1. Silent Hill

Silent Hill

Er zijn in de geschiedenis van computerspellen een aantal spellen uitgebracht die op een of andere manier boven de massa uitstaken. Zo zijn er per genre een aantal spellen op te noemen die op hun gebied zonder twijfel de beste zijn. Dat is ook zo met het spel Silent Hill.

In het genre Survival-Horror zijn er een groot aantal spellen uitgekomen die stuk voor stuk van hoge kwaliteit waren. Het eerst uitgekomen spel dat onder deze noemer valt is Alone in the Dark. Hierna kwam Capcom in 1996 met het overbekende Resident Evil. Velen vonden Resident Evil tot dan toe het “engste” spel dat ooit was verschenen voor welke spelcomputer dan ook. Konami bracht echter in 1999 het spel Silent Hill op de markt. De critici bestempelden Silent Hill eerst als een simpele kloon van Resident Evil, maar langzaam kwamen steeds meer spelers erachter dat Silent Hill meer een donkere en grimmige verhaallijn bevatte dan Resident Evil. Qua populariteit en verkoopcijfers heeft Resident Evil het wel beter gedaan dan Silent Hill maar eigenlijk is Silent Hill wat dat betreft een ondergewaardeerd spel.

Het eerste deel van Silent Hill vertelt het verhaal van Harry Mason. Hij neemt zijn dochter Cheryl mee op vakantie naar het stadje Silent Hill. Onderweg flitst een motor langszij die ze enkele momenten later langs de weg terugvinden. De bestuurder van deze motor is echter nergens te bekennen. Op datzelfde moment verschijnt er een vage gedaante voor de auto. Harry probeert deze te ontwijken maar hij verliest de macht over het stuur en de auto raakt van de weg af. Als Harry een tijd later weer wakker wordt is Cheryl ineens verdwenen. Ondanks de kou en de ongebruikelijke sneeuwval gaat Harry vastbesloten op zoek naar Cheryl.

Op dit punt begint de speler met het besturen van de hoofdpersoon Harry Mason. Het is de bedoeling dat je de gehele stad gaat verkennen om op zoek te gaan naar enige aanknopingspunten die je zullen leiden naar de verblijfplaats van Harry’s dochter Cheryl. Onderweg zul je verschillende mensen tegenkomen en je kunt er van uitgaan dat er mensen tussenzitten die geen goede bedoelingen met je hebben. Daardoor raakt Harry steeds verder verwikkeld in iets dat nog veel verder gaat dan hij beseft. De aanwijzingen die je tegenkomt in het spel zullen op het eerste gezicht niet altijd logisch zijn en je zult dus bij een aantal situaties verder moeten kijken om tot de oplossing te komen.

In Silent Hill lopen ook de nodige monsters en enge figuren rond die je met een aantal verschillende wapens te lijf kunt gaan. Zo zal je op straat al de nodige vijanden tegenkomen, maar de echt vreemde vijanden zal je binnen tegenkomen. Verder is er ook af en toe een grote omschakeling in het spel. Zonder al te veel te vertellen over het verloop van het spel kan ik wel zeggen dat de omgevingen en de vijanden er af en toe behoorlijk anders uit komen te zien. Dit wil zeggen dat de omgeving er dan uitziet als een soort nightmare-versie van het gewone gedeelte, waarin de indeling en de plaatsing van objecten dan ook heel anders is.

Silent Hill kan gezien worden als het grimmige, vage en spannende broertje van Resident Evil. Silent Hill is pas echt groot geworden toen deel 2 werd uitgebracht op de Playstation 2, en later ook op de Xbox en de PC. Door dit spel kreeg de Silent Hill serie eigenlijk pas de waardering die het verdiende. Nu is alweer het vierde deel van Silent Hill uit op de Playstation 2. Hopelijk kan Silent Hill 4 genoeg verandering bieden om het niveau van de serie hoog te houden. Uiteindelijk zou je het zo kunnen zien: Resident Evil is er voor de mensen die graag veel actie willen en Silent Hill is voor de mensen die een creepy spel met diepgang weten te waarderen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oh my…ik kan me het beginstukje van Silent Hill nog herinneren. Ik had nog nooit zoiets engs meegemaakt. Je achtervolgt je dochter, komt bloedsporen tegen, loopt steeg in, komt bloedsporen tegen, het wordt donker, muziek wordt harder en dan….. OMG!!!!! En die camera hoeken van dat stukje, gewoon briljant.  Vanaf toen wist ik dat de game iets bijzonders zou worden…en ik had gelijk!  De game grijpt je gewoon vast en laat je niet meer los. De sfeer is niet normaal, echt super eng, soms wil je gewoon je console uitzetten. Vooral als je in de alternative Silent Hill terechtkomt… *_*'  Alleen jammer dat je de monsters makkelijk kan verslaan. Je kan ze ook de hele tijd negeren en gewoon wegrennen. Die domme beesten geven snel op.  Ik persoonlijk kan niet echt een keuze tussen Silent Hill en Resident Evil maken. Beiden hebben hun charmes. Maar op een of andere reden vind ik Resident Evil toch leuker om te spelen. :\


 • Lol ik vindt residenk evil geen fuck aan, dat lopen is irritant en ik kom er nooit uit hoe je die pistool snel genoeg kan richten ik kan er geen fuck van. Silent hill heb ik nog nooit gespeeld.

 • Idd Vahid, dat begin is echt uber eng, schrok me echt de tering toen ik me omdraaide :D

 • De eerste keer dat je de nightmare wereld ingaat in de school, dat is zo fucking scary. En elke keer dat het weer gebeurt. Persoonlijk vind ik deel 1 nog steeds het beste horrorspel wat ooit is uitgekomen.

 • Reactie van (62.166.8.52) geplaatst op 17 september 2004 09:29

  off-topic: is ww.play.com veilig?? goeie ervaringen iemand??  on-topic: is allemaal weer van hetzelfde

  —————————————————

  Voor je offtopic reactie: Probeer het forum is: daar zitten veel mensen met importeer ervaring.  Ontopic: Ik heb het spel pas sinds het derde deel gevolgd. Het derde deel had ik op de computer maar ik irriteerde me vooral aan de camera. Was voor de rest idd scary hoe bv complete mensen worden opgegeten door mensen maar het beviel mij wel. Spel overigens nooit helemaal uitgespeeld. Heb nu deeltje 4 en de camera is daar een stuk beter. Je ziet alles een stuk overzichtelijker. En vooral het 1st person gedeelte in je appartement is erg grappig. De allereerste keer dat je het spel begint is je hele appartement onder het bloed en voelt het heel erg grimmig aan. Gelukkig was dat gedeelte vrij snel voorbij want ik weet niet of ik dat heb vol kunnen houden als dat veel langer zou duren.

 • Die blijf ik toch een zeer sterk SH deel vinden. Het spel was ontiechelijk creepy, mede dankzij die mist en die nachtmerrie / hel omgevingen.

 • Ik blijf bij Sh 2 . Van dat verhaal kreeg ik gewoon tranen in men ogen, vooral als hij achter de waarheid komt met die videotape en dan dat treurige muziekje op de achetrgrond, prachtig gewoon. De rest is ook wel goed van de delen, maar halen niet t geen wat ik meemaakte van deel 2. De soundtrack heb ik ook maar geimporteerd want die is echt meesterlijk. Deel 4 moet ik nog kopen, heb wel al de demo gespeeld en die vrouw in het begin mag er wezen hehe.

 • heb ze al alle 3 gespeeld (niet gekocht) kvind ze niet zo leuk maar het is een leuk survival-horror

 • heb deel 1 uitgespeeld jeetje wat een game vooral toen ik in die school terecht kwam en die telefoon ging. hoor je opeens je dochtertje. kreepy…

 • Silent Hill 1 en 2 uitgespeeld. Silent Hill 2 blijft me nog altijd bij als 1 van de meest indrukwekkende games dat ik ooit speelde. Zoals "Identifier" meldde: het einde van SH2 is abnormaal goed. Wat een plotwending! Zonder al te veel te verklappen: het ogenblik dat je door die gang van dat hotel loopt en dat al die gedachten en flashbacks bovenkomen ondersteund door supergrave muziek: gewoonweg te machtig. Ik kreeg er kippenvel van. Silent Hill 1 was eveneens vet maar deel 3 vond ik geen bal aan. De wereld van de 3 leek me veel te "gezellig" het groezelige kon ik er niet in terugvinden en de monster lieten me niet echt schrikken.  Ik heb de demo van de 4 zonet gespeeld en die lijkt me terug meer in de juiste sfeer te zitten. Wel nog even wachten met hem te kopen. Tegen december kan ik hem spelen op mijn 42" plasma. Dat wordt pas schrikken!

 • Wat betreft je mening over SH2 ben ik het zeker met je eens score2. Silent Hill 2 is naar mijn mening zelfs een van de beste PS2 games ooit.

 • goed stukje silent hill 1 was echt een top game maar helaas zeer ondergewaardeerd. ik heb hem best ver gespeeld niet uitgespeeld helaas, deel 2 voor de ps2 was ook erg cool geweldige sfeer.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren