echt slecht… als m'n auto ergens tegenaan botst of zelfs over de kop slaat wil ik dat ook horen en wil ik niet iets horen wat lijkt op het slaan met een stok op een emmer ofzo… :S  Maar volgens mij heb je je zo geirriteerd aan de besturing en wegligging dat alles van de game ineens tegen viel.  toen ik de eerste race opstartte en stond te wachten bij de start zag het er gewoon meteen oerlelijk uit… :S


 • Dit spel is egt voor freaks, ik w8 gewoon op collin.

 • Rallyfan stfu. koop maar lekker de puber unlimited dan

 • Bandicoot das echt een hele domme opmerking… Ga nooit, maar dan ook echt nooit op 1 review af!  Ik heb geen Ps 2, maar ik heb wel al meer reviews over dit spel gelezen voor de Ps 2 (http://mads.gamespot.com/mac-ad?CELT=ifc&CNET-BRAND-ID=4&HUB=zd&ASSET_HOST=mads.gamespot.com&CNET-SITE-ID=6&CNET-PARTNER-ID=1&_RGROUP=5233&IDX=1094295176343<—-overzicht van reviews). Ik ben het regelmatig tegen gekomen dat de graphics tegen vielen maar toch zijn de meningen redelijk verschillend. Ondanks dat denk ik dat Klaas de verkeerde doelgroep is. RBR richt zich op de die hard racers, wie het niet uit maakt hoe moeilijk het spel is… Ze zullen het spel hoe dan ook onder de knie krijgen. De zogenaamde doorzetters dus. Dit is dus ook de rede dat ik het geen goede review vind. Tuurlijk een review is een mening, maar als je niet de doelgroep bent laat je het iemand anders reviewen.  Het schijnt een extreem realistische rally simulatie te zijn en die zal ik dan ook zeker aanschaffen, alleen wel voor de pc.


 • Waarom nou weer zo laag, het is echt een wel een goed spel, alleen als je geen doorzetter bent moet je het niet kopen. Maar al wil je een echte goede rallysimulator, moet je dit spel zeker kopen.

 • Ik ben ht niet eens met het cijfer…  Echt totaaal niet!!

 • Minpunten Klaas =D

 • @-Pieter-:

  http://www.insidegamer.nl/ureview.php?mode=add&gid=1063  Gebruik de functie zou ik zeggen…

 • Volgens hem is het spel gewoon niet speelbaar genoeg,

  en daar kan ik me best wel wat bij voorstellen

 • @Robkazoe:  Ik mag hier toch commentaar geven op de review, waar is het anders voor. En ik ben hier niet om goede reviews te gaan schrijven daar zijn jullie toch voor?

 • Jongens die commentaar op mijn rijcapaciteiten hebben mogen mijn ass proberen te whoopen op xbox live. KlaasjeNL is m'n tag. PM me maar als je een keer een potje DTM2 ofzo wil racen tegen de voormalig nummer 23 van de wereld en daarmee tevens de hoogstgeplaatste nederlander, die tevens de een paar jaar geleden de snelste tijd op de hockenheimring had met GP2.  @Pepijntje: Ik heb nooit gezegd dat ik het niet kan. Ik heb alleen gezegd dat de besturing kut is. Uit eindelijk is hij wel onder de knie te krijgen. Dat heb ik ook aan het einde van m'n review vermeld. Dat neemt niet weg dat het nog wel kut is, waardoor ik wel de moeite heb genomen de besturing enigszins onder de knie te krijgen, maar ik ga m'n tijd niet verspelen aan het masteren van een besturing die gewoon niet klopt. Van mij mag je hem kopen hoor. Np… :D  @NetuNe!!: Een review is een mening. En dat geluid is rrealistisch? Whahaha….

  Omdat de besturing kut is, is het zeker realistisch? Jullie zijn dezelfde gasten die eerst zeiden dat Colin zo realistisch was. Nu blijkt dit achteraf dus toch een arcaderacer te zijn? Met andere woorden: Het zou bijv. zomaar eens zo kunnen zijn dat GT4 vergeleken bij bijv. Forza achteraf ook een arcaderacer blijkt te zijn?  De besturing van RBR is gewoon kut maar wel te masteren. Ik heb alleen geen zin om een besturing te masteren waarvan je voelt dat ie gewoon kut en nep is. De makers geven aan dat dit de ultieme simulatie is en daar wordt ie ook op afgerekend. • is niet altijd slim om realistische auto gedrag, speel plezier gaat wel naar beneden als het te realistisch is en dat je eerst dagen moet oefenen om eindelijk is normaal te kunnen rijden.

  Realistisch is leuk maar kan ook te wezen

 • KlaasNl. goede review hoor. Tis gewoon een kutspel.

 • Ik heb de pc versie binnen!!! Jippie!  Ik weet niet of het een groot verschil is met de console versies maar dat denk ik niet.

  Ik weet niet hoe het geluid van een rally auto klinkt maar ik vind het niet echt top. De graphics zijn idd niet mooi, maar daar is een logische verklaring voor. De pc moet constant keihard rekenen voor de physics en dat is ook een rede dat hij op de consoles er ook niet goed uit ziet. Bovendien heb ik ernstige framerate problemen wat denk ik met mijn geluidskaart te maken heeft. Zo ver ik weet ben ik de enige die dat probleem heeft, maar het is toch lullig.

  Oke de gameplay vind ik werkelijk waar TOP! Ik had hem na 5 uur onder controle en heb nu mijn eerste rally al gewonnen! Aanleg? Ik weet het niet… Lijkt me sterk, maar ik vind het eigenlijk helemaal geen moeilijk spel. Echt hard rijden is lastig maar je moet ook niet te bang rijden. Durf met je auto te gooien en als je dat onder de knie krijgt is het supervet rijden! Ik vind het een top game iig  @ Klaasje… de spellen waar je goed in ben zijn verre van realistisch vind ik… DTM2 rijdt ontiegelijk nep, maar ondanks dat is het vaak wel zo dat als je zo'n spel goed kan meestal ook wel realistische spellen goed kan. Misschien heb je geen geduld of misschien ben je meer van de arcade racers..
 • Klaas zegt toch in z'n reactie dat het wel onder de knie te krijgen is, maar dat de besturing gewoon niet goed is? Dat betekent dan toch niet dat het niet zijn genre is? Ik ben het volledig met hem eens, ik vond andere rallyracers ook stukken beter spelen, al ben ik dan niet zo geoefend racer. Enne, Richard Burns ziet er inderdaad helemaal niet mooi uit, die screenshots zijn heel erg vertekenend.

 • @Kris, Iets wat ook heel slecht van deze review is dat klaas niet zegt WAT er slecht is aan de besturing… Ik heb het spel zelf (voor de pc maar dat zal qua besturing niet veel verschillen) en zodra ik eraan begon te wennen rijdt het heerlijk! Eindelijk het gevoel dat je in een auto zit! Ik zie ook helemaal niets waardoor de besturing matig is. De besturing is lastig maar niet matig, integendeel verrassend goed! De gameplay zou ik zo een 9 geven.

  Trouwens klaas ik hoop wel dat je met een stuur gereden hebt he? (ga ik wel van uit doh)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren