1. Tales from the Borderlands (PC)

Tales from the Borderlands (PC)

Telltale Games heeft in de afgelopen jaren een eigen genre uit de grond gestampt; de Telltale Adventure. Het is absoluut geen action-adventure, maar ook weer geen Point and Click. De Telltale Adventure focust zich op personages, dialoog en een episodische opzet. Nu klinkt het neerzetten van een nieuw genre als een geweldig iets, ware het niet dat er na vier van deze games al wat negatieve geluiden klonken. De studio zou met elke franchise hetzelfde trucje uithalen zonder enige vorm van vooruitgang door te voeren. Onlangs kwam Telltale’s versie van het Borderlands-universum tot haar conclusie. En de ontwikkelaar flikt het toch weer…


In Tales from the Borderlands ga je eens een keer niet aan de slag met een doorgewinterde Vault Hunter die op zoek is naar rijkdom en legendarische loot. In plaats daarvan krijg je de controle over niet één, maar twee redelijk doorsnee personages uit de wereld van Borderlands. Rhys is de eerste. Hij werkt voor Hyperion en we leren hem kennen op het moment dat hij gepromoveerd denkt te worden tot opvolger van Handsome Jack. Wanneer zijn nieuwe functie niet helemaal blijkt te zijn wat hij ervan verwachtte, besluit hij samen met vriend en collega Vaughn af te reizen naar planeet Pandora om wraak te nemen op zijn superiors.

Daar kruist zijn pad dat van het tweede speelbare personage, Fiona. Samen met haar zusje Sasha probeert ze rond te komen door mensen op te lichten. De verhaalvertelling werkt lekker. Rhys en Fiona zijn aan het begin van episode 1 gevangen genomen door een gemaskerde man die hen dwingt om hun verhaal te doen. In flashbacks speel je de het verhaal dat verteld wordt, maar omdat je het soms van twee kanten te horen krijgt, zie je op hilarische wijze gebeurtenissen verdraaid worden door de personages.


Met dit groepje personages stap je het verhaal in en speel je een typische Telltale Adventure. Een game die dus vooral draait om het verder komen in het verhaal door het voeren van veel gesprekken, oplossen van simpele puzzels en het ontdekken van omgevingen.  

Humor en sterke personages zaten altijd al in de Borderlands-franchise, maar daar blijft het in de Telltale-variant niet bij. De game slaagt erin om emotie en een onderhoudend verhaal toe te voegen in de typische Borderlands mix. Verwijzingen naar de eerdere games zijn niet van de lucht en allemaal even treffend (Butt Stallion!). Omdat de setting minder grimmig en minder realistisch is dan in hun eerdere games heeft het ontwikkelteam zich meer uit kunnen leven en dat is te merken. Eigenzinnig wordt het universum van Borderlands uitgediept en dat maakt het tot misschien wel de beste Telltale Adventure.


Verder is het namelijk exact wat je kan verwachten als je bekend bent met het eerdere werk van de studio. Haperende framerate, houterige animaties en een boel quick-time events. Ik zou Tales from the Borderlands er harder op af willen rekenen dan dat ik doe, maar voor mij wegen de (ingecalculeerde) minpunten niet op tegen alles wat de game goed doet. Sterke dialogen, keuzemomenten die veel impact hebben en een sterke ontwikkeling van characters in een uitstekend opgebouwd verhaal over vijf episodes. Dát zijn we ook gewend van Telltale en het verveelt me nog steeds niet.

Dat betekent overigens niet dat er helemaal niets wordt toegevoegd aan de bekende formule. Muziek is opvallend aanwezig in de game en wordt op de juiste momenten ingezet. Daarnaast is de illusie van keuzevrijheid minder makkelijk  door te prikken dan bijvoorbeeld in het eerste seizoen van The Walking Dead. Keuzes lijken meer invloed te hebben op het verloop van de game. Fiona en Rhys zijn te vormen naar hoe jij de personages ziet. Het kiezen van een groep partners in de laatste episode is een hoogtepunt en op dat moment komen een hoop beslissingen uit de eerste vier afleveringen prachtig samen.

Conclusie en beoordeling

Tales from the Borderlands is een uitstekende toevoeging op het universum, een knappe prestatie van een externe studio. Het neemt bekende elementen uit de serie, maar voegt daar een sterk verhaal, emotie en keuzemogelijkheden aan toe. Hilariteit, onvergetelijke momenten en een sterke band met de personages, dat is wat TftB je te bieden heeft. Ondanks de bekende problemen, die de engine van Telltale nog altijd plagen, is dit de beste game die de studio heeft gemaakt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Blijft trouw aan Borderlands
 • Voegt daar nog een hoop aan toe
 • Keuzes hebben meer invloed en impact
 • Muzikale toevoegingen
 • Hilarisch en emotioneel
 • Minpunten
 • Bekende problemen zijn nog steeds erg aanwezig
 • Weinig vernieuwing binnen de Telltale-formule

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Sinds lange tijd weer een memberartikel :)  Heb de recensie dit keer expres iets compacter gehouden, ik had zelf geen behoefte aan enorme lappen tekst deze keer en ik denk de meeste lezers van recensies ook niet. Behalve een prettige leeservaring ook een mooie uitdaging om binnen minder alinea's toch te vertellen wat ik wil. Maar mocht je nog vragen hebben, ik beantwoord ze graag hier in de reacties.  Heb de game overigens op de Xbox One gespeeld, maar kon hem hier alleen maar koppelen aan de pc-versie.

 • Mooi kort en bondig artikel! Enorme lappen tekst hoeven zeker niet. Deze korte tekst verteld vrijwel alles wat belangrijk is. Ik heb nog wel een vraag, hoe is het kwaliteitsverschil tussen de verschillende episodes volgens jou?

 • Thanks! Voor mijn gevoel bleef alleen episode 2 een beetje achter bij de rest. Na de geweldige introductie in episode 1, doet episode 2 een beetje rustiger aan om de lijnen iets meer uit te zetten. Daarna gaat het weer los en zit je tot en met aflevering 5 op het puntje van je stoel.

 • Ah oke! Ik heb alleen episode 1 gespeeld en die vond ik eigenlijk bovengemiddeld goed. Misschien toch ook maar eens de andere episodes proberen. Ik ben nu bezig met een tweede playtrough door Telltale's Game of Thrones.

 • Nice, goed bezig! Zo jammer dat ze dus 'Haperende framerate, houterige animaties en een boel quick-time events.' niet aanpakken. Quick time events ben ik gewend, maar de haperende framerate is echt hinderlijk, net als bij Game of Thrones.

 • Ja, zoals ik al schreef, ik zou ze er harder op af moeten rekenen. Het is na een paar games nog exact hetzelfde en in deze episode 5 op de xbox one zelfs erger dan ooit.

 • Geweldig spel! Vond vooral het eind heel goed, omdat het net iets leuker was om te spelen dan het deel daarvoor, en ik toch benieuwd was naar hoe ze dat zouden aanpakken. Zeker een van mijn favoriete TellTale Games (naast The Walking Dead en Wolf Among Us), maar ik denk dat hij ook in de top van mijn favoriete games hoort.

 • Ja, de eindscene was zeker de moeite waard! De onthulling van de kidnapper vond ik ook sterk, onverwacht, maar het klopte allemaal precies. Thanks voor het lezen en je reactie :)

 • Erg goed artikel! Dit is zonder twijfel mijn favoriete telltale game, hoewel ik helaas nog geen tijd heb gehad om GoT te proberen. Ik moet wel zeggen dat dit de eerste telltale game is waarbij ik geen enkel probleem heb gehad met de framerate of andere technische problemen. Dit was dan wel op de Mac versie. Vergeleken met TWAO op de Mac was dit echt een opluchting. TWAO crashte voor praktisch alle checkpoints, waardoor ik alle scenes 2x heb moeten spelen. Erg jammer, qua verhaal was dat verder een fenomenale game.

 • Chill dat het voor jou zo goed werkte! Game of Thrones is niet mijn ding, die laat ik liggen. The Wolf Among Us was inderdaad ook ontzettend goed.

 • Nice! Ondanks dat ik The Walking Dead nog niet uit heb gespeeld, heb ik na deze review toch de game aangeschaft (8 euro op PSN). Binnenkort maar eens aan beginnen!

 • Thanks, het is altijd een mooi compliment als een review iemand kan aanzetten tot koop. Je gaat er vast geen spijt van krijgen, zeker voor die prijs! Veel plezier alvast.

 • Toch maar eens checken, de combi van Telltale en Borderlands klinkt tof.Vind wel dat je de minpunten wat zwaarder mag laten wegen, een negen is voor een absoluut pareltje, en dat is hier niet helemaal het geval als ik je toffe review mag geloven. Maar ach… Buttstallion!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren