1. De Wereld Draait Niet Genoeg Door

De Wereld Draait Niet Genoeg Door

Eén van de grootste televisiehits van de afgelopen jaren is zonder meer ‘De Wereld Draait Door’. Het programma van de VARA trekt iedere werkdag bijna één miljoen mensen en vormt bovendien voor presentator Matthijs van Nieuwkerk nog steeds het ideale podium om zijn hoogwaardige babbeltechnieken te etaleren. Matthijs babbelt natuurlijk niet over zomaar wat onderwerpen, maar alleen over die cultuuruitingen die actueel en ‘hot’ zijn. Nog beter zijn uiteraard de items waarbij Matthijs een gesprek kan aangaan met een prominent iemand.

Toch vind ik De Wereld Draait Door steeds oubolliger worden, zeker voor een show die geprogrammeerd staat op Nederland 3. In september 2006 gingen de publieke zenders (1,2 en 3) namelijk op de schop, ten gunste van de kijkers. Zo moest Nederland 1 een ‘laagdrempelig familienet’ worden en Nederland 2 meer ‘verdiepend’. De Wereld Draait Door wordt sinds de herprogrammering uitgezonden op Nederland 3, maar sluit in mijn ogen totaal niet aan bij de nieuwe ideologie van die zender. ‘Jong en eigenzinnig’ is Matthijs van Nieuwkerk misschien nog wel een beetje, maar af en toe zijn de onderwerpen verre van dat.

Zo mag über-bioloog Midas Dekkers natuurlijk wel opdraven om zijn nieuwe boek te promoten en werd dichter Gerrit Kouwenaar vorige week uiteraard ook uitgenodigd door Matthijs. Ik zeg: “Who gives a fuck”, geef mij liever wat culturele uitspattingen die ook daadwerkelijk ‘jong en eigenzinnig’ zijn. Dat zou ook goed zijn voor Matthijs zelf, want zijn zelfkennis vertelt hem dat hij “ouderwets” begin te raken. Althans, wanneer het aankomt op hét cultuurproduct in opkomst: games.

Vorige week moest notabene muziekproducer Junkie XL (die zelf ook al de 40 jaar is gepasseerd) hem uitleggen hoe en waarom hij muziek maakt voor videogames (zie video). “Videospelletjes, dat is een rare, nieuwe en vreemde wereld voor mij”, benadrukt van Nieuwkerk en stelt verder aan Junkie XL: “Ik ben misschien ouderwets, maar echt muziek maken, een remix of een cd, dat is toch je waarde. Dit is toch een soort toegepaste kunst, waarvan ik denk: geld verdienen prima, maar leg je hier je eer in?”. Matthijs geeft dus zelf toe dat hij onwetend is wanneer het aankomt op videogames, maar waarom eigenlijk? Waarom besteedt De Wereld Draait Door überhaupt niet meer aandacht aan games? Het lijkt er sterk op dat de VARA computerspelletjes nog steeds (onterecht) als minderwaardig of ‘lage cultuur’ beschouwt. Dat is niet alleen jammer voor ons, maar ook voor De Wereld Draait Door. Een kleine injectie met games zou het praatprogramma namelijk die ‘jonge en eigenzinnige’ wending kunnen geven die verwacht wordt van Nederland 3.

Zeg nou zelf. Het zou toch fantastisch zijn om Matthijs met Giel te horen ouwehoeren over de nieuwe Grand Theft Auto? Of dat Matthijs aan Sophie onverwachts vraagt wat ze van de naaktscènes in God of War vindt?

Dit artikel delen

Over de auteur