1. Far Cry - Singleplayer

Far Cry - Singleplayer

Een aantal jaar geleden kwam Crytek met een demo, in samenwerking met nVidia, om zo te tonen wat de GeForce 3 allemaal voor plaatjes op het beeldscherm kon toveren. De demo was zo indrukwekkend dat Crytek besloot een spel te ontwikkelen. En zo ontstond X-Isle: Dinosaur Island dat zich zou afspelen op hetzelfde eiland als van de demo. X-Isle werd Far Cry, de dinosaurussen maakten plaats voor een soort leger van huurlingen en plotseling had Crytek een juweel in handen. Ubisoft besloot het uit te geven en inmiddels is Far Cry één van de meest veelbelovende titels voor 2004.

Het spel speelt zich af op een – op het oog – onbewoond eiland. De speler is Jack Carver, een stoer karakter met een duister verleden. Jack heeft dat verleden echter achter zich gelaten en zich gestort op een nieuw project: een bootverhuurbedrijf. Een van zijn eerste opdrachten is het vervoeren van een ambitieuze journaliste. De opdracht lijkt een simpele te zijn, maar schijn bedriegt en de reis naar een mysterieus eiland loopt verkeerd af.

Sinds een geruime tijd is de singleplayer demo beschikbaar. Dit 503 MB grote bestand bestaat uit één level dat we Fort noemen. Jack komt in de demo met een rubberbootje aan op een strand vol met huurlingen. Het doel is om de top van een berg te bereiken en daar een satelliet op te blazen. Makkelijker gezegd dan gedaan want de vijanden hebben alles in huis om het leven van Jack in gevaar te brengen: kannonnen, gevechtshelikopters, bewapende motorboten, een buggy en natuurlijk genoeg wapens en munitie.

Net zoals het volledige spel is de demo op meerdere manieren uit te spelen. Toppunt van deze mogelijkheid was het verschil tussen mijn speelwijze en die van eindredacteur Jurian. Terwijl ik via een stel ondergrondse gangen en een lift een hoger gelegen gebied bereikte, deed Jurian dat met een buggy en grof geweld. Niet alleen dat element is zo indrukwekkend aan Far Cry. Crytek’s juweeltje is namelijk zo’n spel dat keer op keer blijft verbazen. Bij aankomst op het strand vallen direct de prachtige visuele effecten op, maar eenmaal aangekomen op de top overklast het schitterende uitzicht de voorgaande beelden met stip.

Naast de beschikbare voertuigen (Buggy, Motorboten of een Rubberbootje) en wapens, geeft de demo ook een duidelijk beeld van de zeer geavanceerde kunstmatige intelligentie. De tegenstanders doen allemaal hun ding, zoals het lopen van een wachtronde of het bewaken van een ingang. Zo snel als ze iets horen gaan ze over tot actie. Let echter wel: de computergestuurde vijanden kunnen de speler niet aanvallen voordat ze hem ook daadwerkelijk hebben gezien. Dit leidt vaak tot grootschalige zoekacties waarbij ook heel wat hulptroepen tevoorschijn komen.

Via een verrekijker kan de speler overigens inzoomen op tegenstanders. In deze verrekijker zit ook een afluisterapparaat verwerkt waardoor de gesprekken tussen tegenstanders beluisterd kunnen worden. Volgens de makers zullen deze gesprekken hele stukken uit het verhaal loslaten, maar dat is logischerwijs niet in de demo aanwezig. Wel aanwezig zijn de verschrikkelijk gedetailleerde karaktermodellen en de mooie karakteranimaties. Zo kan het voorkomen dat de huurlingen eens aan hun achterhoofd krabben of hun houding aanpassen.

Zo snel als we een zo goed als volledige versie van het spel hebben, zullen we met meer informatie over de titel komen. Far Cry lijkt in ieder geval een spel te worden dat wel degelijk aanspraak maakt op de titel ‘spel van het jaar’. We zijn benieuwd hoe de uiteindelijke versie uitpakt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • lijkt mij wel een cool spelleke :)

  • Zojuist de demo op CD-ROM gezet, zodat ik hem op m'n 'gamescomputer ' kan spelen.. ben benieuwt!

  • De demo is zeker de moeite waard.

  • de demo is zeker vet, heb m gespeeld en t ziet er allemaal zeer mooi uit, zelfs op mijn bescheiden peeceetje

  • in de info zegt men dat hij 26 maart wordt gereleased maar het is 25 maart. cool spel, by the way.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren