1. Super Mario Ball

Super Mario Ball

We hebben Mario al vele rollen zien vervullen in de afgelopen jaren. Onze dikke besnorde vriend is niet alleen bekend als platformheld, maar heeft ook veelvuldig als kart-coureur, tennisser, feestbeest en nog meer opgetreden in een enorme rits aan spellen in de afgelopen jaren. Wonderbaarlijk genoeg zijn ze er bij Nintendo in geslaagd om Mario nóg een nieuwe rol te geven, namelijk als flipperbal in het aankomende Super Mario Ball.

Geen enkel spel met Mario in de hoofdrol is compleet zonder volslagen idioot verhaal. Super Mario Ball is geen uitzondering op de regel. Het spel gaat van start met een introscène met Mario, Toad en Peach. Toad stapt in een bolvormig apparaat, dat hem zo rond als een bal maakt en richting een doelwit schiet. Peach ziet hier de lol wel van in en besluit ook een poging te maken. Nu staat Peach al jaren bekend als een waar natuurtalent in het zichzelf in de nesten werken en ze kan het opnieuw niet nalaten om haar reputatie waar te maken. In plaats van richting het doelwit geschoten te worden, wordt ze namelijk zo door het apparaat gelanceerd dat ze midden in Bowsers kasteel terecht komt. Mario, de echte heroïsche bikkel die hij nu eenmaal is, besluit er achter aan te gaan in een poging om Peach te redden.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=26798

Toegegeven, het verhaal van Super Mario Ball zal niet snel een literatuurprijs winnen, maar gelukkig is het spel zelf wel van hoog niveau. Super Mario Ball gebruikt een vast camerastandpunt en elk speelveld neemt maar een scherm in beslag waardoor er geen verticale verschuiving van de camera is. Hierdoor zijn de verschillende levels kleiner dan je misschien gewend bent van flipperspellen maar het aantal levels compenseert dit mijns inziens ruimschoots. De flippertafels zijn volgestampt met vijanden, muntjes, dozen en geheime gangen en hebben elk een afzonderlijk thema gebaseerd op de verscheidene werelden zoals je die kunt vinden in de platformspellen van Mario. Bovendien is de kwaliteit van de beelden dik in orde. Deze zijn in ongeveerde dezelfde stijl gemaakt als Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. Dit alles zorgt ervoor dat het typische Mario sfeertje prima is verwerkt in dit bijzondere flipperspel.

Super Mario Ball speelt zoals je van een flipperspel zou verwachten. Het is de bedoeling de bal zo lang mogelijk in het speelveld te houden en ondertussen probeer je verschillende doelstellingen te behalen. Deze doelstellingen kunnen variëren van een aantal voorwerpen verzamelen tot een baas met de opgerolde loodgieter bekogelen. Wanneer je een tafel hebt afgewerkt en je Mario door een deur weet te schieten, krijg je de keuze uit meerdere tafels om verder te gaan. Gaandeweg het spel zullen de keuzes alleen maar toenemen. De besturing van het spel is trouwens prima. De flippers reageren op het juiste moment en de fysieke eigenschappen van Mario als flipperbal zijn goed uitgewerkt. Dit is wel nodig ook, want het spel kent een aantal pittige momenten. Verloren ballen kun je in ieder geval niet aan de besturing wijten.

Super Mario Ball is een bijzondere titel en het lijkt erop dat we van dit spel veel plezier kunnen beleven. De prima besturing en de goed uitgewerkte, unieke sfeer, gecombineerd met de nodige dosis uitdaging, zal veel spelers weten te amuseren en het zal mij dan ook weinig verbazen als Super Mario Ball een verrassende hit blijkt te zijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik heb de japanse import een tijdje gespeeld (2 uur lang) en ik moet concluderen dat dit misschien wel het slechste mario game ooit is. Er is gewoon geen ruk te doen. Had Nintendo het maar gelaten bij Kirby's pinball land.

 • mhh ik heb de japanse versie uitgespeeld, en het was best aardig. Geen echte topper though. Als je een beter pinball spel op de gameboy wilt zoek dan eens naar revenge of the gator (oud zwart wit type spel)

 • Erg vermakelijk spel hoor. Sinds Odama ben ik weer helemaal into Pinball :)

 • Dat verhaal is echt… vreemd.  "Ladies and gentlemen. Now, only at Toad's… The Ultimate Ball Machine!" "Be the pinball and get shot wherever you don;t wanna go!

 • Lijkt me wel een leuk spelletje:D

 • Lijkt me zeker een tof spelletje, pinballspelletjes heb ik altijd al leuk gevonden en nu er Mario gameplay erdoorheen is gemixed wordt het alleen maar leuker.

 • Vond het grafisch zeeeeeeer mooi en het speelde soepel

 • ik vond het eerlijk gezegd een beetje aan de saaie kant maar ik heb het natuurlijk niet uitvoerig kunnen spelen

 • Dit spel kreeg echt een ongelooflijk laag cijfer op één of andere site, weet zo even niet meer welke. Volgens mij was het cijfer rond de 3/4

 • Der zijn sites die Paper Mario een 4 geven…sukkels. Moet je dus niet altijd even serieus nemen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren