1. Historische shooters van de toekomst

Historische shooters van de toekomst

Het populairste subgenre onder First Person Shooters zijn de oorlogssimulatie spellen. Met simulatie doel ik op titels zoals Call of Duty en Vietcong en laat ik snelle shooters zoals Wolfenstein even buiten beeld. In dit artikel kijk ik naar de toekomst van oorlogsshooter, welke titels er aan zitten te komen en waarom deze wel of niet het wachten waard zullen zijn.

De eerste titel die ooit serieus een oorlog probeerde te simuleren was Medal of Honor: Allied Assault van Electronic Arts. Het spel oogde en klonk wel als de Tweede Wereldoorlog, maar de gameplay was simpel en kwam vrijwel neer op het één voor één afschieten van rennende Duitsers. Later dit jaar zal Medal of Honor: Pacific Assault op de markt verschijnen, het vervolg op Allied Assault. Veel van het talent achter Allied Assault is weg bij Electronic Arts, omdat ze zich op andere plaatsen beter konden bewijzen. De mensen die Electronics Arts nog in dienst heeft zijn vooral goed op grafisch gebied, en dat is ook duidelijk te zien bij Pacific Assault. De personages zijn realistisch vormgegeven en de omgevingen zien er, op een paar afwijkingen na, ook erg gelikt uit.

Ik heb echter de nodige minuten met het spel doorgebracht en ben diep teleurgesteld in de gameplay van het spel. Deze is namelijk nog net zo simpel als zijn voorganger. In de plaats van rennende Duitsers in dorpjes krijg je rennende Japaners in de jungle voorgeschoteld. De vijand rent letterlijk in een rechte lijn op je af, klaar om naar het hiernamaals geschoten te worden. Waar andere spellen de speelvelden, wapens en kunstmatige intelligentie verbeteren om een innoverende speelervaring te creëren doet Electronic Arts niks anders dan het aantal vijanden verdubbelen om de speler bezig te houden.

Het meeste talent dat bij Electronic Arts is weggegaan zit nu bij Infinity Ward, een onafhankelijke ontwikkelaar verantwoordelijk voor één van de beste shooters van 2003: Call of Duty. Call of Duty (uitgegeven door Activision) had alles wat Medal of Honor miste; variatie in de gameplay, onvoorspelbare kunstmatige intelligentie en het allerbelangrijkste: een echt oorlogsgevoel. Binnenkort komt Call of Duty: United Offensive uit. Ook al is dit een uitbreiding, ik kijk hier meer naar uit dan naar Medal of Honor: Passific Assault.

Vivendi's Men of Valor: Vietnam

Vivendi heeft gekozen om voor een Vietnam oorlogsshooter te gaan in plaats van een traditionele Tweede Wereldoorlog shooter. Ik heb het hier nu over Men of Valor: Vietnam, dat op het moment in ontwikkeling is bij 2015, ook één van de medeontwikkelaars van Medal of Honor: Allied Assault. Persoonlijk heb ik verdeelde gevoelens over Men of Valor: Vietnam. Ontwikkelaar 2015 heeft nog nooit een eigen titel gemaakt, en grafisch is het spel niet bepaald indrukwekkend. Maar als het spel mij tot op zekere hoogte weet te vermaken hoor je mij niet klagen.

De meest belovende oorlogstitel bevindt zich echter in handen van Ubisoft. Ik heb het hier natuurlijk over Brothers in Arms. Brothers in Arms wordt ontwikkeld door Gearbox, verantwoordelijk voor verschillende succesvolle Half-Life uitbreidingen en natuurlijk de PC versie van Halo. Het spel zal, net zoals veel andere shooters van tegenwoordig, gebruik maken van iron sight. Dit houdt in dat je geen crosshair hebt, maar moet richten via het wapen zelf. Niet alleen maakt dit een spel moeilijker, maar ook voegt het een extra stukje realisme aan het spel toe. Het hele verhaal van Brothers in Arms is gebaseerd op een waar gebeurd avontuur. De mensen uit jouw team die dood gaan, zijn in de werkelijkheid ook overleden. De kunstmatige intelligentie van de vijand zal vrij hoog liggen en vaak ben je dan ook in gevecht met een paar andere soldaten, maar deze zijn dan wel bijna net zo slim als de speler zelf. Ik raad iedereen aan om wat filmpjes van deze titel te gaan bekijken zodat je kunt zien waar ik het over heb. Brothers in Arms zal echter wel als laatste van al deze titels verschijnen; het staat op het moment gepland voor het eerste kwartaal van 2005.

Ubisoft's Brothers in Arms

Als je de vier bovenstaande titels bekijkt kun je overduidelijk zeggen dat Medal of Honor: Pacific Assault het slechtst uit de bus komt. Ik raad dan ook iedereen aan om nog even zijn geld bij zich te houden en te wachten tot Brothers in Arms in de winkels verschijnt. Kun je niet wachten tot 2005, koop dan Call of Duty als je deze nog niet hebt of de uitbreiding als je hem wel al hebt. Met geld reserveren voor Men of Valor: Vietnam zou ik nog even wachten tot de eerste recensies verschijnen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol ik ga ze waarschijnlijk geen van allen kopen lol

 • Brother In Arms…. wordt denk ik de perfecte WO2 shooter!

 • Cod United offensive wordt super ( vandaag release Amerika )

  Ik ben zeer benieuwd naar Men of Valor maar vrees het ergst.

 • Waarom vinden mensen CoD zo gigantisch coool:/ Di mp mode stelt echt niets voor

 • die moet ik downloade.. uuuh kopen.

 • Hoop dat de multiplayer van Brothers in Arms een beetje vet wordt.

 • Call of Duty: United Offense en Brothers in Arms lijken me beiden heel erg vet, de rest boeit me niet zo.

 • Brothers in arms .. die MOET ik hebben.. kben zo'n "fan" van de 2de wereld-oorlog

 • BIA wordt heeeeeeeeeeeeel vet

 • Ik heb gister cal of duty united offensive gespeeld op de pu gameplay. IK vond het echt super. Een waar slachtveld

 • MOH is de best

 • er komt trouwens binnekort een singleplayerdemo van Call of Duty U.O.

  Ik moet zeggen dat de Mohpa demo tegen viel

  ik heb hem bij een vriend van mij gespeelt, maar de a.i. was om te huilen, hij lijkt gewoon op de ouderwetse mohaa

 • ik koop deze :

  1:call of duty united offensive  2:brothers in arms  de rest weet ik nog niet zeker • waar kan je cod downloaden

 • waar is finest hour?

 • Geen illegale praktijken hier he!  Ali, dit zijn alleen PC titels, finest hour is console…

 • oja :P

 • ik ga voor brothers in arms!!

  lekker…

 • Ik vond CoD 1 groot gescript spel, wat het erg saai maakte. De actie zelf was wel toppie…  In de filmpjes van BiA die we te zien kregen vond ik de a.i. niet echt super, kon zijn dat ze op een simpel niveau speelden… :)

 • ik ga heel, heel misschien Brother in Arms halen, maar de kans is klein. de rest interesseert me niet zo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren