1. DJ – Decks & FX

DJ – Decks & FX

Zoals we al in een impressie wisten te melden brengt Sony een hoop grensverleggende zaken op de markt. Eerder al kwam het Japanse bedrijf met EyeToy en Singstar, die beide goed verkochten. DJ - Decks & FX lijkt ook vernieuwend te zijn, maar is dit spel ook leuk?

Uitleg

Ik begon het spel met de uitleg, ik ben namelijk niet thuis in het wereldje van het zogenaamde ?deejayen?. Deze modus legt héél globaal uit wat alle componenten kunnen doen en hoe ze werken. Omdat persversies nooit met een handleiding worden geleverd was het voor mij een behoorlijke opgave mijn eerste mix te maken; de handleiding van het spel schijnt namelijk zeer uitgebreid te zijn met alle informatie om goed te kunnen draaien. Ik had die luxe niet en de uitleg in het spel is zo minimaal dat een goede mix er voor mij in het begin niet inzat.

Ik nam de uitdaging uiteraard aan en ben veel gaan oefenen. Elke avond draaide ik wat plaatjes, lukte het me om effecten toe te voegen en na verloop van tijd kwamen er best leuke nummers uit. Dat wil niet zeggen dat ik nu direct een lekkere mix in elkaar draai hoor. Ik weet wat al mijn apparaten en knopjes doen maar het komt erop neer dat je gewoon maar wat doet, meestal kwam daar wel een aardig resultaat uit, soms ook niet.

Niet scratchen

Je hebt trouwens de beschikking over een zeer complete DJ-set. Naast twee draaitafels is er een mengpaneel, een apparaat voor loops (hiermee voeg je effecten toe), een recorder om samples van je muziek mee te maken en nog een door mij nauwelijks gebruikt ding waarmee ik de muziek in bepaalde ritmes kon laten vloeien. Jammer genoeg is het bewegen tussen deze panelen ietwat onhandig. Doordat je steeds maar één onderdeel tegelijk kunt besturen (en dus niet over je deck kunt vliegen) voelt het allemaal stroef aan en dat ligt behoorlijk in de weg. Positief is dan weer dat veel knopjes met je analoge pookjes worden bestuurd, hierdoor voelt het wat ?echter? aan.

Eén specifiek onderdeel was overigens een doorn in mijn oog. Ik luister dan wel liever naar de muziek dan dat ik echt wat weet over het maken daarvan, ik weet wel dat bij deejayen scratchen hoort. Die vormen een koppel, de één kan eigenlijk niet zonder de ander. Ik vond het dan ook behoorlijk teleurstellend toen ik er achter kwam dat je in dit spel niét kunt scratchen. Als je de plaat, terwijl deze aanstaat, namelijk naar voor- of achter wilt trekken word de naald er automatisch afgehaald. Je kunt dus wel voor- en achteruit spoelen maar je creëert niet dat unieke geluid als de plaat nog draait.

De studio in

In de feestmodus kun je doen en laten wat je wil, al dan niet met drie vrienden. Leuker is echter de optie om de studio in te duiken, hier word je nummer namelijk automatisch opgeslagen zodat je het later kunt afspelen. Je kunt een stuk of wat nummers op je geheugenkaart opslaan maar jammer genoeg nemen je nummers best wat ruimte in beslag, zeker als ze wat langer zijn. Bovendien moet je wel een beetje presteren in deze modus omdat alles word opgenomen, maak een foutje en je staat voor paal bij je vrienden.

De professionele optie biedt eigenlijk niets anders dan de feestmodus. Je kunt wel een zogenaamde huis-DJ aanzetten. Lekker interessant om te zien hoe de PlayStation 2 een beetje matig staat te mixen.

Muziek

Ik heb het overigens nog niet over de muziek gehad. Na de wat negatieve klanken hierboven is er iets om positief over te zijn, de muziek. Het is Sony en Relentless namelijk gelukt meer dan vijftig bekende en minder bekende artiesten op het schijfje te zetten. Denk aan namen als Junior Jack, Louie Vega en Bob Sinclair. Naast de normale nummers zijn er ook nog een stuk of wat effecten en acapella stukken aanwezig.

Gaaf is het ook dat je als een echte DJ gebruik kunt maken van je USB-koptelefoon (die van Socom). Terwijl het virtuele (en onzichtbare) publiek naar de ene plaat luistert draai jij alvast de volgende plaat voor jezelf af om te bepalen wanneer je die gaat starten.

Conclusie en beoordeling

Toch moet ik afsluiten met een negatieve samenvatting. Sony geeft het eigenlijk al aan op hun website: Je hoeft geen doel te bereiken en er is geen arcademodus, je hoeft alleen maar te mixen en heel veel lol te hebben. Maar beleef je wel lol aan dit DJ-spel? In het begin zeer zeker wel maar nadat het je gelukt is een leuk nummer te draaien (ik schat na een uurtje) heb je het wel gehad. Er zijn geen missies, geen obstakels en er is geen virtueel publiek om te plezieren. Het lijkt nu meer op een technische demonstratie van een nieuw platform dan een op zichzelf staand werkje. DJ - Decks & FX is innovatief maar als spel mislukt.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Verfrissend idee
 • Vrij veel (goede) nummers
 • Minpunten
 • Geen uitdagingen
 • Gaat snel vervelen
 • Geen online mogelijkheden
 • Stroeve besturing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Draaien op een console, het hoort gewoon niet.. :(

  Wel leuk natuurlijk, want al die DJ uitrusting is knetterduur.

 • Inderdaad. Maar als je echt wilt deejayen koop je toch wel een flink deck. Maar het hoort inderdaad niet thuis op een console…

 • denk toch dat ik het een keer ga proberen :D lekker knallen met m'n z-680 mag af en toe ook wel ;)

 • lol

 • Tja kijk ik vind dat dit meer verdient. Je moet dit niet zien als een spel maar als een simulatie, het heeft zowat alle knopjes en functies die een echte mengpaneel heeft toch? Tja behalve dat scratchen. Uitdaging zoek je zelf (nieuwe nummers proberen enzo) en je verveelt je niet als je van dit soort dingen houdt.

 • - Het heeft alle functies behalve de belangrijkste. Scratchen dus.

  - Een nieuw nummer proberen is niet uitdagend. Er moet enige moeilijkheid zijn, of je moet je best doen het publiek te plezieren e.d.

  - Als je van deejayen houd dan koop je een DJ set.  Nee ik ben het niet met je eens Berserk :). Ieder zijn mening natuurlijk…


 • Ik heb er iedergeval wel plezier mee. En het leuke is dan nog om de ps2 aan je pc aan te sluiten en dan het muziek op te nemen enzo.

 • haha zo kan je het ook zeggen jah :)

 • dit wordt dus gespeelt mej eye toy????

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren