1. Het is maar een spel

Het is maar een spel

Tegenwoordig is games en alles eromheen big business en dat is aan alles wat met gamen te maken heeft wel te zien. Alles is ongelooflijk serieus geworden in de industrie, van games tot de gamers zelf! Ja, zelfs de gamer/consument is besmet door de serieusheid van de business. Het lijkt tegenwoordig niet meer op gamen voor je plezier, maar meer op effectenhandel. Men speelt niet meer zozeer een spelletje omdat men het leuk vindt, maar omdat het hip is en een soort status geeft.

Soms doet mij dit alles denken aan comicbook-freaks en Trekkies. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop men op elkaar reageert als iemand zijn of haar lievelings-console aanvalt. Men vat het tegenwoordig allemaal zo serieus op, het is net alsof iemand de eer van je familie aanvalt tegenwoordig.

Begrijp me niet verkeerd: bashen en fanboyisme is er altijd geweest, maar vroeger nam men elkaar niet zo serieus en liet het over zich heen komen. Maar nu is het uitgegroeid tot bendeoorlogen, als het op bashen en fanboys aankomt. Men is zo snel op zijn teentjes getrapt dat het gewoon niet gezond meer is. Mensen vergeten volgens mij dat het gewoon om spelletjes gaat en niet om wereldpolitiek.

Wat maakt het nou uit dat iemand je console uitmaakt voor een homofiele paarse speelgoeddoos, of een zwarte aangepaste PC? Het zijn immers maar spelcomputers. Kijk, ik lever geregeld kritiek op de GameCube, maar ik probeer altijd mijn argumenten te onderbouwen (oké, de ene keer lukt het beter dan de andere keer). Maar zo gauw ik, of iemand anders, kritiek lever vliegt de aanhang tegen de muren omhoog alsof ik hun moeder heb aangerand, hun pa in het gezicht heb gespuugd en in hun bakje yoghurt heb gescheten.

Meteen komt men met verkoopcijfers en ander "wetenschappelijk” onderzoek die aanwijzen dat hun console de beste is.

Wat maakt het uit wat iemand over je console zegt, zolang jij er lol aan hebt, toch? Laat die mensen je console in een negatief daglicht zetten, het bederft je spelplezier toch niet? Of zijn we dan zo onzeker geworden dat andermans mening/bashen invloed heeft op onze keuzes wat gamen betreft en ons plezier dat we er aan beleven? Zijn we dan zo bang dat die "fanboys” wel eens gelijk zouden kunnen hebben, dat we koste wat het kost hun ongelijk moeten bewijzen?

Ik maak er geen geheim van dat de GameCube mij tegen is gevallen en dat de PlayStation 2 en Xbox mijn voorkeur hebben. Maar iedereen denkt dan meteen dat ik ook anti-Nintendo ben, wat zeker niet het geval is. Als je goed leest, iets wat velen niet doen, zie je dat ik alleen tegen de GameCube ben en de manier waarop Nintendo nu bezig is.

Nintendo schat ik hoog in door hun verleden, de NES en SNES zijn/waren de toonaangevende consoles. Maar ik irriteer me aan de houding die Nintendo nu heeft ten opzichte van de GameCube en bepaalde aspecten op spelgebied. Ik kan er gewoon niet bij dat zo’n groot en toonaangevend bedrijf soms zo dom bezig is; dit is simpelweg alles wat ik met mijn meningen aan wil geven.

Maar nee, men leest wat men wíl lezen tegenwoordig. Soms is men zelfs bereid om woorden te verdraaien om hun reactie kracht bij te zetten. Ik heb ook meerdere malen aangegeven dat er dingen zijn van de PlayStation 2 en Xbox die mij niet aanstaan, maar blijkbaar wil men alleen de negatieve dingen over de GameCube lezen.

Ik heb het zo vaak over Ninty, omdat ik al sinds het begin van de NES een grote fan ben van het bedrijf en ik dus weet dat zij vele malen beter zijn dan dat ze nu laten zien. Ik geef toe dat er de laatste tijd veel op Nintendo gebashed wordt op het Internet. De volgende keer dat er één of andere monkey nut zegt dat de Ninty gedoemd is, moet je gewoon onthouden dankzij wie de business zo groot is geworden.

Ik heb zelf ook meerdere malen gezegd dat als Ninty zo door gaat in de volgende generatie, het nog wel eens slecht kan aflopen met Nintendo, maar ik probeer het te onderbouwen met waarom ik dat vind (argumenten). Sommigen willen of kunnen dat echter gewoon niet begrijpen, men is zo verblindt door zoiets banaals als een console en het "groepsgevoel” (alsof ze in de Hitlerjugend zitten).

Men zet dan oogkleppen op en gaat frontaal in de aanval, zonder eerst te lezen en na te denken. Nintendo is niet mijn favoriet. Nou, ooh wat erg dat ik er iets negatiefs over zeg. Ik zal door blijven gaan met ‘negatief’ praten tot mij het tegendeel is bewezen door Nintendo zelf, niet door één of ander mannetje dat denkt verstand te hebben van de industrie. Ik raad jullie Nintendo-fans aan om gewoon geen aandacht te schenken aan ons, (zij die niet blij zijn met de GameCube), en gewoon te genieten van jullie console. Kan je dat niet, probeer dan te bedenken dat het maar spelcomputers zijn. Want soms maken jullie je, door bepaalde mensen en hysterische uitspraken, erg belachelijk (net als iedereen dat wel eens doet). Dat geeft de "tegenpartij” alleen maar meer credit om jullie console aan te vallen.

Wat ik in het kort dus eigenlijk wil zeggen, is dat je de bashes en uitspraken van de fanboys van de concurrenten niet zo belachelijk serieus moet nemen, je zet jezelf alleen maar voor gek (dit geldt trouwens voor iedereen). Het blijft namelijk na alles toch maar een spelcomputer…

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Fanboys en bashers zijn zielige gasten. :)

 • Ik maak er geen geheim van dat de GameCube mij tegen is gevallen en dat de PlayStation 2 en Xbox mijn voorkeur hebben.

  Mijn voorkeur gaat uit naar de xbox, omdat daar Halo, Fable, Sudeki, Project Gotham, Forza Motorsport ect..

  En met mijn vrienden doen we ook wel eens een systemlink, das echt een coole optie.

  MAAR, ik heb ook een Gamecube, omdat ik ook een Ninty fan ben maar ook ik moet toegeven dat ik in de cube ben teleurgesteld, desalnietemin ben ik zeer blij met zelda en metroid:D

 • Eindelijk een column die verteld waar het opstaat, wat maakt het in godsnaam uit welke console je hebt…..zolang je maar plezier hebt, en fuck de rest met hun gare non onderbouwde uitspraken.  Goede column MM

 • @MasterStyle  Nee dat is waar, maar pakte het als voorbeeld mdat de laatste tijd nintendo veel gebashed wordt.

 • hoop ik ook dat sony nintendo evve flink ass wupt met de PSP.. want goede concurentie is nooit verkeerd voor de prijzen natuurlijk :P

  Lijkt me juist niet goed voor de prijzen :S ik begrijp wat je bedoeld, maar beetje verkeerd geformuleerd natuurlijk.

  Als Sony Nintendo's 'ass wupt' met de PSP, dan zullen de PSP-prijzen duur worden en de DS prijzen goedkoper.  ON-topic. Goed artikel van MM, maar aangezien iedereen de gameswereld wel binnen is gekomen met een favoriet en de meesten die ook niet uitbreiden naar meerderen…zal het altijd zo blijven..ik bedoel, voetbal is ook maar een spelletje, maar kijk eens hoe erg die concurrentie al is…ze vermoorden elkaar.


 • Ik begrijp wel wat je probeert te zeggen met je verhaaltje, maar tis toch ook niet leuk om iemands console (keuze) af te kraken door negatieve dingen over hun consoles te zeggen, als dat niet gebeurt dan zullen mensen ook niet snel op tenen zijn getrapt! En die vergelijking met Hitlerjugend vind ik wel een beetje erg ver gaan! Graag de volgende keer ff beter aan je woordkeuze denken a.u.b.

 • Dit doet me denken aan een situatie die ik een keer met een kameraad van mij had, hij heeft namelijk een playstation 2

  Toen ik opmerkte dat de XBOX betere graphics leverde schoot tie volgens mij bijna uit zijn vel

  Hij begon toen gelijk van die punten op te sommen wat de playstation 2 beter maakte dan de XBOX

  Man, wat maakt het uit?

  Ti's toch maar een console, persoonlijk geef ik geen ***** om die dingen

  Geef mij maar de pc, daar kun je tenminste niks aan afzeike • Stukje boven cyberjunk is door mij geschreven, was vergeten in te loggen.

 • Games zijn haast een religie geworden voor sommigen, je kan bijv. ook moeilijk een Moslim bekeren tot christendom.

 • goed rubriek alle consoles hebben goede en slechte (games ect)

  En een voorkeur mag iedereen hebben.

 • helaas is het nodig dit soort posts te schrijven

 • Marcel,  Bedankt jongen. Dat we allemaal maar niet vergeten waar we het nou eigenlijk over hebben. WTF maakt het uit wie wat leuk vind, als je maar lol hebt. Maar goed dat zegt iedereen hier al (veel members trouwens, vond het taalgebruik en de inhoud al zo netjes haha).  Ik zie hier nou niemand posten die ik nogal weleens beticht van fanboy gedrag….. Grappig…


 • Heerlijke rubriek :), ik kan trots zeggen dat ik plezier in mijn games heb. Ik ben verstokt verslaafd aan mijn snesje :p. (chronotrigger anyone) maar heb ook een cube en psone en pc etc. ben wel een ninty fan maar ik wordt er altijd een beetje moe van dat van die knulletjes van 14/15 jaar of ouder (vaak toch de gastjes die denken stoer te zijn) die op sites gaan lopen schelden en alles afzeiken terwijl ze het spel niet eens aangeraakt hebben.

  Dan heb ik zoiets van doe normaal en check het uit. Ben absoluut geen x-box fan maar halo2 en fable zijn toch wel games waarbij het gaat jeuken :).  Greetz een snesser :D

 • Ik ben een gamesfan :)…. Bestaan die ook?? Of moet ik perse voor een console "zijn"?Het boeit me niet hoe de console heet waar ik mijn pareltjes op speel, als het maar speelt…. Amen

 • @Onkel,  True, true man… De mensen zijn vergeten waar het gamen vandaan komt. Het was de verslaving dat een spel goed maakte in de NES tijd en daarvoor. Ik speel al zo'n 20 jaar games, en ik heb genoten, ervaringen beleeft die ik na de release van de 128-bit monsters niet meer heb beleeft. Ik merk gewoon dat ik de laatste tijd sneller op games ben uitgekeken dan vroeger, maar ik weet eigenlijk niet zo goed of dat door mij komt of door de games. Misschien komt het omdat ik nu de financiële middelen heb om games te kopen, maar dat denk ik niet. Minder uitdaging denk ik. Ik heb bv erg genoten van F-Zero GX omdat deze zo ongelovelijk moeilijk is/was….

 • Dit is mooi gesproken (Eigenlijk geschreven).:)  En zo is het ook. Persoonlijk gaat mijn intressen meer uit naar X-Box en NGC. Maar ik ben het wel eens met de kritiek over de NGC.

  Maar tog heb ik gekosen voor NGC en dat is nou juist om dat het gewoon nintendo is.  Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar X-Box en dat is gewoon vanwegen de toppers van de laatste momente.  En dat is dus mijn persoonlijke voorkeur en niemand hoefd het daar mee eens te zijn :)

 • Goed informatief stukkie, heb je raad echter wel door hoor. Neem bijv. de familie N-rious eigenlijk al een tijdje niet meer serieus.  Toch, ik kan het begrijpen dat sommige mensen pissig kunnen worden als er iemand constant zit te zeiken op hun console zonder goede argumenten. Negeren kan dan natuurlijk, maar het blijft irritant.

 • En dat is wat ik dus wilde zeggen.

  Kijk als ik de NGC niks aan vind dan betekent dat niet dat het zo is, behalve voor mij.

  Vermaak jij je wel, speel dan lekker verder en trek ja al die smack praat van de rest niet zo aan.

  Je maakt het namelijk moeilijker voor jezelf als je als een klein kind gaat reageren of als je kosten wat kost je gelijk wil halen.

 • fanboys zijn nerd -_-

 • lees dan wat hij zegt: hij neemt nintendo als voorbeeld maar die voor de ps2 en xbox zijn ook erg.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren