1. Rainbow Six 3: Black Arrow

Rainbow Six 3: Black Arrow

De Xbox is dé console voor de schietspellen. Titels als Halo, Return to Castle Wolvenstein, Soldier of Fortune 2, Rainbow Six 3 en Counter-Strike zijn stuk voor stuk knallers van formaat. En bij deze mooie lijst kunnen we een nieuwe titel noteren: Rainbow Six 3: Black Arrow is een vervolg op Rainbow Six 3. Voor de prijs van dertig euro krijg je gelijke graphics en gelijke gameplay, maar toch is het de moeite waard.

Het spel leunt op twee pijlers. De eerste pijler is het singleplayer avontuur. Hierin speel je de rol van Ding Chavez en neem jij het met drie teamgenoten op tegen een aantal Russische terroristen. Iedereen die Rainbow Six 3 op de Xbox heeft gespeeld zal zich gelijk thuisvoelen. Er is namelijk geen ene drol veranderd. Wel zijn er twee nieuwe singleplayer modi toegevoegd. De eerste is de co-op modus. In deze modus kun jij samen met een vriend missies voltooien. Verder is er een Lone-Rush modus toegevoegd. In deze mode ben je helemaal alleen en moet je jezelf voor het verstrijken van de tijd je van punt A naar B verplaatsen. Beide modi voegen wat extra’s toe, maar de gameplay blijft nagenoeg hetzelfde.

De tweede pijler is Xbox Live, waar een grote verbetering te vinden is. Black Arrow is het eerste spel dat gebruik maakt van Xbox Live 3.0. Zo kun je nu gemakkelijk een clan maken en vervolgens spelers daarvoor uitnodigen. Ook kunnen er via dit systeem heel simpel wedstrijden tegen concurrerende clans afgesproken worden. Een andere nieuwigheid is de mogelijkheid om korte tekst- en spraakberichten naar andere spelers te sturen. Als jou vriend dus nu niet reageert op jouw invitatie, dan kan je hem lekker de huid vol schelden. Een heerlijke uitlaatklep.

Ubisoft heeft naast de bestaande online modi Sharpshooter, Terrorist Hunt, Mission, Survival, en Team Survival een tweetal nieuwe teamgebaseerde modi geïntroduceerd. De eerste is Total Conquest. Samen met je team moet je drie satellieten veroveren, om ze daarna een tijdje in jouw bezit te houden. Daarnaast hebben we Retrieval modus, een Capture the Flag variant. Beide modi zijn leuke toevoegingen, maar hebben één groot probleem. Elke keer als je dood wordt geschoten, respawn je op een van te voren vaststaande plaats. Helaas weet de vijand dat ook en zodoende heb je erg veel last van zogenaamde spawn-campers. Ubisoft schijnt wel bezig te zijn met een patch, waardoor je na het respawnen een paar seconden onsterfelijk bent. Het zou een oplossing zijn, maar op dit moment is het een groot probleem en heb ik me aan deze modi meer geïrriteerd dan dat ik me ermee vermaakt heb. Gelukkig is er nog altijd de Team Survival modus, waarin je maar één leven hebt en dus niet kunt spawn-campen.

In Black Arrow zijn in totaal een veertiental online locaties te vinden, waaronder een aantal uit Rainbow Six 3 zelf. Helaas zijn er in mijn ogen maar een paar mappen echt geschikt voor multiplayer geknal. Het nadeel van de meeste locaties is dat ze veel en veel te groot zijn. Zodoende komt het vaak genoeg voor dat je tijdens een Team Survival potje gewoon helemaal niemand tegen komt. Overigens komt dit soms ook voor bij kleinere mappen. Maar dat heeft dan weer te maken met het vijandelijke team dat aan het campen is. Daarnaast irriteerde ik me ook enorm aan de verschillende wapens. De meeste wapens nemen namelijk de helft van het beeldscherm in, waardoor het moeilijk wordt om de vijand te zien.

Maar tegenover deze kleine schoonheidsfoutjes is het toch het speelplezier dat de overhand heeft. Ik heb meerder potjes gespeeld waar ik echt dubbel lag van het lachen. Zo zaten we op een gegeven moment tegen een paar arrogante Amerikanen te spelen. Ze maakten ons zwaar af, zodat we op een gegeven moment met zijn allen in één kamer gingen zitten en bij elke deur een claymore mijn plaatsten. Toen de lompe Amerikanen de deur open deden werden ze gelijk opgeblazen. En dit is slechts een voorbeeld van wat je allemaal in het spel kunt beleven.

Conclusie en beoordeling

Black Arrow is een waardige opvolger van Rainbow Six 3. Op singleplayer gebied is het vooral meer van hetzelfde, terwijl de multiplayer ervaring met onder andere Xbox Live 3.0 naar een hoger niveau word getild. Toch zijn er te veel kleine foutjes die het spel van een 9 afhouden. Maar voor 30 euro kun je dit spel eigenlijk niet laten liggen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekende multiplayer
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Spawncampers
 • Grote wapens

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat ik dan maar es mn eigen clan starten :)

 • Dat van die wapens viel mij idd ook al op. Bij het origineel had ik daar niet echt last van maar bij black arrow lijken ze de wapens wel groter gemaakt te hebben :S.

 • Ik heb hem! vet goed spel! ook leuk nu met z'n 2en offline te kunnen.

 • Onder het motto: Beter laat dan nooit?

 • vanwaar de recensie zolaat? ik heb het spel al uitgespeeld lol best wel laat dus maar no problemo de game ownt toch wel alleen hadden ze nie .50 cal moeten laten zitten…

 • De 50 cal zit er helemaal niet in.

 • rainbow six 3 is zo vet man!

 • /me is blij met de AK47 :D Die gebruikte ik ook altijd in de eerste Ghost Recon op de pc. Was helemaal verslaafd aan dat geweer. Alleen vind ik het weer minder dat het zoombereik van de uitvoering in RB6 een stuk minder is… Verder wel vet spelletje. :D

 • Dit klinkt erg SOCOM2 :)

  Verrek, ik ga het nu spelen.  Ikzelf heb het niet zo op Rainbow Six, heb dat nu allemaal wel gezien.

 • Er komen zoveel dope games uit maar deze ga ik dus egt niet halen. Games als Halo 2, Juiced, Pes4, Fable, GTA SA, Burnout 3, Grand Turismo 4, en Half Life 2 hebben voorrang. Mocht ik nog geld over hebben dan kan deze er nog misschien bij.

 • online is dit spel echt gewoon te goed, ik moet idd toegeven dat de singelplayer wat krot is mja, voor die 30 euro :)

 • DIT SPEL ROEEEEEEELLLLLLLLLTTTTTTTTTT

 • dit spel is gewoon geweldig online :D

  wel beetje late review :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren