1. Colin McRae Rally 2005

Colin McRae Rally 2005

Colin McRae kan vandaag de dag in een rallywagen geen potten meer breken, maar zijn naam zullen we niet snel vergeten. Zo komt dit jaar Colin McRae Rally 2005, wat zeker niet de laatste Colin titel zal zijn. Op de E3 van dit jaar hebben we het spel al even gespeeld en nu hebben we onze handen weten te leggen op een uitgebreidere speelsessie.

Iedereen die bang werd van onze E3 impressie, kan ik gerust stellen. Onze previewcode, waar deze impressie op gebaseerd is, was goed te spelen. Zo vond ik, in tegenstelling tot Jurian, dat ik wel controle over de auto had. Dus of Jurian kan gewoon niks van racespellen, of Codemasters heeft afgelopen maanden hard gewerkt. Laten we het maar op het tweede houden.

Colin McRae Rally 2005 heeft een viertal gamemodi, te weten: Challenges, Championship, Carreer en Online. In de Challenge modus kan er snel een parcours en auto uitgekozen worden, om vervolgens de beste tijd te noteren. De Championship modus geeft de speler de mogelijkheid een kampioenschap te rijden. En de Online modus laat de speler strijden met de beste spelers ter wereld. Voor het eerst kan er op de Xbox en PlayStation 2 met acht man online geracet kan worden. Een mogelijkheid die op de PC al eerder aanwezig was en dat nog steeds zal zijn.

De Career modus is de modus waar het in Colin McRae Rally 2005 allemaal om draait. In deze modus begin je als een groentje en zal je jezelf naar de top moeten opwerken. Deze top wordt bereikt nadat de speler 23 verschillende competities winnend heeft weten af te sluiten. Elke competitie geeft de mogelijkheid om een andere racebak uit te proberen en om vervolgens tal van andere auto’s vrij te spelen. Ook kunnen de vrijgespeelde auto’s verbeterd worden in verschillende trainingssessies.

Dan even terugkomen op de speelbaarheid. Gas kan zowel met de knoppen als met de analoge knuppels gegeven worden. Helaas is gas geven met de X-knop geen goed alternatief, omdat de knop helemaal (en dan bedoel ik met alle kracht die je hebt) ingedrukt moet worden. Het gevolg hiervan was een pijnlijke duim. Gelukkig is het spelen met de analoge knuppels goed te doen en heb je een perfecte controle over de wagen.

Op visueel gebied is het spel nagenoeg hetzelfde als Colin McRae 04, met hier en daar een paar kleine verbeteringen. Zo ziet het opspatten van water er prachtig uit en is er nauwelijks een pop-up te ontdekken. Helaas staan tegenover deze verbeteringen ook dingen waaraan niks is gedaan. Zo vind ik het schadesysteem nog erg matig. De auto moet zelfs in de moeilijkste modus een stuk of acht keer een flinke smak maken voordat doorrijden onmogelijk wordt. Hierdoor is het spel een tikkeltje aan de makkelijke kant.

Het geluid in de Colin McRae serie is altijd een sterk punt geweest en dat is het nog steeds. De aanwijzingen die jouw co-piloot geeft zijn zo gedetailleerd dat je bijna blind kunt rijden. Ik kwam dan ook echt in de problemen op momenten dat ik geen aanwijzingen kreeg. De andere hoofdrol in de audio afdeling is voor de auto’s weggelegd, die ook in Colin McRae Rally 2005 weer heerlijk klinken.

Zodoende sluit ik deze impressie met een goed gevoel af. Colin McRae Rally 2005 is geen revolutie op het racegame gebied, maar is voor gamers die Colin McRae 04 niet gespeeld hebben een uitstekende aanvulling op hun collectie. Helaas zal iedereen die Colin McRae 04 wel heeft gespeeld lichtelijk teleurgesteld zijn. Het brengt, op de online modus op de Xbox en PlayStation 2 en een nieuwe carrière mode na, niets nieuws.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik vond de demo maar bagger

 • de colin mc rae serie heeft mij nooit gelokt en ik ga deze ook

  niet kopen.

 • Het brengt, op de online modus op de Xbox en PlayStation 2 en een nieuwe carrière mode na, niets nieuws.  Hoe bedoel je spreek je zelf tegen, 2 nieuwe modes !?

 • ok… en wat heeft dat met colin mcrea te maken

 • ow sorry… je was eerder :P

 • aha… dit slaat nergens op admin haal dit weg man

 • Bullshit talk is weg.

 • Vond Colin McRae nooit echt leuk om te spelen.

 • Leuke online game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren