1. MMORPG

MMORPG

In dit artikel bespreken we het genre MMORPG, oftewel Massive Multiplayer Online Role Playing Games. De meeste gamers zullen vast en zeker wel een keer van dit genre gehoord hebben, maar lang niet iedereen zal ooit een MMORPG hebben gespeeld. Reden: vaak zijn deze spellen erg complex en moet je maandelijks een vast bedrag per maand betalen. Toch zijn er duizenden spelers die het geld ervoor over hebben en dagelijks in een grote online spelwereld de gedaanten van een ander persoon overnemen (avatar) en gezamenlijk met andere spelers de spelwereld verkennen. Maar hoe is dit genre eigenlijk precies ontstaan, want de populariteit van dit genre is voornamelijk de laatste jaren erg gestegen.

De geschiedenis

MMORPGs zijn gebaseerd op de zogenaamde MUD spellen, multi-user dungeon dimensions. Dit waren spellen die online gespeeld werden, vaak op een forum. De speler kroop in de huid van een zelfbedacht personage en kreeg te maken met geheime kamers, objecten en andere personages. En dat allemaal tekstueel. Vandaag de dag is dat een beetje anders en in plaats van tekstueel zijn de MMORPG nu voornamelijk visueel. Nu koop je een MMORPG spel in de winkel, maakt een account aan en logt in op één van de vele servers waar de virtuele wereld van jouw spel op draait. Deze virtuele wereld is dynamisch, de ontwikkelaar kan op elk moment de wereld aanpassen. In de meeste MMORPG draait het erom om samen met andere opdrachten uit te voeren. Natuurlijk speelt ook, net zoals in de ‘echte’ wereld, geld een belangrijke rol. Met het verdiende geld kun je in het spel allerlei wapentuig kopen van je medespelers. Daarnaast kun je je waar gewoon met iemand anders ruilen.

Omdat dit soort spellen online gespeeld worden, is het niet zo vreemd dat het genre pas sinds eind jaren negentig zijn opmars maakte. Je moet immers wel een Internetverbinding hebben om een MMORPG überhaupt te kunnen spelen. In 1997 begon het genre echt los te komen en was Ultima Online een gigantische hit. En wat te denken van de uitermate populaire Everquest serie uit 1999. Van dit spel zijn al heel wat delen en speciale add-ons verschenen en het wordt vandaag de dag nog door duizenden spelers gespeeld. Sinds kort kunnen de MMORPG’s fans genieten van Star Wars Galaxies en Final Fantasy XI. Hoewel MMORPG’s voornamelijk voor het PC-platform uitkomen, verschijnen er zo nu en dan ook MMORPG’s voor de spelcomputer. Een spel als Final Fantasy XI is bijvoorbeeld naast op de PC ook op de PlayStation 2 te spelen (vooralsnog alleen in de VS).

MMORPG in de praktijk

Bij eerder genoemde MMORPG’s moet je een maandelijks bedrag betalen. De redenen waarom je extra moet betalen is simpel. Als speler maak je gebruik van een server die opgezet is door de uitgever. Deze server moet aangeschaft én onderhouden worden door dit bedrijf. Daarnaast moet de uitgever ook opdraaien voor de bandbreedte die gebruikt wordt. Kortom, er zijn na het uitbrengen van een MMORPG nog veel zaakjes te regelen. We hebben het dan nog niet eens gehad over het zeer lange en dure ontwikkeltraject van een MMORPG. Een MMORPG ontwikkel je niet zomaar, er wordt vaak jarenlang met een zeer groot team aan gewerkt. Een virtuele wereld creëren kost dus een aardige zak duiten. Een mogelijkheid voor de uitgever om wat extra’s te verdienen is door het uitgeven van add-ons. Het ontwikkelen van add-ons kost beduidend minder dan een volledige MMORPG en kan daarnaast draaien op de eerder geïnstalleerde servers.

Uiteraard moet er veel getest worden voordat een uitgever een MMORPG pas echt goed op de markt kan brengen. Het komt daarom wel eens voor dat een MMORPG eerst gratis speelbaar is via het Internet, zodat de ontwikkelaar feedback kan ontvangen van de gebruiker. Wanneer alle feedback verwerkt is (en de gebruiker inmiddels verslaafd is geraakt aan het spel) en het spel dus compleet is, stopt de uitgever met het gratis verstrekken van het spel. Vanaf dat moment moet je als gebruiker gaan betalen.

Gratis Browser MMORPGs

Er zijn naast de commerciële MMORPGs ook een aantal gratis MMORPGs verschenen, zoals Planeshift. Naast deze gratis speelbare grafische MMORPGs zijn er zogenaamde browser gebaseerde MMORPGs. Dit zijn voornamelijk op tekstgebaseerde spellen waarin je vaak een leger moet bouwen en op z’n turn based het moet opnemen tegen iemand anders zijn leger. Twee bekende van dit soort titels zijn Archmage en King of Chaos. Net als de commerciële MMORPG’s zijn ook deze browser MMORPGs mateloos populair. Over de hele wereld zijn mensen bezig op verschillende forums reclame te maken voor hun leger, zodat ze het uit kunnen breiden.

De toekomst

Dit genre heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. Er verschijnen binnenkort nog een groot aantal nieuwe MMORPGs waaronder World of Warcraft, Shenmue Online en The Matrix Online. Mocht je zelf nog nooit een MMORPG gespeeld hebben dan is het raadzaam eerst eens zo’n gratis MMORPG spel te downloaden. Mocht het je bevallen dan kun je altijd nog een commerciële MMORPG aanschaffen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Priston Tale!!!!!! :D

 • waarom niks over RuneScape die hoort toch ook wel bij gratis browser mmorpgs? lol

 • Runescape is rotspel… ik speel ragnarok online. Dat spel ooowwwnndddd  En Conquer online is ook gratis

 • Als je een MMORPG wilt testen kan ik de Star Wars Galaxies trial aanraden.  14 dagen gratis én je hoeft geen CC in te voeren!

 • Ik heb nooit een MMOPRG gespeeld (alleen RPG's ^_^ ) omdat ik nooit een goede pc had! Maar over een weekje heb ik een UBER-PC dus MOET ik WORLD OF WARCRAFT hebben zodra hij uit is!!! Maar weet iemand hoeveel het in het algemeen(niet alleen dat spel) kost per maand en wat andere kosten zijn?

 • FFXI halen? Ik heb hem al hoor :P

  Meestal kost een MMORPG ergens tussen de 10 en 15 dollar. Maandelijks dan natuurlijk.

  Overigens denk ik dat de bekendste gratis te spelen MMORPG toch echt wel Ragnarok Online is.

 • ik speelde enorm veel runescape

  hij is echt wel tof

 • Ragnarok Online is niet gratis, tenminste niet als je op een legale server speelt.

  En FFXI-fan ik speel al sinds januari ffxi.USA PC versie.  En er staat trouwens een fout in, er staat dat ffxi voor de ps2 alleen voor de USA is maar het is ook voor Japan.

 • Als een MMO niet teveel kost en je kan je er echt mee vermaken is het het het wel waard.

 • Ik heb de open ragnarok beta gespeeld, en denk dak ffxi ga halen.  MMORPGs zijn vaka wel kickuh!

 • Biosfear !!!!! ja dat speel ik :p

 • weet iemand een spel wat op habbohotel lijkt. of een ander spel waar je kan lopen in het spel en kan praten met anders mensen die ook dat spel spelen. al weet je zoiets. mail me dan naar tomvdm12@hotmail.com of voeg mij gewoon toe op msn.

 • @ V. Vega  Hoe oud ben jij. Runescape is voor mongolen die een KUT COMPUTER HEBBEN met maar 1MB geheugen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren